НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър-председателят Бойко Борисов:Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България

Министър-председателят Бойко Борисов:Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България

20 Септември 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика на Република Гърция Георгиос Кумуцакос. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изтъкна, че България и Гърция традиционно имат сходни позиции по въпросите на миграцията и убежището. „Готови сме да продължим да работим заедно в отстояването на общите интереси като държави на предна линия“, добави министър-председателят и акцентира върху сериозната работа на страната ни по охраната на външната граница на Европейския съюз.
Българският министър-председател отбеляза, че Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България. Оценяваме високо усилията ви за справяне с това голямо предизвикателство, заяви премиерът Борисов и добави, че страната ни участва активно в дейностите, които са насочени за подпомагане на нашата съседка и които са координирани от различните европейски агенции. Същевременно българският министър-председател подчерта, че трябва активно сътрудничество с Турция по темата миграция.
В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов посочи, че взаимодействието ни с Гърция в сферата на вътрешните работи е на много високо ниво. „Работим заедно за противодействие на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки. Прилагаме най-добрите европейски и шенгенски практики“, категоричен беше българският министър-председател.
Премиерът Борисов специално обърна внимание на регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани. Според българския министър-председател по този съвместен приоритет ще бъде от полза да има още по-тясна координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО и в регионален план.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Усложнена е ситуацията с мигрантския натиск

Министър Младен Маринов: Усложнена е ситуацията с мигрантския натиск

20 Септември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, тъй като преди да дойда тук, имах среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията и обсъдихме, че в Гърция положението е наистина сериозно. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Младенов посочи, че такава опасност винаги е съществувала не само за България, а и за цяла Европа, но за България проблемът е още по-належащ, тъй като е външна граница и чисто географски, има ли нова вълна, тя ще мине през нас. „Когато съседна на нас държава има мигрантски проблем, то това означава, че той може да се прехвърли и на наша територия. Срещата ни с гръцкия министър по миграцията премина в този дух за предприемане на адекватни съвместни действия“, добави Маринов. Министърът допълни, че мерките вече са предприети, но в случая става дума за политика на Европейския съюз, която трябва да е насочена към проблемните зони, които към момента са Източното Средиземноморие и сухопътната граница с Турция. „Естествено това не става без отношенията Европа – Турция, тъй като Турция е държавата, през която преминават мигрантите“, посочи той. От думите му стана ясно, че позицията на България в Европейската комисия е да се вземат мерки в три направления: вътрешно, което касае вторичните движения в ЕС, сигурната охрана на границите и трето – работа извън границите на ЕС със страните на произход и транзит. „Именно това обсъждахме и с гръцкия колега, включително и с Кипър, тъй като те са в същата ситуация, да се обединим около това нещо и да държим тази политика да се развива“, добави Маринов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двама българи и шестима чужденци са обвинени за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти (ОБЗОР)

Двама българи и шестима чужденци са обвинени за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти (ОБЗОР)

26 Юни 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
София. От Специализираната прокуратура обявиха, че на 8 лица е повдигнато обвинение за участие в най- голямата до момента престъпна група за трафик на мигранти. На 26 юни ще бъдат поискани мерки „задържане под стража“ за обвинените. Говорителят на Специализирания съд прокурор Сийка Милева съобщи, че обвинените са двама българи и шестима чужденци (сириец, иракчанин и четирима афганистанци). Групата е превеждала големи групи от 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през България до Сърбия. „Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите“, коментира прокурор Милева. Мигрантите са превеждани през така наречените „зелени граници“, през гъсти, гористи местности. Дейността на престъпната група е започнала от Кабул в Афганистан и се е ръководила от роднина на член на организираната престъпна група. Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където са посрещани от друг, който организирал ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица. Сийка Милева уточни, че през страната ни трафикираните лица са били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“. „Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка“, коментира тя. Мигрантите са заплащали между 8 и 10 хил. лева чрез метода „хавала“, като парите са се предавали на доверен човек, така нареченият „хавалдар“, който предоставя съответна парола. Сийка Милева съобщи, че някои от членовете на престъпната група чужди граждани са женени за българки, които изцяло били запознати с престъпната дейност на групата и помагали за нейната дейност.
„Фокус“ припомня: На 24 юни 17 души бяха задържани за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти, която действа на територията на България. Зам. главният прокурор Иван Гешев определи структурата като „завършено търговско дружество за трафик на мигранти”. Той посочи, че за първи път в България има толкова сложна, голяма и мащабна организация. „Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират“, обясни Гешев и допълни, че има информация, че в престъпната група са участвали и гранични полицаи. Първата информация за задържаните каналджии е дошла през 2017 г., когато по време на мащабната операция „Халифакс“ беше разбита международна мрежа за трафик на мигранти, включително и с българско участие. Тогава бяха арестувани над 40 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.