НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Директорът на дирекция "Миграция" старши комисар Николай Николов ще даде изявления пред Дома за чужденци в Бусманци

Директорът на дирекция "Миграция" старши комисар Николай Николов ще даде изявления пред Дома за чужденци в Бусманци

15 Октомври 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на Дирекция „Миграция“ ст. комисар Николай Николов ще даде кратко изявление пред Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци около 18.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предсрочното освобождаване на Джок Полфриймън предизвика напрежение в обществото (ОБЗОР)

Предсрочното освобождаване на Джок Полфриймън предизвика напрежение в обществото (ОБЗОР)

25 Септември 2019 | 03:36 | Агенция "Фокус"
София. Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман предизвика напрежение в обществото. То започна с протест пред Съдебната палата, където се събраха стотици граждани. Протестът бе организиран от ПП "Атака" заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Протестиращите носеха плакати с текст: "Оставка на съдия Калпакчиев" и "Върнете убиеца Джок в затвора". Лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров коментира пред журналисти, че на съдия Калпакчиев трябва да му бъдат отнети правата и повече да не практикува тази професия. "Решението му е позор за съдебната система. Тук излиза въпросът кой издига на високи постове подобни личности и защо си затваря очите съдебната система", заяви Сидеров. Според него Хелзинският комитет от години защитава престъпници. По думите му той е антибългарска организация. Той призова гражданите да разлепят снимки на съдия Калпакчиев в София, за да може всеки да знае кой стои зад този образ. "Как спят тези хора, които позволяват да бъдат опростени такива наказания за убийци. Някои магистрати у нас започнаха да се чувстват недосегаеми", отбеляза лидерът на ПП "Атака". Темата коментираха и други политици. Лидерът на АБВ Румен Петков коментира темата в свое телевизионно участие. "Решението на съда, да пусне предсрочно убиецът Пофрийман, е вулгарно и цинично. Маса адвокати заеха позиция, че има неспазване на практиките. Очевидно Хелзинкският комитет гледа на съдия Калпакчиев и на Полфрийман като на хора с еднакви заслуги пред обществото. Калин Калпакчиев два пъти е получавал наградата на БХК „Човек на годината”. За високото отличие беше номиниран и Полфрийман. ВСС много внимателно трябва прецени ролята и на тримата съдии. Нашата държава трябва да се намеси, защото иначе един изверг, който е извършил жестоко убийство и е направил опит за второ такова, ще бъде освободен”, каза той. Петков допълни, че вероятно става въпрос за конфликт на интереси от страна на тримата магистрати от Софийския апелативен съд, решили да освободят предсрочно Полфрийман. Той допълни, че политизирането на случая е грозно. Според него трябва да се сложи край на намаляването на присъдата при добро поведение.
По-късно през деня Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с позиция, в която тя изрази своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. "Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта. От колегията заявяват също, че правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и уточняват, че в съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, ВСС е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове", се посочва още в позицията.
Прокуратурата също се намеси в казуса. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВКС да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин. Това се случи след като до главния прокурор постъпи молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина им.
На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде повече разяснения за ситуацията. Тя съобщи, че са налице основания за възобновяване на това производство и затова гл. прокурор Сотир Цацаров е сезирал Върховния касационен съд. „Основанията са две – неспазването на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд като становището на главният прокурор е, че е следвало този съд да се произнесе с решение, тъй като такъв е законът, такъв е наказателно процесуален кодекс, но въпреки това и въпреки че не е спазена тази форма Софийският апелативен съд се е произнесъл по начин, който противопоставя невъзможност да се поиска възобновяване на това производство“, добави Арнаудова. „Второто основание да се поиска възобновяване на това производство са доказателствата за незаконен състав. Това определение според доказателствата по делото е постановено от незаконен състав от двама от общо тримата съдии са имали законно основание за само отвод. Това те не са сторили въпреки задълженията си по закон, тъй като има достатъчно доказателства за отношения включително и лични на председателя на състава и на докладчика по това производство, за които те са били длъжни да съобщят“, обясни още говорителят на главния прокурор. Румяна Арнаудова подчерта, че незаконният състав е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт. „Установени са били налични и тези факти, че председателят на състава двукратно е бил награждаван от Български хелзинкски комитет като човек на годината в организираната от тази неправителствена организация класация. Съдията докладчик е била съавтор в годишният доклад за 2016 година за същата неправителствена организация. Тези лични отношения е трябвало да бъдат обявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат, доколкото те по този начин са показвали и съпричастност към идеята на неправителствената организация. Фактът, че не са направили дължимото за всеки един магистрат поведение и не са предприели необходимите действия поставя под съмнение законността на съдебния акт, защото всички граждани имат право да получат безпристрастно правосъдие“, подчерта говорителят на главният прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.