НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милен Дулев, кмет на Белене: Градът е оптимист за развитието на АЕЦ ,,Белене“

Милен Дулев, кмет на Белене: Градът е оптимист за развитието на АЕЦ ,,Белене“

20 Август 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Плевен. Градът като цяло е оптимист за развитието на проекта за АЕЦ ,,Белене“. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Белене Милен Дулев. ,,Градът е в позиция на умерен оптимизъм. Хората са раздвоени по отношение на проекта. След 40 години чакане са умерени оптимисти“, каза Милен Дулев. Той добави, че една част от хората искат да има централа, други са раздвоени, а трети не искат. ,,От страна на Община Белене няма проучвания какъв е процентът на хората, които не желаят да се осъществи проектът. Площадката за стоежа е държавна собственост“, уточни Милен Дулев.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)

13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)

20 Август 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. 13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция. На 22-ри май тази година в Официален вестник на Европейския съюз бе публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на поканата бе дадена и възможност за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Крайният срок за подаване на заявленията беше 19 август.
Седем са компаниите, заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта – руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, регистрирана в България компания „ИПК и УП“ ЕООД. Френската компания „Фраматом“ декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. От страна на американската „Дженерал електрик“ се заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.
В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори.
Теменужка Петкова коментира, че заявилите желание за участие в проекта за АЕЦ „Белене“ са едни от големите световни лидери в ядрената енергетика. По думите и тяхното участие се състои не само чрез осигуряването и производството на оборудване, но с финансова помощ за проекта. Именно това финансово участие дава сериозна заявка за възможен и реален проект АЕЦ „Белене“. Според Петкова началният скептицизъм по отношение на това дали ще има интерес към реализацията на проекта вече е разсеян, доказателство, за което са подадените 13 заявления.
Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявлението.
Български компании като „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД също са проявили интерес. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „ЮРопиан тред оф енерджи“ АД, също заявиха интерес да участват в проекта за ядрената централа. Една година е крайният срок за избор на стратегически инвеститор и реализация на проекта.
Председателят на ПП АБВ Румен Петков обяви на пресконференция, че партията е удовлетворена от заявките на 13 участника за реализацията на проекта. Участието на тези кандидати със световна значимост в ядрената енергетика е доказателство, че АБВ е права що се отнася до въпроса за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“. Според Петков представителите на Китай и Русия, които участваха в процеса са посещавали Сърбия и Северна Македония с готовност предварително да договорят изкупуване на електроенергия. Въпросът е защо България не го прави, а го прави стратегическият инвеститор. По думите му изграждането на АЕЦ „Белене“ ще даде положителен тласък на цяла Северна България.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.