НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Продължава работата на българските служби и английските им колеги във връзка с мащабната операция срещу престъпната група за трафик на оръжие

Министър Младен Маринов: Продължава работата на българските служби и английските им колеги във връзка с мащабната операция срещу престъпната група за трафик на оръжие

19 Септември 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Варна. Продължава работата на българските служби съвместно с английските им колеги във връзка с мащабната операция срещу престъпната група, занимавала се с трафик на оръжие . Това каза във Варна министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Маринов посочи, че групата е изпращала пистолети, части от автоматични оръжия, боеприпаси и хероин от София до Великобритания. По думите му става въпрос за много сериозен канал, както и солидно количество оръжие, заглушители и за внушителни количества хероин, който е бил предназначен за Обединеното кралство.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд остави в ареста двама от задържаните за трафик на оръжия и наркотици към Англия, третият е под домашен арест

Специализираният наказателен съд остави в ареста двама от задържаните за трафик на оръжия и наркотици към Англия, третият е под домашен арест

19 Септември 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. На 18 септември 2019 г. следобед Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мерки за неотклонение на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Съдът уважи изцяло исканията на Прокуратурата и определи най-тежката мярка „Задържане под стража“ за ръководителя на групата – британски гражданин, и за един от участниците. За третия участник в групата обвинението поиска „Домашен арест“ заради тежко здравословно състояние и съдът прие изложените мотиви.
Тримата бяха задържани на 17 септември 2019 г. в София и в с. Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия.
Съвместните действия на българските и британските полицейски и съдебни органи бяха съгласувани.
При неутрализирането на групата в България на 17 септември 2019 г. бяха иззети 53 пистолета със заличени номера (повечето от марките „Глок“ и „Макаров“), заглушители за много от тях, над 2000 патрона, бронежилетки, както и около 80 кг хероин в разфасовки от по 500 г. Те били пакетирани в кашони като колетни пратки и задържани от разследващите по време на товаренето им, преди да поемат към Англия. Основният начин на трафика на оръжие и наркотици е бил чрез пратки по куриерски фирми. По време на полицейската операция в Англия също са задържани оръжия и наркотици от предишна пратка.
Основна насока в по-нататъшното разследване в България ще бъде разкриването на произхода на иззетите оръжия и наркотици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на оръжие и наркотици от България за Великобритания (ОБЗОР)

Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на оръжие и наркотици от България за Великобритания (ОБЗОР)

18 Септември 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на оръжие и наркотици от България за Великобритания. Подробности за успешната реализация оповестиха зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.
В началото на седмицата е стартирана международната координирана полицейска операция между българските и британските служби. Действията на територията на страната са осъществени от спецполицаи от отдел „Контратероризъм“ в ГД „Борба с организираната престъпност“, под наблюдението на Специализираната прокуратура.
Главен комисар Ивайло Иванов определи като много добър пример на сътрудничество международната операция, която още веднъж доказва, че българските правооохранителни органи действат бързо, съвестно и имат сили и способности да се справят с всяко едно предизвикателство. Детайли за предприетите оперативни действия представи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Работата е започнала по оперативна информация за български гражданин – криминално проявен за наркоразпространение, който ще се опита да извърши трафик на оръжие за Великобритания. В рамките на около седмица разследващите установили и други двама свързани с нелегалния трафик, единият от които британски гражданин, за когото има издадена Европейска заповед за арест за наркоразпространение на територията на Великобритания. На определен етап от разследването са уведомени партньорските служби, след което е пристъпено към паралелни действия на територията на двете държави. У нас са задържани трима души – двама български и един британски гражданин. Трима са и задържаните във Великобритания. При реализацията са намерени 53 пистолета, над 2000 боеприпаса, заглушители за част от оръжията, общо около 80 кг хероин, фалшиви лични документи на един от членовете на престъпната група, бронежилетка, както и сериозни суми пари. На арестуваните трима души са наложени мерки за неотклонение до 72 часа, като Специализираният съд в момента разглежда искането на прокуратурата за постоянното им задържане. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров подчерта, че предстои още много работа по случая, тъй като досъдебното производство е в ранна фаза. Към момента е ясна е част от схемата, използвана за осъществяване на престъпната дейност, като според първоначалните данни за осъществяване на трафика са използвани куриерски услуги.
Висока оценка за работата на ГДБОП и на Специализираната прокуратура даде заместник главният прокурор Иван Гешев. „Подобен тип досъдебни производства дадоха резултата, който отчете Европейската комисия, а именно - временно прекратяване на наблюдението върху показателя „организирана престъпност“. Този резултат, който е важен за цялата държава, се дължи основно на специализираните структури от съдебната власт, както и на колегите от МВР и в частност на ГД „Борба с организираната престъпност“, добави той.
Теодора ПАТРОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Двама български граждани и един английски са задържани във връзка с трафика на оръжие и наркотици

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Двама български граждани и един английски са задържани във връзка с трафика на оръжие и наркотици

18 Септември 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Двама български граждани и един английски са задържани във връзка с трафика на оръжие и наркотици. Това каза на директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Информацията я придобихме в началото на този месец. Става въпрос за лице български гражданин, който ще се опита да извърши трафик на оръжие за Великобритания. Истинската оперативна работа започна тогава, като реално на нас не ни беше ясно този български гражданин, той е криминално проявено лице, свързано с наркоразпространение на изключително ниско ниво, кои са неговите връзки, кои са хората над него, кои са хората, които му носят тези оръжия“, обясни той. „В крайна сметка за около седмица нещата се развиха изключително бързо като колегите успяха да установят още няколко лица, между които и чужд гражданин. Едното от лицата, които са съпричастни с тази дейност, е обявено с европейска заповед за арест за наркоразпространение на територията на Великобритания“, допълни гл. комисар Спиридонов.
„Колегите си свършиха изключително добре работата, като установиха къде живее, къде е неговата квартира и кои са му връзките. До момента, в който се стигна на 17-ти, и беше направена тази въпросна реализация. Общо от цялата реализация сме намерили 53 пистолета, около 50 килограма хероин с процентно съдържание 40 %“, каза още той. Гл. комисар Спиридонов обясни, че според тях това количество е разредено в подходящ процент, тъй като обикновено наркотичните вещества, които влизат на територията на България са с доста високо процентно съдържание. „Също така фалшиви лични документи на едно от лицата, бронежилетка, заглушители, изключително много боеприпаси – над 2000 патрона. В общо линии всяко едно от оръжията беше комплектовано с кутия боеприпаси към него“, допълни той. „Бяха проведени действия и на английска територия, задържани са няколко лица, намерено е оръжие, боеприпаси и наркотични вещества“, каза още гл. комисар Ивайло Спиридонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод съвместна операция между Специализираната прокуратура и британските правоохранителни органи

В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод съвместна операция между Специализираната прокуратура и британските правоохранителни органи

18 Септември 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. От 15.00 часа в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата представители на Специализираната прокуратура ще дадат брифинг във връзка със съвместна операция с британските правоохранителни органи. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.