НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Слуховете за отнемане на деца в Сливен стигнаха до ромски семейства във Варна в обърнат вид – никой няма да ги вземе, ако са на училище

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Слуховете за отнемане на деца в Сливен стигнаха до ромски семейства във Варна в обърнат вид – никой няма да ги вземе, ако са на училище

9 Октомври 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Варна. На фона на случаите на паника в училища в Сливен, Ямбол и Карнобат през последните дни, сред ромските семейства във Варна няма напрежение и страх, че може да им вземат децата. Малчуганите посещават редовно училищата и детските градини и нямаме проблем, обясни в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалното управление по образованието (РУО) – Варна Венцеслава Генова. По думите й явно мълвата, плъзнала сред семействата в Сливен не е сработила във Варна. При нейна проверка, направена преди два дни, дори се оказало, че в учебните заведения в квартал „Аспарухово“, в класните стаи са били 100 процента от децата от ромски произход.
„В първия ден, в пика на тези страхове, когато родители масово тръгнаха да си прибират децата в страната, се чух с много от директорите на училища с преобладаващи ромски ученически състав. Директорът на едно от училищата в „Аспарухово“ дори ми съобщи, че в двата дни е имало 100 процента посещаемост на ромските ученици, защото при тях е стигнала информацията в обърнат вид. Някои е казал на родителите, че ако дойдат тези, които вземат децата и ги намерят вкъщи, ще ги приберат, но ако са на училище, няма да има проблем“, заяви Венцеслава Генова и допълни, че случилото се в Сливен е грозна провокация и злоупотреба със страховете на родителите.
Тя увери, че след като случаят доби обществен отзвук, във Варна и областта директори, учители, образователни медиатори и пастори, там, където има такива, са се заели с това да обясняват на семействата, че няма опасност за децата им. Специалистите се стремят да обясняват на родителите, че не е толкова просто едно дете да бъде отнето от тях, че става въпрос за доста сложни процедури. „Но има хора, които злоупотребяват със страховете на хората, със страховете им, свързани с това, че са родители“, коментира още Венцеслава Генова по повод случилото се в Сливен.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България подкрепя започването на преговори с Република Северна Македония и Република Албания, но ще настоява да спазват добросъседските отношения

България подкрепя започването на преговори с Република Северна Македония и Република Албания, но ще настоява да спазват добросъседските отношения

9 Октомври 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. България ще подкрепи на Съвет “Общи въпроси” и на Европейския съвет заключения за започване на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания, но ще следи те да спазват добросъседските отношения, съобщиха от правителствената информационна служба. Това е записано в Рамковата позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави, която по предложение на вицепремиера Екатерина Захариева бе одобрена днес от Министерския съвет.
В документа са записани условията, които България винаги е поставяла пред двете държави. За тях страната ни ще следи по време на целия преговорен процес.
Започването на преговори не следва да се интерпретира като гаранция за членство, а като позитивна движеща сила за ускоряване на реформите и поддържането на добросъседските отношения, които са хоризонтален критерий и ще бъдат оценявани на всеки етап от преговорите.
По отношение на Република Северна Македония са формулирани конкретни междинни цели и крайни цели:
На 15 октомври на Съвета „Общи въпроси“ и на 17 октомври на Европейския съвет България ще подкрепи започването на преговори за членство на Република Северна Македония и Република Албания в Европейския съюз.
Преди провеждането на първата междуправителствена конференция, която одобрява преговорната рамка, България ще настоява за ясни критерии по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, особено що се отнася до работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Обърнато е специално внимание на въпросите относно езиковата норма и използване пълното име на Република Северна Македония.
Преглед на изпълнението на тези условия, както и напредък по промяната на учебниците по литература, история и география в Република Северна Македония ще бъде направен и преди провеждането на втората междуправителствена конференция, която отваря първата преговорна глава.
България не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на анти-българска основа.
Република Северна Македония следва да преустанови и да се въздържа от провеждане на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ в България.
Нашата югозападна съседка следва ясно да посочи, че краткото име на страната няма нищо общо с географския регион Северна Македония, част от който се намира в пределите на България.
Република Северна Македония следва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи и сгради на текстове, насаждащи открито омраза към България, например такива, съдържащи квалификации като „българския фашистки окупатор“. Очакване да се задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание.
България ще настоява и за ясен напредък при работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Това означава да се постигнат конкретни договорености за личности и събития като Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Илинденско-Преображенското въстание, Кресненско-Разложкото въстание.
Рамковата позиция ще изисква и хармонизиране на учебните програми по история и литература на двете страни в съответствие с постигнатото от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.
Следва да е ясно, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с промените на езика, наложени в някогашната югославска република. Никой документ в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българска страна на съществуването на т.нар. „македонски език“.
Относно преговорния процес с Република Албания той следва да бъде обвързан с реален напредък по отношение на по-нататъшните стъпки за гарантиране правата на българското национално малцинство.
Очакваме правата на българското национално малцинство да бъдат максимално гарантирани, включително изучаването, без поставяне на административни пречки, на книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от тях, като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан.
“България е страната, признала първа Република Македония, сега Република Северна Македония. Оттогава подкрепяме тази държава по евроатлантическия й път и нашият национален интерес е тя да скъса с миналото и да върви по пътя на демокрацията”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Рамковата позиция е публикувана на сайта на Министерския съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В деловодството на парламента е постъпил проект на декларация на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания

В деловодството на парламента е постъпил проект на декларация на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания

9 Октомври 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. В деловодството на парламента е постъпил проект на декларация на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Проектът е входиран днес на 9 октомври. Проектът на декларацията е подписан от почти всички парламентарно представени сили. Подписите си под текстовете на декларацията са положили председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов и Полина Цанкова – Христова от „Воля“.
Основни моменти в предложената декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.
В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.
Чрез декларацията се предлага Народното събрание да призове официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към „обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. „македонско малцинство“ в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати. С текстовете се предлага още 44-ото Народно събрание да призове официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим, заради българското им самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове. Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на „говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.
С текстовете на проектодекларацията се предлага да се отправи призив и към официалните представители на Република Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.
С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези услови, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. На вниманието на депутатите се предлага в тази връзка да подкрепя, приетата от Министерски съвет днес Рамкова позиция.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Искаме Северна Македония окончателно да скъса със своето югокомунистическо минало и риторика

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Искаме Северна Македония окончателно да скъса със своето югокомунистическо минало и риторика

9 Октомври 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Искаме Северна Македония окончателно да скъса със своето югокомунистическо минало и риторика – или искаш да си в Югославия, или в Европейския съюз, а ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш. Това каза в изявление в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може да продължава в учебниците да се пиша за „български окупатор“. Има достатъчно снимков материал, включително видеоматериал и така нататък, населението посреща така наречения „окупатор“ – българската армия. Има достатъчно факти за Царство България от 1941 до 1944 година, тогава България харчи 52 % от бюджета си, за да навакса Македония в своето икономическо развитие: строеж на жп линии, пътища, училища, подпомагане на кооперации. Тази югокомунистическа риториката трябва да приключи. Това е категорично условие“, посочи още Каракачанов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Ще  взема необходимите мерки, ако се окаже вярно, че мой служител участва в разпалването на истерията около Стратегията за детето

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Ще взема необходимите мерки, ако се окаже вярно, че мой служител участва в разпалването на истерията около Стратегията за детето

9 Октомври 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще проверя и взема необходимите мерки, ако се окаже вярно, че мой служител участва в разпалването на истерията около Стратегията за детето. Това каза в изявление в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Моля медиите да спрат да тиражират новини как ще взимаме децата на хората, не може да се протестира срещу несъществуваща стратегия

Премиерът Бойко Борисов: Моля медиите да спрат да тиражират новини как ще взимаме децата на хората, не може да се протестира срещу несъществуваща стратегия

9 Октомври 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Моля медиите за съдействия за тези не жълти, не кафяви, не лъжливи новини, в които се говори как ще взимаме децата на хората, как може да се протестира срещу стратегия, която я няма или да се говори, че я има. Това запита премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не знам как нечие съзнание може да го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да изнасяме деца? До днес, когато ми показаха какво се говори и пише, не мога да повярвам, че има човек, който може да се върже на подобна лъжа“, допълни още премиерът. Той обясни, че парите от Норвежката програма се използват с други цели. „Включително за чистотата на въздуха, за екоавтомобили“, посочи Борисов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Слуховете за отнемане на деца са абсолютни спекулации, работим за оставането на децата в семейна среда, а не обратното

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Слуховете за отнемане на деца са абсолютни спекулации, работим за оставането на децата в семейна среда, а не обратното

8 Октомври 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Слуховете за отнемане на деца от семействата им са абсолютни спекулации. Това каза пред журналисти директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив д-р Надя Танева в коментар на масовата истерия в Сливен и в други градове на страната, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя подчерта, че социалните работници работят не са отнемането на деца от семействата им, а точно за обратното – децата да остават в семейна среда. „Деца могат да бъдат изведени само при изключително рискови ситуации и тогава когато има насилие, и то сериозно насилие“, разясни Танева. Тя коментира, че ситуацията в Пловдив е спокойна с оглед на разпространените неверни твърдения за отнемане на деца от детските градини и училища.
„Вчера имаше напрежение само в една детска градина в кв. „Столипиново“ , но към днешна дата, след наши проверки на почти всеки час, децата са си в училищата и в детските градини. Още вчера се проведе разговор с много семейства и с хора в ромската общност, които могат да пренесат тази информация, че това с абсолютни спекулации и че никога не се е случвало социалните служби да влязат в училище или детска градина, за да отнемат дете, както се пише в социалните мрежи“, подчерта Танева.
Директорът на „Социално подпомагане“ – Пловдив каза още, че случаят с детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация на бул. „Хаджи Димитър“ в града, е пример за това как социалните работници полагат усилия децата да остават в семейна среда, а не обратното.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чавдар Божурски, областен управител на Сливен: Обстановката в училищата е спокойна, ОДМВР и ДАНС изясняват авторите на фалшивите слухове

Чавдар Божурски, областен управител на Сливен: Обстановката в училищата е спокойна, ОДМВР и ДАНС изясняват авторите на фалшивите слухове

8 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Сливен. Обстановката във всички населени места в Сливен и областта е спокойна. Това информира областният управител на Сливен Чавдар Божурски след проведени разговори с ръководителите на държавните и общинските институции в областта по повод създалата се паника сред родителите в някои квартали, породена на 7 октомври от фалшиви слухове за застрашени деца, съобщиха от Областната администрация.
През днешния ден в училищата и детските градини се провежда нормален образователен процес. В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи, във вторник отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година. В основните училища „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в Сливен, където вчера децата бяха масово масово отведени от родителите си, в в 8 часа в клас се явиха около 30 на сто от записаните деца и ученици. В ОУ „Братя Миладинови“ втората смяна започва в 13 часа и се очаква, че ще дойдат още деца. В детската градина в кв. „Надежда“ отсъстват около 30 деца от записаните. Това според ръководството не е прецедент за периода от откриването на заведението досега и няма връзка с изкуствено създадените притеснения сред семействата.
В понеделник, при появата на кризата, в кв.“Надежда“ в Сливен се проведе среща директора на Дирекция „Социално подпомагане“-Сливен Ваньо Матев, началника на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева, началника на Районно управление на МВР-Сливен гл. инспектор Димитър Кикьов, служители в управлението и кварталния участък, пасторите на евангелските църкви, както и лидерите на общностите в квартала. На срещата е обяснено на местното население, че случаи на „вземане на деца“ не е имало и няма в Сливен и областта. Направени са подробни разяснения, че Национална стратегия за детето няма, защото такъв документ не е приеман. Задачата на социалните служби, вменена им от Закона за закрила на детето, е да извършат посещения на адрес при получен сигнал, свързан с малтретиране на дете, извършено сексуално посегателство върху него или липса на условия за отглеждане. Грижата за детето може да бъде предоставена само на единия родител, на приемно семейство или в краен случай на социална институция единствено и само с решение на съда. Това често се случва, когато биологичната майка изостави новороденото си дете в лечебно заведение и отказва да се грижи за него, а биологичният баща не признава бащинството.
По инициатива на областния управител, екипите за обхвата и задържането на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация.
ОДМВР и Териториалната дирекция на ДАНС установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на лицата, които ги разпространяват, в рамките на образуваното досъдебно производство. Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й. Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им. Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.
„Като областен управител призовавам всички граждани към спокойствие и разум. Основният приоритет в Сливенска област е грижата за децата, оказването на помощ и задържането им в образованието. Няма да допусна разпространението на престъпни внушения и престъпно посегателство спрямо чувствата на всеки един родител, каквато е любовта към децата му. Призовавам политическите, обществените и религиозните общности да проявят отговорност в този момент. В отношенията между жителите на Сливен и областта водещи са били разбирателството и консенсуса. Институциите полагат всички усилия за възвръщането на спокойствието в обществото, както и за разкриването на източниците на зловредните слухове“, подчерта областният управител Чавдар Божурски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДАЗД: Според българското законодателство не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата

ДАЗД: Според българското законодателство не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата

8 Октомври 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Според българското законодателство не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата. Това се посочва в позиция на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) във връзка със зачестили публикации в социалните мрежи, че Държавната агенция щяла да предприема действия за „отнемане“ на деца от училищата, ДАЗД категорично отхвърля тази информация.
„В ДАЗД няма назначени социални работници, които да работят пряко с деца. Държавната агенция за закрила на детето има едва 66 служители, в шест града в страната – София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе.
Отделите за закрила на детето, в които работят социални работници, са към Дирекциите „Социално подпомагане“, които са на 147 места в страната и са териториални поделения на Агенцията за социално подпомагане (АСП) – структура на Министерството на труда и социалната политика (МТСП)“, съобщават от ДАЗД.
„Използваме случая, за да направим поредното уточнение, че в последните месеци се разпространяват неверни твърдения, че в страната се въвеждат нови политики за отнемане на деца от родителите им. Бихме искали да успокоим и информираме отново широката общественост, че както и досега, според българското законодателство не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата.
В ДАЗД нямаме информация социални работници да извършват нарочни действия в тази посока. Социалните работници се намесват в ситуации, когато детето се нуждае от закрила в случаи на престъпни действия и експлоатация спрямо него, описани в Закона за закрила на детето. Социалните работници следва да извършват своята работа със задълбочени социални проучвания, да изготвят внимателно социални доклади по случаите на децата в риск до съда“, се посочва още в позицията на Агенцията.
„В тази връзка председателят на Държавната агенция за закрила на детето има правомощия да контролира (но не и да ръководи) дейността на споменатите дирекции "Социално подпомагане". При установяване на нарушения в тези дирекции, ДАЗД може да издава задължителни предписания към тях, както и да дава съответните указания за тяхното изпълнение. Тъй като в Държавната агенция за закрила на детето не работят (и никога не са работили) социални работници, ДАЗД не може (и никога не е могла) да предприема мерки за извеждане на дете от неговото семейство. В Агенцията работят експерти и инспектори с контролни функции, но не и социални работници.
Всеки гражданин, който има притеснения относно неправомерни действия от страна на служителите от институции или организации, работещи с деца и смята, че са нарушени правата на дете, може да сигнализира Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за проверка на дейността им“, се казва още в позицията.
Според ДАЗД орган за закрила на детето са и кметовете на общини, т.е. това са органите на местно ниво, към които може да се търси помощ при затруднения на семейството и нужда от подкрепа.
„Държавната агенция за закрила на детето изразява позиция, че е крайно време да се спрат манипулациите и да се съхрани психиката на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от дома им. Нека си зададем въпросите: Кой ни причинява тези страхове и защо, с каква цел? На кого да вярваме – на официалните източници или на слухове в мрежата? Изборът е у всеки един от нас.
Ние – всички хора, независимо в каква роля сме, малки или големи, поставяме и създаваме условията за живот, за нас и за децата ни занапред. Ние избираме да живеем в дух на разбирателство и доверие помежду си, или в дух на подозрения и съмнения. Ние всички имаме страхове и няма по-голям страх от това да не се разболява детето ни и да не му се случи нещо лошо“, посочват от ДАЗД.
„И ние, служителите от ДАЗД, сме хора като всички граждани с човешки страхове. Важното е обаче, не дали се страхуваме и дали за малко или за повече време сме се поддали на заблуди, а дали и как успяваме да преодоляваме страховете си, и как ги побеждаваме. И ние, служителите от ДАЗД ще продължаваме да защитаваме позицията, че за децата и родителите семейството е естествената среда за живот, а домът трябва да е най-сигурното и защитено място за тях“, пише още в позицията на Агенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кольо Милев, БСП: Държавата трябва да пресече насаждането на страхове сред ромите

Местни избори 2019: Кольо Милев, БСП: Държавата трябва да пресече насаждането на страхове сред ромите

8 Октомври 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кандидатът за кмет на Сливен от Коалиция „БСП за България“ Кольо Милев настоява държавата да пресече насаждането на страхове сред ромите. Това съобщиха от предизборния щаб на БСП-Сливен.
Според Милев насаждането на ирационални страхове у ромите е вредно и престъпно и може да има тежки последици, като манипулацията днес е с ромите от Сливен, Карнобат, Асеновград, но утре напрежението ще ескалира в други градове. Той подчертава, че държавата трябва бързо да пресече тази манипулация и да разкрие кой има интерес да разбунва тази част от обществото, пускайки слухове за отнемането на ромски деца.
„За съжаление правителството няма политика за ромите днес, нямаше и преди 10 години. Парите за ромска интеграция изтичаха във фондации, от което общността не стана по – грамотна, нито по – малко бедна и изолирана. Маргинализацията им стигна дотам, че само един слух е в състояние да „подпали“ цял квартал от 20 000 души, посочва Кольо Милев.
„Лично аз съм притеснен за последиците. Защото заигравката с децата е грозна и ще доведе до още по – голям отлив на ромчетата от училище. Второто ми притеснение идва от критично ниските нива на доверие в институциите. Това рефлектира върху работата на социалните работници. В махалите те ще бъдат с вързани ръце. Как си представяте след този случай ситуация, в която социален работник се опита да си свърши работата по проверка на сигнал за дете, чиито права наистина може да са нарушени? Страхът и манипулацията са пагубни за всички“, коментира още Милев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Чолакова, РУО – Сливен: Нормализира се обстановката в училищата, където децата бяха изведени от родителите, заради слух, че ще бъдат отнети от социалните служби

Милена Чолакова, РУО – Сливен: Нормализира се обстановката в училищата, където децата бяха изведени от родителите, заради слух, че ще бъдат отнети от социалните служби

8 Октомври 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Сливен. Нормализира се обстановката в училищата в Сливен с преобладаващ брой ромски ученици и тази сутрин родителите са започнали да водят децата си на училище и на детска градина. „Тази сутрин направих проверка в Шесто училище „Братя Миладинови“ и Осмо училище „Юрий Гагарин“, както и в детската градина в кв. „Надежда“, където вчера децата бяха изведени от родителите си. Децата вече се връщат в класните стаи“, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Милена Чолакова - началник на Регионално управление на образованието (РУО) – Сливен. „Мисля, че положението започва да се нормализира, но сега трябва да направим малко повече разяснителни кампании сред родителите, да ги успокояваме, че това са фалшиви новини и усилията ни ще бъдат в тази насока. Не мога да кажа, че сме спокойни, но все пак важното е, че започнаха да водят децата си в училище и детската градина“, допълни Чолакова.
„Фокус“ припомня, че вчера учебният процес в двете училища и детската градина в кв. „Надежда“ бе прекратен, тъй като родителите изведоха децата си от училищата заради страх, че социалните служби ще им ги отнемат в изпълнение на Националната стратегия за детето.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе деца от родителите им

Премиерът Бойко Борисов: Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе деца от родителите им

8 Октомври 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе децата. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Обръщам се към нашите сънародници и питам какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани? Единственото, което го има и в закона, е, че ако хванат родител, който изнасилва детето си, защото още когато бях главен секретар имаше една много хубава кампания за домашното насилие, ако го пребива като куче, дори кучетата, когато някой ги тормози или домашните животни, ние всички се вдигаме да ги защитим, и сега го има от закона“, добави Борисов. „Когато едно дете е лишено и изхвърлено да седи на вън в мръсотията, в калта без грижа, без медицинско обслужване, без да ходи на училище като животно, буквално. Така ли трябва да стоим и да ги гледаме, това ли е правилното и хуманното? Как ще влезем в едно нормално семейство и ще му вземеш детето. Как ще го вземат и да го вземат къде ще го заведат“, обясни още премиерът. По думите му нито има такава стратегия, нито има такова решение, нито има такъв план. „Сезирахме прокуратурата. Разпоредих се на ДАНС и на МВР, защото вече става сериозно и ще ги хванат разни „пастори“ и партийни. Просто лъжат хората. Заговори се, че бъде приета Стратегия за закрила на детето, по принцип децата имат нужда от закрила, особено в такива проблемни семейства. Стотици хиляди примери има за изнасилени в семействата си деца, за пребивани системно и ние като общество да не смеем да го защитим това дете, защото някой минава и казва държавата ще ви вземе детето“, посочи още Борисов. По думите му слухът се е завъртял заради предстоящите избори. „Безумно е да се мисли, че може да се вземат децата. Да си отиват на училище децата, да си ги учат. Повече от 50 000 деца вкарахме в класните стаи миналата година, които не са стъпвали в класните стаи, това е един от големите ни успехи. Цел един град като Казанлък не е ходил на училище, тези деца после или крадат или отиват на социалния стълб. Нашата стратегия е да ги квалифицираме, да ги научим да работят, да учат, за да могат да се издържат“, коментира Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МТСП и Агенцията за социално подпомагане опровергават разпространената информация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че децата им ще бъдат отнети

МТСП и Агенцията за социално подпомагане опровергават разпространената информация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че децата им ще бъдат отнети

7 Октомври 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника. Това се посочва в позиция на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, изпратена от пресцентъра на Министерството.
От МТСП припомнят, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето, като уточняват, че в законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., не се предвижда промяна на този принцип.
„Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР“, се казва още в позицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН ще иницира допълнителни разговори, във връзка с дезинформацията за принудително отнемане на деца

МОН ще иницира допълнителни разговори, във връзка с дезинформацията за принудително отнемане на деца

7 Октомври 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца.Това съобщиха от пресцентъра на министерството. МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище.
Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.
МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Родители масово се опитвали да приберат децата си от детски градини и училища в Сливен заради слухове за отнемане от социалните служби

Родители масово се опитвали да приберат децата си от детски градини и училища в Сливен заради слухове за отнемане от социалните служби

7 Октомври 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Сливен. Родители масово се опитвали да приберат децата си от детски градини и училища в Сливен заради слухове за отнемане от социалните служби. Децата от детската градина кв. „Надежда“ също са били взети от родителите си днес заради слуха, че социалните служби ще им ги отнемат, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Сливен. По-рано Шесто основно училище „Братя Миладинови“ и Осмо основно училище „Юрий Гагарин“ прекратиха учебния процес, след като притеснени родители ги взеха заради разпространена информация, че децата им ще бъдат взети от служители на социалните служби в изпълнение на „Стратегията за детето“.
И в други сливенски училища в града, където има ученици от ромски произход родители са ходили да си ги прибират по време на учебни занятия, но от ръководствата на учебните заведения са ги успокоили и до извеждане не се е стигнало. Родителите твърдят, че са научили за заплахата от интернет, а след това я разпространили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Стефан Радев, кандидат за кмет на Сливен: Родителите да не се поддават на зловредни внушения

Местни избори 2019: Стефан Радев, кандидат за кмет на Сливен: Родителите да не се поддават на зловредни внушения

7 Октомври 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Сливен. Родителите да не се поддават на зловредни внушения. Това призовава Стефан Радев, кандидат за кмет на Сливен от ГЕРБ. Това съобщиха от ПП ГЕРБ – Сливен. „Днес някой злонамерено е разпространил фалшивата новина, че две деца са били изведени от училищата „Братя Миладинови и Юрий Гагарин“ в Сливен. Това е довело до психоза сред родителите и извеждане на децата от двете училища и детската градина в квартал „Надежда“. Призовавам родителите да не се поддават на зловредни и злонамерени внушения. Призовавам политическите ни опоненти да не раздухват и да не използват страховете на хората от неясни стратегии и съмнителен чужд опит за политически цели. Най-важното за нас е семейството и няма да допуснем което и да е дете да бъде обект на някакви съмнителни експерименти. Най-безопасната среда за децата са именно училищата и детските градини“, призовава Стефан Радев.
Той помоли всички родители още този следобед и от утре да осигурят присъствието на своите деца в учебните заведения.
„Призовавам всички кандидати в местните избори да се обявим срещу фалшивите новини, използването и раздухването на страховете на хората за политически цели“, се казва още в обръщението на кандидата за втори мандат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Иванов, зам.-кмет на Сливен: Фалшивата новина за изведени две деца от училищата „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ е престъпна злоупотреба със страховете на хората

Румен Иванов, зам.-кмет на Сливен: Фалшивата новина за изведени две деца от училищата „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ е престъпна злоупотреба със страховете на хората

7 Октомври 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Сливен. Разпространена фалшива новина, че две деца са изведени от училищата „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в квартал „Даме Груев“, е накарала ромски родители да изведат децата си от училище. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. По този повод заместник-кметът Румен Иванов призовава гражданите на Сливен да не се поддават на провокации и фалшиви новини. Той заяви, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.
„Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции“, каза заместник-кметът.
Той призова към спокойствие, нормализиране на обстановката и още от днес и утре да се осигури присъствие на децата в училище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спрян е учебният процес в две училища в Сливен, защото родителите са взели децата си заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби

Спрян е учебният процес в две училища в Сливен, защото родителите са взели децата си заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби

7 Октомври 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Сливен. В две сливенски училища с преобладаващи ромски ученици днес е спрян учебният процес. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областната дирекция на МВР. Причината е, че родителите са взели децата си от класните стаи заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение „Стратегията за детето“.
В 6-то Основно училище учебен процес е имало до 10.00 часа, потвърдиха от учебното заведение. Над 500 деца от първа смяна са били изведени от родителите си, въпреки опитите на училищното ръководство да обясни, че тези слухове са неоснователни. Втора смяна също няма да има. От училището днес ще обходят родителите и заедно с ромски медиатори ще се опитат да ги убедят, да пуснат децата в училище.
Директорът на 8-мо училище, където днес също е спрян учебният процес, Галя Илиева отказа коментар. Полицията е осигурила охрана и безопасното извеждане на децата и преминаване им до ромския квартал „Надежда“.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес е в Сливен, заяви, че е информиран за случая. По думите му в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре организирани групи. „По мое мнение, някой се опитва да създаде страхове и внушения. Някой се опитва да подмени на проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите, и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе“, заяви министър Вълчев.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.