НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

МВнР: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

20 Септември 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт, съобщиха от пресцентъра на Министерството.
На заседание на Министерския съвет от 30 януари 2019 г. се приеха два национални плана: План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и План за действие за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия без споразумение. И двата документа предвиждат разширяване на консулската служба в Лондон и кадрово обезпечаване в състав: консул и сътрудник, което вече е факт. Консулската ни служба обслужва гражданите бързо и ефективно, като времето за чакане в повечето дни е няколко минути и няма опашки.
МВнР има готовност при Брекзит без сделка да открие изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.
Предвидени са и вече изпълнени повечето от мерките, заложени в плана – законови промени, комуникационни дейности и административни мерки. И двата плана са публикувани на сайта на МВнР.
МВнР, МТСП и българското посолство в Лондон организират информационни дни, в които служители на дипломатическата ни мисия разясняват процедурата по придобиване на статут на уседналост. От началото на годината в различни градове на страната са проведени 30 такива информационни срещи. До края на 2019 г. са планирани още около 15 срещи, като освен в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат проведени и в Северна Ирландия. Датите на информационните дни се публикуват на интернет страницата на посолството, както и във Фейсбук.
Българските граждани, работещи и учещи във Великобритания, могат да се информират относно необходимите документи и процедурата за придобиване на статут на уседналост, както от сайта на българското посолство в Лондон, секция Brexit, така и на сайта на МВнР, секция „Какво трябва да знам за Brexit?”
Българското посолство разпространява информация по въпроса за Брекзит още чрез български медии, базирани в Лондон, както и чрез информационни брошури, поставени в консулската служба, в мрежата от български училища и български търговски обекти. Всекидневно служителите на МВнР отговарят на запитвания от граждани по телефона и по имейл.
По данни на британското вътрешно министерство България заема шесто място сред държавите-членки на ЕС по брой на гражданите, подали заявления за Статут на уседналост/Временен статут на уседналост - 70,600 души, като отхвърлените искания са едва 20. В процентно изражение спрямо общия брой на диаспората, българските гражданите са на първо място от държавите членки на ЕС, които са се пререгистрирали – т.е. 61 на сто от българите в Кралството са подновили статута си.
На вниманието на нашите съграждани в Обединеното кралство:
Обръщаме внимание още веднъж, че последният срок за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. При оттегляне със споразумение срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г., докато при оттегляне без споразумение срокът е 31 декември 2020 г.
Българите, пристигнали след Брекзит, но преди януари 2021 г., ще могат да кандидатстват за право да останат да работят и учат в страната до три години, след което ще трябва да кандидатстват по бъдещата миграционна система на ОК, която все още не е определена.
Задължение на всички граждани, които искат да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството съдейства с предоставяне на пълна информация по всички информационни канали.
Призоваваме още веднъж всички български граждани, които искат да останат и да пребивават на територията на Великобритания и след Брекзит, да подадат своите документи за придобиване на статут на уседналост, както и да следят за актуална информация в сайта на дипломатическата мисия.
При стартиране на процедурата през март 2019 г. българските граждани са получавали своите статути с изписани на кирилица имена. Благодарение на усилията и съдействието на посолството ни в Лондон британското вътрешно министерство направи модификация на програмата и отстрани софтуерния проблем. Вече българските граждани получават статутите си с изписани на латиница имена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветелина Пенкова, евродепутат: Към момента е оглушително мълчанието на българското правителство по отношение на това как ще бъдат защитени правата на българските граждани във Великобритания

Цветелина Пенкова, евродепутат: Към момента е оглушително мълчанието на българското правителство по отношение на това как ще бъдат защитени правата на българските граждани във Великобритания

20 Септември 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Към момента е оглушително мълчанието на българското правителство по отношение на това как ще бъдат защитени правата на българските граждани във Великобритания. Това каза евродепутатът Цветелина Пенкова на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много други европейски държави взеха адекватни мерки, увеличавайки своите представители в посолствата и консулствата на територията на Великобритания. За жалост при нас ситуацията е, че една шепа хора в българското посолство в Лондон трябва да обслужва интересите на българските граждани, които живеят там. Ние трябва да следим с много задълбочен интерес какво се случва и какви ще са последствията. Трябва да се вземат много ясни позиции от страна на правителството“, допълни тя.
„В сряда беше приета една резолюция, в която ЕП ясно изразява своята позиция, че сме готови да подкрепим едно евентуално удължаване на срока за напускане на Великобритания при положение ,че те спазят всички изисквания по отношение на финансовите задължения на ЕС и при положение, разбира се, че правителството на Великобритания поиска едно такова удължаване. Това, което наблюдавам в момента е, че Борис Джонсън е твърдо решен да напусне съюза до края на месец октомври. Дори без сделка. Това ще доведе до един много сериозен и икономически, и политически хаос, което засяга голяма част от гражданите в ЕС, разбира се, в частност и българите, които живеят на острова“, каза още евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Витанов, евродепутат: Премиерът обърква обществото, западните партньори и не помага за постигането на приоритетната цел, която сме се обединили всички политически партии

Петър Витанов, евродепутат: Премиерът обърква обществото, западните партньори и не помага за постигането на приоритетната цел, която сме се обединили всички политически партии

20 Септември 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят обърква българското общество, обърква западните партньори и, струва ми се, не помага за постигането на една приоритетна цел, която сме се обединили всички политически партии. Това каза евродупутатът Петър Витанов на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция Фокус". „Целта на нашата среща беше да определим едни регулярни практики, при които да си взаимодействаме по-продуктивно, за да нямаме разминаване в позициите. Аз информирах колегите от Изпълнителното бюро за последните развития по Пакета „Мобилност“, тъй като имаше един вот вчера за бъдещето на трите файла, които представляват тъй наречения Пакет „Мобилност“. Това, което предстои пред нас са евентуално начините, по които бихме могли да повлияем за по-благонадеждно, бих казал не само за българските превозвачи и страните от така наречената периферия, а и за установяване на един по-компромисен общ подход и текст, който в крайна сметка да стъпва на основните ценности на ЕС – свободното предвижване на хора, услуги и капитали", обясни Витанов. "Предстоят избор на нови комисари, изслужване. Коментирахме по какъв начин и как бихме могли да подкрепим нашите комисари. В момента ситуацията е такава, че има повече десни управления в рамките на ЕС, но повече леви комисари, което създава предпоставки за тяхното „отстрелване“. Това бяха темите, които обсъждахме и съм убеден в така рамкираното ни бъдещо координиране, че то ще бъде ползотворно и няма да предизвиква нееднозначни интерпретации", каза още евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Стартираме координационни срещи между ръководството на партията и нашите представители в Европейският парламент

Деница Златева, БСП: Стартираме координационни срещи между ръководството на партията и нашите представители в Европейският парламент

20 Септември 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Ние стартираме координационни срещи между ръководството на БСП и нашите представители в Европейският парламент. Това каза зам.-председателят на БСП Деница Златева на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Тъй като в следващите няколко месеца предстоят доста чувствителни и важни за България теми да бъдат обсъждани в европейските институции. Знаете, че по време на кампанията за европейските избори много подробно разписахме нашите приоритети и начертахме онези червени линии, които представителите ни в Европейският парламент няма да преминават, националните интереси, които ще защитават. Днес очертахме няколко основни приоритета във взаимодействието и работата на делегацията ни. На първо място това е предстоящото обсъждане на Пакета „Мобилност“. Вчера имаше гласуване в комисията по транспорт в ЕП", уточни тя.
"Втората тема, която е много важна за нас, тя е свързана с Брекзит. Преговорите по излизането на Великобритания от ЕС и в частност, българските граждани, които живеят във Великобритания, при двата сценария – дали ще излезе Великобритания със сделка или без сделка. Следващият бюджет на ЕК 2021 – 2027 година - ние много ясно сме разписали, че ще настояваме за запазване на кохезионната политика, на увеличаване на размера на средствата, които ще бъдат предоставени на България. Тази тема е много пряко свързана с Брекзит", допълни Златева.
"Още една чувствителна за страната ни тема, това е реформата в сферата на миграционната политика на ЕС. Още повече - заявленията, които бяха направени след срещата на президента Макрон и президентът на Италия Конти. Липсва ни някак си националната ни позиция. Надявам се, че правителството ще защити българският интерес по време на разговорите свързани с реформата. Не на последно място по важност е новата Европейска прокуратура. След гласуването вчера в комитета на представителите на държавите-членки за Лаура Кьовеши ние очакваме старт на едно ефективно разследване на злоупотребите с европейски средства, което е от огромен интерес за българските граждани, тъй като имаме редица примери. Основен приоритет в работата на нашите евродепутати е приемането ни в Шенген и всички действия, които могат да предприемат те като членове на ЕП. Категорично не приемаме това лакатушене в позицията на премиера на страната", каза още зам-председателят на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.