НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Нарушенията по Южното Черноморие са намалели

Министър Николина Ангелкова: Нарушенията по Южното Черноморие са намалели

20 Септември 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нарушенията по Южното Черноморие са намалели. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „По отношение на сигурността има доста сериозен спад на престъпленията като кражби и грабежи. Като цяло нарушенията са сравнително по-малко в сравнение с предходния летен сезон. Надяваме се това да бъде така и през следващия туристически сезон - 2020 година“, добави министър Ангелкова. По думите й за месеците юни и юли България са посетили 2 700 000 чуждестранни туристи, като се наблюдава спад в рамките на 3.5%. „Тези данни са доста по-малко в сравнение с рекордната 2017 година, тогава имахме ръст от 19.8%. Тенденцията да запазим България като разпознаваема и устойчива дестинация ще продължим и за следващата година. Поискали сме и са осигурени 15 млн. лева за реклама“, поясни Николина Ангелкова. Тя заяви, че предстои в рамките на 2 седмици да се обявят условията на самата процедура, тъй като не става въпрос за подпомагане на чартърни полети, а за насърчаване на организирания туризъм през рекламата, така че да идват повече туристи, които да отсядат в местата за настаняване, регистрирани по Закона за туризма.
„В област Бургас като цяло картината по отношение на туристите е по-благоприятна отколкото в областите Варна и Добрич. Тук се наблюдава доста сериозен ръст на българите, които са пренощували, което значително компенсира по-малкия брой нощувки, които са реализирани от чужденци“, уточни министър Николина Ангелкова. По думите й Слънчев бряг отново води класацията по брой чуждестранни и български туристи и брой реализирани нощувки. 20% от приходите от туризъм се осигуряват от курорта Слънчев бряг и за периода юни и юли към момента постъпилите приходи от международен туризъм са над 1.2 млрд. лева.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че нарушенията са по-малко и морето е станало по-чисто. „Тази година мъртвите делфини са 42, а предната година бяха 70, а по-предната бяха около 80, което значи, че и там негативната тенденция е обърната обратно. Агенция „Пътна инфраструктура“ гарантираха, че за следващото лято по пътя Бургас – Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път“, добави Николов. Той подчерта, че тази година няма констатирано нито едно тежко престъпление по Южното Черноморие.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Блогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

Министър Николина Ангелкова: Блогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

20 Септември 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Блогъри и ще рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя добави, че ще бъдат проведени срещи с известни личности, които имат опит в тази сфера. Темите на предстоящите срещи ще бъдат свързани с възможността да се развива за културно-исторически туризъм у нас. Николина Ангелкова посочи, че през настоящата година средствата за национална реклама са 11 милиона лева, като настояванията са сумата да остане същата и за 2020 година. По думите й още 15 милиона лева обаче ще бъдат осигурени за реализация на механизма за насърчаване на организирания туризъм. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат представени и пред представителите на големите туроператори, с които министърът предстои да разговаря. Ангелкова каза още, че скоро ще бъде обявена отново и процедура за подобряване и актуализация на националния сайт за туристическа реклама.
Министър Николина Ангелкова добави, че към момента е рано да се коментира и предстоящия зимен сезон, тъй като голяма част от туристите посещават България с цел каране на ски. По думите й в средата на октомври би могло да се каже с по-голяма точност какви са прогнозите за зимния сезон. Най-сериозни анализи биха могли да бъдат направени, след като приключи борсата в Лондон, която се провежда в началото на месец ноември.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър, Николина Ангелкова: Има разминавания в очакванията на туристите свързани с  All inclusive и с това, какво получават

Министър, Николина Ангелкова: Има разминавания в очакванията на туристите свързани с All inclusive и с това, какво получават

20 Септември 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Има разминавания в очакванията на туристите свързани с All inclusive и с това, какво получават. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По този повод бранша е изпратил към Министерството на туризма предложение за дискусия, в която да се обсъди необходимо ли е очертаването на рамка, която да допълни Наредбата за категоризация. Ангелкова добави, че част от оплакванията в КЗП са били свързани именно с това. „Смятам, че е важно да стартираме дебат по темата, защото както бранша, така и сигналите, които получаваме от конкретните туристи показват, че има необходимост в тази посока“, добави министърът на туризма.По отношение на очакванията за следващия сезон Ангелкова заяви, че това което се прави в момента е провеждането на срещи с представители от водещи пазари, както и представители на бранша. Тя бе категорична, че ключов е българският пазар. През тази година, благодарение на инициативата „Естествено в България“ се бележи сериозен ръст на българските туристи в родните курорти. Николина Ангелкова даде за пример курорта „Албена“ където се отчита ръст от 15% на български посетители, като сходни са данните и за курорта „Св. Св. Константин и Елена“. „Успяхме да компенсираме спада на чужденци с нощувки реализирани от българи. Припомням само, че от началото на годината до месец юли броят на чуждестранните туристи, които са посетили България е над 5,1 млн., което е спад от 1,7%, спрямо 2018-а година. Именно затова се предприемат и сериозни мерки, за да можем да направим България устойчива туристическа дестинация“, категорична бе Николина Ангелкова.

Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова:  Няма констатирани драстични нарушения през този сезон по Северното Черноморие

Министър Николина Ангелкова: Няма констатирани драстични нарушения през този сезон по Северното Черноморие

20 Септември 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма констатирани драстични нарушения през този сезон по Северното Черноморие. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й това ясно говори, че макар и бавно се подобрява нивото на услугите предлагани в нискокатегорийните обекти. „Важно е да се отбележи, че в 4 и 5-звездните хотели имаме изключително добро ниво на предлаганите туристически услуги“, отбелязва министърът на туризма. По отношение на морските плажове Николина Ангелкова допълни, че 37 са общо договорите за наем и концесия в областите Варна и Добрич, като за Варна има 22 неохораняеми плажа. На 19 от тях е имало организирано морско спасяване, което е благодарение на това, че 10% от приходите от концесия отиват в Областна администрация, за да се осигури водното спасяване.
Едни от най-драстичните сигнали, които е бил получаван в Министерството на туризма са били свързани с достъпа до плажовете „Русалка“ и Болата. Ангелкова посочи, че благодарение на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие е наложен акт в размер на 10 000 лева. Освен това са били наложени и актове при установяване на неправомерно спрели автомобили на плажовете Болата и Шкорпиловци.
По отношение на проверките от страна на Агенцията по безопасност на храните, РЗИ и РИОСВ става ясно, че няма констатирани сериозни нарушения през този летен сезон.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие

Министър Николина Ангелкова: През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие

20 Септември 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Варна. През този сезон отчитаме ръст на българските туристи по родното Черноморие. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя посочи, че за месеците юни и юли страната ни е била посетена от над 2,7 млн. чуждестранни туристи, като това е спад с 3,5%, в сравнение с предходния сезон. „Предполагам ще се оправдаят и прогнозите на министерството за спад в туризма между 3 и 6%, които направихме в началото на годината“, коментира още Ангелкова. Това което се забелязва като тенденция, особено по отношение на националните курорти, е ръст по отношение на реализираните нощувки от страна на българските туристи и спад в рамките на 5 до 10% от страна на чуждестранните посетители. Министърът на туризма посочи, че за да могат да се преодолеят негативните тенденции в сектора, се работи в посока за създаване на механизъм за организирания туризъм и неговото насърчаване през рекламата. „Колко е важен сектор туризъм за българската икономика, става ясно от приходите, които за миналата година бяха над 8 млрд. лв.“, допълни Николина Ангелкова.
Освен по тези мерки, се работи и в насока съвместни туристически продукти с фокус културно-историческия, СПА и кулинарния туризъм, а целта е страната да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. По думите на министъра на туризма, Варна има много голям напредък в тази насока, като посочи, че от летище Варна от 17 дестинации ще има целогодишно полети.
Сред най-честите оплаквания постъпвали в КЗП Николина Ангелкова изтъкна тези свързани с категоризацията на хотелите и местата за настаняване, които не отговарят на действителността. Други нарушения са свързани с лошата хигиена и несъответствия с All inclusive услугите.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.