НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сръбският министър на търговията: Сърбия не влиза в ЕАИС, а само подписва споразумение за свободна търговия

Сръбският министър на търговията: Сърбия не влиза в ЕАИС, а само подписва споразумение за свободна търговия

24 Септември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия не влиза в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), а само подписва споразумение за свободна търговия с този блок, каквото е имала досега с Русия, Беларус и Казахстан, заяви министърът на търговията, туризма и телекомуникациите на страната Расим Ляич, цитиран от сръбската редакция на „Спутник“.
Той уточни, че става въпрос за договор, какъвто в момента Белград има с Турция и страните от ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора)
„Това не е някакво ново споразумение, няма политика, само търговия. В рамките на Евразийския съюз беше решено да започне унифициране на всички споразумения за свободна търговия, които преди са имали с трети страни“, каза Ляич пред белградския ежедневник „Политика“.
Евразийският съюз се разшири с Армения и Киргизстан и реши да уеднакви споразуменията за свободна търговия с трети страни, включително Сърбия.
„Ако Сърбия беше казала, че не иска да подпише договора, нашето споразумение за свободна търговия с Русия би било поставено под въпрос. Това споразумение се подписва не само от Сърбия, но и от всички други страни, които са имали споразумения за свободна търговия с членове на ЕАИС“, обяснява министърът.
Той добави, че когато се присъедини към общия пазар и се присъедини към ЕС, Сърбия ще трябва да прекрати това търговско споразумение, както и всички други съществуващи споразумения за свободна търговия и сключените междувременно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Александър Вучич се подготвя за избори с големи промени в правителството и управляващата партия

„Вечер“ (Македония): Александър Вучич се подготвя за избори с големи промени в правителството и управляващата партия

1 Септември 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Управляващата сръбска прогресивна партия (СПС) на президента Александър Вучич провежда заседание на председателството и централния съвет в Земун, за да обсъди избирателната платформа на партията за предстоящите парламентарни и местни избори през пролетта, пише македонският вестник “Вечер“.
В навечерието на заседанието на Централния съвет Вучич обяви големи кадрови промени в партията, както и смяната на 50 до 60 на сто от министрите на кабинета след победа на изборите.
Вучич каза още, че "докато е жив, няма да има преходно правителство, нито чужденците ще съставят новото правителство", което бе последвано от бурни аплодисменти.
Той каза, че ще има повече членове на СПС в листите с кандидати, отколкото преди, въпреки работата с коалиционни партньори, защото е важно да се измери силата на партията и силата на другите коалиционни партньори.
С това заседание СПС започна подготовка за редовните парламентарни избори в Сърбия, за разлика от опозицията, която обяви бойкот на изборите, докато не бъдат изпълнени условията за честни и справедливи избори.
След срива на кръглата маса, предназначена да замени диалога между правителството и опозицията относно изборите, представители на Европейския парламент Едуард Кукан и Кнут Флекенщайн бяха в Белград преди два дни, след което Вучич заяви, че вижда в това "опит за интернационализация на така наречените проблеми на демокрацията в Сърбия “.
„Мечтаят за македонския сценарий и се молят на Бог, подобно на Боки 13, да носят чанти с милиони евро и да ги раздадат на прокурори, ангелите на Чарли, които биха поставили заедно с чужденците. Това няма да се случи в свободна Сърбия, днешна Сърбия, каза сръбският президент и управляващият лидер на СПС Александър Вучич, коментирайки условията на опозицията, заявени в понеделник, за да се избегне бойкотирането на изборите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Лайчак към Сърбия: Ако искате в ЕС, това не е пътят

Мирослав Лайчак към Сърбия: Ако искате в ЕС, това не е пътят

30 Август 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Любляна/Белград. Министърът на външните работи на Словения Мирослав Лайчак изпрати остро послание до Сърбия, в което предупреди официален Белград, че ако иска да продължи по пътя към ЕС, трябва да следва политическите избори, които произтичат от него, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Коментарите на първия дипломат на Любляна са по повод подписването на споразумение за свободна търговия между Сърбия и Евразийския съюз. „Ако се отнасяте сериозно към европейския си курс, тогава следвайте политическия избор, който ви приближава към него. Тази стъпка не е една от тях“, категоричен бе Лайчак.
Сърбия трябва да подпише търговско споразумение с Евразийския икономически съюз на 25 октомври, а договор за свободна търговия между Сърбия и Русия съществува от 2000 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Сърбия трябва да се приближи към външната политика на ЕС

Йоханес Хан: Сърбия трябва да се приближи към външната политика на ЕС

30 Август 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Хелзинки/Белград. Комисарят по европейската политика за съседство и разширяване Йоханес Хан подчерта, че Сърбия е подписала споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз, но постепенно трябва да приведе външната си политика в съответствие с тази на Общността, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Пристигайки на среща с представители на Западните Балкани във финландската столица Хелзинки, Хан бе помолен от австрийския обществен оператор ORF да коментира „намерението на Сърбия да се присъедини към проруския блок":
„Те не се присъединяват към нищо, сключват сделката в рамките на своите възможности. За външната политика на Сърбия обаче е решаващо постепенното сближаване с тази на ЕС", добави Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Искането за отказ от споразумението за свободна търговия с ЕАИС не е ново условие

„Вечерне новости“ (Сърбия): Искането за отказ от споразумението за свободна търговия с ЕАИС не е ново условие

30 Август 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Присъединяването на Сърбия към ЕС и присъединяването към общия европейски пазар предполагат, както в случая с всички останали страни кандидатки, хармонизирането на всички търговски споразумения, включително Споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз“, заявиха от Брюксел, цитирани от белградският ежедневник „Вечерне новости“.
„Това не е ново условие. Това е общо правило и чиста логика“, коментираха от ЕС пред ТАНЮГ по повод искането към Сърбия да се откаже от всички двустранни търговски споразумения с трети страни или организации, включително Евразийския съюз, при присъединяването към ЕС. От там подчертават, че това не е ново условие на Европейската комисия, а основна позиция при всички преговори за присъединяване.
„Това е общо правило, което се прилага за всички страни, които са влезли или предстои да влязат в ЕС. Това е посочено в началото на преговорите за присъединяване. Това също е чиста логика: ако станете част от единния пазар на ЕС, първо получавате еднакви права, но също така трябва да следвате общи правила“, заявиха дипломатически източници в Брюксел.
Предаденото от EU Observer съобщение на Европейската комисия като послание към Сърбия, че трябва да се откаже от споразумението за свободна търговия с Евразийския икономически съюз (ЕАИС), което трябва да бъде подписано на 25 октомври, всъщност е просто напомняне на този портал на нещо, което фигурира в докладите на ЕК за Сърбия.
"Сърбия обяви през март 2019 г. за подписване на Споразумение за свободна търговия с Евразийския икономически съюз. Текстът на споразумението трябва да съответства на задълженията на Сърбия, произтичащи от Споразумението за стабилизиране и асоцииране и трябва да включва опция за излизане, която ще гарантира прекратяването на споразумението от Сърбия към момента на присъединяване към ЕС“, гласи документ на Европейската комисия от миналата година.
Искането за прекратяване на вече съществуващи двустранни споразумения е заложено в рамката за преговори на ЕС със Сърбия, която беше приета през декември 2013 г. и е добре известна както на Белград, така и на Брюксел.
"Правата и задълженията, които Сърбия ще трябва да спазва като държава-членка, включват прекратяването на всички съществуващи двустранни споразумения между Сърбия и ЕС, както и всички други международни споразумения, които Сърбия е установила, които не са в съответствие със задълженията за членство в ЕС“, се посочва в рамката за преговори.
Почти еднакъв параграф се среща както в рамката на преговорите на ЕС с Черна гора, така и в тази, която Хърватия имаше с ЕС.
С участието си в преговорите за членство в ЕС Сърбия прие задължението да прилага всички приложими закони и стандарти на ЕС своевременно и ефективно, което включва както политическата, така и икономическата области.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брюксел: Сърбия трябва да се откаже от договора за свободна търговия с Евразийския съюз, ако иска в ЕС

Брюксел: Сърбия трябва да се откаже от договора за свободна търговия с Евразийския съюз, ако иска в ЕС

29 Август 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел предупреди Сърбия, че трябва да се откаже от споразумението за свободна търговия с Евразийския икономически съюз (ЕАИС), ако иска да се присъедини към Европейския съюз, предава Euronews.
Балканската страна заяви, че планира да се присъедини към оглавявания от Москва ЕАИС на 25 октомври.
Но говорител на Европейската комисия заяви пред Euronews, че Сърбия ще трябва да се откаже от всички съществуващи двустранни търговски споразумения преди да се присъедини към Съюза. Коментарът на Комисията дойде след среща между сръбския президент Александър Вучич и руския посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, който заяви, че сделката ще осигури на Сърбия достъп до пазар с капацитет от над 180 милиона души.
Единният пазар на ЕС в сравнение включва понастоящем над 500 милиона потребители на стойност 17 трилиона евро.
Боцан-Харченко написа в „Туитър“, че „това е значимо събитие“, на което „медиите обръщат необходимото внимание“.
Създаденият през 2015 г. ЕАИС включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.
Сърбия е дългогодишен съюзник на Москва, но за да се присъединят към блока, държавите са длъжни да приведат политиките си в съответствие с ЕС, което би включвало налагане на търговски санкции на Русия заради действията й в Украйна.
Страната кандидатства за членство в ЕС през 2009 г., като става официален кандидат през 2012 г., а разговорите започват през 2014 г., но оттогава насам е постигнат малък напредък.
Мнозина в Белград се съмняват силно, че страната ще стане член дори след 2025 година.
И на Сърбия, и на Косово беше казано да разрешат различията си, за да възобновят преговорите за членство с ЕС.
Диалогът между двете страни бе прекратен през ноември, когато Косово наложи 100-процентови мита на сръбските стоки в отговор на това, че Сърбия не признава независимостта му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сърбия ще подпише споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз на 25 октомври

ТАСС: Сърбия ще подпише споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз на 25 октомври

20 Август 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Споразумението за свободна търговия между Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и Сърбия ще бъде подписано на 25 октомври. Това съобщи във вторник посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко в „Туитър“, предава ТАСС.
„На 25 октомври се очаква подписването на споразумение за зона на свободна търговия между Сърбия и ЕАИС. За Белград реализацията на документа ознаменува съвършено нов етап на присъствието в пространството на Евразия, излизане на пазар с повече от 182 милиона потребители и общ БВП от повече от 1,9 трилиона долара“, написа дипломатът.
По-рано министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова да се ускори подготовката за договора между ЕАИС и Сърбия, както и Сингапур.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Споразумението за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия се очаква до края на 2019 година

ТАСС: Споразумението за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия се очаква до края на 2019 година

3 Юни 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Споразумението между Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и Сърбия за свободна търговия може да бъде подписано до края на годината, заяви в понеделник председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин в Белград по време на откриването на четвъртото заседание за сътрудничество между долната камара на руския палрамент и сръбската Скущина, предава ТАСС.
„Споразумението за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия, чието подписване се очаква до края на годината, ще отвори пазара за сръбски стоки в страни с население от около 180 милиона души“, отбеляза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новий День“ (Русия): САЩ предупреждават Сърбия да не подписва договор с Евразийския съюз

„Новий День“ (Русия): САЩ предупреждават Сърбия да не подписва договор с Евразийския съюз

19 Април 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. САЩ реагираха критично на плановете на Сърбия да се присъедини към Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и да подпишат споразумение за зона за свободна търговия през октомври. Както заяви професорът от факултета по международна политика в университета „Джон Хопкинс“ Едуард Джоузеф, по този начин Белград ще затвори пътя си към Европейския съюз, пише руското електронно издание „Новий День“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Подписването на споразумение за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз и потенциалното участие на Сърбия в тази организация, която се ръководи от Русия, е еднопосочна улица“, заяви американският експерт в интервю за „Гласът на Америка“.
Джоузеф изрази надежда, че сръбският президент е наясно колко вредно е това споразумение за Белград, който е в процес на присъединяване към Европейския съюз. „Сръбският президент трябва да разбере, че не можете едновременно да се интегрирате в непродуктивната руска сфера, която е напълно неприложима през 21 век и да се опитвате да изградите подобни връзки със Запада. Това е абсурдно“, подчерта американският професор и предупреди, че „ако Сърбия се обърне в тази посока, децата й ще растат в бедност“.
Доцентът от Висшата школа по икономика, старши научен сътрудник в Института за Европа към РАН Екатерина Ентина възприе с недоумение тази реакция на експерта и отбеляза, че „американският колега не е много добре запознат с фактологията“.
„Подписването на споразумение за зона за свободна търговия между Евразийския съюз и Сърбия всъщност е резултат от технически преговори, като през последните 20 години Сърбия е сключила такива споразумения с ключови страни от Евразийския съюз. Този договор - с Русия, на базата на който се осъществява стокообменът и икономическото сътрудничество между нашите страни, е същият като тези с Беларус и Казахстан. През 2015 г. започнаха преговорите за обединяването на тези три договора, а от друга страна е свързването на останалите две страни - Киргизстан и Армения, към зоната за свободна търговия със Сърбия. Техническите преговори приключиха четири години по-късно и Сърбия ще подпише съответното споразумение през октомври“, обясни експертът.
Според нея това споразумение няма да окаже влияние върху икономическото сътрудничество на Сърбия и Русия, Сърбия и ЕАИС, тъй като е своеобразно „бюрократично упражнение“ и стъпка напред в развитието на икономическото сътрудничество с цялата петорка.
„Що се отнася до седенето на два стола“, продължава руският икономист, „тази тези е горе-долу толкова спекулативна, колкото и предишното твърдение, че Сърбия отново подписва нещо с някой, избира път и т.н. Защо? Тъй като Евразийският съюз първоначално беше създаден от правна гледна точка в съответствие с нормите и изискванията на СТО, в много сходен стил и формат от юридически план, както и с Европейския съюз. Нещо повече, всички съответни документи на ЕС бяха използвани като основа за всички учредителни документи на ЕАИС. В този смисъл ЕАИС поставя правната и техническа рамка за бъдещо сътрудничество между ЕАИС и ЕС и тук няма политически и правен конфликт“.
Според Ентина в този случай няма смисъл да се говори за определен цивилизационен избор. „Фактът, че нашите западни партньори възприемат каквито и да било действия срещу Русия или на Русия по отношение на региона в парадигмата на двустранната конфронтация, биполярността, Студената война 2.0, както желаете, е лично техен проблем. Напълно безсмислено е да се говори, че Сърбия, подписвайки споразумение с ЕАИС, прави своя цивилизационен, икономически, политически и правен избор. Така изглежда в очите на колективния Запад, но нито на практика, нито на теория това не се възприема така от руската или сръбската страна“, заключи експертът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.