НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Манолова: Предлагам с г-жа Фандъкова да сключим споразумение по 4 приоритетни теми, независимо кой ще спечели изборите

Местни избори 2019: Манолова: Предлагам с г-жа Фандъкова да сключим споразумение по 4 приоритетни теми, независимо кой ще спечели изборите

13 Октомври 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Йорданка Фандъкова и Мая Манолова отговарят на въпроса на Илиана Беновска „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София“ в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 13 октомври 2019 година.
Илиана Беновска: Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова – кой и на какво основание ще спечели златната ябълка на София. Ще питаме кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София. Заповядайте, г-жо Манолова.
Мая Манолова: Здравейте!
Илиана Беновска: Настанете се. Г-жо Фандъкова, заповядайте!
Йорданка Фандъкова: Добър ден.
Илиана Беновска: Много Ви благодаря. Дебатът започва сега. Ще Ви запозная с регламента на самия дебат. Първо, ще изтеглим жребий, колеги, мисля, че си забравих обаче монетката, ако може някой да даде една монетка, кой пръв ще говори, след което ще се въртите на ротационен принцип. Всеки от кандидатите ще се представи по една минута. Дебат по 5 теми: по 2 посочени от двамата кандидати и една по избор на екипа на предаването. Всеки кандидат говори по 1 минута по всяка тема. Редувате се по отделните теми. Ще Ви помоля да не се прекъсвате и да не се репликирате. Редът на темите, както сме ги подредили ние: качество на въздуха, избрана от Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от места коалиция ГЕРБ-СДС. Втора тема – Топлофикация, избрана от Мая Манолова, граждански кандидат, издигнат от инициативен комитет. Трета тема – градска среда, Йорданка Фандъкова. Четвърта тема – обществени поръчки, разбира се, Мая Манолова. И петата тема, избрана от нашия екип е екипа, в който Вие ще работите като кметове на София. Четвърти сет – всяка задава по три въпроса на другата. Редувате се с по един въпрос, отговаряте по една минута. Идва най-страшният сет – Беновска започва да пита. Ще Ви моля да отговаряте коректно, елегантно и с аргументи. Накрая всеки кандидат закрива по 1 минута и аз закривам дебата от името на нашия екип. Желая Ви на добър час и fair play. Идеята на екипа е да изтеглим жребий, както се тегли на тениса. Моля изправете се. Вие (Мая Манолова) сте ези, Вие (Йорданка Фандъкова) сте тура. Окей?
Йорданка Фандъкова:Както кажете.
Илиана Беновска: Тура, първа. Ето. След като говорите Вие първа (Йорданка Фандъкова), на следващия сет Вие (Мая Манолова) сте първа. Заповядайте, започваме. Моля да се представите, г-жо Фандъкова в рамките на 1 минута. Какво трябва да знаят хората за Вас, за да Ви изберат?
Йорданка Фандъкова: Най-важното е какво очаква и от какво има нужда София в този момент. В този момент София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм, с конкретни решения. Това съм аз и това предлагам. Първо, да завършим стратегическите проекти на града. Това са Околовръстния път, метрото, вътрешните рингове и връзките около Околовръстния път. На второ място, разбира се, важните задачи на града, най-актуалните от тях, които се нуждаят от много последователност и от конкретни проекти, които да започнат веднага от първия ден. Това са кварталите, въздуха, чистотата на въздуха и разбира се, реформа в администрацията, за да облекчим и хората, и бизнеса. През последните години София излезе на картата като един от градовете, който привлича глобални компании, големи инвеститори, както и създава условия за развитие на startup-ите. Сега е моментът, в който София има големия шанс да привлече стратегически инвеститор във високотехнологично производство.
Илиана Беновска: Изтече Вашата една минута, моля да я спазвате, Г-жо Манолова, Вие сте в позицията на онзи, който обещава и критикува, което по общо признание е по-преимуществената позиция, но г-жа Фандъкова всъщност тук се представи като кмет. Вашето представяне, една минута.
Мая Манолова: Искам да подам ръка на г-жа Фандъкова и да сключим споразумение, че независимо коя от нас ще победи на предстоящите избори, ще изпълни 4 приоритетни задачи. Четири приоритета, в рамките на 100 дни, първи приоритет, да отвори столицата за гражданите, Столична община за гражданите, което означава и участие на гражданите на заседания на Общинския съвет и информационна система, публичност за това как е гласувал по всяка тема всеки конкретен общински съветник. Второ, публичност и прозрачност на търговете чрез електронни търгове и онлайн излъчване и недискриминационност на условията, на които трябва да отговарят кандидатите за различни обществени поръчки. Трето, четири годишна програма за ремонт и изграждане на тротоари в София. И пето, ясен ангажимент за детска градина и ясла за всяко дете. Четири приоритета.
Илиана Беновска: Изтече времето. Благодаря Ви много за това. Чухте взаимно Вашите представяния. Те не бяха толкова личностни, колкото, как да кажа, в качеството на бъдещи управляващи на София. Но сега да пристъпим към конкретния дебат. Нека да Ви помоля…
Мая Манолова:Не чух отговор на моето предложение. Стискаме ли си ръцете?
Йорданка Фандъкова: Ако регламентът го позволява.
Илиана Беновска:
Регламентът не позволява. Ако от редакционния екип са съгласни да се отговори, но мисля, че влезем предварително в дебата, така че продължаваме към темите. Започваме дебат по предложените 5 теми. Повтарям отново – имаме 5 теми, по 2 от всеки кандидат за кмет на София, предложени и една, която нашият екип е предложил. Започваме по първата тема така, както ние сме ги подредили – качество на въздуха, избрана от кандидата за кмет на София от ГЕРБ-СДС – Йорданка Фандъкова. Първа на ротационен принцип има право да говори г-жа Мая Манолова. Заповядайте, започва да тече Вашата една минута.
Мая Манолова: България е 2 наказателни процедури заради лошото качество на атмосферния въздух, като отговорна за една от 2те наказателни процедури е Столична община. Всъщност, България вече е осъдена, предстоят имуществени санкции на дневна база. Така ние ще плащаме 3 пъти: веднъж имуществени санкции, втори път - мерки за подобряване качеството на въздуха и трети път – лекарства за хората с белодробни заболявания и за децата. В София реално всяко 4то дете в детска градина е с хронично заболяване, като една огромна част от тях са от астматични заболявания. Столична община отказваше да признае проблема до скоро. Благодарение на гражданските организации, които монтираха над 500 станции за измерване на въздуха, стана ясно, че има огромни проблеми за това. Сега предизборно беше поет ангажимент 22 станции да бъдат разположени от Столична община в конкретни точки. Това, което аз ще направя, е да разположа тези станции заедно с гражданите и да предприема конкретни ясни и действени мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух.
Илиана Беновска: Стоп. Изтече Вашата 1 минута.
Мая Манолова: Много е кратко това време от 1 минута за програма.
Илиана Беновска: Както често казвам, гениалният писател Томас Ман е казал, че гениалните неща за най-прости. Ако Вие не успявате да изложите по същество…
Мая Манолова: За една минута най-важната тема за столичани – качеството на въздуха.
Илиана Беновска: Можем след малко да обсъдим тези въпроси, но нека да продължим по така предложения от нас регламент, с който Вие предварително сте се съгласили. Нали така, г-жо Манолова? Едната минута на г-жа Фандъкова по тема „качество на въздуха“.
Йорданка Фандъкова: Най-важният проблем, който обаче и най-трудно се решава, защото няма 1 мярка, която да реши това. Работим по проблема от 2011 година. Изпълняваме 2ра програма. Радвам се, че почти всички кандидати припознаха тази програма за изпълнение. Четири важни неща – информация, намаляване на трафика и подобряване на градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища и разбира се, зелена система и разширяване на зелената система. По отношение на градския транспорт сме напреднали чувствително. Това се отрази и в доклада на Европейската сметна палата. По отношение на информираността, проекта, за който г-жа Манолова говори, работим по него от 2 години. Тя отлично знае защото като омбудсман сме й предали целия доклад още преди много, много време. Сега завършваме проекта - до края на годината 22 станции в реално време хората да могат да следят качеството на въздуха. Направихме преди това системата заедно с БАН за ранно предупреждение, за да можем да предлагаме конкретни решения.
Илиана Беновска: Изтече Вашата минута. Благодаря Ви, г-жо Фандъкова. Дебатът продължава нататък със следващата тема. А следващата тема е Топлофикация София. Досещате се вероятно, че тя е по избор на Мая Манолова. На ротационния принцип първа има думата Йорданка Фандъкова. Заповядайте, г-жо Фандъкова.
Йорданка Фандъкова: Изключително тежка тема, свързана с качеството на въздуха. Не можем да си представим да подобряваме въздуха без екологичен начин на отопление. Едно от тях е Топлофикация. В тежко финансово състояние, държавата ни прехвърли Топлофикация София със задължения от над половин милиард лева. Тя продължава да трупа задължения и тя е обречена да трупа задължения, ако не се направят няколко неща, върху които ние работим. Първо, да се намаляват разходите за гориво. Много убийствен договор с Булгаргаз, настоявала съм години наред и съм водила преговори за намаляване на цена и за облекчаване на договора. Заедно с министър Петкова успяхме да убедим депутатите и вече Топлофикация София буквално от няколко седмици има правото да закупува природен газ на по-ниски цени, от други доставчици и при по-добри условия. Топлофикация се нуждае от сериозни инвестиции в мощности, защото миналата година трябваше да приключи…
Илиана Беновска: Приключи Вашата минута. Г-жо Манолова, по Вашата тема „Топлофикация“ започва да тече Вашата една минута сега.
Мая Манолова: По времето на управлението на г-жа Фандъкова на Столична община Топлофикация натрупа 860 милиона лева дългове, като натрупаната загуба е в размер на 590 млн лв. Дружеството със своето поведение и с предоставянето на услугата е огромен проблем за столичани заради високите неразбираеми сметки, заради плащането на такса сградна инсталация. Не чух нито веднъж г-жа Фандъкова за това време да заяви позиция и да защити гражданите, които са платците на тези огромни задължения, включително и когато Топлофикация загуби 90 млн. лв. в КТБ. Наскоро излезе една наредба, свързана с такса сградна инсталация, отново не чух г-жа Фандъкова да изрази позиция. Всъщност, според тази наредба, такса „сградна инсталация“ ще бъде между 20 и 40% и ще се породят междусъседски войни, защото отговорността на държавата и общината е прехвърлена на гражданите.
Илиана Беновска: Приключвайте. Благодаря Ви. Дебатът продължава със следващата трета тема, избрана от Йорданка Фандъкова. Градска среда, това е една от глобалните теми, които обхващат всички специфични проблеми на един град. Първа говорите Вие – Мая Манолова. Заповядайте сега.
Мая Манолова: София плати 250 хил. лв. на датския архитект Ян Геел за изготвяне на един специален доклад за подобряване на градската среда. Беше направен пиар, бяха направени снимки, разбира се, страхотен е докладът. За съжаление обаче нищо от това, което беше предложено, не беше реализирано. Нито се разшириха пешеходните зони, нито се спря с безумното презастрояване, нито по отношение на мерките по отношение на насърчаване на обществения транспорт. Вместо това се ремонтираха безкрайно и за огромни средства Графа, Дондуков, НДК и София, Столична община в момента е в съда, съдена от Регионалното министерство за 4 милиона и 200 хил. лв. за начина, по който са проведени тези обществени поръчки за подобряване на градската среда. Положението в кварталите е катастрофално, тротоари, презастрояване на междублокови пространства, липса на паркинги.
<>Илиана Беновска: Г-жо Манолова, благодаря Ви много. Продължаваме нататък, право на говорене по темата за градската среда има нейният автор - Йорданка Фандъкова, заповядайте.
Йорданка Фандъкова: Първо, най-важната задача в следващите години е да променим общия устройствен план. Това е законния начин да подредим строителството, да спрем презастрояването, включително и в кварталите, да определим височините, да определим местата на високите сгради. Направихме промени 2018 година в закона, предвиждаме още промени, за да можем да увеличим разстоянията между сградите, да увеличим изискванията за паркиране и за озеленяване на сградите. Направихме, изработихме споделена визия с гражданите, това е моделът, който заложихме в рамките на много месеци с много граждани. Вече имаме споделената визия, която ще бъде в основата на общия устройствен план. До края на годината трябва да бъде прието от Столичния общински съвет и да се работи по плана. Залагаме и наредба за градския дизайн, за да може да се заложат стандарти както за качеството, така и за градския дизайн и това е начинът, по който да подредим и да контролираме строителството в града.
Илиана Беновска: Изтече Вашата минута, благодаря Ви. Преди да обявя следващата тема, да Ви предупредя, че ние влизаме в разбиране за това, че Вие имате нужда и от малко повече говорене, така че накрая след като изчистим и 5тата тема, ще имате по 2 минути да обобщите говореното по дебатираните 5 теми. И така, продължаваме нататък с четвъртата тема, а тя е обществени поръчки, избрана, разбира се, се досещате, от Мая Манолова. Първо говорите Вие, г-жо Фандъкова, защото г-жа Манолова и без това доста говори по време на кампанията. Давайте, една минута започва сега.
Йорданка Фандъкова: Единственият законен начин да се харчи дори и един лев, да се правят инвестиции в града от обществени средства е съгласно Закона за обществените поръчки. Заложили сме и работим по допълнителни механизми за контрол. В Столичната община има създадена комисия, която предварително преглежда условията за големите обществени поръчки, в която влизат представителите на всички политически сили, в това число и на БСП, която е партията на г-жа Манолова. Освен това, на второ ниво в комисиите за обществени поръчки задължително с моя заповед се канят общински съветници. С цел прозрачност обявявам най-категорично, че и в момента на сайта на Столична община могат да се видят всички договори, протоколи от обществени поръчки, включително и документацията за поръчките, които се провеждат в момента. Предстои въвеждането на електронни обществени поръчки, това е изискване по закон, Столичната община е напълно готова да ги въведе.
Илиана Беновска: Благодаря Ви. Г-жо Манолова, започвайте вихъра на темата.
Мая Манолова: Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават. Не казвам, че това се прави от г-жа Фандъкова, от този, който реално управлява София. Всъщност, начинът за това са обществените поръчки. Предизборно бяха обявени обществени поръчки за близо 700 милиона лева, обществена поръчка за почистване на София, т.нар. процедура за чистотата за близо 450 млн. лв., обществена поръчка за транспорт и изгаряне на RDF горивото, обществена поръчка за закупуване на електробуси, обществена поръчка за озеленяване. Характерно за тези обществени поръчки е, че в повечето от тях има само по един участник, те са предварително определени и са образно казано „свирен мач“, каквото е и становището на регионалното министерство.
Илиана Беновска: Шест секунди
Мая Манолова: Само да покажа, обещах да донеса плик с това кой ще спечели поръчката за електробусите, но реално г-жа Фандъкова е снимала минибуса, който ще спечели…
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: София има нужда от работа, не от много приказки

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: София има нужда от работа, не от много приказки

13 Октомври 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. София има нужда от работа, не от много приказки. Това каза кандидатът за кмет на София от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова в дебата си с Мая Манолова в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“. "София има нужда от сериозна скорост на промяната. За да можеш да променяш, трябва да създаваш. София има нужда от работа, не от много приказки. За да можем да създаваме довеждащия транспорт в кварталите, трябваше да подновим и обновим градския транспорт, който свързва различните части на София. За да може да разширяваме строителството на метрото трябваше да построим двете първи линии. За да можем да говорим за промяна в отоплението на дърва и въглища, трябваше да защитим проекти. Кмет съм от 10 години, работя с гражданите, с гражданските организации. Много от промените, които съм направила са дошли като идеи от гражданите. Това е начинът. Гражданите имат своите лица, своите представителства. Работя с организациите с образованието, в социалната сфера. Работя с научните среди, отворихме общината за иновациите и науката", допълни още кандидат-кметът Фандъкова. "Създадохме много механизми и модели за подкрепа на младите. За подкрепа на спортистите, на творците. София има нужда от запазване на духа. Нека да не говорим само за инфраструктура, за образование, за култура, за това, че София има потенциала да се развива. Има хората. Най-важни в София са хората, хората, които да пазят духа и да върнем душата на София", заяви още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Очаквам гражданите на София да гласуват за промяната, за това столицата да има честно управление, а не задкулисно

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Очаквам гражданите на София да гласуват за промяната, за това столицата да има честно управление, а не задкулисно

13 Октомври 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Очаквам на 27 октомври след това на 3 ноември гражданите на София да гласуват за промяната, за това модела на управление да бъде променен. София да има честно управление, а не задкулисно. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова по време на предизборен дебат в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. „Решенията да се вземат легитимните органи, гражданите да бъдат питани и с тяхното мнение управляващите да се съобразяват. Умен град, зелен град, в който презастрояването да стане мръсна дума. Без строителство в междублокови пространства, зелени площи, детска градина за всяко дете“, добави Манолова. По думите и в София трябва да се изгради и канализация за една огромна част за жителите на престижните столични квартали, а също така и от близките населени места. Сред приоритетите на Манолова са тротоарите, борбата с трафика, чист въздух, който да дишат децата ни. „Достъп до информация, до пълна информация, за това кой каква позиция от общинските съветници заема. По какъв начин гласува, прозрачност на обществените поръчки, да са ясни предварително условията. Да не се организират и провеждат на тъмно, да има наистина публичност и прозрачност и ефективност за начина, по който се харчат парите на столичани“, каза още кандидатът за кмет на София. „София има огромен бюджет, той трябва да бъде впрегнат в интерес на гражданите и за решаване на техните проблеми. Кои са техните проблеми гражданите най-добре знаят, те трябва да бъдат слушани. Това е, което мога да слушам, да чувам гражданите, да действам и да нося отговорност лично с лицето и с името си за всяко свое действие“, допълни още Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Не мисля, че моят успех на изборите би бил залог за довършването на третия мандат на Борисов

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Не мисля, че моят успех на изборите би бил залог за довършването на третия мандат на Борисов

13 Октомври 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че моят успех на изборите би бил залог за довършването на третия мандат на Борисов. Това каза кандидатът за кмет на София от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова в дебата си с Мая Манолова в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“. На въпрос дали нейният успех би бил като залог за довършването на третия мандат на Бойко Борисов, Фандъкова отговори: "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. Аз съм се явявала три пъти на такива избори с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания. Не използвам манипулации, не използвам внушения. Да, аз имам много ясна политическа ориентация. Имам много ясни ценности, които не съм променяла през съзнателния си живот и нямам никакви намерения да го правя, независимо за каква позиция кандидатствам. Кандидатствам ясно за позицията кмет на София. София е градът и каузата, която мен ме интересува и съм работила за нея цял живот. Стоя като мажоритарен кандидат, отделно зад мен стои и се надявам с мен да работят и кандидатите за ГЕРБ и СДС. Имам много ясен профил", заяви още
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават от този, който реално управлява София

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават от този, който реално управлява София

13 Октомври 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават, не казвам от г-жа Фандъкова, а от този който реално управлява София. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова по време на предизборен дебат в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. „Предизборно обществените поръчки за близо 700 млн. лв. обществена поръчка за почистване на София, обществена поръчка за транспорт и изгаряне ЕРДФ горивото, за филтри, за закупуване на електробуси. Характерно за тях е, че в повечето от тях има само по един участник, предварително определен“, допълни кандидатът за кмет на София. „Да кажа няколко думи за останалите обществени поръчки. Притеснителното е, че те са за огромни суми, които непрекъснато растат. Например обществената поръчка за озеленяване предвижда нарастване от 5 до 9 пъти на различни дейности, например косенето на трева на наклонен терен“, добави Манолова. По думите на кандидат кметът на София повечето обществени поръчки обявени от г-жа Фандъкова са само с по един участник. „Случаят с този мини електробус, не знам дали е тестов, но марката на тестовия е изписана на задната част на този микробус. Този електроавтобус, който единствен отговаря на изискванията заложени в процедурата и същност в плика, който оставих в бТВ съм посочила именно тази марка и този модел“, каза още Манолова. „Това е доказателство, че това ще бъде спечелилият участник и това е предизборната кампания на г-жа Фандъкова. Не искам да казвам, че тя се е превърнала в каталог на спонсорите, защото марка на автобус, който ще спечели и ще участва в процедура, мисля че е достатъчно показателно“, коментира още Мая Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: За 10 години построихме 100 нови сгради за детски градини и 17 800 нови места за децата

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: За 10 години построихме 100 нови сгради за детски градини и 17 800 нови места за децата

13 Октомври 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. За 10 години построихме 100 нови сгради за детски градини и 17 800 нови места за децата. Това каза кандидатът за кмет на София от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова в дебата си с Мая Манолова в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“. В отговор на въпрос от Мая Манолова във връзка с нейната оставка като заместник-кмет на общината преди време, Фандъкова заяви: "За съжаление отново вашите съветници не са ви предали правилно. Аз подадох тогава оставката си, че първата електронна система, която по моя инициатива беше въведена в общината блокира и създаде неудобство за четири часа. Поех отговорността, защото за родителите това беше голямо неудобство. Преди това родителите, бабите, вуйчовците седяха денонощно. Никой не знаеше тогава колко е недостигът. Когато заработи системата, стана ясно", коментира Фандъкова.
"За съжаление отново чух много внушения неверни твърдения разбира се", каза Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Столична община е напълно готова да въведе електронни обществени поръчки

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Столична община е напълно готова да въведе електронни обществени поръчки

13 Октомври 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Столична община е напълно готова да въведе електронни обществени поръчки. Това каза кандидатът за кмет на София от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова в дебата си с Мая Манолова в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“. "Единственият законен начин да се харчи и дори 1 лв. да се правят инвестиции в града от обществени средства е съгласно Закона за обществените поръчки. Заложили сме и работим по допълнителни механизми за контрол", каза Фандъкова. Тя поясни, че в Столична община има създадена комисия, в която влизат представители на всички политически сили, в това число и на БСП. "Партията на г-жа Манолова. В комисиите за обществени поръчки, задължително с моя заповед се канят общински съветници. С цел прозрачност, обявявам най-категорично, че и в момента на сайта на Столична община могат да се видят всички договори, протоколи от обществените поръчки, включително и документацията за поръчките. Предстои въвеждането на електронни обществени поръчки, това е изискване по закон и Столична община е напълно готова да ги въведе", каза още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Искам да подам ръка на г-жа Фандъкова и да сключим споразумение, че независимо коя от нас ще победи ще изпълни 4 приоритета за София

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Искам да подам ръка на г-жа Фандъкова и да сключим споразумение, че независимо коя от нас ще победи ще изпълни 4 приоритета за София

13 Октомври 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Искам да подам ръка на г-жа Фандъкова и да сключим споразумение, че независимо коя от нас ще победи ще изпълни 4 приоритета за София. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова по време на предизборен дебат в предаването „Беновска пита“ по канал 3. „Първите 100 дни да отвори Столична община за гражданите, участие на гражданите в столичен съвет. Второ публичност и прозрачност на търговете чрез електронни търгове“, добави Манолова. Тя добави, че третият приоритет е създаване на 4 годишна програма за ремонт и изграждане на тротоари. „И пето 4 години ясла и детска градина за всяко дете“, посочи още Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения

13 Октомври 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения. Това каза кандидатът за кмет на София от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“. "Най-важното е какво очаква и от какво има София в този момент. В този момент София има нужда да ускорим промяната с опит, с професионализъм, с конкретни решения. Това съм аз и това предлагам. Първо да завършим стратегически проекти на града. това са околовръстния път, метрото, вътрешните рингове и връзките към околовръстния път. На второ място разбира се, важните задачи на града. Най-актуалните от тях, които се нуждаят от много последователност и конкретни проекти, които да започнат от първия ден. това са кварталите, въздуха, чистотата на въздуха и реформа в администрацията, за да облекчим хората и бизнеса. През последните години София излезе на картата като един от градовете, който привлича глобални компании, големи инвестиции", каза Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.