НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци: Китайците са впечатлени от полезните свойства на киселото мляко и от Момчиловци като география, бит и самобитност

Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци: Китайците са впечатлени от полезните свойства на киселото мляко и от Момчиловци като география, бит и самобитност

21 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. Китайците са впечатлени от полезните свойства на киселото мляко и от Момчиловци като география, бит и като самобитност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци. „Връзката и популярността на Момчиловци в Китай е благодарение на киселото мляко. Преди десетина години тук идва екип от фирмата, която сега произвежда млякото в Шанхай“, добави Сийка Суркова. „Китайците са привлечени най-вече от приветливостта и добротата на хората. Срещат се с тях, говорят си много, виждат как се прави продуктът и знаят много за бактерията“, обясни кметът на Момчиловци. По думите ѝ година по-късно този продукт се появява в Шанхай. „На всяка опаковка на млякото за пиене с марка „Момчиловци“ е написано: „България. В една мистична планина Родопи има едно село, селото на дълголетниците, една от причините за това е киселото мляко“. По този начин започва силната реклама на Момчиловци в азиатската страна в различни форми“, посочи още Сийка Суркова. „Имали сме много съвместни дейности с нашите партньори, които произвеждат млякото с марка „Момчиловци“ там. Рекламата наистина е много успешна, за това и почти няма китаец, който да не знае за Момчиловци. Благодарение на киселото мляко там интересът към селото ни расте“, допълни кметът.
Виолета СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Карталова – Суркова, кмет на село Момчиловци: Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници

Сийка Карталова – Суркова, кмет на село Момчиловци: Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници

21 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци. „Фестивалът на киселото мляко ще се проведе в дните от днес до 23 септември в Момчиловци. Това е един от най-пищните ни празници, който става реалност благодарение на усилията на много хора. В организациите са включени и партньорите, които произвеждат мляко за пиене с марка „Момчиловци“ в Шанхай, Българският център за развитие на инвестиции и туризъм в Китай, Община Смолян, както и кметството“, обясни Сийка Суркова. „Надяваме се да привлечем още повече гости на празника, както е било през годините многолюден празник, пъстър и колоритен“, добави кметът на Момчиловци. По думите ѝ фестивалът ще се проведе за 5-и пореден път. „На сцената ще се изявяват представителите на читалищата в региона и не само, но и от цяла България. Те ще ни покажат нашето съкровище и това е българският фолклор. Празникът преплита традиции, самобитност, както изложение на производители и представители на различни занаяти, както и производители на млечни продукти“, допълни още Сийка Суркова. Тя коментира още, че през тези три дни Момчиловци ще бъде столица на киселото мляко. „Тогава ще има и различни състезания, свързани с този наш популярен в Китай продукт и не само в Китай. Надяваме се на един хубав празник, изпъстрен с много веселие, много забавления и най-ценното да си спазим своята самобитност, да покажем, че сме едно селище стъпило на корените си и търсещо съвременно развитие, както и връзките ни с Китай“, добави още кметът.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.