НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Гърция нанесе пореден удар по руското православие

„Взгляд“: Гърция нанесе пореден удар по руското православие

10 Ноември 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Гърция нанесе пореден удар по руското православие, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Основана, както се смята, от самия апостол Марко, Александрийската църква обяви признаването на Православната църква на Украйна - структурата на украинските схизматици. Въпреки че тази двехилядигодишна църква се намира в Египет, нейният синод е съставен от гърци. Александрийската патриаршия взе решение да признае схизматиците за „братя“ веднага след Атина. По-точно след посещението на държавния секретар на САЩ там.
Така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ), създадена преди година с помощта на Константинопол на базата на редица украински схизматични структури, заяви в петък, че е получила признание от друга църква - Александрийската православна църква, една от 15 общопризнати поместни църкви.
„С удоволствие съобщаваме добрата новина: Негово Блаженство папа и патриарх Александрийски и на цяла Африка Теодор II в петък, 8 ноември, по време на Божествената литургия в църквата на Архангелите в столицата на Египет за първи път ... спомена името на Негово Блаженство Киевски и цяла Украйна митрополит Епифаний като Примат на автокефалната Православна църква на Украйна “, - съобщават в социалната мрежа „Фейсбук“ на страницата на ПЦУ.
Руската православна църква с дълбока скръб прие решението на Теодор Втори, казаха за РИА Новости в отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия.
Ситуацията е сложна и показва колко може да бъде усложнена от небрежните действия, които „патриарх Вартоломей извърши в Украйна“, заяви пред ТАСС председателят на Синодалния отдел за връзки с обществото и медиите на Московската патриаршия Владимир Легойда.
Както знаете, Александрийската патриаршия е автокефална поместна църква, която официално заема второ място в православната йерархия. Според легендата тя е основан от самия апостол Марко.
Телевизионният канал „Царьград“ припомня, че преди това Теодор Втори е бил известен като принципен защитник на православието в Украйна. Преди година той посети Одеса, по време на което той изрази солидарност с каноничната Украинска православна църква – Московски патрирхат (УПЦ-МП) и й обеща международната подкрепа. Но сега той изглежда се е обърнал на 180 градуса.
Петият президент на Украйна, лидерът на партия "Европейска солидарност" Петро Порошенко, който преди година току-що измоли томоса от патриарх Вартоломей, не скри радостта от новините от Египет.
„Ходът на историята не може да бъде спрян! Скоро след решението на Гръцката църква Православната църква на Украйна е призната от Александрийската патриаршия. Това е една от най-старите патриаршии, втората след Вселенската. Благодарим на Александрийската църква, Църквата на Цариград, Църквата на Гърция и на всички, които направиха и правят възможно увереното формиране на украинската църква “, каза Порошенко във видеосъобщение.
Руските политици също виждат „парада за признаване“ на ПЦУ, стартиран от гръцките йерарси, в резултат на политическия натиск на Вашингтон. Тази седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ се опитват да насърчат разцепление в целия православен свят.
Лавров отбеляза: именно след посещението на американския му колега Майк Помпео в Атина архиепископът на цяла Гърция Йероним изведнъж обяви признаването на украинските схизматици от ПЦУ. След това Руската православна църква (РПЦ) спря евхаристийното общение с него. В същото време ръководството на Александрийската църква също е съставено от етнически гърци, въпреки че се намира в Египет.
„Това признание е болезнено поражение, горчива подигравка с Московската патриаршия“, казва протодияконът на Руската православна църква Андрей Кураев. Той подчерта, че по този начин диптихът на патриарх Кирил се съкращава, като се има предвид последователен списък на Църквите и техните предстоятели за възпоменание по време на богослужения.
„Наскоро гръцката църква изпадна от него, а сега Александрия. Решението за признаване на ПЦУ, от една страна е очаквано - вътрешногръцка солидарност взема своето решение. От друга страна, неочакван. Всъщност едва наскоро президентите на Русия и Египет Владимир Путин и Абдел Фатах ал-Сиси се срещнаха в рамките на икономическия форум Русия-Африка. И тогава има такъв рязък завой. Решението за признаването е взето дори без свикване на гръцкия синод“, оплака се Кураев в интервю за вестника.
Руските политолози също смятат решението на Теодор Втори за удар по-скоро върху египетския президент. Според канала в мрежата „Телеграм“ „Русия в глобалната политика“ политическата война, използваща църквата, се разширява. „Можем само да гадаем дали тази стъпка е свързана със срещата на върха Русия-Африка, която току-що мина и предизвика известно вълнение (и притеснение) на Запад. Но е ясно, че Константинопол и симпатизиращото на американците „ято” работят. Преди няколко седмици решението за признаване на украинска автокефалия беше взето от Гръцката православна църква, въпреки че вътре в нея объркването по този въпрос е очевидно “, се казва в изявлението.
Роман Лункин, ръководител на Центъра за изследване на религията и обществото на Института на Европа на Руската академия на науките, също видя връзка между новините от Александрия и скорошното пътуване на Майк Помпео до Атина.
„Разбира се, беше осигурена подкрепата на западния свят в лицето на САЩ. Позицията на Александрийския патриарх е свързана с близостта му с гръцката църква, както и с „нежеланието му да се кара с Вартоломей лично. Но това решение не може да се нарече удар върху Руската православна църква. Сега няма да е необходимо да се плаща за пътуванията на Александрийския патриарх до Москва. Те дори ще спестят от това “, каза експертът в интервю за вестник „Взгляд“.
Лункин е сигурен, че в бъдеще, когато наследникът на Вартоломей ръководи Константинополската патриаршия, други православни църкви, включително Атина и Александрия, ще трябва по някакъв начин да възстановят отношенията си с Московската патриаршия.

Превод: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кипърската църква не признава ПЦУ

РИА Новости: Кипърската църква не признава ПЦУ

4 Ноември 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипърският архиепископ Хризостом Втори заяви, че няма намерение да споменава „каквито и да е нови предстоятели“ и не е съгласен с Константинополския патриарх Вартоломей, както не е съгласен и с решението на Московския патриарх Кирил да прекрати споменаването в молитвите на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, след като той призна Епифаний Думенко за глава на „новата църква“ в Украйна, предава РИА Новости.
Патриарх Кирил в неделя прекрати споменаването в молитви на гръцкия архиепископ, след като Йероним официално призна разколническата църква в Украйна, макар че там действа и каноничната Украинска православна църква.
„Считам позицията на Московския патриарх за неприемлива. Ние няма да прекратим споменаването на друг предстоятел, защото не сме съгласни с неговата позиция. Само ако някой стане еретик, ние ще прекратим общението с него. И аз знам, че нито вселенският патриарх, нито атинският архиепископ са еретици. Това, разбира се, не означава, че съм съгласен с тях“, заяви Хризостом след неделната литургия, цитиран от вестник „Филелефтерос“.
Архиепископът своя и на още няколко църковни глави да организират среща, за да се намери изход от ситуацията.
„Нито вселенският иска да се среща с московския, нито московският иска да се среща с вселенския. Ето защо ние, като църква на Кипър, се придържаме към неутрална позиция, защото не сме съгласни с позицията и на двамата и не сме пристъпили към споменаване на никой нов предстоятел“, заяви кипърският архиепископ.
Елинската православна църква (ГПЦ) на 12 октомври на епископския събор призна правото на Константинополския патриарх да предоставя автокефалия в православния свят по своя преценка. Докладът на главата на ГПЦ архиепископ Йероним съдържа препоръка за признаване на „новата църква“ на Украйна. По-специално, там се отбелязва, че „украинската църква винаги е била в каноничната църковна юрисдикция на Вселенската патриаршия“, въпреки 300-годишното си официално признаване от Руската православна църква като цяло и че признаването на разколническата църква е обстоятелство, „особено полезно за Православната църква и ценно за укрепване на отношенията между църквите на Велика Русия и Украйна“. Резултатите от събора на църквата в Елада предизвикаха смесена реакция в самата ГПЦ. В гръцката църква има 81 митрополити, от които 69 са присъствали на събора, а само 33 са участвали в дискусията.
В края на 2018 г. по инициатива на украинските власти и Константинополската патриаршия е създадена така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ), образувана от сливането на други две разколнически структури. След като получи от патриарх Вартоломей томос за „автокефалия“, в действителност тя се оказа почти напълно зависима от Фенер. На 15 октомври 2018 г. Руската православна църква прекрати евхаристийното общение с Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руската православна църква прекратява общението си с архиепископа на Гърция Йероним

РИА Новости: Руската православна църква прекратява общението си с архиепископа на Гърция Йероним

2 Ноември 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската православна църква прекратява евхаристийното общение с главата на Гръцката църква, архиепископа на Атина Йероним, съобщи ръководителя на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия, митрополит Иларион по телевизионния канал „Россия 24“, цитиран от РИА Новости.
"Мисля, че вече следващата неделя патриархът няма да спомене името на Йероним по време на служба", каза той.
В същото време митрополитът подчерта, че Руската православна църква е готова да поддържа общение с епископите, които не признават новосъздадената Православна църква на Украйна (ПЦУ).
По-рано Синодът на РПЦ упълномощи патриарх Кирил да не споменава главата на Гръцката православна църква при службите, ако разпознае ПЦУ и започне да се моли за нейния глава Епифаний по време на службите.
В средата на октомври Синодът на епископите на Гръцката православна църква прехвърли на архиепископ Йероним правото да вземе решение за признаването на автокефалия на ПЦУ. В същото време някои йерарси от гръцката църква се противопоставиха на признаването на ПЦУ, но на заседанието на Синода не се проведе гласуване по този въпрос.
Самият архиепископ Йероним се застъпва за признаването на ПЦУ. Тази седмица той изпрати на главата й Епифаний поздравително писмо. Руската православна църква изрази съжаление относно решението на Гръцката църква и изрази надежда, че никоя друга местна православна църква няма да следва „този тъжен пример“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Гръцкият архиепископ извести главата на ПЦУ, че признава върховенството на Фенер над новата църковна структура

„Слободен печат“ (Македония): Гръцкият архиепископ извести главата на ПЦУ, че признава върховенството на Фенер над новата църковна структура

1 Ноември 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Официално писмо, в което Гръцката православна църква (ГПЦ) признава новата структура в Украйна – Православната църква на Украйна (ПЦУ) е изпратил архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним до митрополит Епифаний, съобщиха гръцките църковни медии, предава скопското електронно издание „Слободен печат“.
Според информацията, писмото е изпратено на 21 октомври 2019 година и с него се официализира решението на Постоянния свети синод на ГПЦ от преди 20 дни, съобщава кореспондентът на МИА от Атина.
На 12 октомври 2019 година Йероним председателства извънредния събор на ГПЦ по украинския въпрос и в своето обръщение той провъзгласи признанието за преминаването на ПЦУ под юрисдикцията на Фенер и характеризира този ход като „особено полезен за православната църква и ценен за укрепването на отношенията между църквите на Русия и Украйна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руската православна църква ще обсъди последствията от решението на гръцкия синод

ТАСС: Руската православна църква ще обсъди последствията от решението на гръцкия синод

12 Октомври 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) скоро ще оцени как решението на Гръцката православна църква относно законността на предоставянето на автокефалията на схизматичната, според РПЦ, църква в Украйна ще се отрази на световното православие и на междуцърковните отношения между Москва и Атина. Това съобщи пред ТАСС в събота протоиерей Николай Балашов, заместник-председател на Отдела за външни отношения на Московската патриаршия.
"Светият синод на Руската православна църква скоро ще разгледа последиците от решението, прието днес от епископите на Гърция, върху двустранните отношения на нашите църкви и на световното православие като цяло", каза той.
По-рано гръцката агенция Romfea съобщи, че Синодът на епископите на Гръцката православна църква е признал правото на Вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ).
На 15 декември миналата година в Киев представители на Вселенската патриаршия с активното участие на украинските власти проведоха обединителен събор, на който двете непризнати църкви - Киевският патриархат и Украинската автокефална православна църква, обявиха създаването на Православната църква в Украйна. На 6 януари тази година Вселенският патриарх връчи на предстоятеля на ПЦУ митрополит Епифаний томос за автокефалия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката православна църква призна новата Православна църква на Украйна

Kathimerini: Гръцката православна църква призна новата Православна църква на Украйна

12 Октомври 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Светият синод на Гръцката православна църква призна автокефалията на Православната църква в Украйна, в съответствие с искане от Вселенския патриарх Вартоломей, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
След решението на синода, който се състои от 80 епископи на Гърция, архиепископът на Гърция Йероним оттук нататък ще споменава Епифаний по време на религиозни служби заедно с другите глави на поместни православни църкви и новата украинска църква ще бъде считан за член на семейството на Православната църква.
Признанието дойде, след като архиепископ Йероним реши да удължи сесията на Светия Синод, която започна във вторник, за да могат епископите да обсъдят искането на Вселенския патриарх за предоставяне на автокефалия на Православната църква в Украйна.
Именно Йероним повдигна въпроса по време на съботното заседание на синода - рядко събитие, което показа намерението на архиепископа да подчертае поддръжката на гръцката църква за молбата на Вартоломей, коментира изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.