НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма „Мъжът, който си играеше с огъня“

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма „Мъжът, който си играеше с огъня“

15 Октомври 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма „Мъжът, който си играеше с огъня“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Режисьор на продукцията е Хенрик Георгсон. В ролите са Динара Друкарова, Марк Сити, Ив Пиньо, Лео Гранпере и др. „Мъжът, който си играеше с огъня“ е документален филм за автора на феноменалната трилогия „Милениум“ Стиг Ларшон (1954-2004) и проактивната му позиция по отношение на формите на съпротива срещу десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия. Ларшон умира от сърдечна криза на 50-годишна възраст наскоро след като е предал на издателя криминалната поредица, т.е. той не доживява нейното отпечатване. Носят се непотвърдени слухове, че смъртта му не е случайна.
Филмите от фестивала CineLibri се излъчват от 18.30 часа всяка вечер в експоцентър „Флора“. Билетите са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери, като могат да бъдат закупени на касата на Часовника, както и след 17.00 часа на място в експоцентър „Флора“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Бургас: „Изпепеляване” по Харуки Мураками се увенча с Голямата награда на кино-литературния фестивал CineLibri

Община Бургас: „Изпепеляване” по Харуки Мураками се увенча с Голямата награда на кино-литературния фестивал CineLibri

15 Октомври 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. 2019В зала 1 на НДК се състоя бляскавата церемония по награждаване на победителите от конкурсната програма на кино-литературния фестивал CineLibri. Голямата награда за най-добра литературна адаптация, съпроводена с изящна статуетка, отиде при южнокорейския шедьовър „Изпепеляване“ на режисьора Лий Чанг-донг, създаден по мотиви от разказа „Горящият хамбар“ от сборника „Изчезването на слона“ на Харуки Мураками. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Председателят на журито Кристоф Ламбер връчи наградата на Христо Христозов, разпространител на филма за България. Решението беше мотивирано така: „Изпепеляване“ получава Голямата награда заради хипнотизиращата красота и атмосфера, с които е проникната една история с вкус на притча, изградена като поток от въпроси за отчуждението между поколенията, стойността на традициите в светлината на безличния космополитизъм и модерния консуматорски свят. Базиран на мистериозния разказ на Харуки Мураками, филмът е оригинална интерпретация на текста – фино, загадъчно и завладяващо преживяване, подплатено с небходимата доза ирония и незабравими кадри.“ Почетна грамота за майсторска литературна адаптация получи класираната на второ място биографична драма „Заличено момче“ на реж. Джоуел Еджъртън по мемоарната книга на американския писател и ЛГБТ активист Гарард Конли, който беше специален гост на фестивала. Разтърсващ разказ по действителни преживявания, филмът разглежда травматичните последици от т.нар. конверсионна терапия в Америка, засегнала стотици хиляди човешки съдби. На трето място журито постави „Продавачът на вестници и цигари“ – нежна, мъдра, сърцераздирателна драма на реж. Николаус Лейтнер по романа на Роберт Зееталер. Филмът разказва за емоционалното и нравствено израстване на един младеж на фона на ескалиращото напрежение в навечерието на нацистката окупация във Виена и се явява трибют към таланта на Бруно Ганц, който влиза в образа на Зигмунд Фройд. След церемонията се състоя премиерна прожекция на психологическата драма „Тази, която не съм“ с една от грандамите на френското кино – Жулиет Бинош. Кино-литературният фестивал продължава до 20 октомври. Зрителите ще имат възможност да гледат наградените филми, както и част от продукциите извън конкурсната програма, да присъстват на галавечери на Унгария, Ирландия, Япония и Германия и да се срещнат с изтъкнатия израелски писател А. Б. Йехошуа по повод българската премиера на романа „Жената от Йерусалим“. Събитието ще се състои на 17 октомври в Дома на киното. На 20 октомври ще разберем и кои са заглавията, отличени в конкурса за късометражен филм, реализиран съвместно с TatraTea. Церемонията по награждаване на победителите ще се състои в кино Люмиер Лидл от 19:00 ч. Победителят ще получи диплом и парична награда в размер 2000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма "Смъртта на един автор"

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма "Смъртта на един автор"

10 Октомври 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма "Смъртта на един автор". Режисьор на лентата е Даниел Алфредсон. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Прожекцията е от 18.30 часа тази вечер в Експоцентър "Флора". В ролите ще видим Бен Кингсли, Тува Новотни, Майкъл Бърн, Вероника Ферес, Даниела Лавендер и други.
За филма: Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя.
Филмите от фестивала CineLibri се излъчват всяка вечер от 18:30 часа в експоцентър "Флора". Билетите са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери, като могат да бъдат закупени на касата на Часовника, както и след 17:00 часа на място в експоцентър "Флора".
За повече информация и дати на прожекциите посетете официалните фейсбук страници на събитието:
- Синелибри - Бургас;
- Синелибри.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филмът „Клер Дарлинг“ на режисьора Жули Бертучели е включен в афиша на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас

Филмът „Клер Дарлинг“ на режисьора Жули Бертучели е включен в афиша на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас

9 Октомври 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Филмът „Клер Дарлинг“ на режисьора Жули Бертучели е включен в афиша на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Прожекцията е от 18.30 часа в Експоцентър „Флора“. В ролите са: Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Алис Талиони, Лор Калами, Самир Гюесми, Оливие Рабурден, Йохан Лейсен.
Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.
Бургаската публика ще може да се наслади на още ред заглавия във фестивалната програма на Синелибри - Бургас, сред които:
„Тази, която не съм“, в който блести талантът на Жулиет Бинош. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил „драмеди" и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс.
„Да се изгубиш нарочно" и Крис Захариев, който ще гостува в Бургас по повод прожекцията на едноименния документален филм. На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома...
Феновете на първокласния трилър непременно трябва да гледат „Смъртта на един автор" на режисьора Даниел Алфредсон. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ разказ за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите автори на Швеция.
Не е за подценяване и ексцентричната скандинавска комедия "Брит-Мари беше тук" по романа на Фредрик Бакман, който вече ни плени с „Човек на име Уве".
Още един шведски филм фигурира в програмата и това е сензационната документална продукция "Мъжът, който си играеше с огъня", посветена на автора на култовата поредица „Милениум" Стиг Ларшон.
„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен." Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко".
С „Аз, Леонардо" отбелязваме 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи.
„Загадката Анри Пик" по романа на Давид Фоенкинос разказва увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И това е само началото на един лъкатушен разказ, преплитащ съспенс, страст, непроницаеми тайни и екзистенциални размисли.
За почитателите на съвременно българско кино с универсални послания е фината екзистенциална драма „Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов и нежната киноимпресия „Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев. Два филма, които връщат вярата в потенциала на родните кинотворци!
Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число" ще закрие CineLibri Бургас на 20 октомври. Изключително стилен, ироничен и забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, той събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино - Тони Сервило и Валерия Голино.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гарард Конли представя книгата си „Заличено момче“ на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас

Гарард Конли представя книгата си „Заличено момче“ на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас

8 Октомври 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Гарард Конли е днешният гост на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас. Той ще представи книгата си „Заличено момче“ и едноименния филм, създаден по дебютната му творба. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Срещата с американския писател започва в 18:30 часа в Експоцентър „Флора“ – Бургас. Великолепно написана и шокираща, дебютната книга на Конли „Заличено момче“ проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността. От най-интимните до най-наситено политическите и социалните си послания мемоарът „Заличено момче“ на Гарард Конли е интелигентна, значима и трогателно искрена книга. Вече е и във филмова версия под режисурата на Джоуел Еджертън и великолепен актьорски състав в главните роли – Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис.
„Заличено момче“ се публикува от издателска къща Колибри в партньорство с фондация Сингъл Степ, чиято мисия е да подпомага, мотивира и овластява млади ЛГБТИ хора. Приходите от продажбата на книгата са дарение в подкрепа на единствените цялостни услуги в помощ на ЛГБТИ младежи в България, предоставяни от Сингъл Степ. Гарард Конли (р. 1984 г.) е американски писател и ЛГБТ активист. Най-известното му произведение, мемоарът „Заличено момче“, е преведен на повече от десет езика и е филмиран с огромен успех. Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. „Ню Йорк Таймс“, сп. „Тайм“, на уебсайта „Хъфингтън Поуст“, сп. „Вирджиния Куотърли Ривю“ и др. През 2016 г. Конли е преподавател по английски език в Американския колеж в София. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

14 филма от програмата на Международния кино-литературен фестивал „CineLibri“ ще бъдат представени в Бургас

14 филма от програмата на Международния кино-литературен фестивал „CineLibri“ ще бъдат представени в Бургас

7 Октомври 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. 14 филма от програмата на Международния кино-литературен фестивал „CineLibri“ ще бъдат представени в Бургас от днес до 20 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Сред тях блести „Офицер и шпионин" на Роман Полански, чийто сюжет разказва историята на капитан Алфред Драйфус - френско-еврейски войник, погрешно обвинен в шпионаж в полза на германците през 90-те години на 19 век, така наречената „Афера Драйфус".
Филмите ще бъдат излъчвани всяка вечер от 18.30 часа в Експоцентър „Флора". Билетите ще са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери. Продажбата им ще стартира на 1 октомври в каса Часовника, а от 7 октомври нататък билет ще можете да закупите на място в Експоцентър „Флора" във всеки от дните с прожекция след 17.00 часа. Днес ще се състои прожекцията на „Изпепеляване", в основата на чийто сюжет стои разказ на Харуки Мураками.
Ето и програмата по дни:
8 октомври - "Заличеното момче" - филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу.
9 октомври - "Клер Дарлинг" с Катрин Деньов и Киара Мастрояни.
10 октомври - шведският "Смъртта на един автор" с Бен Кингсли в главната роля.
11 октомври - "Офицер и шпионин".
12 октомври - биографичният "Казандзакис", посветен на великолепния гръцки писател с Нобелова награда за литература.
13 октомври - "Аз, Леонардо" - едно пътуване в ума на Леонардо да Винчи.
14 октомври - "Загадката Анри Пик" - сюжетът накратко: откриват в библиотека литературен шедьовър, подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан...
15 октомври - "Мъжът, който си играеше с огъня" - документален филм за писателя Стиг Ларшон.
16 октомври - българският "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев.
17 октомври - "Снимка с Юки", в който главната роля играе Руши Видинлиев.
18 октомври - "Тази, за която ме мислите" с Жулиет Бинош.
19 октомври - българският "Да се изгубиш нарочно" на влогъра Крис Захариев.
20 октомври - "5 е съвършеното число" - италиански екшън, направен по комикс.
Общото между всички изброени филми е тяхната литературна основа. Именно връзката между кино и литература стои в основата на концепцията на фестивала CineLibri. Тази година той гостува в Бургас за първи път.
CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", фонд "Култура" на Община Варна и Община Бургас, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.