НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър-председателят Бойко Борисов:Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България

Министър-председателят Бойко Борисов:Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България

20 Септември 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика на Република Гърция Георгиос Кумуцакос. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изтъкна, че България и Гърция традиционно имат сходни позиции по въпросите на миграцията и убежището. „Готови сме да продължим да работим заедно в отстояването на общите интереси като държави на предна линия“, добави министър-председателят и акцентира върху сериозната работа на страната ни по охраната на външната граница на Европейския съюз.
Българският министър-председател отбеляза, че Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България. Оценяваме високо усилията ви за справяне с това голямо предизвикателство, заяви премиерът Борисов и добави, че страната ни участва активно в дейностите, които са насочени за подпомагане на нашата съседка и които са координирани от различните европейски агенции. Същевременно българският министър-председател подчерта, че трябва активно сътрудничество с Турция по темата миграция.
В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов посочи, че взаимодействието ни с Гърция в сферата на вътрешните работи е на много високо ниво. „Работим заедно за противодействие на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки. Прилагаме най-добрите европейски и шенгенски практики“, категоричен беше българският министър-председател.
Премиерът Борисов специално обърна внимание на регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани. Според българския министър-председател по този съвместен приоритет ще бъде от полза да има още по-тясна координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО и в регионален план.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

20 Септември 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия.Това бе акцентът на работното посещение в София на министъра по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Като държави на първа линия, България и Гърция са изправени пред общи предизвикателства, свързани със засиления миграционен натиск. Те трябва да обединят усилията си не само на двустранно ниво, а и в рамките на Европейския съюз, за да се обърне необходимото внимание на Източното Средиземноморие. Това трябва да се осъществи и в тясно сътрудничество с Турция.
Това бе общото виждане, изразено от министър Младен Маринов и министърът по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос, по време на днешната им среща в София. Двамата дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, както и по темите за миграцията и убежището. Изразена бе готовност за надграждане и разширяване на съществуващото сътрудничество, с цел справяне с общите предизвикателства - трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки.
Подчертано бе и значението на тристранното сътрудничество с Турция и ключовата роля в обмена на информация на тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП „Капитан Андреево“. Откритият и конструктивен диалог с турската страна на всички нива трябва да продължи, посочиха двамата министри.
В рамките на работното си посещение в София министър Кумуцакос проведе и срещи с министър-председателя Бойко Борисов и заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.
Осъществено бе и посещение в Националния координационен център в Главна дирекция „Гранична полиция“ за запознаване на място с миграционната обстановка в България и усилията, които правоприлагащите органи полагат за ограничаване на миграционния натиск и защита на границите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двама българи и шестима чужденци са обвинени за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти (ОБЗОР)

Двама българи и шестима чужденци са обвинени за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти (ОБЗОР)

26 Юни 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
София. От Специализираната прокуратура обявиха, че на 8 лица е повдигнато обвинение за участие в най- голямата до момента престъпна група за трафик на мигранти. На 26 юни ще бъдат поискани мерки „задържане под стража“ за обвинените. Говорителят на Специализирания съд прокурор Сийка Милева съобщи, че обвинените са двама българи и шестима чужденци (сириец, иракчанин и четирима афганистанци). Групата е превеждала големи групи от 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през България до Сърбия. „Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите“, коментира прокурор Милева. Мигрантите са превеждани през така наречените „зелени граници“, през гъсти, гористи местности. Дейността на престъпната група е започнала от Кабул в Афганистан и се е ръководила от роднина на член на организираната престъпна група. Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където са посрещани от друг, който организирал ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица. Сийка Милева уточни, че през страната ни трафикираните лица са били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“. „Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка“, коментира тя. Мигрантите са заплащали между 8 и 10 хил. лева чрез метода „хавала“, като парите са се предавали на доверен човек, така нареченият „хавалдар“, който предоставя съответна парола. Сийка Милева съобщи, че някои от членовете на престъпната група чужди граждани са женени за българки, които изцяло били запознати с престъпната дейност на групата и помагали за нейната дейност.
„Фокус“ припомня: На 24 юни 17 души бяха задържани за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти, която действа на територията на България. Зам. главният прокурор Иван Гешев определи структурата като „завършено търговско дружество за трафик на мигранти”. Той посочи, че за първи път в България има толкова сложна, голяма и мащабна организация. „Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират“, обясни Гешев и допълни, че има информация, че в престъпната група са участвали и гранични полицаи. Първата информация за задържаните каналджии е дошла през 2017 г., когато по време на мащабната операция „Халифакс“ беше разбита международна мрежа за трафик на мигранти, включително и с българско участие. Тогава бяха арестувани над 40 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.