НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: Турция и ЕС трябва да преразгледат сделката за мигрантите, смята холандският премиер

Anadolu Agency: Турция и ЕС трябва да преразгледат сделката за мигрантите, смята холандският премиер

7 Септември 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във връзка с оплакванията от страна на Анкара за сделката за мигрантите между Европейския съюз и Турция от 2016 г., споразумението трябва да бъде преразгледано, смята министър-председателят на Холандия Марк Руте, предава Anadolu Agency.
„Незадоволеността на Турция от изпълнението на сделката за мигрантите трябва да бъде разгледана“, заяви Руте пред репортери, когато беше попитан за коментар, във връзка с изказванията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Руте подчерта, че трябва да се водят нови преговори между Брюксел и Анкара.
Сделката от 2016 г. цели да намали нелегалната миграция през егейско море, като се вземат по-стриктни мерки срещу трафикантите на бежанци и се подобрят условията за сирийските бежанци в Турция, вече наброяващи повече от 3,5 млн. души.
Според Ердоган, тази част от сделката не е изпълнена от страна на ЕС и Турция все още има нужда от финансиране за да подобри условията за живот на бежанците. Президентът дори заплаши, че ако не получи исканата от него финансова помощ, ще „отвори вратите“ за сирийските бежанци към Европа.
Руте отрече обвиненията, като заяви, че Анкара е получила финансова и практическа подкрепа от ЕС.Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Предупреждението, че Турция ще предизвика нова мигрантска вълна „не е блъф“, според вицепрезидента на страната

Anadolu Agency: Предупреждението, че Турция ще предизвика нова мигрантска вълна „не е блъф“, според вицепрезидента на страната

6 Септември 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Рим. Предупрежденията, че Турция ще отвори вратите за мигрантите към Европа не е било „нито заплаха, нито блъф“, заяви вицепрезидентът Фуат Октай.
„Това не е нито заплаха, нито блъф. Това е реалност“, заяви Октай по време на визита в Италия.
Коментарите му идват малко след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че Анкара може да „отвори вратите“ за сирийските бежанци към Европа ако не получи очакваната подкрепа за плановете си.
Октай заяви, че мисленето, че Турция ще предизвика нова мигранска вълна е „грешно“.
„Турция не е ничий пазител, нито пък мигрантски център. Това не е страната, която ще плаща за кризите, които другите страни създават“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция планира да върне 1 млн. сирийци по-родните им места и заплашва Европа с нова мигрантска вълна

Kathimerini: Турция планира да върне 1 млн. сирийци по-родните им места и заплашва Европа с нова мигрантска вълна

5 Септември 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция планира да върне 1 млн. мигранти обратно в Северна Сирия и ще отвори отново мигрантските пътища към Европа, освен ако не получи адекватна международна подкрепа за плана си, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Нашата цел е поне един милион от нашите сирийски братя и сестри да се завърнат в зоната за сигурност, която ще формираме по южната ни граница“, заяви президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Коментарите идват, докато Турция оказва натиск върху Вашингтон за по-нататъшни отстъпки над дълбочината и надзора над планираната зона за сигурност в североизточната част на Сирия. Позициите на Анкара от своя страна се намират под нарастващ натиск в Идлиб, където подкрепяната от Русия правителствена офанзива притиска сирийския север.
„Казваме, че трябва да създадем такава зона за сигурност, че да можем да изграждаме градове тук вместо палаткови лагери (за завръщащите се мигранти)", каза Ердоган.
„Осигурете ни логистична подкрепа и ние можем да изградим жилища на 30 км дълбочина в Северна Сирия. По този начин можем да осигурим условия за нормален живот за мигрантите. "
„Това или ще се случи, или в противен случай ще трябва да отворим вратите“, каза още президента.
„Или ще ни окажете подкрепа, или ще ни извините, но ние няма да носим тази тежест сами. Не успяхме да получим помощ от международната общност, а именно от Европейския съюз.", завършва изявлението на Ердоган.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реждеп Тайип Ердоган: Недопустимо е ядрените държави да забранят на Турция да придобие свой собствен подобен арсенал

Реждеп Тайип Ердоган: Недопустимо е ядрените държави да забранят на Турция да придобие свой собствен подобен арсенал

5 Септември 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Тайип Ердоган определи като недопустимо разполагащите с ядрен арсенал държави да забраняват на Анкара са се сдобие със свое собствено ядрено оръжие. Той обаче не поясни дали Турция има намерение да предприеме действия в тази насока, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Но (те ни казват), че не можем да имаме такива. Не мога да приема това“, цитира изданието думите на Ердоган към членовете на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, изречени от източния град Сивас.
„Няма развита нация в света, която да няма" ядрени оръжия, каза Ердоган. Но същност много развити страни нямат ядрено оръжие, подчертават от редакцията.
Турция подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1980 г., а също така и Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който изключва ядрени тестове за каквито и да било цели. Но Ердоган намекна, че страната му иска защита подобна на тази, която има Израел.
„Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те (израелците) плашат (други нации) с притежанието на ядрен арсенал. Никой не може да ги докосне", отбеляза турският президент.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Турция не иска ядрено оръжие

Ердоган: Турция не иска ядрено оръжие

4 Септември 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Сивас. Турция не се стреми към придобиване на ядрено оръжие, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган на Икономическия форум Централен Анадол в град Сивас, предава „Анадолската агенция“.
„Някои имат ракети с ядрени глави, но нека аз нямам, не приемам това!“ – заяви турският лидер.
Държавният глава коментира и ситуацията във финансовия сектор на страната. Според него в момента има намаление на лихвите и инфлацията. Президентът Ердоган изрази увереност, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще.
Ердоган подчерта, че Турция е финансово успешна страна. "Този успех ни прави още по-силни от икономическа гледна точка", каза турският президент и добави, че целта на Анкара за 2020 година е да доведе икономическият растеж до 5%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.