НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Нарушенията по Южното Черноморие са намалели

Министър Николина Ангелкова: Нарушенията по Южното Черноморие са намалели

20 Септември 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нарушенията по Южното Черноморие са намалели. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „По отношение на сигурността има доста сериозен спад на престъпленията като кражби и грабежи. Като цяло нарушенията са сравнително по-малко в сравнение с предходния летен сезон. Надяваме се това да бъде така и през следващия туристически сезон - 2020 година“, добави министър Ангелкова. По думите й за месеците юни и юли България са посетили 2 700 000 чуждестранни туристи, като се наблюдава спад в рамките на 3.5%. „Тези данни са доста по-малко в сравнение с рекордната 2017 година, тогава имахме ръст от 19.8%. Тенденцията да запазим България като разпознаваема и устойчива дестинация ще продължим и за следващата година. Поискали сме и са осигурени 15 млн. лева за реклама“, поясни Николина Ангелкова. Тя заяви, че предстои в рамките на 2 седмици да се обявят условията на самата процедура, тъй като не става въпрос за подпомагане на чартърни полети, а за насърчаване на организирания туризъм през рекламата, така че да идват повече туристи, които да отсядат в местата за настаняване, регистрирани по Закона за туризма.
„В област Бургас като цяло картината по отношение на туристите е по-благоприятна отколкото в областите Варна и Добрич. Тук се наблюдава доста сериозен ръст на българите, които са пренощували, което значително компенсира по-малкия брой нощувки, които са реализирани от чужденци“, уточни министър Николина Ангелкова. По думите й Слънчев бряг отново води класацията по брой чуждестранни и български туристи и брой реализирани нощувки. 20% от приходите от туризъм се осигуряват от курорта Слънчев бряг и за периода юни и юли към момента постъпилите приходи от международен туризъм са над 1.2 млрд. лева.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че нарушенията са по-малко и морето е станало по-чисто. „Тази година мъртвите делфини са 42, а предната година бяха 70, а по-предната бяха около 80, което значи, че и там негативната тенденция е обърната обратно. Агенция „Пътна инфраструктура“ гарантираха, че за следващото лято по пътя Бургас – Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път“, добави Николов. Той подчерта, че тази година няма констатирано нито едно тежко престъпление по Южното Черноморие.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Блогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

Министър Николина Ангелкова: Блогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

20 Септември 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Блогъри и ще рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя добави, че ще бъдат проведени срещи с известни личности, които имат опит в тази сфера. Темите на предстоящите срещи ще бъдат свързани с възможността да се развива за културно-исторически туризъм у нас. Николина Ангелкова посочи, че през настоящата година средствата за национална реклама са 11 милиона лева, като настояванията са сумата да остане същата и за 2020 година. По думите й още 15 милиона лева обаче ще бъдат осигурени за реализация на механизма за насърчаване на организирания туризъм. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат представени и пред представителите на големите туроператори, с които министърът предстои да разговаря. Ангелкова каза още, че скоро ще бъде обявена отново и процедура за подобряване и актуализация на националния сайт за туристическа реклама.
Министър Николина Ангелкова добави, че към момента е рано да се коментира и предстоящия зимен сезон, тъй като голяма част от туристите посещават България с цел каране на ски. По думите й в средата на октомври би могло да се каже с по-голяма точност какви са прогнозите за зимния сезон. Най-сериозни анализи биха могли да бъдат направени, след като приключи борсата в Лондон, която се провежда в началото на месец ноември.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър, Николина Ангелкова: Има разминавания в очакванията на туристите свързани с  All inclusive и с това, какво получават

Министър, Николина Ангелкова: Има разминавания в очакванията на туристите свързани с All inclusive и с това, какво получават

20 Септември 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Има разминавания в очакванията на туристите свързани с All inclusive и с това, какво получават. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По този повод бранша е изпратил към Министерството на туризма предложение за дискусия, в която да се обсъди необходимо ли е очертаването на рамка, която да допълни Наредбата за категоризация. Ангелкова добави, че част от оплакванията в КЗП са били свързани именно с това. „Смятам, че е важно да стартираме дебат по темата, защото както бранша, така и сигналите, които получаваме от конкретните туристи показват, че има необходимост в тази посока“, добави министърът на туризма.По отношение на очакванията за следващия сезон Ангелкова заяви, че това което се прави в момента е провеждането на срещи с представители от водещи пазари, както и представители на бранша. Тя бе категорична, че ключов е българският пазар. През тази година, благодарение на инициативата „Естествено в България“ се бележи сериозен ръст на българските туристи в родните курорти. Николина Ангелкова даде за пример курорта „Албена“ където се отчита ръст от 15% на български посетители, като сходни са данните и за курорта „Св. Св. Константин и Елена“. „Успяхме да компенсираме спада на чужденци с нощувки реализирани от българи. Припомням само, че от началото на годината до месец юли броят на чуждестранните туристи, които са посетили България е над 5,1 млн., което е спад от 1,7%, спрямо 2018-а година. Именно затова се предприемат и сериозни мерки, за да можем да направим България устойчива туристическа дестинация“, категорична бе Николина Ангелкова.

Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие

Министър Николина Ангелкова: През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие

20 Септември 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Варна. През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя посочи, че за месеците юни и юли страната ни е била посетена от над 2,7 млн. чуждестранни туристи, като това е спад с 3,5%, в сравнение с предходния сезон. „Предполагам ще се оправдаят и прогнозите на министерството за спад в туризма между 3 и 6%, които направихме в началото на годината“, коментира още Ангелкова. Това което се забелязва като тенденция, особено по отношение на националните курорти, е ръст по отношение на реализираните нощувки от страна на българските туристи и спад в рамките на 5 до 10% от страна на чуждестранните посетители. Министърът на туризма посочи, че за да могат да се преодолеят негативните тенденции в сектора, се работи в посока за създаване на механизъм за организирания туризъм и неговото насърчаване през рекламата. „Колко е важен сектор туризъм за българската икономика, става ясно от приходите, които за миналата година бяха над 8 млрд. лв.“, допълни Николина Ангелкова.
Освен по тези мерки, се работи и в насока съвместни туристически продукти с фокус културно-историческия, СПА и кулинарния туризъм, а целта е страната да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. По думите на министъра на туризма, Варна има много голям напредък в тази насока, като посочи, че от летище Варна от 17 дестинации ще има целогодишно полети.
Сред най-честите оплаквания постъпвали в КЗП Николина Ангелкова изтъкна тези свързани с категоризацията на хотелите и местата за настаняване, които не отговарят на действителността. Други нарушения са свързани с лошата хигиена и несъответствия с All inclusive услугите.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще проведе работни срещи с контролните органи и бизнеса във Варна и Бургас за обобщаване на летния сезон по Черноморието

Министър Николина Ангелкова ще проведе работни срещи с контролните органи и бизнеса във Варна и Бургас за обобщаване на летния сезон по Черноморието

20 Септември 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работни срещи с контролните органи, местната власт и бизнеса във Варна и Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. По време на дискусиите ще бъде обобщен летния сезон по Северното и Южното Черноморие и постигнатите резултати. Участие ще вземат представители на МВР, Комисия за защита на потребителите, Агенцията по заетостта, Регионалните здравни инспекции, РИОСВ, Българската агенция по безопасност на храните, Морска администрация, представители на морските летища и други.
Срещата във Варна ще се проведе в „Юнашки салон“, бул. Христо Ботев №1. Дискусията в Бургас ще се състои в сградата на общината.
За представителите на медиите са предвидени брифинги, съответно около 12:30 часа във Варна и 16:30 часа в Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.