НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Промяната на представянето на психиатрията в медиите е важна предпоставка за промяна на общественото мнение

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Промяната на представянето на психиатрията в медиите е важна предпоставка за промяна на общественото мнение

15 Октомври 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Промяната на представянето на психиатрията в медиите е важна предпоставка за промяна на общественото мнение. Това каза по време на пресконференция проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той добави, че е крайно необходимо специалистите по психично здраве да се мобилизират, за да се намали стигматизацията на психиатрията и психичните разстройства, особено шизофрения, в глобална перспектива. Психиатърът подчерта, че намаляването на стигмата ще насърчи болните да търсят помощ, която може да облекчи страданието им, ще подпомогне тяхната интеграция в обществото, ще предотврати икономическите и семейни вреди. По същия начин, задълбочена и последователна дискусията по въпросите на политиката за психично здраве може да повлияе на вземащите решения в подходящото разпределяне на ресурсите.
Проф. Христо Кожухаров подчерта, че в общественото мнение битува схващането, че хората с психични заболявания са опасни, че психичните болести не се поддават на лечение или пък, че психичните болести се причиняват от родителите на психично болните и от начина, по който те са отгледали децата си. Сред най-честите проблеми, с които се сблъскват хората с психологични проблеми са свързани с намирането на жилище, защото повечето собственици на жилища, както и администрацията на общинските жилища, предпочитат да си нямат работа с тях и най-често просто отказват да им дадат под наем помещение. Безработицата е огромен проблем за хората с психично-здравни проблеми, достъпът до образованието е ограничен за хората с психично-здравни проблеми.Социалната изолация, включително от страна на роднините, е една от последиците на стигмата.
„Правата и възможностите на хората с психично-здравни проблеми могат да бъдат ограничавани не само чрез пряк отказ за достъп до определени услуги или възможности. Дискриминацията може да се случи чрез закони или разпоредби, неписани норми и правила, на поведение или практики, които никой не оспорва. Например, заделянето на по-малко средства, в сравнение със заделените за други проблеми в здравната сфера, за лечението на сериозните психично-здравни проблеми и тяхната рехабилитация, било в болнични условия, било в общността, е проява на структурна дискриминация“, категоричен бе проф. Кожухаров. Той заяви, че за да се преодолеят всички тези проблеми, пред които се изправят хората с психолохични проблеми е необходимо да се включат и медиите, които международен план изглежда не желаят да анализират ролята си в утвърждаването на стигмата, която тежи върху шизофренията. Опити за срещи и дискусия върху темата, обикновено са възпрепятствани от пълната липса на желание за участие от страна на основните медии.
Според проф. Кожухаров, натискът за печалба води до търсенето и съдаването на „сензационни“ новини и продукти, допринасящи за изкривените образи и стереотипи. „В научните издания преобладава безличност – всичко е относно шизофрениятa, но никога не за пациенти с шизофрения. Акцентът е върху „гените, трансмитерите и невроните на пациента“, каза в заключение проф. Христо Кожухаров.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно

15 Октомври 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно. Това каза по време на пресконференция проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му като цяло общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно. Образът на „психиатрична болница“ обикновено е на голяма затворена институция, заключени врати и разположена в покрайнините на общността. Така например в проучване, проведено в Германия, 25% от анкетираните смятат, че болните са заключени постоянно, а 50% - че все още се използват усмирителни ризи.
„81% от американците са отхвърлили идеята, че най-добрият начин да се справите с психично болните е да ги държите зад заключените врати, но значително по-малко 31% действително биха приели психиатричен център в техния квартал“, допълни проф. Кожухаров. Той добави, че общественият имидж на психиатрите е по-малко положителен в сравнение с този на други лекари и посочи, че в България още се често търсят традиционни лечители, а не лекари.
Психиатърът подчерта, че е установено и това, че обществените мнения за психиатричното лечение са смесени. Проучвания показват, че то често е смятано за неефективно или дори увреждащо. Широката общественост има тенденция да надценява ефективността на психотерапията, като я препоръчва като единствено лечение дори при състояния като шизофрения.
Проф. Христо Кожухаров добави, че много изследвания сред обществото сочат недостатъчно различаване на отделните професии в областта на психичното здраве, особено между психиатрите и психолозите. Психиатрите са обвинявани, че разчитат прекалено много на лекарства. „Аз не съм чул пациентите да се оплакват, че кардиологичните специалисти им изписват много бета-блокери, но ако ние изписваме лекарства е проблем, добави специалистът. Той подчерта, че психиатрите често се възприемат като „агенти на репресии”, чиято цел е да гарантират конформисткото поведение, и които могат да „виждат в съзнанието на хората”.
От друга страна, психиатрите понякога се възприемат като оракули, чародеи или любящи спасители. Друго погрешно схващане за психиатрите се отнася до тяхната роля в съдилищата като експерти, които свидетелстват за психичното здраве на обвиняемите. Често това се тълкува като „създаване на вратички за престъпниците“. Психиатрите са разглеждани и като опасни и манипулативни, експлоатиращи своите пациенти и злоупотребяващи с властта си. 35% от лекарите разглеждат психиатрите като по-нестабилни емоционално от другите лекари, а 51% като невротични.
Проучвания сред студенти по медицина показват, че ниският престиж и респект, спрямо другите специалности, са сред основните причини да не изберат психиатрията като кариера. Стереотипи като „специализирането на психиатрия е загубено време” са широко разпространени сред семействата на студентите по медицина. Студентите по медицина смятат, че психиатрията няма солидна научна основа. Студентите по медицина могат също да възприемат психиатрите като странни, объркани мислители, които са сложни и трудни за разбиране. „Тези нагласи отразяват обществения образ на психиатрията като „не-истинска медицина“, допълни Кожухаров.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.