НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Работим активно да предоставим на нашите членове съвременни технологии

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Работим активно да предоставим на нашите членове съвременни технологии

15 Октомври 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Ние работим много активно да предоставим на нашите членове съвременни технологии, които да им позволят да работят съвсем спокойно с голям обем информация. Това каза в интервю на Агенция "Фокус" председателят на Управителен съвет на Съюз на слепите в България Васил Долапчиев по случай Деня на белия бастун. "Работодателите не знаят какво могат и не знаят, че има говорещи програми, които дават възможност незрящи да работят с компютри. Незнанието ги притеснява", каза той. "Тогава когато намерим необходимия начин през комуникация да им обясним, да им разкажем, да ги убедим и още повече практически да видят демонстрация на техните възможности, постепенно почват да преодоляват бариерите и за моя голяма радост има доста случаи, когато работодателите ги преодоляват и решават да направят крачка в тази посока и в последствие са много доволни от незрящите си работници, което е чудесно", подчерта Долапчиев. Той уточни, че много отдавна достъпът до образование на незрящи хора е безпроблемен. „Друг е въпросът до каква степен преподавателите в обичайната среда са подготвени да работят с такива деца, дали разполагат с необходимите компетенции и знания. Второто нещо, което липсва е достъпността на самата училищна среда - едно незрящо дете да се придвижва от точа А до точка Б в училище. Няма необходимите маркери, тактилни настилки и маркировки. Самите деца не са подготвени да комуникират с такова дете“, допълни той. Долапчиев каза още, че родителите не са включени в процеса. „В България сме в началото на един много сложен и доста добре работещ модел в Западна Европа, в който да бъде прието едно дете с увреждания участва училището, обществото, родителите, децата. Работим и правим стъпка по стъпка в положителна посока“, допълни той.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Денят на белия бастун ще бъде отбелязан в цялата страна с много антидискриминационни акции

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Денят на белия бастун ще бъде отбелязан в цялата страна с много антидискриминационни акции

15 Октомври 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. В цялата страна нашите регионални териториални организации ще отбележат Деня на белия бастун с много антидискриминационни акции. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ председателят на Управителен съвет на Съюз на слепите в България Васил Долапчиев по случай Деня на белия бастун. „Ще направят концерти тук в София и на други места в страната, за да покажем възможностите на хората без зрение. Имаме над 400 наши членове, които се занимават с певческо, инструментално, художествено слово и театрално изкуство също. Ще направим много кулинарни изложби, държавна и общинска администрация, сродни организации, обществеността ще бъдат наши гости“, допълни той. Долапчиев подчерта, че трябва да градим устои на доверие и оттам нататък нещата ще бъдат много по-лесни. „Утрешният ден е „ден камбана“ както го наричам, обявяваме на обществото нашите проблеми, проверяваме до къде сме стигнали в нашата борба за права. Белият бастун е символ на самостоятелност, на независимост, на възможности. От тази гледна точка той се е наложил и като световен ден. Той символизира именно тази сила на човешкия дух, стремежа към свобода и към интеграция, достоен живот“, допълни той.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.