НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Приятели и съмишленици на Красимир Узунов положиха камък и пръст от Каймак-Чалан на гроба му в София

Приятели и съмишленици на Красимир Узунов положиха камък и пръст от Каймак-Чалан на гроба му в София

23 Септември 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Приятели и съмишленици на основателя на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов - Поручика положиха камък и пръст от Каймак-Чалан на гроба му в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". След като свършиха това дело приятелите му запалиха свещи на гроба му и преляха вино. На 20-ти септември, когато се състоя църковно-военният ритуал на Каймак-Чалан, те закопаха пръст от гроба на Узунов на върха. Така завинаги Красимир Узунов остава свързан с върха и битката, които извади от 100-годишната забрава.

Красимир Узунов почина внезапно на 25 февруари 2019 г. на 56-годишна възраст. Журналист, патриот, българин, преди всичко човек - той остави трайна диря в българския обществен живот. Красимир Узунов ще бъде запомнен като родолюбец, който посвещава живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик. Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история. Радетел на българщината Красимир Узунов завещава наследство от книги, инициативи и стандарти в журналистиката, които ще се помнят.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поклонението на връх Каймак-Чалан напът да се превърне в традиция (ОБЗОР)

Поклонението на връх Каймак-Чалан напът да се превърне в традиция (ОБЗОР)

20 Септември 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. Възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан се състояха за четвърта поредна година. По време на сраженията на върха през 1916 г. загиват общо над 3 120 български офицери и войници и над 5 500 сръбски. На върха бе отслужена панихида в памет на загиналите. Заупокойното богослужение отслужи архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска епархия. Архимандритът отслужи това богослужение с благоволението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Венци и цветя бяха поднесени на връх Каймак-Чалан в памет на загиналите български войници през Първата световна война. Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Комисията по отбрана, от народни представители от ГЕРБ, от името на ПГ на „БСП за България“, Община Тополовград, Община Садово и други. Събитията започнаха с изпълнение на "Кол Славен". Изпълни го старшина Йордан Якимов от Националната гвардейска част. Бяха изпълнени и други химни от строевият репертоар. Събитията завършиха с коленичене и едноминутно мълчание в памет на загиналите и с химна на България, изсвирен от старшина Якимов, който пяха всички присъстващи с пълно гърло.
На паметния връх се качиха военнослужещите, които през 2016 г. поставиха там паметна плоча. За да уважат подвига на загиналите на прага на Отечеството -там бе генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, бриг-. ген. Явор Матеев и представители на Министерство на отбраната. На място бяха и двама кметове: на Община Садово Димитър Здравков и на Община Тополовград Божин Божинов. Освен тях на върха бяха историкът проф. Пламен Павлов, Румен Манов и народни представители. Сред тях бяха председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов и депутатът Жельо Бойчев. Част от събитието бе и съпругата на Красимир Узунов Тетяна Узунова. В събитието се включиха и граждани на Воден и Пожарско. Поклонението на Каймак-Чалан бе посветено на основателя на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов - инициатор и вдъхновител на това събитие. Човекът, който сложи край на забравата на българските войни, дали живота си за България и останали на прага на Отечеството през Първата световна война. По този повод името му бе споменавано многократно. От архимандрит Атанасий по време на панихидата, от Иво Антонов, който ръководеше църковно-военния ритуал, от съпругата му Тетяна Узунова и от ген. Константин Попов. Междувременно пръст от гроба на Красимир Узунов бе закопана на връх Каймак-Чалан. Това направиха неговите приятели и съмишленици. Също така бяха взети камък и пръст от върха, които ще бъдат поставени на гроба му в София. Така че частица от него, но и цялото му сърце и душа останаха горе на върха при „вечните часови“. Както казваше Красимир Узунов, когато едно нещо се случи три пъти, става традиция. Така че догодина отново същите хора, а може би и много повече, ще се поклонят пред загиналите и това ще се утвърди именно като традиция, както той искаше.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Красимир Узунов  върна в полето на историята една грандиозна битка-епопея, тази на Каймак-Чалан

Проф. Пламен Павлов, историк: Красимир Узунов върна в полето на историята една грандиозна битка-епопея, тази на Каймак-Чалан

20 Септември 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов върна в полето на историята една грандиозна битка-епопея, тази на Каймак-Чалан. Това каза историкът проф. Пламен Павлов за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ по повод поклонението на Каймак-Чалан, посветено на основателят на Агенция и Радиоверига "Фокус" Красимир Узунов. „Той беше човек, осмислил войната повече от всеки друг, повече дори от участниците в нея. Красимир Узунов имаше ерудицията, историческата дистанция и аналитичния поглед на човек-офицер. Най-вече той имаше голямо сърце за тези събития. Подписвам се с двете си ръце, че ако не беше Красимир Узунов, историята за Каймак-Чалан щеше да заема най-много 2-3 страници в учебниците“, обясни проф. Павлов. Историкът уточни, че „Каймак-Чалан“ е неговата пилотна книга, защото това е най- неоправданата страница във военната ни история, една битка, която се родее с шипченската епопея, даже в някой отношения е по-трагична от нея. Той очаква от наследниците на Красимир Узунов да издадат неговите последни 2400 страници, част от концептуална книга върху цялата епопея за 1916 година и Първата световна война.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тетяна Узунова: Започнатото дело на Каймак-Чалан продължава

Тетяна Узунова: Започнатото дело на Каймак-Чалан продължава

20 Септември 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Започнатото дело на Каймак-Чалан продължава. Това каза съпругата на Красимир Узунов Тетяна по време на църковно-военния ритуал на Каймак-Чалан, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на Тетяна Узунова, фактът, че войниците са неопети не е давал покой на Красимир Узунов.
"Делото, започнато от Красимир Узунов се продължава", заяви Узунова. Тя разказа, че за първи път се е качила на върха преди 5-6 години. Тя поясни, че тогава той е пишел своята книга.
"Той споделя, че не знае какво ще стане, когато събира дневници и спомени на войници. Книгата на Красимир Узунов ни събира тук за трета поредна година", каза Узунова.
ен. Константин Попов благодари на домакините за тяхната подкрепа да се случат събитията там.Иво Антонов от МО от своя страна каза: "Бог да го прости Красимир Узунов".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беше оставена пръст от гроба на Красимир Узунов на връх Каймак-Чалан

Беше оставена пръст от гроба на Красимир Узунов на връх Каймак-Чалан

20 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Беше оставена пръст от гроба на Красимир Узунов на връх Каймак-Чалан, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пръстта оставиха негови приятели и съмишленици. Също така бе взет камък и пръст от върха, които ще бъдат поставени на гроба му в София.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венци и цветя бяха поднесени на връх Каймак-Чалан в памет на загиналите български войници през Първата световна война

Венци и цветя бяха поднесени на връх Каймак-Чалан в памет на загиналите български войници през Първата световна война

20 Септември 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Венци и цветя бяха поднесени на връх Каймак-Чалан в памет на загиналите български войници през Първата световна война, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветя бяха поднесени от името на председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Комисията по отбрана, ПГ на "БСП за България", от граждани и потомци на загиналите на Каймак-Чалан. На върха се състоя църковно-военен ритуал. Събитието започна с изпълнение на старшина Йордан Якимов, тромпетист от Представителния гвардейски духов оркестър. Прозуча химна на България и други песни от репертоара за такива събития
Инициативата за паметните събития за четвърти пореден път събира съмишленици, приятели, потомци на загинали, ранени и участници в тази битка и както казваше основателят на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов, когато едно нещо се случи три пъти, то става традиция. Освен, че възпоменателните събития са напът да се превърнат в традиция, тази година те са посветени именно на Красимир Узунов - инициатор и вдъхновител на поклонението на Каймак-Чалан. Човекът, който сложи край на забравата на българските войни, дали живота си за България и останали на прага на Отечеството през Първата световна война. На върха бяха военнослужещите, които през 2016 г. поставиха там паметна плоча. За да уважат подвига на загиналите на прага на Отечеството -там бе генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, бриг-. ген. Явор Матеев и представители на Министерство на отбраната. На място бяха и двама кметове: на Община Садово Димитър Здравков и на Община Тополовград Божин Божинов. Освен тях на върха бяха историкът проф. Пламен Павлов, Румен Манов и народни представители. Сред тях бяха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов и депутатът Жельо Бойчев. Част от събитието бе и съпругата на Красимир Узунов Тетяна Узунова. В събитието се включиха и граждани на Воден и Пожарско.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан

Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан

20 Септември 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Каймак-чалан. Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заупокойното богослужение отслужи архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска епархия. Архимандритът отслужи това богослужение с благоволението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Последованието се налага, тъй като по време на сраженията на върха през 1916 г. загиват общо над 3 120 български офицери и войници и над 5 500 сръбски. След битката много от тях остават неопети. За опрощение на душите им се молят за първи път чак 100 години по-късно през 2016 г. Днес архимандритът се помоли и за упокой на душата на основателя на Радио и Агенция "Фокус Красимир Узунов. Именно на него са посветени възпоменателните събития на паметния връх. Тази година, за да почетат мъртвите, на връх Каймак-Чалан се изкачиха десетки хора, военнослужещи, потомци на загинали и участници в боевете на паметния връх през септември - октомври 1916 г. На върха бяха военнослужещите, които през 2016 г. поставиха там паметна плоча. За да уважат подвига на загиналите на прага на Отечеството - там бе генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, бриг-. ген. Явор Матеев и представители на Министерство на отбраната. На място бяха и двама кметове: на Община Садово Димитър Здравков и на Община Тополовград Божин Божинов. Освен тях на върха бяха историкът проф. Пламен Павлов, Румен Манов и народни представители. Сред тях бяха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов и депутатът Жельо Бойчев. Част от събитието бе и съпругата на Красимир Узунов - Тетяна Узунова.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С изпълнение на "Кол Славен" започна църковно-военният ритуал на Каймак-Чалан

С изпълнение на "Кол Славен" започна църковно-военният ритуал на Каймак-Чалан

20 Септември 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. С изпълнение на "Кол Славен" започна църковно-военният ритуал на Каймак-Чалан, предаде репортер на Агенция "Фокус". Изпълни го старшина Йордан Якимов от Националната гвардейска част. За да почетат мъртвите, на връх Каймак-Чалан се изкачиха десетки хора, военнослужещи, потомци на загинали и участници в боевете на паметния връх през септември - октомври 1916 г. На върха са военнослужещите, които през 2016 г. поставиха там паметна плоча. За да уважат подвига на загиналите на прага на Отечеството -там са генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, бриг-. ген. Явор Матеев и представители на Министерство на отбраната. На място са и двама кметове: на Община Садово Димитър Здравков и на Община Тополовград Божин Божинов. Освен тях на върха тук са историкът проф. Пламен Павлов, Румен Манов и народни представители. Сред тях сапредседателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов и депутатът Жельо Бойчев. Част от събитието бе и съпругата на Красимир Узунов Тетяна Узунова.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старшина Йордан Якимов: Чувствам се горд, че за трети път изпълнявам строевия репертоар на Каймак-Чалан

Старшина Йордан Якимов: Чувствам се горд, че за трети път изпълнявам строевия репертоар на Каймак-Чалан

20 Септември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Каймак-чалан. Чувствам се горд, че за трети път изпълнявам строевия репертоар на Каймак-Чалан. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" старшина Йордан Якимов - тромпетист в Националната гвардейска част. На въпрос дали смята, че възпоменателната церемония на славния връх се превърна в традиция, Йордан Якимов отговори: „Това стана една хубава традиция. Нека всички паметници, независимо дали са в България или в чужбина, да се почитат с уважение. Уважение към хората, които са си дали живота за България.“
Старшина Йордан Якимов допълни още, че дългът ни към загиналите ни предци, дали живота си за България е да се се учим от тях и да ги споменаваме с добро.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст четете по-късно в раздел "Мнение".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надявам се втората част на „Каймакъ-Чаланъ“ и книгите за Добруджа на Красимир Узунов да видят бял свят

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надявам се втората част на „Каймакъ-Чаланъ“ и книгите за Добруджа на Красимир Узунов да видят бял свят

20 Септември 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Надявам се втората част на „Каймакъ-Чаланъ“ и книгите за Добруджа на Красимир Узунов да видят бял свят. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев по повод възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. „Ние имахме сериозен замисъл. Ако беше жив Красимир Узунов, сигурно щяхме да сме направили нещо по това да има параклис на загиналите български войни, някакъв знак. Трябва да го направим, длъжници сме на тези хора . Благодарение на Красимир Узунов България научи какво се е случило на Каймак-Чалан. Той стана име, известно почти на всеки българин“, заяви Манушев. Вицеадмиралът посочи, че като се каже Каймак-Чалан, всички знаят за какво става дума. „Когато представяхме книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на Красимир Узунов, повече от две години обикаляхме България. Посетихме около 60 населени места. Аз много пъти казвах: „Краси, само тази книга да беше написал в живота си, си е струвало да живееш“. За съжаление не можа да завърши трудовете си, не можа да завърши „100-те дни на България – 1916 г“. Надявам се с Божията помощ някой ден тези книги да видят бял свят. Книгата втората част на „Каймакъ-Чаланъ“ и двете книги за Добруджа“, посочи още вицеадмирал Манушев.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Явор Матеев: Дължим възпоменателните събития на Каймак-Чалан на Красимир Узунов

Ген. Явор Матеев: Дължим възпоменателните събития на Каймак-Чалан на Красимир Узунов

20 Септември 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Дължим възпоменателните събития на Каймак-Чалан на Красимир Узунов. Това каза командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод възпоманеталните събития на Каймак-Чалан. По думите му събитието на Каймак-Чалан ще се случи за трети път. „Да е живот и здраве. Очертава се като традиция. По-скоро нашето желание всяка година действително да се качваме на върха и да отдадем заслужена почит към онези герои, които дават живота си с неописуем героизъм отстояват и идеите за национално обединение. Бих казал, че след трагичната загуба на Красимир Узунов, която е голяма за нас. Ние вече това го дължим на нашия приятел Краси, наравно с онези герои, които са там“, допълни още Матеев. По думите му основателят на Агенция и Радио „Фокус“ е направил изключително много за това да се знае за подвига на героите преди 103 години. „Изобщо факти и събития, които не са били достатъчно добре осветлени и за които не се е знаело така, както е била историческата истина. Така че го дължим и на него. Тази година изкачването ще бъде в чест на гибелта на всички загинали там, но при всички положения и с мисъл за Красимир Узунов“, допълни още Матеев.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Красимир Узунов събуди интереса към  подвизите на войниците ни на Каймак-Чалан, които са умирали с отворени очи

Манол Генов, БСП: Красимир Узунов събуди интереса към подвизите на войниците ни на Каймак-Чалан, които са умирали с отворени очи

20 Септември 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов събуди интереса към подвизите на войниците ни на Каймак-Чалан, които са умирали с отворени очи. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов в интервю за Агенция „Фокус“ за възпоменателните събития на Каймак-Чалан. „Много малко хора знаеха какво е Каймак-Чалан, какво се е случило там. Това не беше популярно в нашата история и преди 1989 г. и преди 1944 г. и след 1989 г. Тези обстоятелства и факти за боевете, които е водила Българската армия по време на Първата световна война бяха известни на силно ограничен кръг хора. Повече от научните среди. Огромен е приносът на Красимир Узунов“, заяви още Манол Генов. По думите му българските войници са искали да видят всички български земи обединени. „Мотивът им е бил изключително силен и всички тези примери на проявен войнишки, офицерски и какъвто и да е друг героизъм по това време, са именно апотеоз на тези стремежи на българския народ по онова време, когато той има една обща идея, обща цел да обедини всички българи, живеещи на територии извън пределите на Българската държава да бъдат събрани под едно знаме, така да се каже“, обясни народният представител. По думите му именно тези цели са пример на уважение, подражание и пример на героизъм, който въздига тази битка до нивото на епичните боеве на Шипка и други такива познати в нашата българска военна история.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Тази година на Каймак-Чалан ще е различно без Красимир Узунов, но вярвам, че духът му ще бъде с нас

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Тази година на Каймак-Чалан ще е различно без Красимир Узунов, но вярвам, че духът му ще бъде с нас

20 Септември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Тази година на Каймак-Чалан ще е различно без Красимир Узунов, но вярвам, че духът му ще бъде с нас. Това каза председателят на Комисията по отбрана и народен представител от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. Той изрази надежда събитията на връх Каймак-Чалан да се преврънат в традиция. „Все още не мога да бъда сигурен, но най-важното е, че има желаещи. Не става въпрос за насилствено ходене, защото това е традиция. Това е вътрешно усещане, това е начин на мислене, отношение към държавата, към хората, към миналото. Това е поглед в бъдеще. От този връх наистина може да се погледне и в миналото и да се види бъдещето“, допълни ген. Попов. По думите му тази година ще е различно. „Тази година ще е различно просто защото Краси Узунов няма да бъде там физически. Искрено вярвам, че духът му ще бъде там, защото той остави много от себе си на този връх. Той привлече и много други хора. Той възпламени душите и на днешни българи, включително и на мен, които искат да вярват, че имат силата, смелостта да водят битки, да са достойни и да побеждават“, допълни още ген. Попов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Антонов, Министерство на отбраната: Тази година поклонението на Каймак-Чалан е посветено на Красимир Узунов

Иво Антонов, Министерство на отбраната: Тази година поклонението на Каймак-Чалан е посветено на Красимир Узунов

20 Септември 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Каймак-чалан. Тази година поклонението на Каймак-Чалан е посветено на Красимир Узунов. Това каза Иво Антонов от Министерство на отбраната в интервю за Агенция "Фокус" по повод възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. По думите му честването на паметта на героите на Каймак-Чалан се е превърнало в традиция. "Това беше и идеята, когато поставихме началото през 2016 г. честването на връх Каймак-Чалан да стане традиционно. Инициатор и вдъхновител на това честване беше покойният Красимир Узунов. Неговите усилия, на всичко това, което той извади като факти, данни, книгата, която написа за връх „Каймак-Чалан“, организираха много хора и ентусиазираха институциите да започнем да почитаме този забравен в българската история връх, този чутовен подвиг на хиляди български войници и офицери, които отдадоха живота си за Родината, за опазване на нейната териториална цялост и за освобождението на българските земи", каза Антонов. По думите му Узунов е човекът, който е възкресил спомена за този велик подвиг на нашите войници. "Човекът, който увековечи техния подвиг в своята книга, с много предавания, с тези всичките представяния на книгата, които бяха правени из цялата страна под негово ръководство и в случая Министерство на отбраната, както при първото, второто честване и сега, се включва с най-голямо удоволствие, но и с най-голяма почит към човека, на когото дължим всичко това, което ще стане на 20-ти", допълни още Антонов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст четете по-късно в раздел "Мнение".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Надяваме се възпоменателните събития на Каймак-Чалан да станат традиция

Жельо Бойчев, БСП: Надяваме се възпоменателните събития на Каймак-Чалан да станат традиция

20 Септември 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Каймак-чалан. Надяваме се възпоменателните събития на Каймак-Чалан да станат традиция. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев в интервю по повод възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. Той посочи,че надеждата е, макар и доста позабравен този героизъм да бъде запазен като спомен за поколенията оттук нататък. „Имаме дълг към тях. 100 години официална българска делегация не беше посетила тези върхове, на които са оставени костите на хиляди български войници и офицери. Дължим това начинание в голяма степен на Красимир Узунов, който направи всичко възможно със своите книги, със своите предаванията да възкръсне паметта за този безмерен героизъм на българските войни. Както той казваше, „превърнали се във вечни часови на Каймак-Чалан, за да пазят България““, посочи Бойчев. Депутатът изрази надежда оттук нататък поне един път в годината да си спомняме за тях и да не забравяме, че свободата и обединението на България е било изковано и постигнато по тези върхове.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Атанасий: Радвам се - бях българският духовник, който след 100 години се качи на Каймак-Чалан и извърши заупокойно последование

Архимандрит Атанасий: Радвам се - бях българският духовник, който след 100 години се качи на Каймак-Чалан и извърши заупокойно последование

20 Септември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Радвам се - бях българският духовник, кото след 100 години се качи на Каймак-Чалан и извърши заупокойно последование. Това каза архимандрит Атанасий в интервю за Агенция „Фокус“ по повод възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. „Ние не се молихме там само за българите, а за всички там, отдали живота си за каузата. Както казва Димчо Дебелянов в едно свое прекрасно стихотворение „Убитият не ни е вече враг““, допълни още той. „Знаем, че до Втората световна война или до така наречения тоталитарен режим, са съществували полкови свещеници. Със сигурност и там е имало такъв свещеник. Покойният Красимир Узунов ми е разказвал, че след битката, са се извършвали опела на загиналите войници. След това нищо не е отслужвано. Т.е. след тази битка 1916 г. до 2016 г. не беше отслужвано абсолютно никакво заупокойно богослужение“, обясни архимандритът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Тополовград Божин Божинов: Ще закопаем на Каймак-Чалан гилза с пръст от гроба на Красимир Узунов

Кметът на Тополовград Божин Божинов: Ще закопаем на Каймак-Чалан гилза с пръст от гроба на Красимир Узунов

20 Септември 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Ще закопаем на Каймак-Чалан гилза с пръст от гроба на Красимир Узунов. Това каза кметът на Тополовград Божин Божинов в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. По думите му възпоменателните събития на Каймак-Чалан са се превърнали в традиция.
"Вече за трети път тази година ще отидем на Каймак-Чалан. Това стана традиция благодарение на г-н Красимир Узунов – Поручика. Светла му памет.В негово лице загубихме един голям българин, който направи много за прославата на Балканските войни, на Първата световна война, на Каймак-Чалан и за какво ли не още. Тази година отново ще отидем. Също така сме взели решение с ген. Груди Ангелов, с Румен Манов, проф. Пламен Павлов и ред други именити българи една гилза да напълним с пръст от гроба на Красимир Узунов и да бъде закопана горе. Да се знае, че той направи много за този връх и колко хиляди са загинали там и са дали живота си за Майка България", обясни кметът на Тополовград.
По думите му чувството на Каймак-Чалан е неописуемо. "Това те кара да се чувстваш горд, че си българин. На 2800 метра са се провели такива жестоки битки. Колкото и малка да е била Българската дислоцирана армия, то тя е нанесла толкова поражения на сърби, французи. Горе още има отсколки от снаряди, ями. Горд съм, че съм българин и българи са се борили за този връх", допълни още той.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст четете по-късно в раздел "Мнение".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Атанасий: Не е невъзможно на Каймак-Чалан да има български параклис

Архимандрит Атанасий: Не е невъзможно на Каймак-Чалан да има български параклис

20 Септември 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Не е невъзможно на Каймак-Чалан да има български параклис. Това каза архимандрит Атанасий в интервю за Агенция „Фокус“ по повод възпоменателните събития на връх Каймак-Чалан. Архимандритът поясни, че там има един параклис, който се намира в сръбска територия. „Казва се, че се покоят костите на сръбските войници. Не знаем дали са само сърби, може и кости на българск ивойни да има. Няма достоверна информация, но някои говорят, че е имало навремето български параклис, кото е бил съборен. Да, мемориал трябва да има. Най-доброто нещо, което ще бъде да бъде изграден един Божий дом“, посочи още архимандрит Атанасий. По думите му това трябва да е един дом за молитва, където, отивайки наши сънародници и други, да запалят една свещ и да се помолят за душите на загиналите там християни. „Слава Богу, че поне има едно такова място – сръбският параклис, където можем да направим това. Ако може да се изгради, трябва една добра дипломация между България и Гърция заедно с Българската и гръцката православна църква, но мисля, че това не е невъзможно“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тазгодишният църковно-военен ритуал на връх Каймак-Чалан ще бъде посветен на Красимир Узунов

Тазгодишният църковно-военен ритуал на връх Каймак-Чалан ще бъде посветен на Красимир Узунов

20 Септември 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Каймак-Чалан. Ще се проведе църковно-военният ритуал на връх Каймак-Чалан. По време на сраженията на върха през 1916 г. загиват общо над 3 120 български офицери и войници и над 5 500 сръбски. Програмата ще започне със специално изпълнение на тръбач от Представителния гвардейски духов оркекстър. Архимандрит Атанасий ще отслужи панихида в памет на загиналите войници на върха. Инициативата за паметните събития за четвърти пореден път събира съмишленици, приятели, потомци на загинали, ранени и участници в тази битка и както казваше основателят на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов, когато едно нещо се случи три пъти, то става традиция. Освен, че възпоменателните събития са напът да се превърнат в традиция, тази година те са посветени именно на Красимир Узунов - инициатор и вдъхновител на поклонението на Каймак-Чалан. Човекът, който сложи край на забравата на българските войни, дали живота си за България и останали на прага на Отечеството през Първата световна война. По този повод на славния връх ще бъде закопана гилза с пръст от гроба на Красимир Узунов. Инициативата е на негови приятели.

Агенция "Фокус" припомня:
През 2016 г. със закъснение от точно един век Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея, останали завинаги на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция. В присъствието на тогавашния началник на отбраната, генерал Константин Попов, и на висши български и гръцки военни командири на загиналите на Каймак-Чалан бяха отдадени пълни военни почести и бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната Николай Ненчев и българския парламент.
За първи път, 100 години след боевете, на историческия връх беше отслужена и заупокойна молитва за душите на всички паднали българи и сърби от архимандрит Анастасий, специален пълномощник на българския патриарх Неофит. По време на службата бяха прочетени имената на всичките 80 загинали офицери от полковете и артилерийските батареи, участвали в сраженията.
В първото поклонение на Каймак-Чалан тогава участваха генералният консул на България в Солун, Владимир Писанчев, бригаден генерал Явор Матеев, генерал-лейтенант Стефанис Алкивиадис, бригаден генерал Прокопис Карадзедос, народните представители Пламен Манушев, Манол Генов, Жельо Бойчев, Милен Михов и Христо Гаджев, шефът на агенция "Фокус", Красимир Узунов, гвардейци от представителните части на Българската армия, журналисти, общественици и наследници на офицери и войници. Преди време поставената на върха от български офицери паметна плоча бе увредена, което доведе до предложението на мястото да бъде изграден български параклис . През 1921 г. на Каймак-Чалан е издигнат сръбски параклис с костница, където се смята, че освен останките на сръбските войници са и тези на българските.
Боевете за Каймак-Чалан през септември-октомври 1916 г. са най-масовото високопланинско сражение по време на Първата световна война (1914-1918). Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.