НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Калоян Паргов, БСП: В рамките на няколко часа успяхме да постигнем целта на конференцията - излагане на различни гледни точки свързани с решаване на проблемите в нашите градове

Калоян Паргов, БСП: В рамките на няколко часа успяхме да постигнем целта на конференцията - излагане на различни гледни точки свързани с решаване на проблемите в нашите градове

20 Септември 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Успяхме в рамките на няколко часа да постигнем целта на конференцията, а именно да очертаем една теоретична рамка с възможностите на нашите балкански граждански общества, а и съответно ние като представители на местните власти с оглед обединяване на интересите, излагане на различни гледни точки свързани с решаване на проблемите в нашите градове. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на международната конференция: “За единни Балкани в социална Европа“, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Искам да благодаря на представители на Гърция, Албания и Румъния, които се отзоваха на поканата. Съжалявам, че представителите на другите балкански държави не успяха да дойдат, макар че имаха голямо желание, в това число кметът на Истанбул, кметът на Скопие, представители на Сърбия", добави още Паргов.
По думите му дискусията има две водещи условия за перспективата на нашите балкански градове и въобще на Балканите като цяло. "На първо място това е европейската принадлежност, която е неотменимо условие. И второ условието за регионално сътрудничество, което минава през диалог на всяко едно равнище. Като например днешният формат, който представлява местни власти от балканските държави, това го приемаме като най-ниското стъпало на диалог, като ключово и фундаментално за по-нататъшен диалог нагоре по веригата към националните власти, президенти и премиери", посочи председателят на БСП - София. "Това, с което завършихме днешната конференция е със списък с предложения, който има неформална стойност, но основополагаща. За всичко това, което чухме от балканските държави ще изготвим документ, който ще служи за основа днешният формат да не остане сам по себе си, а да се превърне в традиционна форма на диалог, сътрудничество и общуване между представителите на различните местни власти от балканските държави", допълни Паргов. "В заключение мога да кажа е, че изпълнихме целта на конференцията, поставихме едно добро начало на сътрудничество и партньорство между нас, различните представители на местните власти в своите държави. Надявам се от тук нататък да задълбочим нашите контакти в полза на нашите общества и граждани в нашите градове с оглед решаване на техните проблеми и даването на друга перспектива в рамките на една социална Европа", обясни още Калоян Паргов.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БСП Корнелия Нинова пред кметове от Гърция, Румъния и Албания: За БСП е изключително важно да развиваме лява политика в общините

Председателят на БСП Корнелия Нинова пред кметове от Гърция, Румъния и Албания: За БСП е изключително важно да развиваме лява политика в общините

20 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. На днешния форум, освен да споделим опита си и да обменим добри практики, трябва и да споделим общи проблеми, които да очертаят общи политики. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на международна конференция „За единни Балкани в социална Европа”, организирана от ГС на БСП-София и Национална асоциация за международни отношения, в която взеха участие и кметове от Гърция, Румъния и Албания, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя добави, че много често, в последно време, се чува, че няма леви и десни политики. „Ние не споделяме това мнение. Има лява политика както на европейско равнище, така и на национално и местно. За нас е изключително важно да развиваме лява политика в общините, където управляват наши кметове – безплатни детски градини, добро инфраструктурно развитие, социална политика, развитие на малкия и среден бизнес, стимулиране на млади семейства и други”, коментира Нинова. Лидерът на левицата каза още, че за БСП е важен и въпросът за отношенията между централна и местна власт, тъй като в България има проблем с това. „У нас отношенията между тях се изкривяват в полза на изпълнителната власт, която действа субективно и не минават по пътя на закона и институциите”, коментира още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангелос Токас: Миграцията е много важен въпрос в Гърция, но и на Балканите

Ангелос Токас: Миграцията е много важен въпрос в Гърция, но и на Балканите

20 Септември 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Миграцията е много важен въпрос в Гърция, но и на Балканите. Това заяви на международната конференция: “За единни Балкани в социална Европа“ Ангелос Токас, бивш зам.-министър на имиграционната политика на Гърция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Това не е проблем само за общините които могат да помогнат в тази политика. Нека да изтъкна някои моменти в тази политика, които сме изпълнявали в Гърция. Вярваме в солидарността на хората, необходимостта от подпомагане. Сириза, лявата партия в Гърция има големи разлики в това отношение. Тя е решила да направи ново министерство", обясни Токас." Трябва да пазим нашите граници добре, но не искаме да стигаме до Европа като крепост. Европейците криминализират демокрации, които спасяват хора в Средиземно море. Гърция е на първа линия в този проблем. Гърция е на 3 място по брой емигранти. Те не идват, за да останат, това е свързано с финансовата криза, те отиват Западна и Северна Европа, добави още бившият зам. - министър на имиграционната политика на Гърция", добави още Ангелос Токас.
“20 000 молби за убежище бяха подадени. За миналата година нашето правителство прие 69 000 молби, не може да каже че не сме действали бързо и ефективно, говорим за мрежа за емигранти. Гръцките острови са най-предпочитаните точки. Всеки кандидатства за убежище със статут на бежанец”, коментира Ангелос Токас.
"Критичен момент е че заявлението между Европейския съюз и Турция е с намерение да прекрати потоци към съюза. Това са сирийските бежанци. 3 години по-късно, това споразумение проработи, но не на 100%”, допълни още бившият зам.-министър на Гърция. “Практикува се принципа на съвместна солидарност на съседните страни. В предходния период молихме Европейския съюз да покаже солидарност и да практикува в страните с тези проблеми тези отговорности. Това е отговорност на всички европейски страни. Много пъти европейската реакция е кораб по кораб. Няма постоянен механизъм, а трябва. Необходима е стратегия за цяла Европа. Програма за разпределение за всички страни” посочи Ангелос Токас.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Темата на  конференцията "Балканите и регионалното сътрудничество" е свързана с местната власт

Калоян Паргов, БСП: Темата на конференцията "Балканите и регионалното сътрудничество" е свързана с местната власт

20 Септември 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Темата, на която се спряхме на тази конференция "Балканите и регионалното сътрудничество" е свързана с местната власт. Това каза на конференция Калоян Паргов, лидер на БСП - София, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Искам да благодаря на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) за приетото партньорство да организираме този важен форум в навечерието на важни за Българската социалистическа партия изборите, които предстоят", добави Паргов. "Неслучайно днешната конференция сме озаглавили: “За обединени Балкани в социална Европа”, защото тя дава предпоставки за задълбочаване на в различни посоки свързани с перспективите, качеството на живот в нашите общини. Заедно с Балканите да построим нашият общ балкански дом, което е в контекста на една европейска перспектива", обясни още Паргов.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще се проведе международна конференция “За единни Балкани в социална Европа“

Ще се проведе международна конференция “За единни Балкани в социална Европа“

20 Септември 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе международна конференция “За единни Балкани в социална Европа“ с участието на кметовете на Тирана, Охрид, Ресен и Крайова. Това съобщиха от пресцентъра на БСП-София. Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще открие събитието. В работа на форума ще се включат и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, бившият заместник-министър на имиграционната политика на Гърция Ангелос Толкас, Костадинка Кунева – синдикален лидер и бивш евродепутат от Гърция, председателят на Форум за балкански транспорт и инфраструктура Петър Мутафчиев и други. Организатори на конференцията са Градският съвет на БСП – София и Националната асоциация за международни отношения (НАМО). Събитието ще се състои от 10.00 часа, в Бална зала на хотел „Интерконтинентал“ (пл. „Народно събрание“ №4). От 13.30 часа, в зала „Опера“ ще се проведе пресконференция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.