НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева

26 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд от 18 септември
2019 г., с което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемата Маринела Арабаджиева бе изменена в „Домашен арест“ заради влошено здраве.Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Съдът се съобрази с протеста на прокуратурата срещу изменението на наложената й най-тежка мярка за процесуална принуда, като взе предвид представената в съдебното заседание актуална експертна медицинска справка за здравословното състояние на Арабаджиева. Според документа тя е без значими оплаквания и задоволително общо здравословно състояние. Съдебният състав определи, че условията за престой в помещенията за арест, включително тези за стационарно наблюдение и лечение, са подходящи и относими към актуалното здравословно състояние на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура протестира изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

Специализираната прокуратура протестира изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

19 Септември 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура протестира изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. На 18 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени в закрито заседание мярката за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари Маринела Арабаджиева.
Съдебният състав прие, че е налице обосновано предположение Арабаджиева да е извършила престъпленията, за които са й предявени обвинения, както и, че опасностите да се укрие и да извърши друго престъпление са налице. Определението си за изменение на мярката първоинстанционният съд мотивира единствено с влошеното ѝ здравословно състояние.
Днес Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу въпросното определение. Мотивите на прокуратурата за това са два.
Резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест.
Във връзка с констатираните й заболявания, с постановление от 28 юли 2019 г., наблюдаващият прокурар е разпоредил Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница „Лозенец“ (бившата Правителствена болница) с оглед адекватното й лечение. Тя обаче е отказала в собственоръчно написана декларация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Арабаджиева остава в ареста

Маринела Арабаджиева остава в ареста

6 Юни 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд реши, че Маринела Арабаджиева остава в ареста, но ще бъде преместена в болницата на затвора, предаде БТВ. Арабаджиева обжалва задържането си под стража, след като преди седмица Специализираният съд я остави в ареста. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари. Съдът отбеляза, че Арабаджиева има здравословен проблем, но на него било реагирано веднага. Също и че има разколебаване в обвинението за пране на пари, защото не били събрани достатъчно доказателства. Според съдебния състав не може да се смята, че Ветко и Маринела са напуснали страната, за да избегнат наказателно преследване, тъй като неговото начало е осем дни, след като са излезли извън страната. Те обаче разбрали за него и въпреки това не са явили пред разследващите органи. Това давало основания на съда да не може да бъде убеден, че Арабаджиева няма да има подобно поведение в бъдеще. От определението на съда стана известно още, че няма опасност Арабаджиева да упражни натиск на свидетели. Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът разглежда мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

Съдът разглежда мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

6 Юни 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд ще разглежда мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева, предаде БНТ. Преди дни магистратите я оставиха в ареста заради опасност тя да се укрие или да въздейства върху свидетели по делото.
Съдът не уважи твърденията на защитата за тежко здравословно състояние на обвиняемата. Магистратите решиха, че има достатъчно доказателства за участието ѝ в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, с участието на съпруга ѝ Ветко и сина ѝ Вълчо.
При специализирана акция в края на август, в техен хотел в София бяха открити 10 милиона лева. Тогава съпрузите бяха обявени за международно издирване и заловени половин година по-късно в Барселона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на Маринела Арабаджиева

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на Маринела Арабаджиева

31 Май 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Маринела Арабаджиева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
На 30 май 2019 г. следобед Арабаджиева бе екстрадирана от Испания. Непосредствено след пристигането й в София бе привлечена към наказателна отговорност, бяха ѝ предявени обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения.
Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.
Според прокуратурата е налице обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъпленията, за които е привлечена към наказателна отговорност, както и реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако спрямо нея бъде определена по-лека мярка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева

31 Май 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев в „Сутрешен блок“ по БНТ . „Поредният български олигарх, който прибираме вкъщи, ако използвам журналистическия и житейския термин в тази насока. Това го правим с цел да бъде изправен пред българското правосъдие и българския съд, най-вече. Ние смятаме, че има доказателства за извършени престъпления, а вече дали са извършени ще прецени съдът“, заяви Гешев, като отбеляза, че днес ще се проведе заседанието, свързано с мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева.
По повод анализите на материалите, които са били открити, като доказателства в телефоните, когато се е гледала мярката на Ветко Арабаджиев, Гешев коментира, че тогава са били изследвани част от иззетите 26 телефона от испанските власти. „Сега предметът и обемът на изследваните телефони се е разширил. Към онзи момент бяха констатирани връзки с Белград“, заяви заместник главният прокурор. Той обясни, че в иззетите телефони са открити уличаващи доказателства за връзки на фамилиите Арабаджиеви и Баневи с Цветан Василев. Гешев изтъкна, че не може да твърди, че бизнесменът Иво Прокопиев има връзки с подсъдимия по делото за КТБ Цветан Василев.
„Имат някакъв контакт да си координират действията. Техният общ интерес е да бъде дискредитирана прокуратурата. Начинът е пари - плащане на определени хора за дискредитиране на прокуратурата и действията на разследващите“, посочи още Гешев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екстрадираха Маринела Арабаджиева в България

Екстрадираха Маринела Арабаджиева в България

30 Май 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Малко след 17.00 ч. на летище София със самолет от Испания кацна Маринела Арабаджиева, предаде БНТ. Редовният полетът от Мадрид закъсня с около 45 минути. Днес по обяд испанските съдебни власти са предали на българските си колеги Арабаджиева. Това е станало в полицейския участък на летище "Барахас" в Мадрид.
Испанските власти връщат Арабаджиева в България 25 дни след съпруга ѝ. Двамата бяха задържани в Барселона след няколкомесечно издирване с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.
Семейството, заедно със сина им Вълчо, е обвинено за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.
По-късно днес на Арабаджиева предстои да бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления и пране на пари, а утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за нея.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана в България

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана в България

30 Май 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев – Маринела ще бъде екстрадирана от Испания в България. Тя трябва да пристигне у нас в 16.25 часа. Досега Маринела Арабаджиева се намираше в испански арест, като съдебните власти очакваха допълнителни документи за обвиненията срещу нея в България, преди да решат дали да я екстрадират.
В началото на месеца бизнесменът Ветко Арабаджиев, който е обвинен в това, че е бил лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, бе върнат под конвой от Испания в България. На следващия ден съдът взе решение да го остави за постоянно в ареста.
„Фокус“ припомня: Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест. В София беше задържан и синът им Вълчо. Българският съд запорира тяхното имущество, а заповеди за запор бяха издадени и за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори, дялове в 7 търговски дружества и имоти в няколко населени места. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана у нас

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана у нас

27 Май 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев - Маринела, ще бъде екстрадирана у нас. Това научи „Фокус“ от свои източници. В момента тя се намира в арест, а съдебните власти в Испания очакваха допълнителни документи за обвиненията срещу нея в България, преди да решат дали да я екстрадират.
Агенция „Фокус“ припомня: Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест. В София беше задържан и синът им Вълчо. Българският съд запорира тяхното имущество, а заповеди за запор бяха издадени и за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори, дялове в 7 търговски дружества и имоти в няколко населени места. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.
В началото на месеца бизнесменът Ветко Арабаджиев, който е обвинен в това, че е бил лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, бе върнат под конвой от Испания в България. На следващия ден съдът взе решение да остави Арабаджиев за постоянно в ареста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.