НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Блогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

Министър Николина Ангелкова: Блогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

20 Септември 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Блогъри и ще рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя добави, че ще бъдат проведени срещи с известни личности, които имат опит в тази сфера. Темите на предстоящите срещи ще бъдат свързани с възможността да се развива за културно-исторически туризъм у нас. Николина Ангелкова посочи, че през настоящата година средствата за национална реклама са 11 милиона лева, като настояванията са сумата да остане същата и за 2020 година. По думите й още 15 милиона лева обаче ще бъдат осигурени за реализация на механизма за насърчаване на организирания туризъм. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат представени и пред представителите на големите туроператори, с които министърът предстои да разговаря. Ангелкова каза още, че скоро ще бъде обявена отново и процедура за подобряване и актуализация на националния сайт за туристическа реклама.
Министър Николина Ангелкова добави, че към момента е рано да се коментира и предстоящия зимен сезон, тъй като голяма част от туристите посещават България с цел каране на ски. По думите й в средата на октомври би могло да се каже с по-голяма точност какви са прогнозите за зимния сезон. Най-сериозни анализи биха могли да бъдат направени, след като приключи борсата в Лондон, която се провежда в началото на месец ноември.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър, Николина Ангелкова: Има разминавания в очакванията на туристите свързани с  All inclusive и с това, какво получават

Министър, Николина Ангелкова: Има разминавания в очакванията на туристите свързани с All inclusive и с това, какво получават

20 Септември 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Има разминавания в очакванията на туристите свързани с All inclusive и с това, какво получават. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По този повод бранша е изпратил към Министерството на туризма предложение за дискусия, в която да се обсъди необходимо ли е очертаването на рамка, която да допълни Наредбата за категоризация. Ангелкова добави, че част от оплакванията в КЗП са били свързани именно с това. „Смятам, че е важно да стартираме дебат по темата, защото както бранша, така и сигналите, които получаваме от конкретните туристи показват, че има необходимост в тази посока“, добави министърът на туризма.По отношение на очакванията за следващия сезон Ангелкова заяви, че това което се прави в момента е провеждането на срещи с представители от водещи пазари, както и представители на бранша. Тя бе категорична, че ключов е българският пазар. През тази година, благодарение на инициативата „Естествено в България“ се бележи сериозен ръст на българските туристи в родните курорти. Николина Ангелкова даде за пример курорта „Албена“ където се отчита ръст от 15% на български посетители, като сходни са данните и за курорта „Св. Св. Константин и Елена“. „Успяхме да компенсираме спада на чужденци с нощувки реализирани от българи. Припомням само, че от началото на годината до месец юли броят на чуждестранните туристи, които са посетили България е над 5,1 млн., което е спад от 1,7%, спрямо 2018-а година. Именно затова се предприемат и сериозни мерки, за да можем да направим България устойчива туристическа дестинация“, категорична бе Николина Ангелкова.

Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова:  Няма констатирани драстични нарушения през този сезон по Северното Черноморие

Министър Николина Ангелкова: Няма констатирани драстични нарушения през този сезон по Северното Черноморие

20 Септември 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма констатирани драстични нарушения през този сезон по Северното Черноморие. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й това ясно говори, че макар и бавно се подобрява нивото на услугите предлагани в нискокатегорийните обекти. „Важно е да се отбележи, че в 4 и 5-звездните хотели имаме изключително добро ниво на предлаганите туристически услуги“, отбелязва министърът на туризма. По отношение на морските плажове Николина Ангелкова допълни, че 37 са общо договорите за наем и концесия в областите Варна и Добрич, като за Варна има 22 неохораняеми плажа. На 19 от тях е имало организирано морско спасяване, което е благодарение на това, че 10% от приходите от концесия отиват в Областна администрация, за да се осигури водното спасяване.
Едни от най-драстичните сигнали, които е бил получаван в Министерството на туризма са били свързани с достъпа до плажовете „Русалка“ и Болата. Ангелкова посочи, че благодарение на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие е наложен акт в размер на 10 000 лева. Освен това са били наложени и актове при установяване на неправомерно спрели автомобили на плажовете Болата и Шкорпиловци.
По отношение на проверките от страна на Агенцията по безопасност на храните, РЗИ и РИОСВ става ясно, че няма констатирани сериозни нарушения през този летен сезон.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие

Министър Николина Ангелкова: През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие

20 Септември 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Варна. През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя посочи, че за месеците юни и юли страната ни е била посетена от над 2,7 млн. чуждестранни туристи, като това е спад с 3,5%, в сравнение с предходния сезон. „Предполагам ще се оправдаят и прогнозите на министерството за спад в туризма между 3 и 6%, които направихме в началото на годината“, коментира още Ангелкова. Това което се забелязва като тенденция, особено по отношение на националните курорти, е ръст по отношение на реализираните нощувки от страна на българските туристи и спад в рамките на 5 до 10% от страна на чуждестранните посетители. Министърът на туризма посочи, че за да могат да се преодолеят негативните тенденции в сектора, се работи в посока за създаване на механизъм за организирания туризъм и неговото насърчаване през рекламата. „Колко е важен сектор туризъм за българската икономика, става ясно от приходите, които за миналата година бяха над 8 млрд. лв.“, допълни Николина Ангелкова.
Освен по тези мерки, се работи и в насока съвместни туристически продукти с фокус културно-историческия, СПА и кулинарния туризъм, а целта е страната да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. По думите на министъра на туризма, Варна има много голям напредък в тази насока, като посочи, че от летище Варна от 17 дестинации ще има целогодишно полети.
Сред най-честите оплаквания постъпвали в КЗП Николина Ангелкова изтъкна тези свързани с категоризацията на хотелите и местата за настаняване, които не отговарят на действителността. Други нарушения са свързани с лошата хигиена и несъответствия с All inclusive услугите.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще проведе работни срещи с контролните органи и бизнеса във Варна и Бургас за обобщаване на летния сезон по Черноморието

Министър Николина Ангелкова ще проведе работни срещи с контролните органи и бизнеса във Варна и Бургас за обобщаване на летния сезон по Черноморието

20 Септември 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работни срещи с контролните органи, местната власт и бизнеса във Варна и Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. По време на дискусиите ще бъде обобщен летния сезон по Северното и Южното Черноморие и постигнатите резултати. Участие ще вземат представители на МВР, Комисия за защита на потребителите, Агенцията по заетостта, Регионалните здравни инспекции, РИОСВ, Българската агенция по безопасност на храните, Морска администрация, представители на морските летища и други.
Срещата във Варна ще се проведе в „Юнашки салон“, бул. Христо Ботев №1. Дискусията в Бургас ще се състои в сградата на общината.
За представителите на медиите са предвидени брифинги, съответно около 12:30 часа във Варна и 16:30 часа в Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.