НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано в Момчилград

Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано в Момчилград

24 Септември 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Момчилград. Кърджали: Първично огнище на болестта африканска чума по свинете (АЧС) е констатирано в Момчилград. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Кърджали. Бил е засегнат животновъден обект тип „лично стопанство“, в което са отглеждани 10 прасета. Става дума за изгорялата преди седмица частна ферма в Момчилград. Пет от прасетата, умъртвени при пожара, са дали положителна проба за АЧС. Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол. Председателства я Севда Камбурова в качеството си на изпълняващ длъжността областен управител. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка,Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдение, която обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел. Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището, докладваха от Областната дирекция по безопасност на храните. При ловните дружинки няма отстреляни диви свине, заловени в капани или намерени трупове. От Областното пътно управление дезинфекцират редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от РПМ. Екипите на Регионалната дирекция по горите претърсват горските масиви. Епизоотичната комисия реши да бъде извършено ново преброяване на свините в личните дворове на територията на област Кърджали. При предишното преброяване животните бяха 210. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине. Службите на Българската агенция по безопасност на храните ще организират редовни клинични прегледи в личните стопанства с цел превенция на АЧС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стопанска сграда е горяла в Момчилград

Стопанска сграда е горяла в Момчилград

18 Септември 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Кърджали. 200 кв. м покривна конструкция и неуточнен брой свине-майки са изгорели при пожар в стопанска сграда в Момчилград, това съобщиха от пожарната в Кърджали за Радио „Фокус“. Пожарът е възникнал около 14.00 часа и е бил потушен от Пожарната в Момчилград с помощта на огнеборци от Кърджали. Огънят бързо се е разраснал и затова е било необходимо включването на пожарникари от Кърджали. Броят на свинете, които са се отглеждали в сградата, все още не е известен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.