НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт

Депутатите отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт

9 Октомври 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт. Това се случи след като Народното събрание прие текст от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" текста гласуваха 92 народни представители, "против" - 62 и "въздържали се" 11, с което той бе приет. Първоначалното предложение бе съкратеното производство да отпадне и за причинени умишлено тежки телесни повреди. Между двете четения обаче текстът претърпя промяна и след предложение на ГЕРБ съкратеното съдебно следствие отпадна само за умишлено причиняване на смърт.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Ципов, ГЕРБ: Не можем да дадем гаранция, че с промените в НПК няма да има присъди под минимума

Красимир Ципов, ГЕРБ: Не можем да дадем гаранция, че с промените в НПК няма да има присъди под минимума

9 Октомври 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да дадем гаранция, че с промените в НПК няма да има присъди под минимума. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебатите по Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Дебатът, който водим след внасянето на тези законопроекти е дали да има справедливо наказание. Само че, уважаеми народни представители, дали да има справедливо наказание, не се решава в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете са в Наказателния кодекс. Чухме спекулации, че ГЕРБ бил виновен за това или онова - за липсата на справедливост. Да припомним, когато се въведе първото ограничение на съкратеното съдебно следствие, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под мининума. Така че, когато говорите за справедливо наказание тогава, когато се ограничава приложното поле на съкратеното съдебно следствие, имайте доблестта да отговорите на пострадалите и на жертвите, може ли да дадем гаранция с промените в НПК, че няма да имаме присъда под минимума. Нека да бъдем откровени. Не можем да дадем тази гаранция. Такъв е отговорът. Дори да ограничим съкратеното съдебно следтвие за всички тежки престъпления, това са 95 % от НК, пак не можем да дадем тази гаранция", допълни още Ципов. Той призова да се води дебатът, какъвто трябва да бъде и да се води професионално. "Когато има признаване на вина, това може да се приеме за смекчаващо обстоятелство и пак да стигнем до несправедливо наказание", поясни още Ципов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Докато ГЕРБ управлява страната - няма да има справедливост

Корнелия Нинова, БСП: Докато ГЕРБ управлява страната - няма да има справедливост

9 Октомври 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Докато ГЕРБ управлява страната - няма да има справедливост. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по НПК, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Уважаеми български граждани, дебатът днес стана твърде експертен и малко объркан, защото объркахме няколко правни института. Изглежда това го разбираме само юристите. За какво става дума? Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае винага, присъдата му се намалява с една трета. След това може да бъде намалена отново, защото той се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван. Това е фактическото състояние към момента. БСП предложихме при тежки телесни повреди и убийства или тежки телесни повреди, водещи до смърт, да няма такова съкратено производство при признание. Да има присъда до живот без право на замяна. Смятаме, че това е справедливо. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийтва, без другите тежки престъпления. Сега да се опитам да обясня какво означава това. Скъпи българи, ако някой направи с вас следното: причини ви продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, обезобразяване, загуба на единия бъбрек, загуба или осакатяване на крак или ръка, т.е. това са тежките телесни повреди. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разтройство на здравето и отиде и си го признае - според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда с една трета", допълни тя. По думите й това е тежката телесна повреда.
"Ето за този въпрос става дума днес. Вадят се следните аргументи - малка била статистиката на извършените такива престъпления", обясни още Нинова. Лидерът на БСП посочи, че въпросът е статистика или справедливост и възмездие и бързо производство и възмездие. Тя посочи, че преди време БСП е поставила въпроса за маловажните случаи. "От тази страна - не", посочи ГЕРБ Нинова. "Изводът ми е само един - докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост, уважаеми българи. Промяната е във вашите ръце", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, "Атака": Ние сме за отпадане на целия институт на бързото производство - той гали престъпниците

Павел Шопов, "Атака": Ние сме за отпадане на целия институт на бързото производство - той гали престъпниците

9 Октомври 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме за отпадане на целия институт на бързото производство - той гали престъпниците. Това каза Павел Шопов от "Атака" по време на дебата по промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“."Беше споменато, че промяната се прави под обществен натиск и недоволство вече няколко месеца. Не, уважаеми колеги, от години тлее това напрежение. Обществото страда от промяната, извършена още през 2006 г. Тогава във вихъра на либералническата вакханалия беше въведен този нелеп институт за бързото производство и оттогава се създават ред проблеми в правораздаването. Ние от "Атака" тогава още взехме единствено позицияпротив него. Както винаги тази позиция ние отстояваме в десетилетията и стигнахме до този момент", допълни още Шопов. По думите му комисията ни представя най-мекия вариант. "Аз ви предричам, че ще минат година-две-три и в залата ще бъде внесено ново предложение, общественото напрежение ще продължи по разни поводи, ще продължи да съществува чувството за неудовлетвореност, чувството за ненаказуемост. Този институт има задача да се галят престъпниците", изтъкна още Шопов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: ГЕРБ осакатяват предложението ни за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Крум Зарков, БСП: ГЕРБ осакатяват предложението ни за отпадане на съкратеното съдебно следствие

9 Октомври 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ осакатяват предложението ни за отпадане на съкратеното съдебно следствие. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата по промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков визира предложението на ГЕРБ съкратеното съдебно следствие да отпадне само за умишлени убийства, но не и за тежки телесни повреди. Зарков отчете, че вместо законодателна устойчивост на процеса, с НПК ще се намерят в същата ситуация след няколко месеца. „Днес трябваше да завърши процедурата с категоричното прекратяване на възможността на съкратено съдебно следтвие. Останах с впечатлението, че големият проблем е, че управляващото мнозинство не разбира и не знае точно какво иска. Поставя ни пред едно решение, което приеха, започнахте да шикалкавите, по причини, които до ден днешен остават неясни. Първо с отваряне на НК, който тук сте се опитали да вкарате по-нататък. Второ, с тези решения, които сякаш искат да покажат ,че вие не падате по гръб“, заяви Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът решава на второ четене за съкратеното съдебно следствие

Парламентът решава на второ четене за съкратеното съдебно следствие

9 Октомври 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа общ законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Промените бяха внесени поотделно от ПГ на „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и „Воля“ и бяха обединени в общ законопроект от Правна комисия. Вносителите предлагат съкратеното производство да отпадне за тежки престъпления и убийство. Между първо и второ четене председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова и група народни представители предложиха съкратеното съдебно следствие да остане само за убийството и да отпадне за тежките телесни повреди. Предстои окончателното решение да вземе пленарна зала. На вниманието на депутатите се поставя и второ гласуване на промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отпадането на съкратеното съдебно следствие за убийства и тежки престъпления се придвижва напред(ОБЗОР)

Отпадането на съкратеното съдебно следствие за убийства и тежки престъпления се придвижва напред(ОБЗОР)

1 Октомври 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Отпадането на съкратеното съдебно следствие за убийства и тежки престъпления се придвижва напред.
Това се случи след като Правна комисия обедини трите еднакви законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.
Трите проекта бяха на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете, заложени в проектите, предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления и убийства. До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на "БСП за България". Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически. След края на заседанието стана ясно, че най-вероятно следващият вторник проектът ще бъде разгледан на второ четене в Правна комисия.
След заседанието пред журналисти депутатът от ГЕРБ и председател на Правна комисия Анна Александрова заяви, че от управляващата партия имат идея между първо и второ четене да предложи да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство. „Смятаме, че с тежките телесни повреди изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система от работа. Ще се върнем 2007 г., когато 268 хил. преписки бяха прекратени. Разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но нека да обсъдим. Не е категорично, това е като мнение. Нека чуем главният прокурор какви мисли, съдиите от ВКС и следващият вторник да го обсъдим“, допълни още Анна Александрова и посочи, че тя ще ги покани на заседание на комисията. На въпрос дали ГЕРБ се отказва от своите промени в Наказателния кодекс за запазване на съкратеното съдебно следствие, Анна Александрова отговори: „Не, по никакъв начин не се отказваме. Ще ги обсъдим на много голям широк, обществен дебат“, уточни още председателят на Правна комисия. Според нея двата проекта – този в НПК и този в НК не си противоречат.
„Важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждаме днес на Правна комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря“, каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред журналисти след заседанието на Правна комисия. "Миналият петък на предизвикан от БСП председателски съвет се разбрахме да дадем бързо старт на процедурата, с която да забраним съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. На Правната комисия обединихме законопроектите така, че още утре те да бъдат докладвани в зала и при наличието на достатъчно политическа воля да бъдат приети възможно най-бързо", допълни Крум Зарков.
Агенция "Фокус" припомня:
На 25 септември депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. Преди това парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които няма да се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Александрова, ГЕРБ: Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство

Анна Александрова, ГЕРБ: Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство

1 Октомври 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство.Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова пред журналисти след заседанието на Правна комисия, с което бяха обединени трите еднакви законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Доста бързо свършихме, защото по правилник трябваше да обединим трите законопроекта в общ доклад, за който от утре след като бъде обявен в пленарна зала, ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. Съответно имаме идея да предложим тридневен срок или по-съкратен срок, след което следващият вторник да насрочим извънредна Правна комисия, да видим постъпилите предложения между първо и второ четене, да го подложим на обсъждане и на гласуване в Комисията по правни въпроси, след което следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване“, допълни Анна Александрова. Тя посочи, че ГЕРБ най-вероятно ще направи предложения между двете четения. „Най-вероятно е предложението да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система от работа. Ще се върнем 2007 г., когато 268 хил. преписки бяха прекратени. Разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но нека да обсъдим. Не е категорично, това е като мнение. Нека чуем главният прокурор какви мисли, съдиите от ВКС и следващият вторник да го обсъдим“, допълни още Анна Александрова и посочи, че тя ще ги покани на заседание на комисията. На въпрос дали ГЕРБ се отказва от своите промени в Наказателния кодекс за запазване на съкратеното съдебно следствие, Анна Александрова отговори: „Не, по никакъв начин не се отказваме. Ще ги обсъдим на много голям широк, обществен дебат“,уточни още председателят на Правна комисия. Според нея двата проекта – този в НПК и този в НК не си противоречат.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждаме днес на Правна комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря

Крум Зарков, БСП: Важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждаме днес на Правна комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря

1 Октомври 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждаме днес на Правна комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред журналисти след заседанието на Правна комисия, с което бяха обединени трите еднакви законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Миналият петък на предизвикан от БСП председателски съвет се разбрахме да дадем бързо старт на процедурата, с която да забраним съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. На Правната комисия обединихме законопроектите така, че още утре те да бъдат докладвани в зала и при наличието на достатъчно политическа воля да бъдат приети възможно най-бързо", допълни Крум Зарков. Във връзка с промените на ГЕРБ в Наказателния кодекс така че да се остави съкратеното производство в ръцете на съдиите, той посочи: "Според нас тази идея е несъвместима с това, което току-що решихме в Правна комисия и утре в зала. Какво ще е нейното бъдеще зависи от ГЕРБ, но според нас правилното решение, е това, което днес бе прието от Правна комисия, то е и решението, за което БСП настояваше отначалото", уточни Зарков. Според него законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия прие решение за общ законопроект  съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления

Правна комисия прие решение за общ законопроект съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления

1 Октомври 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Правна комисия прие решение за общ законопроект, който предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На заседанието бе разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене три проекта на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете, заложени в проектите, предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления и убийства. Те бяха приети от комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала.
До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на "БСП за България". Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.
Агенция "Фокус" припомня:
На 25 септември депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. Преди това парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които няма да се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по правни въпроси ще разгледа предложенията за съкратеното съдебно следствие

Комисията по правни въпроси ще разгледа предложенията за съкратеното съдебно следствие

1 Октомври 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по правни въпроси ще разгледа предложенията за съкратеното съдебно следствие. Това предвижда програмата на Комисията. Тя ще заседава от 15.30 часа в зала 238. На заседанието ще бъде разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене три проекта на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете, заложени в проектите, предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления. До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на "БСП за България". Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.
Агенция "Фокус" припомня:
На 25 септември депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. Преди това парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които няма да се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Законопроектите в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се допълват обективно, логически и фактически

Министър Данаил Кирилов: Законопроектите в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се допълват обективно, логически и фактически

27 Септември 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектите в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се допълват обективно, логически и фактически. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след извънредния председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това, което зависи от мен е да събера правни становища и на доктрината и на следствието, т.е. и на практиката. Открил съм проверка тематична на Инспектората на ВСС. Смятам, че сега знаем много повече по отношение не ефектите и последиците, свързани със съкратеното производство, отколкото в началото на този дебат. За това е добре този опит и тези знания действително да послужат да се стигне до едно разумно ефективно и дългосрочно правно решение", каза Кирилов. На въпрос дали на председателски съвет е успял да убеди колегите си от БСП, че неговите и техните текстове не си противоречат, а се допълват, той отговори: "Мисля, че колегите дълбоко в себе си нямат никакво съмнение по този въпрос", допълни още Кирилов. По думите му тук въпросът не е на инат някои да си настоява на неговия вариант. "Смятам, че ние не сме въобще в тази позиция. Нашата цел беше да повдигнем въпроса и да дадем достатъчно разумни и обосновани варианти, за да се намери едно добро решение", изтъкна още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Имаме консенсус, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и да не се прибързва

Министър Данаил Кирилов: Имаме консенсус, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и да не се прибързва

27 Септември 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Имаме консенсус по това, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и задълбочено и не би следвало да се прибързва. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след извънредния председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според него не трябва да се действа за изкуствено създадено напрежение само и само на определена дата да има изменение на закона заради едно единствено престъпление. Той посочи, че за това наказателната политика е стигнала дотук, защото за всяко престъпление, се прави съответно изменение.
"Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкретено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие", допълни още Кирилов.
По думите му БСП казват да няма такова съкратено съдебно следствие само за убийства. "Ние сме казали за най-тежките престъпления, които са най-тежки спрямо личността да имаме възможност за преценка на съда, в кои случаи ще допусне последицата намаление на наказанието", допълни още Кирилов. Според него за убийството не е добре във всички случаи да отпадне съкратеното съдебно следствие. "Има деяния, в които самият деец иска да признае, иска да установи фактите, които е извършил. Защо трябва да му се пречи на това. Нека го направи, но съдът може да каже, въпреки това, въпреки че е разкрил фактите, които са съществени за доказване на това убийство, няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото - доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт", допълни още Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не може председателски съвет да предопределя решението на Правна комисия за съкратеното съдебно следствие

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не може председателски съвет да предопределя решението на Правна комисия за съкратеното съдебно следствие

27 Септември 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Не може председателски съвет да предопределя решението на Правна комисия. Това каза предж журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след извънредния председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Сега ще чуете от трибуната решението на председателския съвет", каза д-р Дариткова. На въпрос какво става със законопроекта на ГЕРБ, тя отговори: "Ние постигнахме съгласие за графика на разжглеждането на законопроектите и смятаме, че в рамките на този график спазваме правилника. Всички останали правни детайли ще бъдат обсъдени от Правна комисия, както е редно. Няма как председателски съвет да предопределя решението на Правна комисия и крайния вариант на законопроекта", заяви още д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: До ваканцията ще се гледат нашите промени в Наказателно-процесуалния кодекс за отмяна на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления

Корнелия Нинова, БСП: До ваканцията ще се гледат нашите промени в Наказателно-процесуалния кодекс за отмяна на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления

27 Септември 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. До ваканцията ще се гледат нашите промени в Наказателно-процесуалния кодекс за отмяна на съкратеното съдебно следствие при тежки престъплениял ова каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след проведения извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде репортер на Агенция "Фокус"е
"Както знаете във връзка с нарастващото напрежение и решението на парламента да излезе отпуск, ние настояваме до излизането в отпуск, да бъде гласувано на второ четене нашият законопроект за промени в НПК, който премахва съкратеното производство при признаване на вина и намаляване на присъдата. На председателски съвет по това наше предложение решихме следното: във вторник извънредно заседание на Правна комисия, на което да се обсъди законопроекта на второ четене, съкратен срок между първо и второ от три дни, което е минималният, който позволява Правилника. В седмицата преди излизане във ваканция гласуване на второ четене в зала - предложението в НПК - нашето, на патриотите и на "Воля", които са едни и същи. ПРедложенията на МС за промени в НК, които остават досегашното положение, просто намаляват от една трета, на една пета, няма да се гледат в тези срокове до излизане на ваканция", допълни още Нинова. Тя посочи, че след това Министерски съвет ще решава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът излезе в 15-минутна почивка за извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие

Парламентът излезе в 15-минутна почивка за извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие

27 Септември 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде репортер на Агенция "Фокус". В него освен ръководствата на парламентарно представените партии ще се включи и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Предложение за 30-минутна почивка направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. "За" да се прекъсне заседанието гласуваха 90 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 47, с което то бе прието. След гласуването председателстващият пленарното заседание Емил Христов обяви 15-минутна почивка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ще се включим в председателския съвет за съкратеното съдебно следствие, но възразяваме за начина, по който се използват казуса и мъката на хората

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ще се включим в председателския съвет за съкратеното съдебно следствие, но възразяваме за начина, по който се използват казуса и мъката на хората

27 Септември 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Ще се включим в извънредния председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, но категорично възразяваме за начина, по който се използват казуса и мъката на хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в процедура от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Не оспорвам правото на ПГ на БСП да поиска почивка в рамките на правилника един час след началото на заседанието. Оспорвам механизмът, по който тя се използва. Имаме сериозна законодателна програма днес, включително и точки, които са предложени от вас, по други обществено значими казуси. За мен беше по-разумно след като приключим законодателната програма да направим този председателски съвет. Сигурна съм, че министърът на правосъдието щеше да се отзове. Няма никаква ситуация на екстремност и смятам, че по-скоро тук се нагнетява допълнително напрежение и е важно наистина важните законодателни решения да не се взимат под влияние на емоциите", заяви още д-р Дариткова. "Ние ще се включим в председателския съвет, но за всички е ясен механизмът за обсъждане на законопроекти. Това не става на председателски съвет, а в Комисията по правни въпроси. Ако искате да промените правилника, тогава внесете предложение за промяна в Правилника, иначе този правилник, който имаме трябва да се спазва, особено от големите парламентарни групи с претенции за това, че имат добри юристи в групата", допълни д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за извънреден председателски съвет заради съкратеното съдебно следствие и напрежението в Сотиря

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за извънреден председателски съвет заради съкратеното съдебно следствие и напрежението в Сотиря

27 Септември 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за извънреден председателски съвет заради съкратеното съдебно следствие и напрежението в Сотиря, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя направи това от парламентарната трибуна.
От "БСП за България" в 10 ч. след като гласуваме закона искаме да дадете почивка от 30 минути. Искаме да се възползавме от факта, че министъра на правосъдието е тук по време на тази почивка да направим извънреден председателски съвет. Подаваме ви ръка добронамерено, да се съберем и да решим въпроса с няколкото законопроекта, които приехме онзи ден, които се изключват взаимно, касаещи съкратеното производство, в частност случая в Сотиря. Уважаеми дами и господа, виждате, че днес там има гражданско неподчинение", заяви Нинова. По думите й напрежението нараства, а националната подписка стига до 50 хил. подписа. "Призовавам ви за разум и аргументи. Не можем да оставим два взаимноизключващи се закони да вървят едновременно", посочи Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: При тежки престъпления не трябва да има никакво съкратено производство и намаляване на присъда

Корнелия Нинова, БСП: При тежки престъпления не трябва да има никакво съкратено производство и намаляване на присъда

26 Септември 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Мнозинството и ГЕРБ направиха юридически прецедент и приеха едно неморално решение. В рамките на час парламентът прие два закона, които взаимно се изключват. Единият е на БСП, в който казваме, че за случаи като този в Сотия, където беше убито дете, няма да има съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнание. В същия ден ГЕРБ внасят предложение да има намаляване на присъдата, но да не е с 1/3 а с 1/5. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя добави, че законът на ГЕРБ означава, че сегашното положение - извършителите на тежки престъпления да лежат по-малко, ако си признаят, остава. Корнелия Нинова каза още, че най-странното е, че управляващите подкрепят предложението на БСП, но гласуват и своето, което е обратно. "Нямам обяснение защо го правят- нито юридическо, нито морално. При тежки престъпления не трябва да има никакви съкратени производства", категорична бе Нинова. Лидерът на социалистите каза още, че вчера Данаил Кирилов си е позволил страшно много да обиди близките на убити и пострадали от такива престъпления като е казал, че тези хора се разкарват с едни автобуси и са дошли да разплакват депутатки. "Той няма представа за каква трагедия става дума. Аз бях в Сотиря, защото бабата на детето ме покани в дома им. Как може умът му да роди и устата му да произнесе такова нещо", заяви още председателят на БСП. Тя коментира, че управляващите ще забавят окончателното приемане на законите, а това е голям проблем. "Ако бързо приемем нашия закон, човекът, който изнасили и уби Криси от Сотиря, и други висящи случаи няма да могат да се възползват от бързото производство", категорична бе Нинова. "Защо не дебатирахме и нашия закон по друг казус от последните дни - освобождаването на Джок Полфрийман. Преди две години внесохме закон, който не се разглежда и до ден днешен в зала. Ако този закон не стоеше на трупчета в деловодството на парламента вече две години, сега този човек нямаше да е на свобода", заяви още лидерът на левицата. Тя добави, че като юрист не може да коментира съдебно решение. "Била съм и следовател и съм гледала много тежки случаи. Но като човек съм категорична, че това е провокация и подигравка с близките на жертвите и с чувството за справедливост", категорична бе Корнелия Нинова.
Във връзка с подкрепата за кандидатурата на МаяМанолова за кмет на София като граждански кандидат, Корнелия Нинова заяви, че е продиктувана от желанието тя да получи по-широка подкрепа и да реализира целите си. "За нас е важно, че БСП - София подкрепи номинацията на Мая Манолова за кмет на столицата еднозначно, НС на БСП също. Оттук нататък е важно предизборното споразумение, което подписахме - "Заедно за коренна промяна в управлението на Столична община". Подписано е от Калоян Паргов и Мая Манолова", каза още тя. Нинова коментира, че в изборите е важна политиката, която ще се следва, а на второ място са личностите, които ще я изпълняват. "В тази платформа е записано на какво държи БСП в София и нашите общински съветници ще подкрепят тези приоритети. И на градската конференция, и на заседанието на Националния съвет гласувах за Мая Манолова и я подкрепям. Подкрепихме Мая Манолова и подписахме споразумение - ако обича, като стане кмет, да го изпълнява", каза още лидерът на левицата. Сред приоритетите са: билетът за градски транспорт за стане 1 лв., за да може въздухът в София да е по-чист, общинските училища да бъдат осигурени с лекари, да се преразгледа договорът за концесия на "Софийска вода", за да поевтинее водата в София, да се осигурят детски градини, видеонаблюдение и още много такива мерки. Тя определи като интрига твърдението, че между нея и Мая Манолова има напрежение. "По един единствен повод имахме публично различни мнения и това е Истанбулската конвенция. Аз бях категорично против, тя беше за нея", уточни Нинова.
"Времето може да бъде и най-големият приятел и най-големият враг на един политик. Какво показа времето за споровете ни във Варна и Сандански? Решението за Варна бе взето със 70 гласа - за, 2- против и 5 - въздържал се на заседание на НС на БСП. Вижте, какво се случи след това. Едни от най-силните говорители в защита на Борислав Гуцанов, след като не видяха своите хора в листата, вчера излязоха с публичен призив към варненци да не гласуват за БСП", коментира Корнелия Нинова във връзка с решението на НС на БСП за кандидата за кмет на Варна. Тя добави, че времето е показало, че ръководството е били право. "Те имат личен интерес да са на избираеми места за общински съветници и друго няма значение. Нямат значение резултатите, които са постоянно надолу на два поредни избора - през 2011 г. имаме 8 общински съветника във Варна от 51, а 2015 г. - 5. Партията няма значение, варненци нямат значение. В Сандански през 2011 г. имаме един общински съветник от 29, 2015 г. също един. И там искахме да опитаме нещо различно. Същите хора искат трети път да разиграем същата ситуация и същата загуба. Помолихме да отстъпят и да дадем възможност на други хора, но не се съгласиха", коментира още лидерът на социалистите. Тя добави, че щом са отпаднали от листата, на другия ден са отишли при Яне Янев и са в неговата листа. Тя заяви, че тези случаи са показателни за използването на партиите и политиката за личен интерес. "Те мислят така - щом ние не сме в листата, варненци не гласувайте за БСП. Щом ние не сме в листата на БСП,отиваме при Янев. Няма партия, няма идеи, идеология, политики, няма спор с политическия опонент, а само битка за място. Битката е за постове и пари , а не за безплатни детски градини, пътища между селата и общинския център,здравеопазване и благосъстояние на съгражданите им" каза още Нинова. Тя заяви, че това е проблем за всички партии. "Някой си загражда една област и си я феодализира за личния си интерес. Ако искаме да променим България, трябва да променим себе си първо", заключи Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съкратено съдебно следствие или не?(ОБЗОР)

Съкратено съдебно следствие или не?(ОБЗОР)

26 Септември 2019 | 01:04 | Агенция "Фокус"
София. Съкратено съдебно следствие или не? Този въпрос ще бъде решен на второ четене на промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Предложението направи ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. Преди това парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които няма да се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления. Същественият дебат се проведе за промените, внесени от ГЕРБ.
Председателят на Правна комисия Анна Александрова защити законопроекта на ГЕРБ и посочи, че запазването на диференцираната процедура съкратеното съдебно следствие цели облекчаване на съдебната система. „Предложението, което направихме аз и колегите от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс касае институтът на съкратеното съдебно следствие да се запази, но и да отговори на обществените очаквания на хората за увеличаване на наказанието при умишлено на причиняване на смърт, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване. Институтът е въведен през 2006 г. чрез съкращаване на процеса на доказване в съдебна фаза. То може да премине под формата на две различни процедури, като само едната от тях предвижда редукция на наказанието“, допълни Анна Александрова. По думите й идеята за въвеждането идва след като се налага да бъдат прекратени над 275 хил. дела през 2007 г.“Всички извършители са пуснати на свобода. С направеното предложение целим да запазим диференцираната процедура по чл. 371, ал 2 от НПК, която улеснява доказването на обвинителната теза, тъй като се избягват рисковете, произтичащи от евентуална промяна на свидетелски показания или от невъзможност да бъде проведен разпит на свидетеля пред съда“, обясни Александрова. Тя посочи,че промените на ГЕРБ са в две посоки. „Към този момент редукцията по закон при признаване на факти и обстоятелства по обвинителния акт е намаляване на така определеното наказание с една трета от него. Ние предлагаме тя да е с една пета. Освен това казваме – това нее императивно. Това решение трябва да го вземе съдът при определяне на наказанието“, изтъкна още председателят на Правна комисия и вносител на законопроекта.
„Второто ни предложение е в ал. 2, където се уреждат двете най-тежки наказания – доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, предлагаме аналогично правно решение“, допълни още Анна Александрова.
От своя страна министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че ако се търси ефективно правно решение, трябва да се премахне политическото състезание и политическата страст. Няма смисъл от това. Тръгнахме да търсим правно решение. При положение, че има три еднакви законпроекта. Също помислете парламентарно-процесуално как ще ги обедините. Те са еднакви и как ще изглежда общия доклад за тези три законопроекта. ние опитахме, защото този дебат не се води от днес. Той се води от повече от 10 години. Опитахме да дадем правната алтернатива. Няма да кажа правно-техническото решение, но ще кажа правната алтернатива в наказателно-правния контекст. Вие добре знае, но го премълчавате в изказванията си двукратно, но е важно и хората да го разберат. Решението, което сте предложили и което да, беше прието преди три или 13 минути, което беше подкрепено, то касае процесуалната норма в НПК. Ние дадохме няма да казвам алтернативното, но другото правно решение. Това, което касае материално-правната разпоредба и относима към определяне на наказанието. Съдът извършва сложна дейност, той съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса и в рамките на доказването пред него. Кирилов заяви, че с предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не са тръгнали да се състезават с популизма и да разкарват жертви на престъпления тук и там.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Кирилов да се извини за тези си думи на хората. Тя заяви, че ГЕРБ се държат политически лицемерно, вкарват ни в правен абсурд и демонстрират морална нищета. Показахме единомислие по един твърде важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин единодушно и без партийни украски да отхвърлим предложения законопроект от Министерски съвет или г-н министър, правя второ предложение – оттеглете законопроекта. Аргументите ми за това, което предлагам. Нека да видим с какви мотиви е внесен законпроекта на МС официално писмено и изговорени устно. Първо беше казано при внасяне на този законпроект, че го правите като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете, единствената алтернатива е възмездие. Прав сте, г-н министър, нека да не внасяме в това политически и партийни пристрастия. Да гледаме обективно на ситуацията. Не разбирам защо всяко различно мнение схващате като политическа омраза. Не, просто имаме различно мнение и сега ще го чуете. Вторият аргумент, с който внасяте вашия законпроект, да не отпада съкратеното производство е, че ще бъде много скъп на бюджета и на съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи, разходи и т.н. Какъв е изборът тук – пари или справедливост. Ние избираме второто. Вие мислите за парите. Дори и в тези случаи. Третият ви аргумент – бързина на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и да бъдат прекратени без присъда. Само че бързината на процеса не зависи от съдиите. Зависи от тази зала. Зависи от това какви закони ще напишем. В какви срокове ще ги накараме да работят. Какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя“, допълни още Нинова. Тя заяви, че БСП има вяра на съда, но те работят по законите, които в тази зала са приели. „БСП е последователна в позицията си по този въпрос. Г-н Корнезов в 41-ото НС внася такова предложение за отпадане на съкратено произвоство, Янаки Стоилов в следващо. Сега и ние го правим и нямаме никакви скрупули. Последователни и твърди сме – при тежки престъпления, при изнасилвания и убийства да няма съкратено производство и да не се намаляват присъди. Казвате да се съобразим с мненията на експертите. Добре, главна прокуратура отхвърли вашия закон, съдии, експерти се изказаха срещу него“, изтъкна още тя.
„Представям на вашето внимание национална подписка, която съдържа 15 882 подписа преди 1 седмица, вече са над 20 хил. Обръщам се към министър Кирилов и вие скъпи близки, на пострадали, да дойде тук и от трибуната да ви се извини. Не може да каже, че някой ви разкарва напред назад, за да просълзявате народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете там, идете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали вие няма да се разплачете“, добави още Нинова. Според нея е създаден прецедент, с който се премахва съкратеното производство и закон, с който се премахва. „Някой юрист да излезе и да ни обясни какъв казус е това. От своя страна Кирилов посочи пред журналисти, че Нинова не е разбрала какво са дебатирали. "Не смятам да коментирам обвиненията на Корнелия Нинова. Тя дори не е разбрала за какво дебатираме. Виждам, че внимателно си водеше бележки. Ние не сме на комсомолско заседание. Този дебат трябва да е сериозен. Вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство", допълни още Кирилов. На въпрос защо е излязъл от зала, докато говори лидерът на БСП, Кирилов обясни, че е свободен човек и има право да присъства или не на заседанието."Същината на нашето предложение е, че искаме да допълним отговорността на съда точно с тази преценка. С преценката дали в конкретния случай следва да се приложат положителните за обвиняемия последици от едно съкратено съдебно следствие", допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Янаки Стоилов: Наказателната репресия идва като последно средство, а на нея само не може да се разчита

Проф. Янаки Стоилов: Наказателната репресия идва като последно средство, а на нея само не може да се разчита

25 Септември 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Наказателната репресия идва като последно средство, а на нея само не може да се разчита. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Янаки Стоилов вносител в 42-рото Народно събрание да отпадне съкратеното съдебно следствие. По думите му негативната тенденция у нас е, че за различни видове престъпления се търси достигането на максимум на наказанието „Лишаване от свобода“, което, по думите му, доказва, че не работят други механизми от административен, социален и икономически характер. Проф. Стоилов добави, че приетите днес промени в НК и НПК са съвместими, но уточни, че при промени в наказанателното законодателство се действа принципа за прилагане на по-благоприятния за дееца закон. Трябва се води по-отчетлива статистика чрез правоохранителните органи и да се обобщава в министерството на правосъдието и резултатите ще бъдат по-добри от сегашните, каза още той. „Не чух никъде при излагането на различните позиции, колко е процентът на съкратените съдебни следствия, къде той наистина е спомогнал за доказване на престъпленията или в други случай е била възможност за обвиняемите – да се облекчи тяхното положение. Другият конфликтен казус, който възникна в последните дни, е предсрочното освобождаване на извършителя на умишленото убийство. Тук е интересно да се направи един анализ, в колко случай съдилищата впоследствие, отчитайки въздействието на наложеното наказание, са намалявали неговия размер“, обясни професорът. Янаки Стоилов добави, че е много за извършено убийство да се намалява наказанието с 1/3. Трябва да се даде възможност на съда да намалява наказанието, но не по-малко от 1/5 от него, обобщи проф. Стоилов.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емануил Йорданов: Поправките в НК и в НПК ще бъдат неработещи мъртви текстове, ако така се приемат и на второ четене

Емануил Йорданов: Поправките в НК и в НПК ще бъдат неработещи мъртви текстове, ако така се приемат и на второ четене

25 Септември 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Поправките в НК и в НПК ще бъдат неработещи мъртви текстове, ако така се приемат и на второ четене. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи по повод приетите на първо четене промени за запазването на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления в НК и да отпадне в НПК. Той добави, че съществува опасност да се приеме окончателно толкова неопределен текст, че за участниците в процеса няма да има сигурност, какво се случва. Промените биха могли да бъдат полезни, ако са формулирани правилно, каза още той и обясни, че е трябвало да се проведе по-сериозна дискусия, с участието на хора, разбиращи от материята. „Никой не отчете, че големият проблем, който съществува при съкратеното съдебно следствие, не е нищо друго, освен замяната на доживотния затвор с определен срок лишаване от свобода. Там е разковничето, можеше само там да се промени. Най-лесното беше народните представители да погледнат встрани в НПК и да видят, как от обсега на решаването на делото със споразумение са извадени определена категория престъпления. Същото нещо можеше да бъде въведено при съкратеното съдебно следствие и нещата се оправяха. В момента имаме три законопроекта, които са идентични и забраняват съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и умишлено нанесена тежка телесна повреда, което е и зле формулирано“, обясни той. Емануил Йорданов заяви, че има необходимост от премахването на замяната на доживотния затвор и доживотния затвор без замяна, а усилията е трябвало да бъдат фокусирани в тази посока. Така можеше да се отговори на обществените очаквания, обобщи адвокатът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов и ВСС за по-ефективното използване на медиацията като алтернативен способ при решаване на спорове

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов и ВСС за по-ефективното използване на медиацията като алтернативен способ при решаване на спорове

25 Септември 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов и Висшия съдебен съвет за предприемането на мерки за по-ефективното използване на медиацията като алтернативен способ при решаване на спорове. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
По-рано през деня доц. Ковачева участва в международната кръглата маса „Задължителна медиация в полза на страните - възможности и приложно поле“, организирана в НДК от Висшия адвокатски съвет и Центъра за спогодби и медиация при Софийски районен съд и Софийски градски съд.
Във форума участваха още членове на Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети от цялата страна, адвокати, медиатори от ЦСМ към СРС и СГС, членове на Висшия съдебен съвет, експерти от Министерството на правосъдието и други медиаторски организации и съдии.
„Аз съм убедена, че медиацията е полезна, че широкото й прилагане ще бъде от полза не само за гражданите, не само за обществото, но и за съда, защото тя може наистина да допринесе за разтоварване на съдебната система“, каза доц. Ковачева на конференцията.
Като доказателство за своята теза омбудсманът цитира данни на Висшия съдебен съвет, според които над 740 000 иска в съдебната система са висящи.
„Това е огромен брой дела. Ако си поставим за цел може поне 20% от тях да бъдат решени чрез медиация. Това ще облекчи съдебната система, ще даде възможност на съдиите да отделят повече време за по-сложните казуси, ще въведе икономичен и бърз способ за решаване на спора, което ще облагодетелства всички участници“, категорична бе Диана Ковачева.
Тя припомни, че темата е широко дискутирана още преди 3 години на кръгла маса в институцията на омбудсмана и тогава всички участници са се обединили около препоръката за приемане на Национална стратегия за медиацията и предприемане на законодателни мерки за въвеждане на първа задължителна обща среща по медиация при семейно-правни спорове.
„Ще кажа, че тогава обсъждахме възможностите за въвеждане на медиация и първа задължителна обща среща и в други области – потребителски спорове, спорове с нисък материален интерес до 5000 лв. Съдии изказаха становища, че дори при спорове с по-сериозен материален интерес също би могло да се обмисли медиация. На следващо място една от препоръките, около която всички се обединиха, е създаването на мрежа от правоспособни медиатори, за да може навсякъде в страната, ако бъде въведена задължителна медиация, да има медиатори“, обобщи доц. Ковачева.
Тя подчерта, че Министерството на правосъдието трябва да поеме ангажимент за регулирането на дейността на медиаторите - регистър, контрол, обучение, дисциплинарна отговорност. А по отношение на въпроса за финансираното на първата задължителна обща среща омбудсманът подчерта, че е необходима държавна подкрепа.
„Всички тези предложения, които изброих, бяха обобщени в препоръка, която омбудсманът за последните 3 години е изпратил до трима министри на правосъдието. Сега смятам, че е време да изпратим препоръката за четвърти път до министър Данаил Кирилов с очакването, че този път ще бъде взета предвид. Тази препоръка в достатъчна степен обобщава вижданията на всички заинтересовани страни и в същото време много ясно фокусира основните проблеми, по които може да има дискусия“, съобщи омбудсманът и допълни, че новата препоръка ще бъде изпратена и до Висшия съдебен съвет като възможност и основа за бъдеща дискусия.
Омбудсманът се ангажира още, ако Министерството на правосъдието сформира работна група за обсъждане на мерките, да участва лично и заедно с експерти от институцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съкратено съдебно следствие или не?(ОБЗОР)

Съкратено съдебно следствие или не?(ОБЗОР)

25 Септември 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Съкратено съдебно следствие или не? Този въпрос ще бъде решен на второ четене на промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Предложението направи ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. Преди това парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които няма да се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления. Същественият дебат се проведе за промените, внесени от ГЕРБ.
Председателят на Правна комисия Анна Александрова защити законопроекта на ГЕРБ и посочи, че запазването на диференцираната процедура съкратеното съдебно следствие цели облекчаване на съдебната система. „Предложението, което направихме аз и колегите от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс касае институтът на съкратеното съдебно следствие да се запази, но и да отговори на обществените очаквания на хората за увеличаване на наказанието при умишлено на причиняване на смърт, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване. Институтът е въведен през 2006 г. чрез съкращаване на процеса на доказване в съдебна фаза. То може да премине под формата на две различни процедури, като само едната от тях предвижда редукция на наказанието“, допълни Анна Александрова. По думите й идеята за въвеждането идва след като се налага да бъдат прекратени над 275 хил. дела през 2007 г.“Всички извършители са пуснати на свобода. С направеното предложение целим да запазим диференцираната процедура по чл. 371, ал 2 от НПК, която улеснява доказването на обвинителната теза, тъй като се избягват рисковете, произтичащи от евентуална промяна на свидетелски показания или от невъзможност да бъде проведен разпит на свидетеля пред съда“, обясни Александрова. Тя посочи,че промените на ГЕРБ са в две посоки. „Към този момент редукцията по закон при признаване на факти и обстоятелства по обвинителния акт е намаляване на така определеното наказание с една трета от него. Ние предлагаме тя да е с една пета. Освен това казваме – това нее императивно. Това решение трябва да го вземе съдът при определяне на наказанието“, изтъкна още председателят на Правна комисия и вносител на законопроекта.
„Второто ни предложение е в ал. 2, където се уреждат двете най-тежки наказания – доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, предлагаме аналогично правно решение“, допълни още Анна Александрова.
От своя страна министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че ако се търси ефективно правно решение, трябва да се премахне политическото състезание и политическата страст. Няма смисъл от това. Тръгнахме да търсим правно решение. При положение, че има три еднакви законпроекта. Също помислете парламентарно-процесуално как ще ги обедините. Те са еднакви и как ще изглежда общия доклад за тези три законопроекта. ние опитахме, защото този дебат не се води от днес. Той се води от повече от 10 години. Опитахме да дадем правната алтернатива. Няма да кажа правно-техническото решение, но ще кажа правната алтернатива в наказателно-правния контекст. Вие добре знае, но го премълчавате в изказванията си двукратно, но е важно и хората да го разберат. Решението, което сте предложили и което да, беше прието преди три или 13 минути, което беше подкрепено, то касае процесуалната норма в НПК. Ние дадохме няма да казвам алтернативното, но другото правно решение. Това, което касае материално-правната разпоредба и относима към определяне на наказанието. Съдът извършва сложна дейност, той съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса и в рамките на доказването пред него. Кирилов заяви, че с предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не са тръгнали да се състезават с популизма и да разкарват жертви на престъпления тук и там.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Кирилов да се извини за тези си думи на хората. Тя заяви, че ГЕРБ се държат политически лицемерно, вкарват ни в правен абсурд и демонстрират морална нищета. Показахме единомислие по един твърде важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин единодушно и без партийни украски да отхвърлим предложения законопроект от Министерски съвет или г-н министър, правя второ предложение – оттеглете законопроекта. Аргументите ми за това, което предлагам. Нека да видим с какви мотиви е внесен законпроекта на МС официално писмено и изговорени устно. Първо беше казано при внасяне на този законпроект, че го правите като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете, единствената алтернатива е възмездие. Прав сте, г-н министър, нека да не внасяме в това политически и партийни пристрастия. Да гледаме обективно на ситуацията. Не разбирам защо всяко различно мнение схващате като политическа омраза. Не, просто имаме различно мнение и сега ще го чуете. Вторият аргумент, с който внасяте вашия законпроект, да не отпада съкратеното производство е, че ще бъде много скъп на бюджета и на съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи, разходи и т.н. Какъв е изборът тук – пари или справедливост. Ние избираме второто. Вие мислите за парите. Дори и в тези случаи. Третият ви аргумент – бързина на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и да бъдат прекратени без присъда. Само че бързината на процеса не зависи от съдиите. Зависи от тази зала. Зависи от това какви закони ще напишем. В какви срокове ще ги накараме да работят. Какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя“, допълни още Нинова. Тя заяви, че БСП има вяра на съда, но те работят по законите, които в тази зала са приели. „БСП е последователна в позицията си по този въпрос. Г-н Корнезов в 41-ото НС внася такова предложение за отпадане на съкратено произвоство, Янаки Стоилов в следващо. Сега и ние го правим и нямаме никакви скрупули. Последователни и твърди сме – при тежки престъпления, при изнасилвания и убийства да няма съкратено производство и да не се намаляват присъди. Казвате да се съобразим с мненията на експертите. Добре, главна прокуратура отхвърли вашия закон, съдии, експерти се изказаха срещу него“, изтъкна още тя.
„Представям на вашето внимание национална подписка, която съдържа 15 882 подписа преди 1 седмица, вече са над 20 хил. Обръщам се към министър Кирилов и вие скъпи близки, на пострадали, да дойде тук и от трибуната да ви се извини. Не може да каже, че някой ви разкарва напред назад, за да просълзявате народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете там, идете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали вие няма да се разплачете“, добави още Нинова. Според нея е създаден прецедент, с който се премахва съкратеното производство и закон, с който се премахва. „Някой юрист да излезе и да ни обясни какъв казус е това. От своя страна Кирилов посочи пред журналисти, че Нинова не е разбрала какво са дебатирали. "Не смятам да коментирам обвиненията на Корнелия Нинова. Тя дори не е разбрала за какво дебатираме. Виждам, че внимателно си водеше бележки. Ние не сме на комсомолско заседание. Този дебат трябва да е сериозен. Вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство", допълни още Кирилов. На въпрос защо е излязъл от зала, докато говори лидерът на БСП, Кирилов обясни, че е свободен човек и има право да присъства или не на заседанието."Същината на нашето предложение е, че искаме да допълним отговорността на съда точно с тази преценка. С преценката дали в конкретния случай следва да се приложат положителните за обвиняемия последици от едно съкратено съдебно следствие", допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Корнелия Нинова не е разбрала какво дебатираме - виждат се последиците от съкратеният дебат, а не от съкратеното производство

Министър Данаил Кирилов: Корнелия Нинова не е разбрала какво дебатираме - виждат се последиците от съкратеният дебат, а не от съкратеното производство

25 Септември 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова не е разбрала какво дебатираме - виждат се последиците от съкратеният дебат, а не от съкратеното производство. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". На въпрос как ще бъде решен въпросът на второ четене за съкратеното съдебно следствие, Кирилов заяви, че това ще се реши чрез дебат. "Не смятам да коментирам обвинениятан а Корнелия Нинова. Тя дори не е разбрала за какво дебатираме. Виждам, че внимателно си водеше бележки. Ние не сме на комсомолско заседание. Този дебат трябва да е сериозен. Вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство", допълни още Кирилов. На въпрос защо е излязъл от зала, докато говори лидерът на БСП, Кирилов обясни, че е свободен човек и има право да присъства или не на заседанието."Същината на нашето предложение е, че искаме да допълним отговорността на съда точно с тази преценка. С преценката дали в конкретния случай следва да се приложат положителните за обвиняемия последици от едно съкратено съдебно следствие", допълни още министърът.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене

С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене

25 Септември 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Това се случи след като депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ. Със законпроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ се държат политически лицемерно, вкарват ни в правен абсурд и демонстрират морална нищета

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ се държат политически лицемерно, вкарват ни в правен абсурд и демонстрират морална нищета

25 Септември 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ се държат политически лицемерно, вкарват ни в правен абсурд и демонстрират морална нищета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по Наказателния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Благодаря на всички ви от всички парламентарни групи, които подкрепихте законопроекта на „БСП за България“. Показахме единомислие по един твърде важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин единодушно и без партийни украски да отхвърлим предложения законопроект от Министерски съвет или г-н министър, правя второ предложение – оттеглете законопроекта. Аргументите ми за това, което предлагам. Нека да видим с какви мотиви е внесен законпроекта на МС официално писмено и изговорени устно. Първо беше казано при внасяне на този законпроект, че го правите като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете, единствената алтернатива е възмездие. Прав сте, г-н министър, нека да не внасяме в това политически и партийни пристрастия. Да гледаме обективно на ситуацията. Не разбирам защо всяко различно мнение схващате като политическа омраза. Не, просто имаме различно мнение и сега ще го чуете. Вторият аргумент, с който внасяте вашия законпроект, да не отпада съкратеното производство е, че ще бъде много скъп на бюджета и на съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи, разходи и т.н. Какъв е изборът тук – пари или справедливост. Ние избираме второто. Вие мислите за парите. Дори и в тези случаи. Третият ви аргумент – бързина на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и да бъдат прекратени без присъда. Само че бързината на процеса не зависи от съдиите. Зависи от тази зала. Зависи от това какви закони ще напишем. В какви срокове ще ги накараме да работят. Какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя“, допълни още Нинова. Тя заяви, че БСП има вяра на съда, но те работят по законите, които в тази зала са приели. „БСП е последователна в позицията си по този въпрос. Г-н Корнезов в 41-ото НС внася такова предложение за отпадане на съкратено произвоство, Янаки Стоилов в следващо. Сега и ние го правим и нямаме никакви скрупули. Последователни и твърди сме – при тежки престъпления, при изнасилвания и убийства да няма съкратено производство и да не се намаляват присъди. Казвате да се съобразим с мненията на експертите. Добре, главна прокуратура отхвърли вашия закон, съдии, експерти се изказаха срещу него“, изтъкна още тя.
„Представям на вашето внимание национална подписка, която съдържа 15 882 подписа преди 1 седмица, вече са над 20 хил. Обръщам се към министър Кирилов и вие скъпи близки, на пострадали, да дойде тук и от трибуната да ви се извини. Не може да каже, че някой ви разкарва напред назад, за да просълзявате народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете там, идете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали вие няма да се разплачете“, добави още Нинова. Според нея е създаден прецедент, с който се премахва съкратеното производство и закон, с който се премахва. „Някой юрист да излезе и да ни обясни какъв казус е това. Това е правен абсурд“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: С предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма и да разкарваме жертви на престъпления тук и там

Министър Данаил Кирилов: С предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма и да разкарваме жертви на престъпления тук и там

25 Септември 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. С предложенията си в Наказателния кодекс ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма и да разкарваме жертви на престъпления тук и там. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на дебатите по Наказателния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Уважаеми народни представители, не исках да влизам във взаимоотношение въпрос-отговор, но г-н Зарков беше твърде настоятелен в тази посока и целенасочено се стреми да повтори дебата от Правна комисия, който като един предварителен дебат на първо четене, ми се струва, че да, беше ориентировъчен, беше емоционален, но не смятам, че е бил конструктивен и в полза на правото. Ако търсим ефективно правно решение, трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Няма смисъл от това. Затова ние от ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма. Не тръгнахме да разкарваме жертви на престъпления, тук и там, за да се просълзяват народни представителки или да бъркаме в сърцето на потресените хора. Тръгнахме да търсим правно решение. При положение, че има три еднакви законпроекта. Също помислете парламентарно-процесуално как ще ги обедините. Те са еднакви и как ще изглежда общия доклад за тези три законопроекта. ние опитахме, защото този дебат не се води от днес. Той се води от повече от 10 години. Опитахме да дадем правната алтернатива. Няма да кажа правно-техническото решение, но ще кажа правната алтернатива в наказателно-правния контекст. Вие добре знае, но го премълчавате в изказванията си двукратно, но е важно и хората да го разберат. Решението, което сте предложили и което да, беше прието преди три или 13 минути, което беше подкрепено, то касае процесуалната норма в НПК. Ние дадохме няма да казвам алтернативното, но другото правно решение. Това, което касае материално-правната разпоредба и относима към определяне на наказанието. Съдът извършва сложна дейност, той съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса и в рамките на доказването пред него. Съдът преценява и определя наказанието. Тук всъщност, ако трябва да сравняваме двата законопроекта, големият дебат би следвало да бъде в този момент, в който ви го спести колегата Зарков, е продължаваме ли да се доверяваме на съда в работата му по определяне на наказанието", изтъкна още министърът. По думите му този дебат тече и по друг случай с кръвна жертва на техен другар. Министърът отчете, че обществото се пита дали този състав е прав и дали правилно постъпва."Всичко това са важни въпроси и не бихме могли да ги решим, ако ги елементаризираме. Затова искат задълбочен дебат", добави още Кирилов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Ципов, ГЕРБ: Обществото очаква от нас да вземем важно законодателно решение, с което извършителите на тежки престъпления да получават заслужено наказание

Красимир Ципов, ГЕРБ: Обществото очаква от нас да вземем важно законодателно решение, с което извършителите на тежки престъпления да получават заслужено наказание

25 Септември 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Обществото очаква от нас да вземем важно законодателно решение, с което извършителите на тежки престъпления да получават заслужено наказание. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебатите по Наказателния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него прекомерното ограничаване на съкратеното съдебното следствие ще ни върне години назад, когато са се прекратявали такива дела поради изтекла давност и дейците не са получавали своето заслужени възмездие. “Изключително е важна темата, която дискутираме и не само заради обществения отзвук, и не само заради желанието на близките на жертвите и пострадалите от тези тежки престъпления. Днес трябва да вземем важни решения. С какво се различава подходът на вносителя на току-що приетите законопроекти и законопроекта за промени в НК, който разглеждаме сега. Обществото очаква от нас да вземем важно законодателно решение в посока извършителите на подобни тежки престъпления да получат заслужено наказание. Това наказание, уважаеми народни представители, трябва да изпълни по същество очакванията на тези хора, които са пострадали, които са близки на пострадали от такива тежки престъпления. Подходът, който се предлага със законопроекта за промени в Наказателния кодекс е именно такъв. Той трябва да отговори на тези очаквания. Деецът на такова тежко престъпление да получи своето заслужено наказание. Този институт на съкратеното съдебно следствие, когато се появи, едни от мотивите за промените му тогава през 2009 г. бяха свързани с това, че се получаваха присъди под определения минимум“, допълни Ципов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Приемането на промените на ГЕРБ в НПК би било грешка, защото е несъвместим със закона, който приехме единодушно преди малко

Крум Зарков, БСП: Приемането на промените на ГЕРБ в НПК би било грешка, защото е несъвместим със закона, който приехме единодушно преди малко

25 Септември 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на промените на ГЕРБ в НПК би било грешка, защото е несъвместим със закона, който приехме единодушно преди малко. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите по Наказателния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него няма как преди миг да подкрепиш отпадането на съкратеното съдебно следствие и сега да ги впишеш в чл. 58а. „Промените, които раглеждаме касаят основно чл. 58 а от НК, за който имахме възможност да изтъкнем някои теоретични проблеми, които стоят пред правната доктрина, а и пред нас като законодателен орган. Страхувам се, че предложението на вносителите с нищо не ще допринесе за решаването на тези проблеми, но ще създаде нови, този път от практически характер. Към момента неособено удачната редакция на този текст ще бъде допълнително усложнена със създаването в рамките на един и същи член на различни режими за определяне на наказанията. За всички престъпления, без четирите изрично изборени, ще действа досегашната постановка. Съдът ще е длъжен да намаляван наказанието с една трета. За споменатите четири съдът ще има право на преценка за намаляването им с една пета. За престъпленията, наказвани с доживотен затвор и с доживотен затвор без право на замяна, предложените изменения до голяма степен обезсмислят съществуването на чл. 58 а, въобще“, допълни Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Александрова, ГЕРБ: Запазването на диференцираната процедура съкратеното съдебно следствие цели облекчаване на съдебната система

Анна Александрова, ГЕРБ: Запазването на диференцираната процедура съкратеното съдебно следствие цели облекчаване на съдебната система

25 Септември 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Запазването на диференцираната процедура съкратеното съдебно следствие цели облекчаване на съдебната система. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова в становище на вносител по Наказателния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предложението, което направихме аз и колегите от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс касае институтът на съкратеното съдебно следствие да се запази, но и да отговори на обществените очаквания на хората за увеличаване на наказанието при умишлено на причиняване на смърт, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване. Институтът е въведен през 2006 г. чрез съкращаване на процеса на доказване в съдебна фаза. То може да премине под формата на две различни процедури, като само едната от тях предвижда редукция на наказанието“, допълни Анна Александрова. По думите й идеята за въвеждането идва след като се налага да бъдат прекратени над 275 хил. дела през 2007 г.“Всички извършители са пуснати на свобода. С направеното предложение целим да запазим диференцираната процедура по чл. 371, ал 2 от НПК, която улеснява доказването на обвинителната теза, тъй като се избягват рисковете, произтичащи от евентуална промяна на свидетелски показания или от невъзможност да бъде проведен разпит на свидетеля пред съда“, обясни Александрова. Тя посочи,че промените на ГЕРБ са в две посоки. „Към този момент редукцията по закон при признаване на факти и обстоятелства по обвинителния акт е намаляване на така определеното наказание с една трета от него. Ние предлагаме тя да е с една пета. Освен това казваме – това нее императивно. Това решение трябва да го вземе съдът при определяне на наказанието“, изтъкна още председателят на Правна комисия и вносител на законопроекта.
„Второто ни предложение е в ал. 2, където се уреждат двете най-тежки наказания – доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, предлагаме аналогично правно решение“, допълни още Анна Александрова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши на първо четене съкратеното съдебно следствие да не се прилага в случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда

Парламентът реши на първо четене съкратеното съдебно следствие да не се прилага в случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда

25 Септември 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно следствие на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. . На вниманието на депутатите бяха поставени три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс с идентично съдържание, които бяха одобрени от пленарна зала. От БСП предлагаха съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда. От „Обединени патриоти“ предлагаха същото в отделен законопроект. От „Воля“ също внесоха законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно производство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Александрова, ГЕРБ: Хората искат бързо наказване на виновника и затова предлагаме въвеждане на диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие

Ана Александрова, ГЕРБ: Хората искат бързо наказване на виновника и затова предлагаме въвеждане на диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие

25 Септември 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Хората искат бързо наказване на виновника и затова предлагаме въвеждане на диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие. Това каза народният представител от ПГна ГЕРБ и председател на Правна комисия Анна Александрова от трибуната на Народното събрание във връзка с трите законопроекта за промени в Наказателно-процедуалния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус". "ПГ на ГЕРБ ще подкрепи пормените, защото ние дължим това на нашето общество", заяви още Анна Александрова. Според нея обаче тези промени биха представлявали стъпка назад. "Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г.", каза Анна Александрова и посочи, че в доклад се отбелязва, че делата продължават с години. "Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца", заяви още Анна Александрова. Според нея отпадането му ще засегне именно близките на засегнатите от текжи престъпления.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, "Атака": Трите законопроекта, свързани със съкратеното съдебно следствие са недостатъчни

Павел Шопов, "Атака": Трите законопроекта, свързани със съкратеното съдебно следствие са недостатъчни

25 Септември 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Трите законопроекта, свързани със съкратеното съдебно следствие са недостатъчни. Това каза народният представител от "Атака" Павел Шопов от трибуната на Народното събрание във връзка с трите законопроекта за промени в Наказателно-процедуалния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За мен и трите закона са недостатъчни, за да върнем нещата на мястото им. Да се върнем към времето, в което наказателната репресия има за цел генералната превенция. Не друго и това може да стане само с отпадането на тази привилегия, защото и при трите закона привилегията продължава, но в по-малки размери, но не дотам, докъдето беше до този момент. Рано или късно считам, че отново ще стигнем до старото положение", допълни още Павел Шопов във връзка със съкратеното съдебно следствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс за  съкратеното съдебно следствие

Парламентът ще разгледа промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно следствие

25 Септември 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно следствие. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. На вниманието на депутатите се поставят три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Те ще бъдат разгледани на първо четене от пленарна зала. От БСП предлагат съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда. От „Обединени патриоти“ предлагат същото в отделен законопроект. От „Воля“ също внасят законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно производство. На вниманието на депутатите се поставят като точка втора за сряда промени в Наказателния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите ще се занимаят и с промени в Закона за енергетиката на второ четене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Позицията на партията за съкратеното съдебно производство е осъзната

Деница Златева, БСП: Позицията на партията за съкратеното съдебно производство е осъзната

24 Септември 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на БСП за искане на отпадане на съкратеното съдебно производство е осъзната. Ние не търсим краткотрайни политически ефекти. Това заяви зам.- председателят на партията Деница Златева в предаването „Лице в лице” по бТВ. Златева заяви, че страната ни, като член на ЕС, трябва да спазва определени съдебни стандарти. Решението дали да бъде премахнато съкратеното производство зависи от нашия съд. Тя подчерта, че и представителите, и лидерът на БСП Корнелия Нинова са имали възможността да се срещнат с пострадали и засегнати от производството хора. Относно изборите за нов европейски прокурор, който най-вероятно ще бъде румънката Лаура Кьовеши, Златева заяви, че в рамките на ЕС има злоупотреби в значителни размери. Най-често те са съсредоточени в европейските средства и програми, както и в ДДС. Депутатът от левицата подчерта, че злоупотребите с ДДС възлизат на над 50 млрд. евро, а тези с европейските средства – над 625 млн. евро. Според Златева европейската прокуратура има правото да разследва подобни сигнали, но е важно институцията да е добре структурирана. Именно за това тя обясни, че предстои България да избере кандидат, които да ни представлява в Люксембург. Освен това други двама делегирани прокурори също трябва да бъдат назначени. Те ще разследват евентуални злоупотреби и ще бъдат подчинени на европейската прокуратура. „БСП иска да има обявени конкурси и ясни критерии, на които да отговарят тези кандидати”. В момента няма яснота кой ще ги посочи. Не е приемливо това да става с решение на Министерски съвет”, допълни Златева. По думите ѝ левицата ще внесе предложение, чрез което кандидатът за председател на КПКОНПИ да бъде назначаван от президента, тъй като настоящият орган е в „безтегловност”. „Не е редно управляващата партия да назначава човека, който ще я проверява. Искаме баланс и да няма конфликт на интереси”, изтъкна тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: За да има справедливост, трябва нова наказателна политика

Крум Зарков, БСП: За да има справедливост, трябва нова наказателна политика

19 Септември 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. „Трябва ни генерално нова концепция за наказателната политика, която да бъде достатъчно ефективна, за да се възстанови чувството за справедливост в хората. Такава концепция за наказателната отговорност трябваше да е изработена от правителството в края на миналата година”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" и член на ИБ на БСП Крум Зарков пред бТВ. „От БСП смятаме, че когато деянието е причинило смърт или тежка телесна повреда, не трябва да има съкратено производство", каза той. Зарков коментира, че вчера институциите са се обединили около решението, които левицата и други парламентарни групи предлагат – при най-тежките престъпления да не се намалява присъдата с една трета. „Има генерален проблем – българската наказателна политика се формира по този начин – нещо се случва и започваме да се чудим”, заяви Зарков. Социалистът отбеляза, че целта на всяко наказание е да възстанови справедливостта и да бъде достатъчно превантивно, за да не се случват тези неща. „Трябва да бъдем наясно, че веднъж случи ли се такова деяние, никога не може да има достатъчно правилен отговор след това”, подчерта той.
Зарков коментира, че ако се работи бързо, в рамките на няколко седмици може да се приеме законът и на второ четене. „Ако подходът, предложен от БСП, бъде приет навреме, е възможно и вече извършени престъпления, включително убийството от Сотиря, да бъдат третирани по новата поправка – извършителите да не се възползват от намалените присъди“, добави Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протест с искане за справедливи присъди за тежките престъпления вълнува политиците (ОБЗОР)

Протест с искане за справедливи присъди за тежките престъпления вълнува политиците (ОБЗОР)

18 Септември 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Протест с искане за справедливи присъди за тежките престъпления вълнува политици. Протестът се проведе пред сградата на Народното събрание. Недоволстващите граждани внесоха в деловодството на парламента 15 882 подписа за промени в Наказателния кодекс. С протестиращите се срещнаха представители на "Обединени патриоти", а по-късно и лидерът на БСП Корнелия Нинова и народни представители от партията. На съвместен брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оглавяваната от нея партия категорично подкрепя близките на жертви на тежки престъпления. "С нас са близките на жертви на тежки престъпления, в които случаи е прилагано съкратено производство или предстоят процеси, както е случая с Криси от Сотиря. Те ще представят своите искания и подписка за справедливост и възмездие за тези престъпления. От наше име искам да заявя, че категорично ги подкрепяме без никакви партийно-политически алтернативи или агресия. Заявявам го абсолютно категорично. Дори по покана на бабата на Криси бях в техния дом. Това, което видях, никога не се забравя и е страшно за държавата. Ние внесохме законопроект, в който казваме, че в тези случаи на тежки телесни повреди и убийства няма да се прилага споразумение, няма да се намалява присъдата от доживот на по-малка", каза Нинова. От своя страна председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ заяви, че ГЕРБ също има промени в НПК. Те бяха внесени на 5 септември в началото на новия политически сезон. Измененията целят да се запази института на съкратеното съдебно следствие, но и да се отговори на обществените очаквания за наказание при причиняване на смърт и тежка телесна повреда. "Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие, общият ред ще продължи много дълго. Това е изключително болезнена хора за пострадалите хора. Много дълъг процес, ако липсват свидетели, експертизи и т.н. С оглед това са нашите мотиви. Предстои да бъде обсъдено в Комисията по правни въпроси, да изслушаме всички експертни мнения, на Министерство на правосъдието, главния прокурор, Върховните касационни съдии, да чуем всички гледни точки", заяви Анна Александрова. В следобедните часове законопроектите бяха обсъдени на заседание на Правната комисия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Промените в Наказателния кодекс не бива  да бъдат политизирани

Таско Ерменков, БСП: Промените в Наказателния кодекс не бива да бъдат политизирани

18 Септември 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. За консенсус между управляващи и опозиция по отношение на промените в Наказателния кодекс се обяви депутатът от БСП Таско Ерменков, след като се срещна с протестиращите, близки на жертви на тежки криминални престъпления. Темата не трябва да бъде политизирана, коментира за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ народният представител. Разликата в предложението за промени в Наказателния кодекс на БСП от това на ГЕРБ е, че левицата настоява за премахване на съкратеното производство, когато става въпрос за тежки телесни повреди и умишлени убийства, без това да става по преценка на съдията обясни той. „Ние правим промени, които са свързани с наказателно процесуалния кодекс, което ще позволи всички дела, които не са влезли в процес да могат да бъдат гледани по новите правила. Това включва и ужасното престъпление, което бе извършено в с. Сотиря. Ако побързаме да приемам тези промени, престъпникът ще бъде съден по новите правила“, обясни депутатът. Ерменков изрази надежда на заседанието на Комисията по правни въпроси да се постигне компромисен вариант по отношение на промените. „Колкото по-малко субективизъм има в съдебната система, толкова по-справедлива ще е тя, допълни той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Александрова, ГЕРБ: Предстои да бъде обсъдено в Правна комисия и да изслушаме всички експертни мнения за законовите промени за тежките престъпления

Анна Александрова, ГЕРБ: Предстои да бъде обсъдено в Правна комисия и да изслушаме всички експертни мнения за законовите промени за тежките престъпления

18 Септември 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Предстои да бъде обсъдено в Правна комисия и да изслушаме всички експертни мнения за законовите промени за тежките престъпления. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Анна Александрова пред журналисти във връзка с тежките престъпления, предаде репортер на Агенция "Фокус".Тя се спря на промените на ГЕРБ в НПК. "Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайти отмяна на съкратеното съдебно следствие общият ред ще продължи много дълго. Това е изключително болезнена хора за пострадалите хора. Много дълъг процес, ако липсват свидетели, експертизи и т.н. С оглед това са нашите мотиви. Предтои да бъде обсъдено в Комисията по правни въпроси, да изслушаме всички експертни мнения, на Министерство на правосъдието, главния прокурор, Върховните касационни съдии, да чуем всички гледни точки", заяви Анна Александрова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращи внасят в деловодството на парламента 15 882 подписа за промени в Наказателния кодекс

Протестиращи внасят в деловодството на парламента 15 882 подписа за промени в Наказателния кодекс

18 Септември 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращи внасят в деловодството на парламента 15 882 подписа за промени в Наказателния кодекс. Това обявиха протестиращите граждани по време на съвместен брифинг с БСП в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Бабата на убитата Кристин от село Сотиря също взе участие в трибунката. "Ние сме тук, за да поискаме промяна в закона за доживотните присъди без право на замяна, без право на споразумение и искам от свое име и от името на хората, които са с мен и които ме подкрепят от цяла България и българи в чужбина да се хванем всички партии за ръце, да не се делим на бели, червени, жълти и зелени, а просто да бъдем като майки, бащи, баби и дядовци и да изгардим този закон веднъж завинаги. Да няма следващо дете, да няма следващо убийство, да няма следващи убийци, които са на свобода", допълни още бабата на Кристин.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Категорично подкрепяме близките на жертви на тежки престъпления, които протестират

Корнелия Нинова, БСП: Категорично подкрепяме близките на жертви на тежки престъпления, които протестират

18 Септември 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Категорично подкрепяме близките на жертви на тежки престъпления. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". "С нас са близките на жертви на тежки престъпления, в които случаи е прилагано съкратено производство или предстоят процеси, както е случая с Криси от Сотиря. Те ще предтавят своите искания и подписка за справедливост и възмездие за тези престъпления. От наше име искам да заявя, че категорично ги подкрепяме без никакви партийно-политически алтернативи или агресия. Заявявам го абсолютно категорично. Дори по покана на бабата на Криси бях в техния дом. Това, което видях, никога не се забравя и е страшно за държавата. Ние внесохме законопроект, в който казваме, че в тези случаи на тежки телесни повреди и убийства няма да сеприлага споразумение, няма да се намалява присъдата от доживот на по-малка", каза Нинова. "Днес ще се гледа нашия закон в Правна комисия. Обръщам се към всички - политици и общественици, няма партиен цвят в тази работа", допълни Нинова. "Искаме и бързо да се гледа нашето предложение, защото ако то бъде прието до влизане в съда на делото за случая Сотиря, то към този случай ще се приложи новия закон и няма да има ново производство", допълни още Нинова. "За да не се измъкне и този пореден престъпник. Ние предлагаме промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които могат да се пилагат и назад във времето до влизане на делото в съд. Има предложение от колегите от ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс, който няма обратно действие. Ще има действие занапред в момента, в деня, който се публикува. Т.е. всички досегашни случаи няма да бъдат засегнати. Другата разлика, не случайно призовавам за разум - предложението на ГЕРБ е да може и занапред да се намалява присъда, но вместо с една трета, с една пета. Не правим нищо. Това не е справедливост. Тяхното предложение е всеки случай да се преценява от съда, конкретно и да се решава. Ние не сме съгласни с това. Искаме в Закона да е закована забрана, категорична. Никакво съкратено производство, никакво споразумение, никакво намаляване на присъда при извършване на тези престъпление. Длъжни сме не само на тези хора", допълни още Нинова. Тя обърна внимание, че хората са събрали огромна подписка от цялата страна. "Това не е само казуса Сотиря, това са много семейства, много мъка", заяви още Нинова и посочи, че тези хора ще имат пълната подкрепа на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: При тежки престъпления - без съкратено производство, а само доживотна присъда без право на замяна

Корнелия Нинова, БСП: При тежки престъпления - без съкратено производство, а само доживотна присъда без право на замяна

18 Септември 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. При тежки престъпления - без съкратено производство, а само доживотна присъда без право на замяна. Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя се включи и в подписката за промени в НПК, която те инициират.„Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси. Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа“.
„Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят“, каза ощe Корнелия Нинова. Тя коментира, че като народен представител е внесла законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна. Нинова припомни, че така е било до 2009 г. в българското наказателно право и заяви, че социалистите искат това да се върне. „Познавайки хората, чиито семейства са пострадали от такива престъпления - знам, че те искат единствено справедливост и възмездие за такива ужасни престъпления“, категорична бе Нинова.
„Разтревожена съм от това, което управляващите внесоха като законопроект и аргументите, с които го направиха. Казаха, че внасят друг закон, за да има алтернатива на БСП. За такива зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има“, заяви още Корнелия Нинова. Тя припомни, че мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда. „Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният“, заключи Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протест с искане за промени в Наказателния кодекс за тежките престъпления се провежда пред Народното събрание

Протест с искане за промени в Наказателния кодекс за тежките престъпления се провежда пред Народното събрание

18 Септември 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Протест с искане за промени в Наказателния кодекс за тежките престъпления се провежда пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът протича мирно. В района е засилено полицейското присъствие, движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.