НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

23 Септември 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейският съюз по външните работи Федерика Могерини се срещна снощи с министър-председатели и министри на шест държави от Западните Балкани, пише македонският вестник “Независен“, и е обсъдила значението на Македония и Албания за Общността, както се съобщава в изявление на службата й.
Срещата, проведена в кулоарите на Общото събрание на ООН, обсъди още европейската перспектива на целия регион и постигнатия напредък.
"Те (страните от Западните Балкани) изразиха подкрепа за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, както и на Албания, подчертавайки, че това решение е от решаващо значение не само за двете страни, но и за целия регион и за Европа", се казва в изявление на службата на представителката на ЕС.
Освен това, каза Могерини, присъстващите на срещата са се съгласили, че преговорите между Сърбия и Косово, свързани с признаването на независимостта на Прищина и евентуалното премахване на стопроцентовите мита, наложени срещу Белград, трябва да продължат и да се постигне споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни.
„Всички наши партньори от Западните Балкани потвърдиха своята твърда ангажираност към перспективата на ЕС, подчертавайки, че всички те продължават да работят по реформите (нужни за приема им), както и за подобряването на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, се казва още в съобщението на Могерини.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Могерини организира работна вечеря в Ню Йорк с лидерите на Западните Балкани

A1 On (Македония): Могерини организира работна вечеря в Ню Йорк с лидерите на Западните Балкани

22 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се срещне с лидерите на Западните Балкани в Ню Йорк за работна вечеря, предава македонската електронна медия A1 On.
Могерини ще проведе срещата преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк, според информацията, разпространена от Европейската комисия.
Преди началото на Общото събрание на ООН Брюксел подчерта, че ЕС остава лидер в областта на глобалното сътрудничество, като продължава да подкрепя мира и демокрацията, и насърчава спазването международното право и правата на човека.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Бундестагът ще даде зелена светлина за преговори с Македония след една седмица

„Независен“ (Македония): Бундестагът ще даде зелена светлина за преговори с Македония след една седмица

20 Септември 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският Бундестаг ще даде зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, а на заседанието на 26 септември, на което тази точка е в дневния ред, лично ще присъства македонският вицепремиер Буяр Османи, пише вестник „Независен“.
Съобщението бе направено от Османи след срещата му с германския министър за Европа и представител на ФРГ в ЕС Михаел Рот.
„Получих уверение от Рот, че те, като правителство, ще бъдат твърди в искането си Бундестагът да даде зелена светлина за Северна Македония, като това ще се обсъжда в течение на една седмица. Мисля, че се движим в правилната посока, подкрепата от Германия е абсолютно решаваща за нас и очаквам, че всички тези усилия ще доведат до решение през октомври за започване на преговори. Потвърждението от германския Бундестаг ще бъде зелена светлина както за министър Рот, така и за германското правителство като цяло и канцлерката Меркел на предстоящите заседания на Европейския съвет през октомври, за да потвърди решението за започване на преговори“, каза македонският вицепремиер пред медиите.
По време на посещението си в Берлин Османи също се позова на най-новите развития в страната, като подчерта, че правителството е упорито и се ангажира да премахне всички официални и неофициални забележки, които могат да представляват пречка за решението от октомври.
„Постигнахме напредък във всички области, посочени от Европейския съвет, и непрекъснато постигаме солиден успех, успешно прилагане на приетите реформи“, отбеляза Османи.
От Берлин Османи пътува до Варшава, където се предвижда да се срещне с държавния секретар на Министерството на външните работи на Полша по европейските въпроси Конрад Шимански, а също и с министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович.
Посещенията в Берлин и Варшава са част от европейското турне на вицепремиера Османи преди заседанията на Съвета на ЕС през октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Македония направи всичко, което се очакваше от нея за прием в ЕС

Доналд Туск: Македония направи всичко, което се очакваше от нея за прием в ЕС

17 Септември 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. След днешната среща с министър-председателя Зоран Заев председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Македония е направила всичко, което се очаква от нея през изминалия период за присъединяване към Европейския съюз. Туск отбеляза, че страната се е справила с политическата криза от миналото много добре, по демократичен начин, цитира думите му македонският вестник “Нова Македония“
„Усилията на вашата страна през последните няколко години бяха забележителни. Претърпяхме една от най-тежките миграционни кризи. Това беше труден тест и период на действие, вашата страна се справи по-добре от много страни. Относно политическата криза намерихте решения, базирани на демократични принципи. Със споразуменията с България и Гърция станахте шампиони. Това, което сте направили, е международно признато и не трябва да бъде разбрано погрешно от ЕС“ каза Туск.
Председателят на Европейския съвет подчерта, че лидерите на ЕС са обещали през октомври да направят ясно изявление относно присъединяването на Македония към ЕС.
„Казах, че през юни вашата страна направи всичко, което се очаква през последните две години, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това продължава да е твърдата ми позиция. Искам да бъде кристално ясно, че в Брюксел няма съмнение относно върховенство на закона и борбата срещу корупцията във вашата страна. Но всеки може да оспори това по всяко време и ние знаем, че вашето правителство има ясна позиция по въпроса със Специализираната прокуратура“, каза Туск.
Той заяви, че Македония трябва да остане във фокуса на присъединяването към ЕС, но е необходимо и търпение.
„Не се съмнявам, че тази страна притежава качества. Скопие е най-доброто място, където бих искал да поканя лидерите на ЕС“, каза председателят на Европейския съвет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПЕС Сергей Станишев в Скопие: ПЕС с категорична подкрепа за започване на преговорите с ЕС през октомври

Председателят на ПЕС Сергей Станишев в Скопие: ПЕС с категорична подкрепа за започване на преговорите с ЕС през октомври

17 Септември 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. ПЕС с категорична подкрепа за започване на преговорите с ЕС през октомври. Правителството на Заев изпълни ангажиментите си, на ход е Съветът. Това съобщиха от пресцентъра на ПЕС.
„От името на социалистите в Европа, предадох на премиера Заев категоричната подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС през октомври. Северна Македония, водена от лявото правителството, извървя дълъг път на тежки политически реформи и в рамките на две години постигна забележителен напредък. Той беше оценен и от Европейската комисия, която поднови препоръката за започване на преговори с Македония, след като тя беше отнета по време на мандата на Груевски."
Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Скопие, където проведе срещи с премиера на Северна Македония Зоран Заев, както и с министъра на отбраната и зам.-председател на СДСМ Радмила Шекеринска. Посещението е месец преди заседанието на външните министри на държавите от ЕС, които трябва да дадат зелена светлина на преговорния процес.
„Малцина лидери остават в историята. Но Зоран Заев и Алексис Ципрас със сигурност ще бъдат записани в нея. Те платиха висока политическа цена и направиха немислимото, разрешавайки спор, продължаващ с десетилетия. Подписването на Договора за добросъседство с България, след повече от 10 години протакане от страна на Груевски, също беше важна крачка към стабилността в региона. Вярвам, че е въпрос на време и Българо-македонската историческата комисия да постигне консенсус по спорните теми. Сега на ход са страните-членки и очаквам ЕС най-после да изпълни поетите ангажименти, така както направи македонското правителство. Добре знаем каква е алтернативата в случай на ново отлагане - връщане към национализма и популизма, което само ще съживи тлеещите конфликти от близкото минало.“, коментира лидерът на европейските социалисти.
„Наред с реформите, необходими за покриване на критериите за членство в ЕС, кабинетът на Заев изпълни много от обещанията си към македонските граждани, днес те живеят по-добре и по-сигурно. Лявото правителство провежда истинска социална политика и не е случайно, че има повишаване на минималната и средната работна заплата в страната, спад на безработицата с 10%, мерки за младите. Важни са и реформите в съдебната система, във взаимодействие с ЕК. В Северна Македония вече няма усещането, че е възможно някой да е над закона. Това ме радва и искрено поздравявам нашите партньори от СДСМ за този успех. Защото недалеч е времето, в което като президент на ПЕС, идвах да ги подкрепя на огромния опозиционен митинг. Днес виждам, че освен тежката политическа отговорност да придвижат страната си напред, те успешно носят и тази на изпълнените предизборни ангажименти.
ПЕС решително ще подкрепи СДСМ в предстоящите парламентарни избори през 2020 г. Обмисляме голяма конференция, посветена на Югоизточна Европа с домакинството на Скопие.“, заключи Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.