НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Приднестровието е пред хуманитарна катастрофа заради блокирани сметки от молдовските власти

„Независимая газета“: Приднестровието е пред хуманитарна катастрофа заради блокирани сметки от молдовските власти

23 Септември 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Тираспол. Приднестровието е пред хуманитарна катастрофа заради блокирани сметки от молдовските власти, пише руският вестник “Независимая газета“
В отговор на закриването от Кишинев на сметките на приднестровските фирми, Тираспол задължава износителите на електроенергия задължително да продават 95% от приходите си в приднестровския валутен резерв, изключително в щатски долари. Лидерът на Социалдемократическата партия на Молдова Виктор Шелин заяви пред вестника, че по този начин Тираспол изпраща сигнал до Москва, която счита за замесена в молдовската банкова блокада на непризнатата република.
В Приднестровието според молдовския политик Виктор Шелин няма валута - това е следствие от закриването на сметките на приднестровските предприятия от молдовските банки. Приднестровските власти според Шелин скоро няма да могат да плащат на армията си, да купуват храна и като цяло да плащат сметките. В рамките на преговорния формат 5 + 2 (Молдова и Приднестровието - страни, Руската федерация, Украйна, ОССЕ - посредници, ЕС и САЩ - наблюдатели) е време да се обсъди въпросът за хуманитарна катастрофа, заплашваща Приднестровието, смята Виктор Шелин. Той отбелязва, че "молдовската политическа общност е изненадана, че по време на неотдавнашно посещение в Кишинев, вицепремиерът Дмитрий Козак и съпредседател на междуправителствената комисия Дмитрий Патрушев, не беше казана и дума за закриването на приднестровските сметки от молдовските банки". „Молдовските политици са склонни да вярват, че това действие може да бъде съгласувано с Москва. Целта на операцията е да направи Приднестровието по-отстъпчиво в политическите преговори за обединението на региона с Молдова, към което се стреми молдовският президент Игор Додон“, заяви ръководителят на молдовските социалдемократи. В същото време той вярва, че натискът върху Приднестровието от страна на молдовските банки е договорен със САЩ. Шелин е сигурен, че Република Молдова (РМ) не е в сферата на влияние на ЕС или Русия, а на САЩ, това се потвърждава от постоянните срещи на Додон с американския посланик в РМ Дерек Хоган, както и проамериканската ориентация на премиера на Република Молдова Мая Санду.
Фактът, че президентът на Приднестровието пое инициативата „във връзка с ограничаване на достъпа на приднестровските банки до валутния пазар на Молдова“ и призова Върховния съвет да го проучи „в режим на законодателна спешност до 26 септември“, показва, че това е сигнал за Москва. Факт е, че на 26 септември Красноселски ще се срещне с Дмитрий Козак в руската столица. Банковата война между Молдова и Приднестровието не е в дневния ред на срещата, но съдейки по факта, че Върховният съвет на непризнатата република обсъжда този въпрос, той няма да бъде заобиколен и в Москва.
Наскоро Красноселски предложи да се измени „законът за допълнителни държавни мерки, насочени към минимизиране на отрицателното въздействие на външноикономическите фактори“, така че износителите на електроенергия „да се принудят да продават 95% от своите валутни приходи във валутния резерв на ПМР (непризната Приднестровска Молдовска република) изключително в щатски долари независимо от валутата, в която са получени постъпленията. " В същото време се предвижда да се увеличи срокът за издаване на заповед за задължителна продажба на доход в чуждестранна валута от два на седем работни дни.

Междувременно единственият износител на електроенергия в региона е Молдовската държавна областна централа, собственост на руската компания „Интер РАО“.

Така Красноселски реагира на "мащабната блокада от молдовските банки на сметките на приднестровските предприятия" - акция, която Тираспол нарича "политически натиск върху Приднестровието". Въпреки това властите на Кишинев и Националната банка на републиката твърдят, че са блокирани само две сметки на приднестровски стопански субекти.
Както каза Красноселски пред вестника, Кишинев „закри сметките на редица приднестровски предприятия, включително Молдавския металургичен завод и не позволява отварянето на нови“. Приднестровският лидер не изключи, че в резултат на това някои предприятия могат да бъдат спрени. Вадим Красноселски предава писма с искане да повлияе на молдовските власти до посланика на САЩ в Република Молдова, както и до дипломатическите представители на страните-членки на ЕС. Според него поръчителите и наблюдателите на формат „5 + 2“ са солидарни с приднестровската позиция по този въпрос.
Приднестровци говориха за ситуацията на заседание на молдовско-руската междуправителствена комисия, което се проведе наскоро в Кишинев. „Установихме набор от проблемни въпроси, пред които са изправени икономическите агенти, населението на Приднестровието, републиката като цяло“, каза вицепремиерът по икономическо развитие Сергей Оболоник.
Ако говорим за държавната електроцентрала на Молдова, която се оказа в центъра на спора между Кишинев и Тираспол, тя се интересува от доставка на електроенергия на европейския пазар, а също така иска да получи дългосрочен лиценз за работа на молдовския пазар. Това заяви заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, който взе участие в срещата в Кишинев на междуправителствената комисия по икономическо сътрудничество между Република Молдова и Руската федерация.
Говорейки за ситуацията около електроцентралата, един от основните доставчици на електроенергия в страната, разположен в Приднестровието и собственост на руската компания „Интер РАО”, заместник-министър на енергетиката на Руската федерация, обърна внимание на факта, че понастоящем Националната агенция за енергийно регулиране на Република Молдова издава лицензи на електроцентралата за период от само шест месеца.
„Настоящият лиценз е валиден до януари 2020 г. За да осигурим дългосрочно планиране и организиране на непрекъснато снабдяване с електроенергия, считаме за необходимо молдовската страна да предостави на електроцентрала като равноправен участник на пазара на електроенергия еднакви лицензионни условия и средносрочни договори за доставка на електроенергия“, предложи Андрей Черезов. Според него въпросната електроцентрала също се интересува от доставката на електроенергия на европейския пазар.
По този начин, задължавайки централата да продава приходите си (в доларово изражение) на приднестровска банка, властите в Тираспол се опитват да привлекат вниманието на Москва към проблемите, които създава Кишинев на Приднестровието. На фона на сближаването между Молдова и Русия, Приднестровието възприема натиска от молдовските банки като опит да повлияе на позицията на непризнатата република. Не случайно Вадим Красноселски припомни мирното споразумение от 1992 г., което отбелязва, че мироопазващата мисия ще продължи в региона, докато конфликтът в Приднестровието бъде напълно разрешен. Ръководителят на ПМР отбеляза, че пълното разрешаване на конфликта е "признаване на независимостта на Приднестровието".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Управляващата коалиция в Молдова може да се разпадне

„Независимая газета“: Управляващата коалиция в Молдова може да се разпадне

15 Септември 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Москва/Кишинев. Управляващата коалиция в Молдова може да се разпадне, пише руският вестник „Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.
Уникалността на настоящата ситуация в Молдова - след избирането на президента и новия парламент - се крие в нестандартната управляваща коалиция, създадена от левите и десни партии. Социалистическата партия, водена от председателя на парламента Зинаида Гречани, получи повече гласове от другите парламентарни партии. Но й липсваха мандатите да създаде парламентарно мнозинство. Социалистите, чийто неформален лидер е президентът Игор Додон, имаха два варианта: да се обединят с Демократическата партия на Молдова(ДПМ), която управляваше Молдова преди изборите, или с блока на десни партии АКУМ (Сега- бел. прев.). Съюзът с демократите щеше бъде възприет негативно от електората на социалистите, който подобно на привържениците на АКУМ се опитва да отстрани от властта всички, които са свързани с Демократическата партия и нейния лидер, олигарх аВладимир Плахотнюк. Той буквално държеше контрола над страната в ръцете си, в резултат на това Молдова беше наречена в Европа „превзета от олигарсите държава“. Неприязънта към старото правителство бе подсилена от факта, че с негово участие бяха ограбени три молдовски банки, в които пенсионерите също пазеха парите си. Те все още не са намерили и не са върнали 1 милиард долара, въпреки че бившият премиер Владимир Филат е арестуван по случая на „кражбата на века“, а друг бивш глава на правителството Юри Леанка е обвинен в участие в измамна сделка заедно с редица други висши служители. Вярно е, че те са на свобода, а някои напуснаха страната като Владимир Плахотнюк, който сега не се знае къде живее: или в САЩ, или в Швейцария. Новото правителство заплашва да го намери с помощта на Интерпол, но обикновените граждани на Молдова, които сега трябва да върнат откраднатите от първите лица на страната пари в бюджета на републиката, не вярват в добрия край на историята. На първо място, защото новите власти чуват въпрос: как бяха освободени престъпниците от страната, но все още нямат отговор на него.
Въпреки това мнозина в Молдова се надяват, че управляващата коалиция, представена от многоизмерни партии, ще изведе републиката от кризата, в която се намира. Освен това създаването на коалицията беше приветствано от Руската федерация, ЕС и САЩ. Ако съюзът на десни и леви не се разпадне, тогава страната ще има надежда за бъдещето, а партньорите на Молдова ще имат модел, който може да се използва в други проблемни страни, например Украйна.
Коя е слабата точка на коалицията? На първо място, това са външнополитическите вектори на партиите членки. Социалистите, за които половината от населението на страната гласува са за възстановяване на връзките с Русия и, трябва да отбележим, успешно работят в тази посока. Това е особено вярно за президента Додон, който се радва на доверието на Владимир Путин и затова се стреми към търговските предимства на страната, отварянето към руския пазар, както и понижаването на цените на газа. Успехът на социалистите на източния фронт не е много популярен за премиера Мая Санду, която е ориентирана към САЩ и би искала да намали влиянието на Русия върху страната си. Тя обаче разбира, че хората се нуждаят от конкретни действия, а не от обещания. Това, което Додон направи за молдовските фермери, селяни и компании - доставчиците на храни в Руската федерация, вече оцениха. Защото Санду трябва да каже, че и тя е за развитието на връзки с Русия, но премиерът не забравя да припомни: руските войски трябва да бъдат изтеглени от Приднестровието и е добре миротворците да си тръгнат с тях. Това в Кишинев се обяснява с факта, че в Молдова няма война почти 30 години и няма да има нова. Следователно е достатъчно да се въведат международни граждански наблюдатели в зоната на бивши военни операции вместо миротворци. Вярно е, че това не се одобрява в Приднестровието. Но как да бъдат накарани жителите на непризнатата република да се съгласят с позицията на Кишинев? Президентът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви пред НГ, че това е празно начинание, тъй като Тираспол няма намерение да отстъпи от собствената си позиция и това е независимост и сближаване с Русия.

Въпреки това Кишинев се надява на промени в приднестровския политически сектор. В същото време президентът Додон се опитва да използва метода с моркова, обещавайки на приднестровците щастлив съвместен живот, а на руското ръководство - перспективите за разширяване на влиянието на Москва върху Молдова като цяло. Десните партии искат да върнат Приднестровието под свой контрол, но в същото време не дават нищо в замяна, както на региона, така и на Москва. Блокът АКУМ обикновено предпочита да не води разговори с Москва, но западните партньори го съветват да прави друго. А Санду обещава да посети Москва. Първоначално ставаше дума за посещение на 12 септември, но в този ден тя заяви, че все още не знае кога ще отиде в Русия. А на 16 септември Санду ще посети САЩ.

През изминалата седмица министърът на външните работи на Молдова Николае Попеску пристигна в руската столица. Той се срещна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и ръководителя на комисията по външните работи на Съвета на федерацията на Руската федерация Константин Косачов. Попеску отбеляза, че Република Молдова (РМ) възнамерява да нормализира отношенията с Русия при условие, че „не се преразглежда споразумението за асоцииране между Република Молдова и Европейския съюз, не се преразглежда участието на страната в зоната за свободна търговия на ОНД, не се преразглежда и отговорно е да продължим сътрудничеството си с НАТО по индивидуален план за действие. " „Но отново, предвид нашия неутралитет като държава“, каза той. И добави: "Основата на външната ни политика и основата на отношенията ни с Руската федерация е, че ще продължим да настояваме за необходимостта от изтегляне на руските войски и оръжия от Приднестровието."

Междувременно Игор Додон се опитва да поддържа коалицията. Онзи ден той каза, че в близко бъдеще може да бъде подписано ново споразумение между Партията на социалистите и блока АКУМ.
Ръководителят на РМ отбеляза, че вижда готовността за това на лидерите на десния блок Мая Санду и вицепремиера Андрей Настасе в рамките на дискусиите, проведени с тях в последните дни. Президентът на Република Молдова потвърди, че възнамерява да предаде послание на правителството през следващата седмица.
Но може би всичко зависи от Санду. Вероятно тя ще определи позицията си за коалицията след пътуване до САЩ.
Междувременно в Кишинев те започнаха да говорят за безполезността на сегашната коалиция. Политологът, бивш посланик на Република Молдова в Руската федерация Анатол Царану изрази мнение, че на извънредния конгрес на Демократическата партия, проведен миналата седмица, формацията трябваше да предложи на блока АКУМ да управляват страната заедно и да отстранят социалистите от коалицията.

Според Царану това би трябвало да се направи, за да се консолидира европейският курс на Република Молдова. За да постигне тази цел, ДПМ трябваше да направи сериозни отстъпки на АКУМ, каза той. Бившият премиер, лидер на Демократическата партия Павел Филип, обаче каза, че в момента партията не планира да предложи на социалистите или на блока АКУМ да реорганизират или преконфигурират управляващото мнозинство, политическата партия има свой дневен ред.
Така социалистите и АКУМ ще продължат да управляват страната. Ако се разведат, тогава мнозинство няма да има, което е желанието на демократите, които мечтаят за отмъщение. В тази ситуация посещението на Санду в Москва е важно. Известно е, че тя възнамерява да обсъди два проблема с Дмитрий Медведев: доставката на руски газ за Молдова и уреждането на приднестровския конфликт. Но тя, всъщност, няма какво да обсъжда. На неотдавнашна среща с ръководителя на мисията на ОССЕ в републиката Клаус Нойкирх Санду заяви, че уреждането на приднестровския конфликт е невъзможно без унищожаване на схемите за контрабанда и корупция в региона.
„Намирането на бързо политическо решение на приднестровския проблем в момента е много трудно и първата стъпка трябва да бъде премахване на корупцията и схемите за контрабанда в региона в сътрудничество с украинските власти. Няма да можем да решим проблема с Приднестровието, докато някои политици от двата бряга на Днестър, както и от Украйна печелят много пари поради неконтролируемостта на региона от легитимните власти на републиката “, каза Санду. Тя потвърди, че "правителството на Молдова е отворено за сътрудничество с ОССЕ за уреждането на приднестровския конфликт въз основа на териториалната цялост и суверенитет на Република Молдова". Остава да видим дали Мая Санду е готова да сътрудничи по този въпрос с Москва, коментира изданието.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Молдова няма да преразгледа външната си политика, заяви външният министър на страната

РИА Новости: Молдова няма да преразгледа външната си политика, заяви външният министър на страната

11 Септември 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдова няма да преразгледа установените принципи на своята външна политика, заяви молдовският външен министър Николай Попеску, цитиран от РИА Новости.
"Опитваме се да координираме нашите външнополитически предпочитания. Имаме няколко принципа в основата на настоящото партньорство в парламента. Един от най-важните от тях е Молдова да не ревизира принципите на външната си политика", каза Попеску по време на среща с ръководителя на комитета по международните въпроси при Съвета на Руската федерация Константин Косачев.
„Основата на външната ни политика и основата на отношенията ни с Руската федерация е, че ще продължим да настояваме за необходимостта от изтегляне на руските войски и оръжия от Приднестровието“, заяви ръководителят на молдовското външно министерство.
Той добави, че посланието и програмата на Молдова в отношенията с Руската федерация са насочени към нормализиране на отношенията между двете страни. Според него обаче, рамките към които почти всички правителства на Молдова са се придържали в последните 30 години остават.
В Приднестровието, територия отделила се от Молдова, е разположен руски мироопазващ контингент. Основните задачи му задачи са мироопазваща мисия и охрана на складове с боеприпаси.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.