НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Ще се кандидатирам отново за кмет на предстоящите местни избори

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Ще се кандидатирам отново за кмет на предстоящите местни избори

20 Септември 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ще участвам в предстоящите избори и ще се кандидатирам за кмет на Чепеларе. Това заяви на пресконференция в Смолян Славка Чакърова – кмет на Чепеларе, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „За мен е важно, че основните цели, които си бях поставила – образование, спорт, култура и туризъм са постигнати и бележат положителен резултат. Чувствам се уверена и сигурна, че мога да продължа, изградих екип от млади, дейни амбициозни, знаещи и можещи хора и имам желанието, силите и увереността да продължа да работя“, посочи Чакърова.Тя припомни, че на предходните избори е била издигната от Движение „България на гражданите“. „През 2017 г напуснах партията и обявих своята позиция като независим кмет и миналата седмица в Общинската избирателна комисия – Чепеларе регистрирахме инициативен комитет за издигането ми за кмет. Имаме събрани около 450 подписа, при необходими 200 и ще регистрираме заявления за кандидатурата ми със списъците в утрешния ден. За независима кандидатура съм, защото кметът трябва да е кмет на всички в общината, не трябва да ги дели на политически партии и не мисля, че трябва да давам отчет какво към свършила. Дължа отчет на гражданите, защото съм избрана от тях. Затова смятам, че позицията ми като независим кандидат е правилният избор. Това решение взех след допитване до съгражданите ми и екипа ми и всички твърдо ме подкрепиха. Показахме, че за 4 години заедно можем да постигнем повече за града и общината ни“, каза още кметът на Чепеларе Славка Чакърова.
Тя отбеляза, че последните 4 години Община Чепеларе е инвестирала трайно в инфраструктура свързана с образоването. Това заяви на пресконференция кметът на Чепеларе, Славка Чакърова. „Направихме много детски площадки по ПУДООС, както и целеви средства от капиталовата програма на Общината, но най-голямата сума около 100 000 лв. се дадоха за детската площадка на детска градина „Елхица“. Изградихме и площадка за стрийт-фитнес и бяхме домакини на кръг от националния шампионат по стрийт-фистнес, който бе открит от Йордан Йовчев и той призна, че това е една от най-добрите площадки в България. Искам да изкажа и благодарности на Министерството на образованието и науката за това, че отпусна средства за подобряване на инфраструктурата на училището в село Павелско. Подменихме дограмата и направихме ремонт на покрива. Училището е важно за община Чепеларе, защото обслужва децата от четири села Орехово, Малево, Хвойна и Павелско и затова сме длъжни да го защитим и да помагаме с каквото можем“, поясни Чакърова. Тя отбеляза, че най-големият успех е реализацията на проекта за ремонт на двете сгради на училището „Васил Дечев“ в Чепеларе. „Това е емблематична сграда за Чепеларе построена преди повече от 120 години с труда на всички жители на тогавашното село Чепеларе“, посочи кметът на града.
Тя подчерта, че е горда и от факта, че през последните години заедно с екипа от Общината и спортистите Екатерина Дафовска и Радослав Янков са възобновили спорта и дейността на спортните клубове в Чепеларе. „Сега сноуборд тренират над 40 деца и за наша гордост три от тях т. г. ще тренират в националния отбор с бащата на Саня Жекова. Това е гордост за нас. Над 20 деца тренират биатлон, само преди седмица завърши първенство по летен биатлон, а нашите деца отново са в челните редици със златни медали“, допълни Чакърова. Тя посочи, че тази зима с подкрепата както на федерацията по ски, така и от спортния клуб и „Пампорово“ АД и Община Чепеларе ще се проведат състезания по сноуборд за Купа „Радослав Янков“. Състезанието се провежда от две години за децата от местния клуб, но през предстоящия зимен сезон състезанието ще бъде национално, уточни Чакърова.
Тя добави, че се развива и културната дейност в Общината. „Има няколко самодейни състава, както и действащи читалища във всяко населено място, които Общината подкрепя и дофинансира за участие в различни инициативи. Сега ще кандидатстваме и за закупуване на носии. Гордост за нас са и участията на децата от Общински детски комплекс“, каза още Славка Чакърова.
„Община Чепеларе – зеленото сърце на България, през последните 4 години се утвърди като целогодишна туристическа дестинация“, посочи също тя и отбеляза, че за това говори ръстът в броя на нощувките. „През 2015 година те са били 253 000, а в края на 2018 г има 355 000 нощувки. Към 31 август т. г. нощувките в общината са 300 000, като има още четири месеца до края на годината. Много голям ръст има както в зимния, така и през летния сезон от над 30 %. Една от основните причини за този ръст е работата на екипа на Общината през последните години, участията ни във всички туристически борси и създадения през последните години културен и спортен календар“, поясни Чакърова. Тя отбеляза, че не са подценяване и направените инвестиции, особено в Пампорово. Рехабилитирани са над 1 км тротоари в курорта, както и около 2 км улици, подменено е и уличното осветление с енергоспестяващо.
Чакърова уточни, че за ръста на инвестициите, принос има и бизнеса, тъй като в курорта вече е отворен туристически информационен център, тази година се направиха и страшно много атракции в зоната на „Студенец“. „Затова може бе ние сме един модел на успешно сътрудничество и показваме как партнирайки си местната власт и бизнеса се получава успех. За това говорят успешните мероприятия като „Интерски конгреса“, той даде първи наченки на международните мероприятия в Общината. Чепеларе беше домакин и на едно интересно събитие. Полицейската международна асоциация организира първия по рода си фолклорен фестивал и за домакини бяхме избрани ние. Летният сезон ще завършим с националните хайдушки празници, които ще се проведат за трета поредна година. Надявам се те да се затвърдят и да останат в календара на община Чепеларе. Броят на посетителите се увеличава всяка година. Целта на тези празници е не само да популяризираме Чепеларе като туристическа дестинация, но и да съхраняваме историята и да предаваме на идните поколения информация за делото капитан Петко и за това какво е направил той за Чепеларе и Родопите. Длъжни сме да съхраним историята и да я предадем на децата ни“, каза още Чакърова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.