НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Развитието на отношенията с Бразилия е приоритет на българската външна политика в Латинска Америка

Президентът Румен Радев: Развитието на отношенията с Бразилия е приоритет на българската външна политика в Латинска Америка

18 Септември 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава удостои бразилския посланик у нас Ана Мария Сампайо Фернандес с орден „Мадарски конник“ първа степен. Развитието на отношенията с Бразилия е дългосрочен приоритет на българската външна политика в региона на Латинска Америка. Това заяви президентът Румен Радев на „Дондуков“ 2 при награждаването на посланика на Бразилия у нас Ана Мария Сампайо Фернандес с орден „Мадарски конник“ първа степен. Дипломатът, чийто мандат в страната ни приключва, получи държавното отличие за нейните големи заслуги за укрепването и развитието на българо-бразилските отношения. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на церемонията в Гербовата зала държавният глава Румен Радев отбеляза ролята на посланик Сампайо за развитие на традиционно приятелските отношения между България и Бразилия. Ценим особено активната работа на посланик Сампайо за активизиране на политическите контакти и за доброто взаимодействие по отношение на кандидатурите на двете страни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи президентът.
Държавният глава открои приноса на бразилския дипломат и за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Бразилия, стокообменът за миналата година е нараснал с 80%. Развитие бележи и договорно-правната база между двете страни в областта на икономиката, търговията, науката и технологиите. Богатият професионален опит и активна работа на посланик Сампайо допринесоха безспорно за развитие на политическите отношения, на търговско-икономическото сътрудничество и за укрепване на деловите и културните връзки между нашите страни, отбеляза още държавният глава.Посланик Сампайо благодари за оказаната й чест и подчерта, че приема ордена като награда за отличните взаимоотношения между Бразилия и България през последните десетилетия. Дипломатът отбеляза ролята на България в поддържането и насърчаването на регионалния мир и просперитет. Общи са интересите на двете страни в областта на устойчивото развитие, правата на човека и международния мир. България е престижен магнит за бразилските професионални музиканти и студенти в областта на класическа музика, каза още дипломатът.
На церемонията днес присъстваха представители на дипломатическия корпус у нас, на изпълнителната и законодателната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще удостои посланика на Бразилия с орден „Мадарски конник - Първа степен“

Президентът Румен Радев ще удостои посланика на Бразилия с орден „Мадарски конник - Първа степен“

18 Септември 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще удостои посланика на Федеративна република Бразилия Ана Мария Сампайо Фернандес с орден „Мадарски конник“ първа степен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще започне в 11.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавното отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на отношенията между България и Бразилия.
В 12.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава ще отличи американския етнограф Мартин Кейниг с почетния знак на Президента на Републиката за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство.
Мартин Кейниг представя в София своята фотоизложба „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“. Изложбата, която се организира в партньорство с Националната художествена галерия, включва 73 фотографии от 7 балкански държави, най-много от България. Те са събрани в голям фотоалбум, който е допълнен с 2 аудио диска с автентичен фолклор.
От 15.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.