НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The New York Times: Руските газови тръби преминават през политическите бариери

The New York Times: Руските газови тръби преминават през политическите бариери

8 Октомври 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Берлин. Руските газови тръби преминават през политическите бариери, пише американският вестник The New York Times, като според изданието газопроводът „Северен поток-2“ прави Германия твърде зависима от руския газ и наказва Украйна.
Президентът Тръмп заяви, че „той (Северен поток-2“) наистина прави Германия заложник на Русия“. Сенатор Тед Крус, републиканец от Тексас, заяви, че това ще насърчи руския „военен авантюризъм“. Бившият полски министър на отбраната Радослав Сикорски го сравни с Пакта Молотов-Рибентроп, сключен между нацистите и Сталинския Съветски съюз.
Това изглежда като прекалено много усилия за две тръби за природен газ, известни като „Северен поток 2“, които следват маршрута и биха удвоили капацитета на съществуващите две тръби, известни като „Северен поток“, който започна да работи през 2011 г. с пълен капацитет.
Тръбопроводите минават от Русия директно под Балтийско море до Германия, заобикаляйки Полша и Украйна и лишавайки тези страни от транзитни такси. „Газпром“, който е мажоритарна собственост на руското правителство, притежава 51 процента от „Северен поток 1“ и целия „Северен поток 2 АД“, който строи и ще експлоатира новите тръбопроводи.
Критиците, включително тези от Съединените щати, които биха искали да продадат на Европа повече втечнен природен газ, казват, че не са просто загрижени, че Германия ще стане твърде зависима от руския газ, след като тя се отказва от ядрената енергия и въглищата. Те също така се опасяват, че главната цел на Русия е да лиши Украйна от важни за страната приходи. Русия води прокси-война в източната част на Украйна, след като анексира Крим през 2014 г.
Така че играта на политиката и геополитиката е толкова част от историята на „Северен поток“, колкото всеки аргумент за икономиката, изменението на климата или разнообразието на енергийните доставки в Европа.
„Северен поток е политически чувствителен, защото разделя стратегически Европа между интересите на Германия и интересите на всички останали“, каза Кристин Берзина, старши сътрудник на германския фонд „Маршал“ в Брюксел. „Това създава много недоверие и напрежение с Полша и Украйна.“
Докато президентът Тръмп и сенатор Круз заплашват да наложат икономически санкции на компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2", проектът вероятно ще бъде завършен в началото на следващата година. Повече от 2000 километра от общо около 2400 километра тръби вече са положени, според Себастиан Сас, който представлява „Северен Поток 2 АД“ пред Европейския съюз.
Докато като полага тръби в участъци, компанията чака одобрение на последната част от маршрута около Дания, която отказа да пусне новия тръбопровод да следва стария през териториалните води на Дания. Очаква се обаче Копенхаген да одобри едно от двете сравнително къси отклонения, едно на север и едно на юг от датския остров Бьорнхолм, които са в изключителната икономическа зона на Дания, но са извън нейните териториални води, така че са предмет само на екологично, а не на политическо одобрение, каза Сас.
„Когато са положени толкова много тръби, не е ясно каква би била целта на санкциите“, каза Берзина. „Проектът е толкова напреднал, че много от разговорите за санкции и спирането му изглеждат много закъснели.“
По-важното е, каза тя, е „как се справят с политическия разпад, какво прави за това ЕС по въпроса и как да се поддържа някаква икономическа стабилност в Украйна и да се гарантира транзита през Украйна и Полша?“
Норберт Рьотген, председателят на комисията по външни отношения на германския парламент, се противопостави на „Северен поток“ 2. Но въпреки американската заплаха от санкции, той каза, „че е малко късно“ за да го спре.
Още по-лошо, той каза, че американските санкции "биха означавали дълбока ескалация по отношение на Германия и други европейски страни и те се доближат до търговска война". Санкциите "биха били тежък удар за трансатлантиците", които вече са против жестоката критика на Тръмп към канцлера Ангела Меркел и нейната политика.
„Геополитическият проблем на„ Северен поток “е, че той увеличава зависимостта, особено на Украйна от Русия, но още повече, че отделя Германия от повечето си европейски съседи, особено от източните, и също така отделя Германия от САЩ“, каза г-н Рьотген, член на партията на Меркел. „Русия вбива клин между Германия и нейните източни съседи, между Германия и страните от ЕС и между Германия и САЩ.“

Ангела Меркел защити проекта за газопровода. През февруари по време на конференцията по сигурността в Мюнхен тя се подигра на американските опасения, казвайки, че „руска газова молекула остава руска газова молекула, независимо от това дали идва от Украйна или по дъното на Балтийско море“.
Рьотген каза, че коментарът й „има физическа логика, но няма политическа логика“, тъй като „докато Русия се нуждае от Украйна като транзитна страна, Киев има лост“.
Гордън Сънланд, американският посланик в Европейския съюз, заяви, че „енергийната независимост на Европа винаги е била голяма грижа на Съединените щати.“ Северен поток 2“, според него, „оставя твърде много контрол в руските ръце, а руснаците в миналото са използвали този контрол по нечестен начини. "
Подобно Тръмп, и Сънланд насърчава износа в Европа на американски втечнен природен газ.
Германският министър по икономическите въпроси и енергетиката Питър Алтмайер не изключи вноса на втечнен газ от САЩ, но само за допълване на руски газ и то само ако цената е изгодна.
Очаква се, че „Северен поток 2“ да струва 9,5 милиарда евро и да удвои капацитета на „Северен поток-1“ до 110 милиарда кубически метра. Докато „Газпром“ е собственик на газопровода, половината от финансирането на капиталовите разходи в размер на 8 милиарда евро идва от пет европейски компании: Uniper и Wintershall от Германия, OMV на Австрия, Engie от Франция и Royal Dutch Shell.

Себастиан Сас твърди, че уязвимостта на Украйна е преувеличена и че необходимостта на Европа от природен газ ще се увеличи достатъчно, за да гарантира, че руският газ ще продължи да тече и през украинските газопроводи. Основно холандско находище на природен газ - Гронинген, е към края на живота си - до 2022 г., както и газовите полетата в Северно море, а ядрената енергетика изпитва сериозни затруднения.
„Тъй като газът замества въглищата в ЕС, производството на газ изнемогва“, каза Сас. Възобновяемите енергийни източници като вятър и слънчева енергия са важни, добави той, но природният газ запълва интервалите, когато слънцето не грее или вятърът не духа.
Изгарянето на природен газ също води до по-малко емисии на въглероден диоксид от въглищата, но въглищата са по-евтини. Ето защо изобилието от доставки на природен газ е най-добрият начин за насърчаване на по-голяма конкуренция и по-ниски цени, аргументира се Сас, защитавайки икономиите средства, до които ще доведе представляваният от него газопровод.
Износът за Европа представлява по-голямата част от печалбите на „Газпром“, които са жизненоважни за руската държава. Производството на нефт и газ съставлява 40 процента от бюджета на Русия.

Това е част от неизказаната критика на проекта: неговото значение за Русия, която все още до голяма степен зависи от износа на енергия, за да финансира своето правителство (и военни). Увеличавайки износа на енергия, твърдят критиците, тръбопроводът спомага основно за стабилизирането на руските власти.
Привърженици на проекта обаче твърдят, че Русия отдавна е надежден доставчик за Европа, има нужда от твърдата валута и че зависимостта е взаимна.
При всички прогнози за нарастващата нужда от природен газ, те биха могли да бъдат преобърнати от значителен напредък в производството на акумулатори, което да позволи съхраняването на повече възобновяема енергия, посочи Берзина.
„Енергетиците винаги са много оптимистични по отношение на използването на природен газ в Европа“, каза тя. Но „има много технологични иновации и ако има внезапен пробив в технологията на батериите, нямаше да водим същия разговор за природния газ.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полша ще се откаже от руския газ след 2022 година

ТАСС: Полша ще се откаже от руския газ след 2022 година

4 Октомври 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Варшава. Правителството на Полша увери, че след 2022 година страната ще може да се откаже изцяло от руския газ. Това заяви в ефира на „Полското радио“ представителят на правителството по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски, цитиран от ТАСС.
„В момента ние все още получаваме по-голямата част от газа от Русия. Това е дългосрочен договор, от който ще се откажем до края на 2022 година“, заяви той.
„В момента получаваме част от вноса чрез газовия порт в Свноуйсце. Това е много, тъй като оттам получаваме по около 3 млрд. куб. м. газ на година. Това са дългосрочни договори с Катар, но вече започнаха доставки и от САЩ“, обясни Наимски, като припомни за строителството на Балтийския тръбопровод, който ще съедини Полша през Дания с норвежкия газ.
„Както този газопровод, така и разширеният терминал са нашият стратегически изход от тази ситуация на зависимост от руснаците. Този проблем ще бъде решен след 2022 г. Целият внос на газ в Полша ще идва от другаде“, добави представителят на полското правителство.
Полша консумира повече от 15 милиарда кубически метра газ годишно. Една трета от този обем произвежда независимо на своята територия, а останалата част внася. Основният доставчик на газ за Полша е „Газпром“, въз основа на дългосрочен договор, с който страната може ежегодно да придобива 10,2 милиарда кубически метра газ.
Полските власти заявиха, че страната има желание да намери замяна на доставките на газ от Русия до 2022 г., когато изтича дългосрочен договор с Газпром. Възможните алтернативи включват увеличаване на закупуването на втечнен природен газ от Полша, който досега се доставяше в малки количества за страната от Съединените щати и Катар .Друга възможност е изграждането на Балтийския газопровод.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Известия": Дания оттегли политическите възражения по проекта за „Северен поток-2“

"Известия": Дания оттегли политическите възражения по проекта за „Северен поток-2“

4 Октомври 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Дания оттегли политическите си възражения относно полагането на газопровода „Северен поток-2" в Изключителната си икономическа зона (ИИЗ), съобщава ексклузивно руският вестник „Известия“. Одобрението на строителството се забавя на административно ниво, съобщиха за изданието източници, запознати със ситуацията около газопровода.
„Северен поток-2“ предизвика множество опасения от политически характер. Балтийските страни, Полша и САЩ предупредиха Европейския съюз за опасна зависимост от руския газ. Политическият фактор изигра значителна роля в позицията на Дания, през чиито териториални води трябваше да премине газопроводът.
В началото на лятото бившият канцлер на Германия и председател на Съвета на директорите на компанията Nord Stream 2 AG Герхард Шрьодер открито заяви, че изграждането на газопровода се бави поради натиска на САЩ върху Копенхаген. Така Дания се превърна в единствената страна, която не е дала разрешение за полагането на тръбите за „Северен поток-2“. Тръбопроводът обаче вече е готов на 80% и строителството върви по график. В същото време Копенхаген вече няма политически възражения.
Експертите изтъкват екологичните съображения, както и спирането на производството в най-голямото находище в Дания като допълнителен аргумент в полза на одобрението за дейностите на Nord Stream 2. Последното принуди страната да се замисли за доставки на норвежки или руски природен газ.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ: Увеличаването на военния контингент в Полша е с отбранителен характер и не заплашва Беларус и Русия

САЩ: Увеличаването на военния контингент в Полша е с отбранителен характер и не заплашва Беларус и Русия

3 Октомври 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Минск. Разширяването на американския военен контингент в Полша не представлява заплаха за Беларус. Това заяви временно повереният в делата на САЩ в Мински Дженифър Мур в интервю пред портала tut.by, предава ТАСС.
„Увеличаването на военния контингент в Полша не е никаква заплаха за Беларус и се надявам, че Русия също няма да оцени това като заплаха“, заяви дипломатът.
Според нея увеличението на американския контингент в Полша има отбранителен характер и „не цели да провокира някого“. „Това е необходимо, за да гарантираме на съюзниците ни в НАТО, че се придържаме към петия член на Северноатлантическия договор“, обясни Мур.
Дипломатът отбеляза още, че Вашингтон приветства готовността на Беларус за сътрудничество по темата за въоръженията и зачитането на Виенския договор за конвенционалните въоръжени сили в Европа. „Надявам се, че присъствието на военно аташе в посолството, което живее за постоянно в Минск, ще позволи да разширим диалога между нашите военни“, заяви тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Газпром“ може да завърши „Северен поток 2“ до 4-5 седмици

ТАСС: „Газпром“ може да завърши „Северен поток 2“ до 4-5 седмици

2 Октомври 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският енергиен гигант „Газпром“ се нуждае от 4-5 седмици за завършването на газопровода „Северен поток 2“. Проектът ще бъде реализиран при всички положения, заяви пред журналисти в кулоарите на форума „Руска енергийна седмица“ ръководителят на Съвета на директорите на компанията Виктор Зубков, предава TACC.
„Трябват ни 4-5 седмици, за да завършим всичко, имаме на разположение ноември и декември – два месеца, осем седмици. Все още продължаваме“ с работата, заяви Зубков, отговаряйки на въпроса колко време е необходимо на„ Газпром“, за да завърши строителството на газопровода.
„Ако не получим [разрешение от Дания], ще заобиколим неутралните води“, поясни той и добави, че би било препоръчително полагането да се извърши по-близо до Дания. „Не мога да кажа дали ще възникне критичен момент [за сроковете на проекта]. Във всеки случай газопроводът ще бъде завършен. Ние ще го завършим", категоричен бе Зубков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще командват силите си в Източна Европа от територията на Полша

ТАСС: САЩ ще командват силите си в Източна Европа от територията на Полша

26 Септември 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Варшава. САЩ ще създадат дивизионно командване в град Познан в Полша и оттам ще ръководят действията на своите войски на Източния фланг в Европа. Това съобщи министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак, предава руската информационна агенция TACC.
„От Познан американският командващ генерал ще ръководи силите на САЩ както в Полша, така и в нашата част на Европа, т.е. на Източния фланг. Американските сили ще бъдат командвани не от Германия, както сега, а от Полша", подчерта Блашчак.
Президентите на Полша и САЩ Анджей Дуда и Доналд Тръмп на срещнаха в Ню Йорк в понеделник и подписаха съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в отбранителния сектор. В документа се посочва, че страните продължават „да работят по план за укрепване на военните връзки между Полша и САЩ, както и американските способности за отбрана и възпиране в Полша“. Декларацията предвижда увеличаване на броя на американските войници в републиката от 4,5 хиляди на 5,5 хиляди и разполагането им в шест военни съоръжения в цялата страна.
Центърът за бойна подготовка, който ще се използва от военнослужещи от двете страни, ще се намира в град Дравско-Поморск. В Познан ще има дивизионно командване, както и група за подпомагане на пехотата на САЩ. Във Вроцлав - въздушна база за товарене и разтоварване на самолети на ВВС на САЩ. В Ласк се планира да се създаде база за американската дронна ескадрила, а в района на Повидз - щаб на въздушна бойна бригада, батальон за логистична поддръжка и отдел спецсили, който също ще използва съоръжението в Люблин.
Понастоящем на територията на Полша е разположен многонационален батальон на НАТО от около хиляда военнослужещи, а също и американска танкова бригада с около 3,5 хиляди войници на ротационна основа.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп и Дуда са обсъдили как да спрат „Северен поток 2“

РИА Новости: Тръмп и Дуда са обсъдили как да спрат „Северен поток 2“

24 Септември 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентите на САЩ и Полша Доналд Тръмп и Анджей Дуда са обсъдили в понеделник, как най-добре да възпрепятстват реализацията на проекта „Северен поток 2“, съобщиха от Белия Дом след края на преговорите, предава РИА Новости.
„Лидерите обсъдиха, как най-добре да засилят сътрудничеството в сферата на отбраната, сигурността и енергетиката“, се казва в изявлението.
Както се отбелязва, двамата президенти са се съгласили, че „Северен поток 2“ е заплаха за енергийната сигурност на Европа и са обсъдили как, „най-добре да спрат проекта“.
Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се той да бъде завършен през 2019 г. Той ще премине от Русия до Германия по дъното на Балтийско море през териториални води или изключителни икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Остава Nord Stream 2 AG да получи разрешение за строеж само от Дания.
Украйна активно се противопоставя на този проект, страхувайки се да не загуби приходи от транзита на руски газ, както и редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които промотират втечнения си природен газ към Европейския съюз.
В същото време като оправдание за противодействието се посочва енергийната сигурност, отбелязва руската агенция. Конкретно, новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече заяви, че „Северен поток 2“ носи заплаха ЕС да стане твърде зависим от руските енергийни ресурси. Москва многократно е заявявала, че проектът е абсолютно комерсиален и конкурентен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентите на САЩ и Полша подписаха декларация за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната

ТАСС: Президентите на САЩ и Полша подписаха декларация за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната

23 Септември 2019 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президенти на Полша и САЩ Анджей Дуда и Доналд Тръмп се срещнаха в Ню Йорк, където започва общия политически дебат в Общото събрание на ООН и подписаха съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната, предава TACC.
"Подписваме съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната. <...> Ние проучваме това от много години, сега това се прави", каза американският президент пред репортери. В същото време Тръмп отбеляза, че САЩ вероятно ще преместят своите военни в Полша от други европейски страни. "Най-вероятно ще прехвърлим военните от други места в Европа. Няма да изпращаме там нов контингент", каза Тръмп.
Президентът на САЩ също беше попитан дали разширяването на военното присъствие на САЩ в Полша е свързано с факта, че САЩ виждат заплаха от Русия. „Не, изобщо не мисля така“, подчерта ръководителят на администрацията на Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Северен поток-2“ е построен на 81 процента

ТАСС: „Северен поток-2“ е построен на 81 процента

17 Септември 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският енергиен гигант „Газпром" е положил 1989 км от газопровода „Северен поток-2" по дъното на Балтийско море, строителството е завършено с 81%, предава TACC, като се позовават на съобщение от компанията.
„Строителството на газопровода „Северен поток-2 "продължава. Към днешна дата 1989 км от газопровода са положени по дъното на Балтийско море – това са около 81% от общата му дължина", се казва в съобщението на холдинга.
Проектът „Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет за транспортиране на 55 милиарда кубически метра газ годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Цената му е 9,5 милиарда евро, пускането в ескплоатация на газопровода се очаква преди края на 2019 г. Европейските партньори на „Газпром“ в проекта са германските Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Те финансират 50% от проекта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поредна среща Маас-Лавров под знака на конфронтацията (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Поредна среща Маас-Лавров под знака на конфронтацията (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

22 Август 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин. Още от първата визита на Хайко Маас след поемането му на поста министър на външните работи на ФРГ в Москва през май 2017 г. стана ясно, че с руския му колега Сергей Лавров няма да развият приятелски отношения. Маас бе посрещнат хладно – тенденция, която се запази и през следващите му пътувания. Четвъртото му по ред посещение в Руската федерация не обърна тенденцията. Въпреки опитите за запазване на добрия тон, първите дипломати на Берлин и Москва отново влязоха в конфронтация – директно пред медиите. Темата е във фокуса на водещите печатни медии в Германия. Агенция „Фокус“ представа някои от по-интересните коментари за срещата.
***

„Размяна на тежки обвинения на срещата между Маас и Лавров“ е заглавието, под което авторитетният национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува материал за посещението на германския външен министър в Москва.

„Маас и Лавров обменят удари“, написа на свой ред баварският Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.

По повод визитата на външния министър на ФРГ в Русия вестник BILD публикува материал под заглавие: „Протестите в Москва: Маас отхвърли обвиненията за германска намеса“.

Изданието Focus също не пропусна да отбележи: „Лавров и Маас се скараха пред публика“.


Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас разговаря с руския си колега Сергей Лавров в Москва. Както и предходните срещи на двамата дипломати, така и тази мина под знака на конфронтацията, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
„Сергей Лавров принадлежи към онзи тип политици, които напомнят за Съветския съюз., ще му се припомни, от бившия Съветски съюз. Мечешка решителност, привидна дружелюбност, но все пак мрачна. Или на преговарящите в Камарата на представителите на САЩ. Забулен в пашкул от арогантност и сила. Вероятно точно такива мъже да участвали в конференциите от времето на Метерник. Ние определяме музиката, вие танцувате! Хайко Маас, известен с елегантния си гардероб… е на поста външен министър само от година и половина, и има малко общо с Лавров, който изпълнява функциите от 2004 г. насам“. Така изданието описва първите дипломати на Берлин и Москва, които – въпреки че вече провеждаха няколко срещи, така и не успяват да намерят верния тон в общуването помежду си.
Разговорът им от сряда в Москва бе белязан от конфронтация, макар привидно двамата да се опитаха да демонстрират приятелските си настроения един спрямо друг.
Дори беше заявено, че има знаци за напредък по въпроса за Минските споразумения. Налице са „положителни признаци“ за уреждане на конфликта в Източна Украйна и този „импулс“ трябва да се използва, увери Маас. Той допълни, че може да се проведе евентуална среща на министрите на външните работи между Русия и Украйна с посредничеството на Париж и Берлин.
Лавров изрази подобно оптимистично и сходно мнение, а освен това призова за „уреждане на всички спорове" в Персийския залив. Фактът, че САЩ не само са напуснали ядрената сделка с Иран, но също така искат да забранят на други да изпълняват това споразумение, предизвиква загриженост, коментира първият дипломат на Москва.
Подобни призиви, дори онези, подсказващи за своеобразен фронт за солидарност срещу Вашингтон, не трябва да заблуждава, предупреждават от редацията. „Тъй като различията са огромни големи, германско-руските връзки се приближават единствено до добри отношения. Дипломацията има фини форми на измерване на силата“.
След протестите на опозицията в хода на изборите за московски градски съвет на 8 септември и последвалите масови арести, имаше обвинение за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия. Маас отхвърли атаката толкова спокойно, колкото и решително. Вероятно „не е реалистично нито в настоящето, нито в бъдещето да се смята, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да го инициират“.
И социалдемократът влезе в контраатака. Според Маас фактът, че журналист на „Дойче веле“ е бил възпрепятстван и арестуван по време на работа е „абсолютно неразбираем процес", който „не е в съответствие със свободата на пресата". „Това е доста остър меч сред дипломатите“, отговори Лавров. Служителите на руската държавна телевизия RT също биха били възпрепятствани в работата си в Германия, изключени от пресконференции, предаванията им да бъдат блокирани при подобни подозрения.
„В Германия нито една руска медия не е блокирана или маргинализирана“, отговори Маас.
Полемика възникна и около обсъжданията на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който изтече в началото на август. Лавров се оплака, че американците междувременно са изпробвали нова наземна крилата ракета, която е в разрез с ДРСМО.
Маас остана напълно неподвижен. Той каза, че НАТО е „реагирало по подходящ начин". Защото Русия вече е провеждала такива изпитания, подчерта германският външен министър.
От редакцията припомнят, че в редиците на партията на Маас – ГСДО, не е много популярно да се заема ясна позиция срещу Москва или Путин. Още от самото начало Маас се противопостави на това неписано правило. Още през март 2018 г. той критикува преизбирането на Путин с думите: „Резултатът от изборите в Русия ни изненада толкова, колкото обстоятелствата на тези избори“.
В този дух Маас, който в четвъртък ще се срещне с представители на гражданското общество и неправителствените организации, отново призова Москва да освободи 24-мата украински моряци. Те бяха арестувани през ноември, докато се опитваха да стигнат от Черно до Азовско море.
След края на пресконференцията Лавров и Маас се изправиха весело, за да отидат на вечеря. Със сигурност не са приятели. Но двамата външни министри сякаш се уважават. Може би защото двамата, въпреки всичките си различия, все пак имат прилики.


След протестите и масовите арести в Москва федералният министър на външните работи Хайко Маас (ГСДП) отхвърли твърденията за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.
„Това не е реалистично - нито в настоящето, нито в бъдещето - да се вярва, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да ги инициират", заяви Маас на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.
Руското външно министерство обвини германската корпорация „Дойче веле“ в насърчаване на протестите в Москва. Медията категорично отхвърли твърденията. САЩ също бяха обвинени в подкрепа на демонстрациите срещу изключването на опозицията от изборите за московски градски съвет на 8 септември. В отговор руският парламент създаде орган за разследване на чуждестранна намеса в протестите.
В същото време Маас подчерта, че Русия, като член на Съвета на Европа, се ангажира да защитава свободата на печата и събранията. Недопустимо е служител на „Дойче веле“, както се случи при протестите, да бъде възпрепятстван или арестуван по време на работа.Това е абсолютно неразбираем процес", категоричен бе Маас.
Лавров посочи, че западните медии няма да бъдат възпрепятствани при отразяването на протестите, но същевременно припомни, че служителите на държавния телевизионен канал RT в ЕС понякога са били възпрепятствани в работата им.

Германското издание Der Spiegel публикува материал за срещата между министрите на външните работи на ФРГ и Руската федерация – Хайко Маас и Сергей Лавров, като поставя акцента върху спора, възникнал между двамата дипломати по време на пресконференцията в Москва.
Маас критикува открито Русия за ситуацията със свободата на пресата в страната, засягайки скандала с арестуването на журналист на „Дойче веле“. В отговор Лавров напомни за трудностите, с които са се сблъсквали журналисти на руската държавна телевизия RT.
Руското външно министерство обвини чуждестранния оператор на Федерална република Германия в призоваване към участие в протестите в Москва. Медията отхвърли твърденията и обвини Русия в използване на „методи на полицейска държава".


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Лавров и Маас спориха на пресконференцията след срещата в Москва

Der Spiegel: Лавров и Маас спориха на пресконференцията след срещата в Москва

22 Август 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското издание Der Spiegel публикува материал за срещата между министрите на външните работи на ФРГ и Руската федерация – Хайко Маас и Сергей Лавров, като поставя акцента върху спора, възникнал между двамата дипломати по време на пресконференцията в Москва.
Маас критикува открито Русия за ситуацията със свободата на пресата в страната, засягайки скандала с арестуването на журналист на „Дойче веле“. В отговор Лавров напомни за трудностите, с които са се сблъсквали журналисти на руската държавна телевизия RT.
Руското външно министерство обвини чуждестранния оператор на Федерална република Германия в призоваване към участие в протестите в Москва. Медията отхвърли твърденията и обвини Русия в използване на „методи на полицейска държава".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Маас отхвърли твърденията за намеса на Германия в протестите в Москва

Die Zeit: Маас отхвърли твърденията за намеса на Германия в протестите в Москва

22 Август 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Москва. След протестите и масовите арести в Москва федералният министър на външните работи Хайко Маас (ГСДП) отхвърли твърденията за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.
„Това не е реалистично - нито в настоящето, нито в бъдещето - да се вярва, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да ги инициират", заяви Маас на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.
Руското външно министерство обвини германската корпорация „Дойче веле“ в насърчаване на протестите в Москва. Медията категорично отхвърли твърденията. САЩ също бяха обвинени в подкрепа на демонстрациите срещу изключването на опозицията от изборите за московски градски съвет на 8 септември. В отговор руският парламент създаде орган за разследване на чуждестранна намеса в протестите.
В същото време Маас подчерта, че Русия, като член на Съвета на Европа, се ангажира да защитава свободата на печата и събранията. Недопустимо е служител на „Дойче веле“, както се случи при протестите, да бъде възпрепятстван или арестуван по време на работа.Това е абсолютно неразбираем процес", категоричен бе Маас.
Лавров посочи, че западните медии няма да бъдат възпрепятствани при отразяването на протестите, но същевременно припомни, че служителите на държавния телевизионен канал RT в ЕС понякога са били възпрепятствани в работата им.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Срещата Лавров-Маас отново премина под знака на конфронтацията

Die Welt: Срещата Лавров-Маас отново премина под знака на конфронтацията

22 Август 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас разговаря с руския си колега Сергей Лавров в Москва. Както и предходните срещи на двамата дипломати, така и тази мина под знака на конфронтацията, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
„Сергей Лавров принадлежи към онзи тип политици, които напомнят за Съветския съюз., ще му се припомни, от бившия Съветски съюз. Мечешка решителност, привидна дружелюбност, но все пак мрачна. Или на преговарящите в Камарата на представителите на САЩ. Забулен в пашкул от арогантност и сила. Вероятно точно такива мъже да участвали в конференциите от времето на Метерник. Ние определяме музиката, вие танцувате! Хайко Маас, известен с елегантния си гардероб… е на поста външен министър само от година и половина, и има малко общо с Лавров, който изпълнява функциите от 2004 г. насам“. Така изданието описва първите дипломати на Берлин и Москва, които – въпреки че вече провеждаха няколко срещи, така и не успяват да намерят верния тон в общуването помежду си.
Разговорът им от сряда в Москва бе белязан от конфронтация, макар привидно двамата да се опитаха да демонстрират приятелските си настроения един спрямо друг.
Дори беше заявено, че има знаци за напредък по въпроса за Минските споразумения. Налице са „положителни признаци“ за уреждане на конфликта в Източна Украйна и този „импулс“ трябва да се използва, увери Маас. Той допълни, че може да се проведе евентуална среща на министрите на външните работи между Русия и Украйна с посредничеството на Париж и Берлин.
Лавров изрази подобно оптимистично и сходно мнение, а освен това призова за „уреждане на всички спорове" в Персийския залив. Фактът, че САЩ не само са напуснали ядрената сделка с Иран, но също така искат да забранят на други да изпълняват това споразумение, предизвиква загриженост, коментира първият дипломат на Москва.
Подобни призиви, дори онези, подсказващи за своеобразен фронт за солидарност срещу Вашингтон, не трябва да заблуждава, предупреждават от редацията. „Тъй като различията са огромни големи, германско-руските връзки се приближават единствено до добри отношения. Дипломацията има фини форми на измерване на силата“.
След протестите на опозицията в хода на изборите за московски градски съвет на 8 септември и последвалите масови арести, имаше обвинение за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия. Маас отхвърли атаката толкова спокойно, колкото и решително. Вероятно „не е реалистично нито в настоящето, нито в бъдещето да се смята, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да го инициират“.
И социалдемократът влезе в контраатака. Според Маас фактът, че журналист на „Дойче веле“ е бил възпрепятстван и арестуван по време на работа е „абсолютно неразбираем процес", който „не е в съответствие със свободата на пресата". „Това е доста остър меч сред дипломатите“, отговори Лавров. Служителите на руската държавна телевизия RT също биха били възпрепятствани в работата си в Германия, изключени от пресконференции, предаванията им да бъдат блокирани при подобни подозрения.
„В Германия нито една руска медия не е блокирана или маргинализирана“, отговори Маас.
Полемика възникна и около обсъжданията на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който изтече в началото на август. Лавров се оплака, че американците междувременно са изпробвали нова наземна крилата ракета, която е в разрез с ДРСМО.
Маас остана напълно неподвижен. Той каза, че НАТО е „реагирало по подходящ начин". Защото Русия вече е провеждала такива изпитания, подчерта германският външен министър.
От редакцията припомнят, че в редиците на партията на Маас – ГСДО, не е много популярно да се заема ясна позиция срещу Москва или Путин. Още от самото начало Маас се противопостави на това неписано правило. Още през март 2018 г. той критикува преизбирането на Путин с думите: „Резултатът от изборите в Русия ни изненада толкова, колкото обстоятелствата на тези избори“.
В този дух Маас, който в четвъртък ще се срещне с представители на гражданското общество и неправителствените организации, отново призова Москва да освободи 24-мата украински моряци. Те бяха арестувани през ноември, докато се опитваха да стигнат от Черно до Азовско море.
След края на пресконференцията Лавров и Маас се изправиха весело, за да отидат на вечеря. Със сигурност не са приятели. Но двамата външни министри сякаш се уважават. Може би защото двамата, въпреки всичките си различия, все пак имат прилики.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и Германия се договориха за сътрудничество за реализацията на „Северен поток-2“

ТАСС: Русия и Германия се договориха за сътрудничество за реализацията на „Северен поток-2“

22 Август 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва и Берлин се договориха да улеснят изпълнението на големи съвместни инвестиционни проекти, включително за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това обяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на съвместна пресконференция в Москва след разговори с германския си колега Хайко Маас, предава TACC.
„Когато разглеждахме търговските и икономическите въпроси, ние изразихме интерес да задълбочим инвестиционното сътрудничество и да помогнем на нашите компании да изпълняват мащабни проекти, включително„ Северен поток-2 “, отбеляза руският външен министър.
„Приветстваме настроението на германския бизнес да работи активно в Руската федерация, което бе потвърдено по време на неотдавнашния Петербургски международен икономически форум, където германският бизнес бе един от най-представените", добави първият дипломат на Москва.
„Северен поток-2“ е чисто търговски проект, който ще увеличи енергийната сигурност на Европа и който по никакъв начин не е замислен с цел да навреди на Украйна“, каза още Лавров. „Украинските колеги знаят това, срещат се министри на енергетиката, срещат се представители на „Газпром“ и „Нафтогаз“. Има абсолютно конкретни решения, които ще позволят да паднат притесненията на онези, които се опасяват за съдбата на Украйна, освен ако не се опитат отново да политизират тази тема, както направи предишният режим в Киев".
Договорът за транзит на руски газ през територията на Украйна е сключен през 2009 г. и изтича в края на 2019 г. Украинската страна многократно е заявявала, че не може да приеме искането на Русия да удължи договора в предишната му форма и обмисля сценарии в случай на прекратяване на транзита.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Русия и Германия се договориха за „Северен поток 2“

ТАСС: Външните министри на Русия и Германия се договориха за „Северен поток 2“

21 Август 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва и Берлин се договориха да улеснят изпълнението на големи съвместни инвестиционни проекти, включително изграждането на газопровода „Северен поток 2“, предава ТАСС.
Това беше обявено от руския външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция, след разговори с германския външен министър Хайко Маас.
„Когато разглеждахме търговските и икономическите въпроси, ние изразихме интерес да задълбочим инвестиционното сътрудничество и да помогнем на нашите компании да изпълняват мащабни проекти, включително„ Северен поток-2 “, отбеляза Лавров.
"Ние приветстваме желанието на немския бизнес да работи активно с Руската федерация, което беше потвърдено по време на неотдавнашния Петербургски международен икономически форум, където германският бизнес беше един от най-представените", добави той.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ и Румъния се обявиха против „Северен поток 2“ и аналогичните проекти на Русия

ТАСС: САЩ и Румъния се обявиха против „Северен поток 2“ и аналогичните проекти на Русия

21 Август 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и Румъния се обявяват против строителството на газопровода „Северен поток 2“, както и други проекти в енергийната сфера, които правят техните съюзници и партньори зависимо от руските енергоресурси. Това се казва в разпространено от Белия Дом съвместно заявление на президентите на тези две страни Доналд Тръмп и Клаус Йоханис след края на срещата им във Вашингтон, предава ТАСС.
„САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност е национална сигурност. Подчертаваме нашето несъгласие със „Северен поток 2“ и други проекти, които правят нашите съюзници и партньори зависими от руските енергоносители“, се казва в съобщението.
„Запасите от природен газ в Румъния могат да подобрят благосъстоянието на нашите страни и да повишат енергийната сигурност в Европа“, посочват държавните глави. „САЩ и Румъния ще разгледат въпроса, как по най-добър начин да се подобри инвестиционният климат в Румъния, така че това да е изгодно и за двете страни“.
„Ние, също така, настоятелно призоваваме нашите отрасли в производството да си сътрудничат тясно за постигането на целите на гражданската ядрена енергетика на Румъния“, отбелязват президентите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Хайко Маас ще посети Моксва, от руското МВнР обявиха темите на преговорите

РИА Новости: Хайко Маас ще посети Моксва, от руското МВнР обявиха темите на преговорите

15 Август 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ще направи ново посещение в Москва, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, предава РИА Новости.
Визитата е двудневна и е насрочена за 21 август. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова поясни, че двамата дипломати ще обсъдят ситуацията в Украйна, в Сирия, Иран и въпросите на стратегическата стабилност.
"Федералният министър на външните работи на Германия ще посети с работно посещение в Москва на 21-22 август. Ръководителят на руското министерство на външните работи Сергей Лавров ще проведе разговори с колегата си на 21 август", обяви Захарова на брифинг.
"Ще има задълбочен обмен на мнения по най-належащите международни проблеми, включително ситуацията в Украйна, в Сирия, ситуацията около Иран, както и по въпросите на глобалната стабилност и стратегическата сигурност", добави Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Варшава защити дислоцирането на американските войски на Изток

FAZ: Варшава защити дислоцирането на американските войски на Изток

15 Август 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Варшава. Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович защити плана на САЩ за преместване на разположените в Европа американски войски по Източния фланг на НАТО, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Присъствието на американски войски в Полша играе много важна възпираща роля, по-важна от наличието им в по-западните части на ЕС", подчерта Чапутович. Министърът изрази надежда, че в хода на посещението на американския президент Доналд Тръмп във Варшава след две седмици, плановете ще бъдат конкретизирани.
САЩ искат да увеличат войските си в Полша от 4500 на 5500. Но Тръмп обяви, че няма да изпраща допълнителни войници, а ще прехвърли 1000 от други части на Европа. Възможно е това да са военнослужещи на САЩ, които към настоящия момент са разположени на територията на Германия. "Решението е на американците", отбеляза Чапутович. Въпреки че подчерта, че американските войници играят важна роля и в Германия, той посочи, че броят им е значително по-голям.
Полша е сериозно притеснена от положението си със сигурността. "Трябва да сме готови, в случай че Русия иска да продължи да нарушава международното право или да провежда агресивни политики. Русия ще удвои използването на военни ресурси, когато види присъствието на международни войски - особено американски", увери полският министър.
С 35 000 войници и 17 000 цивилни служители, Германия в момента е най-голямата американска военна база в Европа. Тръмп оправда намеренията си за преместването на войските от Германия в Полша с липсата на военни разходи от страна на Берлин. Посланикът на САЩ във ФРГ Ричард Гренел отново изостри тона миналата седмица. Той каза: "Наистина е обидно да очакваме данъкоплатците от САЩ да продължат да плащат за над 50 000 американци в Германия, а германците да използват търговския си излишък за вътрешни нужди".
Според Чапутович американците са ядосани, че Германия не се чувства достатъчно отговорна за сигурността си и че САЩ ще трябва да плащат за разполагане на войски на територията й. „От гледна точка на американците, това не изглежда добра инвестиция. Приносът за сигурността на Германия не е достатъчно оправдан в очите на американската общественост".
Тръмп ще посети Полша в периода между 31 август и 2 септември. Чапутович се надява, че тогава ще има повече яснота относно разполагането на войските в Полша. "След това трябва да бъдат потвърдени някои технически проблеми, като местоположението на разполагането и вида на силата, която идва тук".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността се противопостави на плановете за прехвърляне на американски войски в Полша

РИА Новости: Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността се противопостави на плановете за прехвърляне на американски войски в Полша

11 Август 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер коментира заплахата на американския посланик в Германия Ричард Гренъл да премести част от американските военни от Германия в Полша, съобщава РИА Новости, като се позовава на информация на германското издание Bild.
Американският посланик в Берлин заяви по-рано, че войските на алианса в страната могат да бъдат преместени в Полша. Острата реакция на Вашингтон е породена от факта, че правителството на Ангела Меркел все още не е увеличило разходите за отбрана на Германия до 2% от БВП. Освен това посланикът на САЩ във Варшава, Джорджет Мосбахер заяви, че би се радвала, ако американските войски бъдат прехвърлени в Полша.
Според Ишингер обаче подобна рокада би била в нарушение със споразуменията между Русия и НАТО от 1997 г.
Съгласно тях алиансът няма право да разполага значителни военни сили на територията на новоприетите си страни членки.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: САЩ ще прехвърлят войските си от Германия в Полша, ако Берлин не увеличи военния си бюджет

The Jerusalem Post: САЩ ще прехвърлят войските си от Германия в Полша, ако Берлин не увеличи военния си бюджет

10 Август 2019 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският посланик в Германия, Ричард Гренел, намекна, че нежеланието на Ангела Меркел да увеличи разходите на Берлин за отбрана може да не даде на Вашингтон друг избор, освен да прехвърли американските войски, разположени в Германия в Полша, пише The Jerusalem Post.
Коментарите на Гренел демонстрират нетърпението на Тръмп във връзка с неуспеха на германския канцлер да увеличи бюджета за отбрана на Германия до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, както изисква НАТО.
Според Гренел е обидно за Вашингтон, че данъкоплатците на САЩ продължават да плащат за над 50 000 американски войници в Германия, а в същото време Берлин харчи за вътрешни програми.
През юни американския президент Доналд Тръмп заяви, че ще премести 1000 американски войници от Германия в Полша, като мярка срещу евентуална агресия от страна на Русия.
Посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер отправи подобна критика, свързана с нежеланието на Германия да отделя повече финансови средства за НАТО, като заяви, че Варшава изпълнява своите задължения към международната организация, за разлика от Берлин и би приела още американски войници.
„Президентът Тръмп е прав, Джорджет Мосбахер също е права", добави Гренел. "Множество президенти поискаха най-голямата европейска икономика да плаща за собствената си отбрана. Това искане е отправяно в продължение на много години и от много президенти."

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

9 Август 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Правителството в Атина може и да е ново след изборите на 7 юли, но външната политика, която Гърция следва през последните години, остава без промяна, коментират в редакцията на германския вестник Junge Welt в статия, посветена на развитието на формата "3+1" в Източното Средиземноморие като алтернатива на „Северен поток-2“.
Срещата на министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и САЩ, проведена в Атина в сряда, имаше за цел да допринесе за развитието на проекта за газопровода Eastmed, който да доставя гориво от богатите находища в Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция към Италия. Новото гръцко правителство потвърждава сближаването си с Израел и предлага на Вашингтон възможността да представи алтернатива на горещо оспорвания газопровод „Северен поток-2" през Балтийско море.
Миналата седмица комисията по външни отношения на Сената на САЩ прие законопроект, който ще държи САЩ отговорен за „Защита на европейската енергийна сигурност“. Ключовият въпрос е заплахата от санкции срещу компании от Европа, които полагат тръби за газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Така правителството на САЩ няма да може просто да забрани вноса на газ от Русия, без да осигури жизнеспособна алтернатива, поне в бъдеще. Вносът на втечнен природен газ от САЩ през планираните терминали във Вилхелмсхафен и Брунсбютел трябваше да осигури тази алтернатива, въпреки че е доказано, че той е много по-скъп от природното гориво, доставяно по газопровода. Eastmed предлага точно тази алтернатива - но едва след 2025 г.
На първата конференция присъстваха гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, както и неговите колеги от Кипър и Израел Йоргиос Лакотрипис и Ювал Щайниц. Поканен беше и Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, който проведе отделна среща с Хацидакис преди конференцията. Според гръцкия всекидневник Kathimerini конференцията е „послание към Турция“ за незабавно прекратяване на „незаконните сондажи за газ“ край бреговете на Кипър. Вероятно съобщението не е пристигнало. Едновременно с конференцията Анкара продължи с провокативната си тактика и изпрати трети турски изследователски кораб край бреговете на Кипър. „Явуз", придружен от турски военни кораби, вече достигна на дълбочина 710 метра в проучванията си, съобщиха в сряда държавната информационна агенция Anadolu и CNN Türk. Турция има край Кипър още два кораба.
Остава да разберем дали Вашингтон ще отговори на заплахата на Анкара. С конкуренцията от Eastmed, САЩ вече планират да приложат санкции срещу участващите в „Северен поток-2“. Те са насочени по-специално към операторите на корабите, които полагат тръбите в Балтийско море. Може да бъде наложена забрана за влизане в САЩ на техните мениджъри и основни акционери, а активите им в страната може да бъдат замразени. Корпорациите, участващи в проекта, може до голяма степен да бъдат изключени от американските финансови пазари.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Датските изисквания за „Северен поток-2“ ще забавят проекта с осем месеца, допълнителните разходи ще са 660 милиона евро

Reuters: Датските изисквания за „Северен поток-2“ ще забавят проекта с осем месеца, допълнителните разходи ще са 660 милиона евро

8 Август 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Забавянето на газопровода „Северен поток-2“ заради липсата на разрешения от Дания ще отложат изпълнението на проекта с осем месеца, което ще доведе до загуби в размер на 660 млн. евро, става ясно от документ, представен пред Reuters.
На изграждането на „Северен поток-2“ се противопостяват няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни, които се опасяват от нарастващата зависимост на Европа от руския природен газ.
Времето за стартиране на „Северен поток-2“, който „Газпром“ изгражда с подкрепата на западни партньори, е от решаващо значение за по-нататъшното газово сътрудничество между Москва и Киев, тъй като сега Украйна е основната точка за износ на руски газ за Европа.
Настоящият газов договор между Киев и Москва, основният източник на приходи за украинския бюджет, изтича в края на 2019 г. До този момент, според плана на Руската федерация, трябва да бъде стартиран „Северен поток-2“с капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно.
В момента „Газпром“ е положил 70% от новия газопровод, но от април 2017 г. не получава разрешение от датските власти да проложи участъка през територията на страната, което бави въвеждането на „Северен поток-2“ в експлоатация.
Операторът на проекта Nord Stream 2 AG изпрати две искания до датските власти за изграждането на газопроводa, като първото постъпи в Копенхаген преди повече от две години. През март обаче Датската енергийна агенция поиска екологична оценка за третия вариант за полагане на газопровод. В отговор операторът на проекта заяви, че новото изискване е„умишлен опит за забавяне на завършването на проекта“.
През април Nord Stream 2 изпрати писмо до агенцията, в което информира за набъбването на разходите със 100 млн. евро следствие от новото изискване на датските власти.
Според писмото, получено от Reuters, работата по третия вариант за полагане на газопровода би довела до забавяне на стартирането на проекта с до осем месеца и допълнителни разходи от още 560 млн. евро. Планираният бюджет на проекта е 9,5 млн. евро.
„Забавянето на проекта ще доведе до значителни финансови загуби за „Северен поток-2“, се казва в писмото до Датската апелативна камара за енергетика с искане да отмени искането на властите за трети маршрут. Nord Stream 2 пояснява, че многократно е искал властите да информират за състоянието на заявленията му, но не е получил отговор.
„Газпром“ финансира половината от разходите по проекта, втората половина е осигурена от германските компании Uniper и BASF, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.
Reuters разполага с писмо от Датската апелативна камара на енергетиката. В него тя потвърди, че Nord Stream 2 обжалва решението си за третия маршрут на газопровода. Агенцията отказа да предостави подробности.
Nord Stream AG 2 отказа да коментира конкретни цифри, добавяйки, че забавяне от няколко месеца ще доведе до разходи от няколкостотин милиона евро. „Закъснението от няколко месеца ще доведе до допълнителни разходи от няколко милиона евро, но не можем да ги оценим напълно, тъй като крайният ефект ще зависи от решенията на съответните органи“, заяви представител на Nord Stream 2.
През юни операторът на проекта оттегли заявлението си от 2017 г. за полагане на газопровод през датски териториални води на юг от балтийския остров Бьорнхолм. Копенхаген може да наложи вето върху тази опция. През 2017 г. Дания прие закон, който й позволява да блокира изграждането на съоръжението през своите териториални води от съображения за сигурност.
В същото време Дания не може да наложи вето, тъй като се предвижда изграждането на газопровода в изключителната икономическа зона, а не в териториални води на страната.
През май Nord Stream AG 2 обяви, че проектът ще стартира през 2020 г., а не в края на 2019 г. поради забавянето на получаването на разрешителни от Дания. Министърът на енергетиката Александър Новак заяви миналия месец, че Москва е предложила на Киев да удължи договора за доставка на газ при настоящите условия за срок от още една година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

8 Август 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Правителството в Атина може и да е ново след изборите на 7 юли, но външната политика, която Гърция следва през последните години, остава без промяна, коментират в редакцията на германския вестник Junge Welt в статия, посветена на развитието на формата "3+1" в Източното Средиземноморие като алтернатива на „Северен поток-2“.
Срещата на министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и САЩ, проведена в Атина в сряда, имаше за цел да допринесе за развитието на проекта за газопровода Eastmed, който да доставя гориво от богатите находища в Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция към Италия. Новото гръцко правителство потвърждава сближаването си с Израел и предлага на Вашингтон възможността да представи алтернатива на горещо оспорвания газопровод „Северен поток-2" през Балтийско море.
Миналата седмица комисията по външни отношения на Сената на САЩ прие законопроект, който ще държи САЩ отговорен за „Защита на европейската енергийна сигурност“. Ключовият въпрос е заплахата от санкции срещу компании от Европа, които полагат тръби за газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Така правителството на САЩ няма да може просто да забрани вноса на газ от Русия, без да осигури жизнеспособна алтернатива, поне в бъдеще. Вносът на втечнен природен газ от САЩ през планираните терминали във Вилхелмсхафен и Брунсбютел трябваше да осигури тази алтернатива, въпреки че е доказано, че той е много по-скъп от природното гориво, доставяно по газопровода. Eastmed предлага точно тази алтернатива - но едва след 2025 г.
На първата конференция присъстваха гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, както и неговите колеги от Кипър и Израел Йоргиос Лакотрипис и Ювал Щайниц. Поканен беше и Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, който проведе отделна среща с Хацидакис преди конференцията. Според гръцкия всекидневник Kathimerini конференцията е „послание към Турция“ за незабавно прекратяване на „незаконните сондажи за газ“ край бреговете на Кипър. Вероятно съобщението не е пристигнало. Едновременно с конференцията Анкара продължи с провокативната си тактика и изпрати трети турски изследователски кораб край бреговете на Кипър. „Явуз", придружен от турски военни кораби, вече достигна на дълбочина 710 метра в проучванията си, съобщиха в сряда държавната информационна агенция Anadolu и CNN Türk. Турция има край Кипър още два кораба.
Остава да разберем дали Вашингтон ще отговори на заплахата на Анкара. С конкуренцията от Eastmed, САЩ вече планират да приложат санкции срещу участващите в „Северен поток-2“. Те са насочени по-специално към операторите на корабите, които полагат тръбите в Балтийско море. Може да бъде наложена забрана за влизане в САЩ на техните мениджъри и основни акционери, а активите им в страната може да бъдат замразени. Корпорациите, участващи в проекта, може до голяма степен да бъдат изключени от американските финансови пазари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.