НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

El Pais: Испания отива към четвърти избори за четири години

El Pais: Испания отива към четвърти избори за четири години

20 Септември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е по-близо от всякога до четвъртите си общи избори за толкова години, след като политическите партии не успяха да постигнат управленска сделка след нерешителните парламентарни избори на 28 април. Въпреки месеците преговори не бе постигнато споразумение между Социалистическата партия (СП), която спечели най-много депутати на вота през април, но не успя да получи мнозинство, и нейния най-вероятен партньор – ляво-популистката Унидас Подемос. Действащият премиер Педро Санчес също не успя да сключи какъвто и да е договор с двете други най-големи партии в политическия спектър на Испания - консервативната Народна партия (НП) и дясноцентристката Сиудаданос (Граждани), пише вестник El Pais.
След установена процедура, през последните два дни кралят на Испания Фелипе VI се среща с лидерите на партии с конгресно присъствие, за да провери дали Санчес има достатъчно подкрепа сред депутатите в долната камара на парламента на Испания, за да бъде гласуван отново на поста си като министър-председател.
След завършването на кръга от срещи, говорителят на Конгреса Меритсел Бате отиде да се срещне с краля, за да го запознае със заключенията си. След тази среща кралския домпусна официално изявление, в което казва, че кралят няма да представи свой кандидат. Според документа, Фелипе VI, „стигна до заключението, че няма кандидат, който да разчита на необходимата подкрепа в Конгреса на депутатите, които да му дадат доверието си“.
Ако не станат някакви изненади в последния момент, парламентът ще бъде разпуснат следващата седмица, а новите избори ще се проведат на 10 ноември.
Последният момент, когато може да се проведе заседание за инвеститура може да се проведе до полунощ на 23 септември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Партийните лидери в Испания с последни опити да формират правителство преди изтичането на крайния срок

Reuters: Партийните лидери в Испания с последни опити да формират правителство преди изтичането на крайния срок

17 Септември 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият премиер на Испания Педро Санчес проведе редица телефонни разговори с лидерите на партии в страната във вторник, в опит да излезе от политическия застой и да избегне четвърти парламентарни избори за последните четири години, предава Reuters.
Но неназован източник на британската агенция, запознат с хода на преговорите, се съмнява в шансовете да се постигне договорка.
Четвъртата по големина икономика на еврозоната е в политически вакуум след нерешителните избори през април, в които Социалистическата партия на Санчес спечели най-много места, но не успя да осигури мнозинство.
Но тъй като крайният срок за формиране на правителство наближава - и ако парламентът не потвърди Санчес като премиер до следващия понеделник, Испания ще проведе още един вот през ноември – политическото маневриране засили скоростта си, отбелязва „Ройтерс“.
Лидерът на социалистите е позвънил на лидера на дясноцентристката „Сиудаданос“, лидера на ляво-популистката „Унидас Подемос“ Пабло Иглесиас и лидера на дясноцентристката „Народна партия“ Пабло Касадо, за да научи дали има вероятност да подкрепят кандидатурата му да бъде потвърден като министър-председател, съобщава източник от неговата фракция.
„Амбицията на Педро Санчес е да формира законодателната власт, без да се налага да ходи на избори“, каза източникът.
Партийните лидери обаче прекараха повече време публично да се обвиняват един друг за безизходицата, отколкото в преговори през последните месеци, а източникът, близък до разговорите, поставя под съмнение шансовете за сделка в последните дискусии.
„Искаше да покаже, че са се опитвали до края“, казва събеседникът на агенцията.
В хода на телефонния им разговор, Иглесиас е казал на Санчес, че не е променил позицията си и че ако действащият премиер не се съгласи на пълноправна коалиция, той няма да го подкрепи, съобщават източници и от Социалистическата партия и от „Унидас Подемос“.
Санчес от месеци казва, че Подемос ще бъде неговият предпочитан партньор, но отхвърли идеята за подобна коалиция.
Междувременно Касадо отново повтори нежеланието си да подкрепи Санчес като премиер, заяви източник от социалистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Парламентът в Мадрид възобновява работа на фона от заплахата за нови избори

El Pais (Испания): Парламентът в Мадрид възобновява работа на фона от заплахата за нови избори

9 Септември 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Тази седмица парламентът в Мадрид възобновява работата си след лятната почивка, но на фона на заплахата от необходимостта от провеждането на нови избори в страната, отбелязва испанският национален ежедневник El Pais.
Приближаването на крайния срок за съставяне на правителство – 23 септември – приближава, и ако такова не бъде договорено, Мадрид ще бъде принуден да обяви ново гласуване. Ситуацията възпрепятства работата на всички партии в парламента и най-вече на председателя на органа Меритксел Батет, обвиняван от мнозина в защита на опозицията. Въпреки сложното положение той обаче изрази надежда за повече „нормалност“ в седмицата на първите заседания след ваканцията на парламента.
Двете камари на парламента бяха разпуснати на 5 март за свикване на избори. След тях обаче не бе договорено съставянето на правителство. Уточнява се, че първото заседание на законодателния орган в Мадрид е насрочено за сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Действащият премиер на Испания Педро Санчес: Има трети вариант освен изборите и коалицията

Действащият премиер на Испания Педро Санчес: Има трети вариант освен изборите и коалицията

3 Септември 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият премиер на Испания Педро Санчес се надява, че настоящата политическа безизходица ще бъде решена без нужда от повторни общи избори. В интервю за вестник El Pais, което даде в Ла Монклоа, седалището на испанското правителство, лидерът на Социалистическата партия (СП) сериозно защити „трети път“, който също ще заобиколи опцията за коалиция с левичарите Унидас Подемос.
Санчес, който ще представи последното си предложение във вторник в Мадрид, заяви, че то се основава на обща прогресивна програма, която трябва да му позволи да осигури достатъчно парламентарна подкрепа, за да бъде потвърден като нов премиер на Испания. Той оглавява действаща администрация от изборите на 28 април, които СП спечели, но без мнозинство за съставяне на правителство. Сесията за инвеститура, проведена през юли, завърши с поражение, когато Санчес не успя да привлече нужните 176 гласа. Това от своя страна предизвика отброяване до новите избори, което завършва на 23 септември. Новият вот ще се проведе през ноември и ще бъде четвъртият за четири години.
Според лидерът на социалдемократите последните 12 месеца от парламентарното сътрудничество с Унидас Подемос са били много положителни, тъй като са довели до неща като бюджетен план, който и двете леви групи подкрепят. Бюджетният план обаче не мина през Конгреса и това предизвика предсрочните избори на 28 април.
„Тези избори не бяха резултат от несъгласие между СП и Унидас Подемос, а решение на Народната партия [НП], „Сиудаданос“ и каталунски сецесионистки групи, които всички гласуваха заедно срещу бюджета“, казва Санчес.
Действащият премиер настоява, че все още има време преди 23 септември да се договорят основните точки на обща прогресивна програма и отбелязва, че администрациите му винаги са включвали независими министри с доказан опит.
Но Санчес не смята, че е възможно връщане към идеята за коалиция, каквато все още иска Унидас Подемос, защото, както казва той, такъв ръководен екип не би имал сплотеност въз основа на предишни разговори, които е водил с лидерите на левицата.
Санчес защитава прогресивната изпълнителна власт, която няма да разчита на сепаратистки партии за своята законодателна работа и отбелязва, че подкрепата за сецесията е на най-ниското ниво от 2017 г., според последните проучвания.
„Няма причина защо трябва да проведем избори“, настоява той, като предупреждава, че не всичко зависи изцяло от Социалистическата партия. И дори в крайна сметка испанците да отидат на избори, той казва, че ще изберат да гласуват за стабилност, която според него може да бъде осигурена само от неговата партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Дясната коалиция формира правителство в Мадрид

El Pais: Дясната коалиция формира правителство в Мадрид

15 Август 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Изабел Диас Аюсо стана новият регионален премиер на Мадрид в сряда след двудневен дебат в местния парламент, пише левичарското испанско издание El Pais, като посочва, че испанската столица за първи път е управлявана от коалиционно правителство – това на дясноцентристките „Народна партия“ и „Суидаданос“ („Гражданите“) с подкрепата на дясната „Вокс“. Същият формат първо бе използван за формирането на правителство на най-големия автономен регион Андалусия.
„Предизвикателство, чест и привилегия е да председателствам първото коалиционно правителство“, заяви Аюсо. „Ръководителите на отдели от едната страна ще трябва да предприемат мерки от другата страна и обратно. Това ще бъде чудесно упражняване на отговорност, здрав разум и уважение към гражданите“. Лидерите на леви партии в сряда поставиха под въпрос много от плановете на Аюсо за предстоящия мандат и й припомниха историята на корупционни случаи в Народната партия.
Коалиционното споразумение бе постигнато два месеца и половина след регионалните избори на 26 май и отразяват сложността на испанската политика след появата на нови фракции, като „Вокс“, „Сиудаданос“ и радикално-лявата „Подемос“.
В сряда Аюсо каза на депутатите в парламента на Мадрид, че ще изпълни програмните споразумение с „Гражданите“ и „Вокс“ „в тяхната цялост“. Тя се нуждае от гласовете на тези партии, за да поддържа мнозинството си.
Това публично изявление беше искане на „Вокс“, тъй като не съществува подписан документ след отказа на Сиудаданос да се ангажира директно с дясната партия.
Лидерите на левите партии поставиха под въпрос много от плановете на Аюсо за предстоящия мандат и припомниха корупцията в Народната партия.
„Намаляването на данъците за сметка на увеличаването на дълга, както прави [вашата партия], без да подобрява публичните услуги, беше грешка и ще продължи да бъде така“, каза Анхел Габилондо от Социалистическата партия (СП).
Изабел Сера от крайно лявата Унидас Подемос направи по-лична бележка и попита Аюсо дали смята, че ще мине много време, преди да бъде преследвана заради предполагаемата й роля в дело, свързано със заем за баща си, който остана неплатен.
Междувременно, Росио Монастерио от „Вокс“ не пропусна да припомни на НП и „Суидаданос“, че са на власт, за да „изчистят помийната яма“ и отново направи призив за опростяване на правителството (което всъщност ще се увеличи от 9 до 13 департамента). „Ние сме наясно с нашата политическа сила в това събрание. Само чрез съюз с париите, които защитават същата концепция да бъдем свободни и да бъдем себе си можем да предотвратим влизането на лявото в институциите“.
„Вашият страх не е да загубите свободата си, вашият страх е да загубите властта“, заяви Габилондо, като се позова на факта, че НП управлява региона без прекъсване от 1995 година. На изборите на 26 май социалистите получиха повече места – 37 срещу 30, но подкрепата от „Суидаданос“ и „Вокс“ позволи на дясно-центристите да останат на власт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Сто дни след изборите Испания все още не е близо до формиране на правителство

El Pais: Сто дни след изборите Испания все още не е близо до формиране на правителство

8 Август 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Изминаха 100 дни от парламентарните избори в Испания на 28 април и все още няма никакви сигнали, че действащият премиер Педро Санчес е по-близо до постигане на сделка за формиране на управляваща коалиция, която ще му позволи да се върне официално на поста министър-председател, пише левичарското испанско издание El Pais.
Лидерът на Социалистическата партия (СП), спечелила най-много гласове на вота през април, е далеч от мнозинство, което означава, че се нуждае от подкрепата на други партии, за да продължи да изпълнява длъжността премиер на Испания.
Санчес не успя да осигури нито абсолютно мнозинство, нито обикновено мнозинство в първия си опит през юли, след като преговорите с „Унидас Подемос“ (коалиция между Подемос и Обединената левица) се провалиха и последните решиха да се въздържат в двата кръга на гласуване.
Социалистите, които имат 123 места в Конгреса, зависят от подкрепата на 40 депутати на Унидас Подемос, но двете партии не успяха да постигнат управленска сделка, въпреки месеците преговори.
Санчес предложи на партията място за заместник министър-председател, както и министерства на здравеопазването, жилищата и равенството, но лидерът на Унидас Подемос Пабло Иглесиас поиска ролята на вицепремиера за социалните права и равенството, както и министерствата на здравеопазването, труда и науката и университетите – искане, което Санчес отхвърли.
Отношенията между СП и Унидас Подемос останаха обтегнати след провалените преговори, а източници от Ла Монклоа, седалището на централното правителство, казват, че в момента няма контакт между двете страни.
Сега Санчес се опитва с нова стратегия, за да спечели подкрепата на партията за борба с икономиите: вместо коалиционно правителство, действащият премиер иска да постигне споразумение за правителствените програми. Като част от тази стратегия Санчес се среща с женски асоциации, екологични групи, организации, които се борят срещу обезлюдяването и активистите в образованието. Но Унидас Подемос остават подозрителни. Депутатът от фракцията Пабло Ешеник написа в съобщение в „Туитър“: „Или държа 100% власт с 20% от гласовете и 35% от местата, или тласкам Испания към нови избори. Това продължава да е последният ултиматум на Педро Санчес. Всичко останало е само декорация“.
Ако Санчес не успее да постигне разбирателство с Унидас Подемос до втория потенциален вот през септември, Испания ще проведе нови избори през ноември. Това ще бъде четвъртият подобен вот за испанците в последните четири години и петите избори само през тази година.
СП призова дясноцентристките Народна партия (НП) и „Сиудаданос“ (Гражданите) да се въздържат при гласуването през юли, за да сложат край на политическата безизходица, но двете фракции отказаха. Нещо повече, в понеделник генералният секретар на НП Теодоро Гарсия Еге заяви, че СП трябва да се въздържи, за да позволи на НП и „Сиудаданос“ да формират коалиционно правителство, оглавено от председателя на НП Пабло Касадо. „Тъй като единственият проблем, който Испания има, за да не формира правителство е, че никой няма доверие на Педро Санчес – дори „Подемос“ и Пабло Иглесиас, трябва да бъде оставено място за друг кандидат“, заяви той.
Коментарите на политика дойдоха един ден, след като краля на Испания Фелипе VI отбеляза: „Ще е най-добре да се намери решение, а не да се провеждат избори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

6 Август 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Мадрид. След дълги преговори в Мадрид беше съставено първото регионално коалиционно правителство между консервативната Народна партия и дясноцентристката „Граждани“. Това става ясно след изявление на Игнасио Агуадо, регионалният лидер на „Граждани“, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.
Подобно на регионалното правителство в Андалусия, Народната партия и „Граждани“ имат нужда от гласовете на партията „Вокс“, за да съставят правителство. Крайнодясната партия първоначално каза, че би дала подкрепата си на консервативните партии единствено, ако те се приемат искания, включително отмяна на закони, защитаващи правата на представителите на ЛГБТ обществото, мерки за репатриране на мигранти без документи обратно в техните държави
След месеци преговори „Вокс“ се съгласи да се откаже от тези искания и представи нов документ с изисквания в четвъртък. Крайнодясната партия поиска намаляване на данъците, създаване на департаменти за социални проблеми, семейни проблеми и проблеми на раждаемостта, както и гарантиране на свободата на избора на училище. Те също искат силите на сигурността да получат информация за „нередовни“ мигранти от местните власти, както и „всички случаи на дискриминация, тормоз и насилие“ да бъдат третирани по един и същ начин.
Новите изисквания бяха приети от „Граждани“, които бяха силно критикувани за отношенията си с крайнодясната формация. „Ние имаме общи цели, лоялност към нашите ценности, нашите програми и принципи“, каза Агуадо в четвъртък, след като одобри документа на „Вокс“.
Решението на „Граждани“ дава възможност на Исабел Диас Аюсо от Народната партия да встъпи в длъжност като следващия министър-председател на регионалното правителство в Мадрид. „Това ще бъде първият път, в който мадридската общност ще бъде управлявана от коалиционно правителство с подкрепата на още една партия“, каза Аюсо.
Регионалният лидер на Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) Анхел Габилондо описа изискванията на „Вокс“ като „смущаващи“. Според него „духът на документа е консервативен, десен до крайност и измества платформата на цялото правителство в тази посока“.
След местните избори на 26 май, социалистите спечелиха най-много места в местния парламент, но дори с подкрепата на лявата партия „Мас Мадрид“ и „Унидас Подемос“ те не можаха да съберат достатъчно гласове, за да победят десния блок на Народната партия, „Граждани“ и „Вокс“.
Предстои да бъде назначена датата на встъпване в длъжност на Исабел Диас Аюсо. Народната партия печели всички избори в Мадрид от 1991 г. насам, като управлява без прекъсване от 1995 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

5 Август 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Мадрид. След дълги преговори в Мадрид беше съставено първото регионално коалиционно правителство между консервативната Народна партия и дясноцентристката „Граждани“. Това става ясно след изявление на Игнасио Агуадо, регионалният лидер на „Граждани“, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.
Подобно на регионалното правителство в Андалусия, Народната партия и „Граждани“ имат нужда от гласовете на партията „Вокс“, за да съставят правителство. Крайнодясната партия първоначално каза, че би дала подкрепата си на консервативните партии единствено, ако те се приемат искания, включително отмяна на закони, защитаващи правата на представителите на ЛГБТ обществото, мерки за репатриране на мигранти без документи обратно в техните държави
След месеци преговори „Вокс“ се съгласи да се откаже от тези искания и представи нов документ с изисквания в четвъртък. Крайнодясната партия поиска намаляване на данъците, създаване на департаменти за социални проблеми, семейни проблеми и проблеми на раждаемостта, както и гарантиране на свободата на избора на училище. Те също искат силите на сигурността да получат информация за „нередовни“ мигранти от местните власти, както и „всички случаи на дискриминация, тормоз и насилие“ да бъдат третирани по един и същ начин.
Новите изисквания бяха приети от „Граждани“, които бяха силно критикувани за отношенията си с крайнодясната формация. „Ние имаме общи цели, лоялност към нашите ценности, нашите програми и принципи“, каза Агуадо в четвъртък, след като одобри документа на „Вокс“.
Решението на „Граждани“ дава възможност на Исабел Диас Аюсо от Народната партия да встъпи в длъжност като следващия министър-председател на регионалното правителство в Мадрид. „Това ще бъде първият път, в който мадридската общност ще бъде управлявана от коалиционно правителство с подкрепата на още една партия“, каза Аюсо.
Регионалният лидер на Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) Анхел Габилондо описа изискванията на „Вокс“ като „смущаващи“. Според него „духът на документа е консервативен, десен до крайност и измества платформата на цялото правителство в тази посока“.
След местните избори на 26 май, социалистите спечелиха най-много места в местния парламент, но дори с подкрепата на лявата партия „Мас Мадрид“ и „Унидас Подемос“ те не можаха да съберат достатъчно гласове, за да победят десния блок на Народната партия, „Граждани“ и „Вокс“.
Предстои да бъде назначена датата на встъпване в длъжност на Исабел Диас Аюсо. Народната партия печели всички избори в Мадрид от 1991 г. насам, като управлява без прекъсване от 1995 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанските избиратели са разочаровани от липсата на правителство, само половината искат избори, показва анкета

El Pais: Испанските избиратели са разочаровани от липсата на правителство, само половината искат избори, показва анкета

2 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Неуспешният опит на Педро Санчес да бъде утвърден като премиер на Испания доведе до разочарование, тъга и ярост сред левите избиратели и до облекчение и задоволство сред десните, показва анкета, поръчана от испанското издание El Pais.
Проучване на общественото мнение на агенция 30dB показа, че 71,6% от избирателите са или разочаровани, или най-малкото загрижени от начина, по който се държат техните политически представители през дългия следизборен период, който завърши с неуспешен опит за утвърждаване на правителство миналата седмица.
Само десните и крайно-десните избиратели смятат, че завръщане при избирателните урни ще бъде добро решение за Испания, която вече премина през три парламентарни вота в последните четири години. Последният, на 28 април, бе спечелен от Социалистическата партия, но фракцията не успя да стигне дори близо до мнозинство и се провали в опитите си да формира коалиция.
Дългите преговори с „Унидас Подемос“ (УП) не успяха да набавят нужните мандати в парламента, след като последните искаха коалиционно правителство и отхвърлиха предложението на Санчес само да гласуват в полза на предложенията на Социалистическата партия и да получат няколко социално ориентирани позиции.
Само 5% от избирателите на двете партии подкрепят нови избори през ноември, като начин за излизане от задънената улица. Но според испанското законодателство, ако не бъде формирано правителство до 23 септември, парламентът ще бъде разпуснат автоматично и ще бъдат насрочени нови избори.
Междувременно, сега Санчес се опитва да убеди УП да приеме еднопартийно правителство на СП със споделена програма, но без позиции в кабинета за крайно-левите „Унидас Подемос“.
Лидерът на социалистите е изпратил писмо до редовите членове на партията с плановете си да предотврати нови избори. Санчес иска правителство в португалски стил, като се позовава на левичарския съюз, подкрепящ правителството на социалиста Антонио Коща в Португалия.
Засега Подемос отхвърля тази идея и настоява за коалиционно правителство, отразяващо парламентарното присъствие на партията: 42 депутати в 350-местните Кортеси, което я прави четвъртата сила в Конгреса след СП, Популярната партия (ПП) и Сиудаданос (Граждани).
Вместо да насрочи нови разговори с лидера на Подемос Пабло Иглесиас, Санчес реши да се срещне „с различни групи на гражданското общество като феминистки и екологични асоциации, социални агенти и групи от третия сектор, за да могат те да допринесат за създаването на общо пространство, за да се достигне до прогресивно правителство“, се казва в писмото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Испанците са недоволни от парализата във властта, показва проучване

El Pais (Испания): Испанците са недоволни от парализата във властта, показва проучване

1 Август 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Проучване на компанията 40dB, проведено за националния ежедневник El Pais, показва, че 71,6% от гражданите на Испания се чувстват ядосани, разочаровани и притеснени от парализата във властта, възникнала след провала на двете гласувания в парламента за утвърждаване на лидера на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес на премиерския пост в Мадрид.
Малка част от гражданите, които симпатизират на различните партии в дясно на политическия спектър, казват, че са почувствали „облекчение, удовлетворение или щастие“ след провала на гласуванията.
В проучването се открояват две тенденции. Първата е, че около 70% от гражданите смятат, че нестабилността и политическата блокада, които произтичат от факта, че няма правителство, „отрицателно или много отрицателно“ се отразяват на напредъка на икономиката и благосъстоянието на обикновеното население. Втората е, че само избирателите на десните и крайнодесните смятат, че новите избори може да предложат решение на кризата, може би защото смятат, че това ще бъде втори шанс за техните лидери.
По-голямата част от онези, които се разпознават отляво, напълно отхвърлят тази възможност и се обявяват в подкрепа било то на коалиционно правителство между ИСРП и „Унидас Подемос“, било то на еднопартийно правителство на социалистите.
Тенденциите, посочени в проучването, би трябвало да бъдат от полза за онези, които се готвят да намерят изход от блокадата на правителството, без излишни разходи. Знаейки настроенията на гражданите, преговарящите биха могли да се опитат да преодолеят различията си и да намерят основа, която позволяват отключване и улесняване на следващото гласуване за премиер през септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Педро Санчес започва "дискретна" подготовката на предизборната кампания

El Pais (Испания): Педро Санчес започва "дискретна" подготовката на предизборната кампания

29 Юли 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Председателят на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес не се е отказал от преговорите за постигане на споразумение за формиране на правителство, но същевременно започва дискретна подготовка за предизборна кампания, коментират в редакцията на националния ежедневник EL Pais.
„Избирателната машина започва да работи – във всеки случай“, коментира изданието, като подчертава, че никой в ИСРП не иска избори, но са готови за тях, в случай че няма алтернатива.
Провалът на Санчес в двете гласувания за оставането му на премиерски пост обърка множество планове. Изглежда обаче, че сметките за формиране на правителство в Мадрид се оказаха далеч от реалността.
Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес загуби и втория вот в парламента за утвърждаването му на власт, което отвори пътя за нови избори в страната.
Възможността за формирането на коалиционно правителство се провали миналия четвъртък, след като ИСРП не успя да постигне споразумение с „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за поделянето на властта. Санчес изтъкна като причина за провала прекомерните искания на Иглесиас с оглед факта, че партията е четвърта политическа сила в страната и няма управленски опит. Сега започва да тече срокът от два месеца, в който може да бъде направен нов опит за успешно гласуване в парламента, преди да бъдат насрочени нови избори. Въпреки провала, Санчес обяви, че ще направи нов опит да спечели доверието на депутатите.
След вота Санчес подчерта, че е готов да се върне „на изходна точка“ и да „проучи нови пътища“ за излизане от патовата ситуация. Съгласно думите му са налице „причини“ да се „търси споразумение с Народната партия (НП), „Граждани“ и „Унидас Подемос“.
Според източници от ИСРП стратегията на действащия премиер е отново да се опита да убеди трите партии да се въздържат от възпрепятстване на неговото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Санчес загуби и втория вот в парламента, но обяви нови преговори

El Pais (Испания): Санчес загуби и втория вот в парламента, но обяви нови преговори

26 Юли 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес (ИСРП) загуби и втория вот в парламента за утвърждаването му на власт, което отваря пътя за нови избори в страната, пише националният ежедневник El Pais.
Възможността за формирането на коалиционно правителство се провали в четвъртък, след като Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) не успя да постигне споразумение с „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за поделянето на властта. Санчес изтъкна като причина за провала прекомерните искания на Иглесиас с оглед факта, че партията е четвърта политическа сила в страната и няма управленски опит. Сега започва да тече срокът от два месеца, в който може да бъде направен нов опит за успешно гласуване в парламента, преди да бъдат насрочени нови избори. Въпреки провала, Санчес обяви, че ще направи нов опит да спечели доверието на депутатите.
След вота Санчес подчерта, че е готов да се върне „на изходна точка“ и да „проучи нови пътища“ за излизане от патовата ситуация. Съгласно думите му са налице „причини“ да се „търси споразумение с Народната партия (НП), „Граждани“ и „Унидас Подемос“.
Според източници от ИСРП стратегията на действащия премиер е отново да се опита да убеди трите партии да се въздържат от възпрепятстване на неговото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Педро Санчес загуби вота на доверие

AFP: Педро Санчес загуби вота на доверие

25 Юли 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Временният премиер на Испания Педро Санчес загуби и втория вот на доверие в Парламента в четвъртък, предава AFP, като агенцията напомня, че до това се стигна след като преговорите за формиране на управляваща коалиция с партията „Подемос“ се провалиха.

Освен 123-те гласове от собствената му Социалистическа партия, Санчес получи само един единствен допълнителен глас от друга формация, което го отдалечи твърде много от нужното обикновено мнозинство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Педро Санчес обяви, че няма достатъчно подкрепа за да спечели вота на доверие

AFP: Педро Санчес обяви, че няма достатъчно подкрепа за да спечели вота на доверие

25 Юли 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Временният министър-председател на Испания Педро Санчес разкри в четвъртък, че няма достатъчно подкрепа за да спечели следизборния вот на доверие, до който се стигна при провала на преговорите за коалиция с крайнолевите, предава AFP.
„Съжалявам да отбележа, че парламентът остава блокиран“, каза социалистическият премиер пред долната камара, като добави, че споразумение или коалиция за управление с крайнолявата формация „Подемос“ „не е била възможна“.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Преговорите между ИСРП и „Унидас Подемос“ „тотално пропаднаха“

El Pais (Испания): Преговорите между ИСРП и „Унидас Подемос“ „тотално пропаднаха“

25 Юли 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В навечерието на втория вот за утвърждаване на Педро Санчес на премиерския пост в Мадрид, източник разкри, че преговорите между Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за формиране на правителство са „тотално пропаднали“, съобщава националният ежедневник El Pais. Причината за провала – според източника – са „неприемливите“ искания на Иглесиас.
Правителството на действащия министър-председател Педро Санчес заяви, че ако се огъне пред изискванията на „Унидас Подемос“ в замяна на подкрепата на днешното гласуване, то ще се стигне до „създаване на две правителства" в рамките на едно, като по-голямата част от социалните и икономическите политики в ръцете на Иглесиас.
„Унидас Подемос“ не потвърди официално, че преговорите са се разпаднали, и вместо това заяви, че „продължава да разгледжа опции за коалиционно правителство“, подчертава изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Страхът от нови избори в Испания може да доведе до споразумение за правителство в последния момент

El Pais (Испания): Страхът от нови избори в Испания може да доведе до споразумение за правителство в последния момент

25 Юли 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Страхът от нови избори в Испания може да доведе до постигане на споразумение за правителство в последния момент, коментират в редакцията на националния ежедневник El Pais, като припомнят, че в гласуването във вторник действащият министър-председател Педро Санчес не успя да спечели необходимата подкрепа за утвърждаването му на поста.
От редиците на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) потвърдиха, че новите избори няма да бъдат от полза за партията. Нарастващият риск от насрочването на такива увеличават шансовете ИСРП и „Унидас Подемос“ най-накрая да постигат споразумение за формирането на правителство.
Във вторник действащият министър-председател на Испания Педро Санчес загуби първия кръг от гласуването за избирането му на премиерски пост. От 350-те депутати в законодателния орган в Мадрид отсъстваха четирима - лидерите на движението за каталунската независимост, които са в затвора в очакване на присъдите си за събитията от началото на октомври 2017 г. в североизточния испански регион. Този факт обаче не променя аритметиката в залата, тъй като Санчес все още се нуждае от 176 гласа - половината от депутатите плюс един, за да остане на власт. След ден и половина разисквания, Санчес си осигури 124 гласа „за“, 123 от които - от неговата партия (ИСРП) и един допълнителен от малката регионална партия на Кантабрия. Въздържалите се в гласуването бяха 52-ма. Сред липсващите гласове бяха тези на членовете на консервативната Народна партия (НП), дясноцентристката „Граждани“, крайнодясната „Вокс“ и
Каталунската републиканска левица.
Близо три месеца след победата на общите избори, Санчес се опитва до последната минута да събере достатъчно гласове, за да сформира правителство. Последните му думи преди гласуването по-рано тази седмица бяха към „Унидас Подемос“, НП и „Граждани“, които призова да проявят „щедрост“ и да подходят към ситуацията „отговорно“.
Ако Санчес се провали и при второто гласуване, ще има двумесечен срок за намиране на нов кандидат за поста, след което Испания може да бъде изправена пред нови избори през есента, четвъртите за по-малко от четири години.
Санчес преговаря седмици с Пабло Иглесиас, лидерът на „Унидас Подемос“, в опит да постигне споразумение за правителство. Но преговорите са в застой и във вторник партията се въздържа - знак, че все още може да има надежда за постигане на споразумение преди втория кръг на гласуването в следобедните часове на деня.
В същото време, други регионални партии, които може би държат ключа към успеха на Санчес, като Баската националистическа партия, каталунските републиканци и малката партия на Валенсия оказват натиск за сключване на сделка с цел предотвратяване на нови избори.
Лидерите на „Унидас Подемос“ увериха, че са отворени за сделка в последната минута, стига ИСРП да им предложи нещо повече от „декоративни" позиции в бъдещото правителство. След като Санчес посочи желанието на Иглесиас да бъде част от кабинета като основен препъни-камък на споразумението, миналия уикенд той се оттегли от преговорите.
Според партията на Иглесиас ИСРП искат нови избори в страната, въпреки че източници от Ла Монклоа отричат категорично твърдението. Испания вече е провела четири избори тази година: общи, местни, регионални и европейски, а изтощеният електорат може би не желае да излезе на гласуване пети път, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Педро Санчес се провали в първия вот за избирането му за премиер, второто гласуване е в четвъртък

El Pais (Испания): Педро Санчес се провали в първия вот за избирането му за премиер, второто гласуване е в четвъртък

24 Юли 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес губи първия кръг от гласуването за избирането му на премиерски пост без абсолютното мнозинство в парламента, отбелязват в редакцията на националния ежедневник El Pais.
От 350-те депутати в законодателния орган в Мадрид отсъстваха четирима - лидерите на движението за каталунската независимост, които са в затвора в очакване на присъдите си за събитията от началото на октомври 2017 г. в североизточния испански регион. Този факт обаче не променя аритметиката в залата, тъй като Санчес все още се нуждае от 176 гласа - половината от депутатите плюс един, за да се върне на власт.
След ден и половина разисквания, Санчес си осигури 124 гласа „за“, 123 от които - от неговата партия (ИСРП) и един допълнителен от малката регионална партия на Кантабрия. Въздържалите се в гласуването бяха 52-ма. Сред липсващите гласове бяха тези на членовете на консервативната Народна партия (НП), дясноцентристката „Граждани“, крайнодясната „Вокс“ и
Каталунската републиканска левица.
Близо три месеца след победата на общите избори, Санчес се опитва до последната минута да събере достатъчно гласове, за да сформира правителство. Последните му думи преди гласуването бяха към „Унидас Подемос“, НП и „Граждани“, които призова да проявят „щедрост“ и да подходят към ситуацията „отговорно“.
Ако Санчес се провали и при второто гласуване, насрочено за четвъртък, Испания може да бъде изправена пред нови избори през есента, четвъртите за по-малко от четири години.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанският премиер Педро Санчес загуби първия вот на доверие

AFP: Испанският премиер Педро Санчес загуби първия вот на доверие

23 Юли 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Педро Санчес загуби първия вот на парламентарно доверие във вторник, като се опитва да остане на власт след неубедителна победа на парламентарните избори, предава AFP.
Второто, решително гласуване е насрочено за четвъртък следобед, като Санчес трябва да постигне коалиционна сделка с крайно лявата партия "Подемос" , която е политически съперник на оглавяваната от него Социалистическа партия.
Ако успее да сформира коалиционно правителство, то ще бъде първото такова в Испания след диктатурата. Ако не успее да постигне споразумение, Испания ще проведе четвъртите си избори за кратък период от време.
Общо 124 депутати от 350-местния парламент подкрепиха премиера на социалистите във вторник, което е недостатъчно.
В момента Санчес е временен премиер, след като партията му излезе на първо място на общите избори през април, но без да има мнозинството, за да може да състави правителство.
Партията "Подемос" и регионалните партии, които биха могли да подкрепят Санчес го обвиниха, че не е потърсил евентуални съюзници, въпреки че се нуждае от тяхната помощ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испанските социалисти ще загубят първия вот на доверие след като Подемос отказа да ги подкрепи

Reuters: Испанските социалисти ще загубят първия вот на доверие след като Подемос отказа да ги подкрепи

23 Юли 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Радикално-лявата испанска партия „Унидас Подемос“ съобщи във вторник, че няма да подкрепи Социалистическата партия на действащия премиер Педро Санчес на вота на доверие по-късно във вторник, от което става ясно, че социалистите няма да могат да формират правителство на първия от двата такива вота през тази седмица, предава Reuters.
Санчес, който спечели най-много депутати на предсрочните избори в страната през април, е далеч от това да си осигури достатъчно гласове за абсолютно мнозинство въпреки продължилите три месеца преговори с „Подемос“, отбелязва британската агенция.
Независимо, че най-вероятно ще загуби вота във вторник, той все пак може да спечели втория рунд в четвъртък, ако социалистите и партията на Пабло Иглесиас преодолеят своите различия и не срещнат съпротива от по-малките партии в долната камара на испанския парламент, посочва още медията.
„Все още е сме решили точно как ще гласуваме, но, със сигурност, няма да го подкрепим (Санчес)“, заяви главният преговарящ на Подемос Пабло Еченике пред радио „Кардена сер“.
Според системата на Испания за избор на министър-председател, Санчес ще се нуждае от абсолютно мнозинство от 176 гласа „за“ в 350-местния парламент, на вота във вторник. В другия кръг след два дни ще се прилагат различни правила, които изискват повече гласове „да“, отколкото „против“, без да се броят въздържалите се.
Еченик каза, че неговата партия иска да продължи да преговаря със социалистите, за да се опита да постигне споразумение за коалиционно правителство.
"Във всеки случай, коалицията на социалистите и Подемос би затруднила новото правителство да приложи големи промени в политиката, тъй като това би ограничило способността на Санчес да постигне споразумения с други партии в парламента", каза Антонио Барозу от политическата консултантска компания Teneo.
Източници в Подемос и Социалистическата партия заявиха, че основният въпрос е каква ще бъде ролята на министрите от Подемос.
Иглесиас обвини Санчес в парламента в понеделник, че иска да им даде чисто "декоративна" роля без никаква реална власт.
Ако Санчес не бъде потвърден като премиер в четвъртък, през септември могат да се проведат допълнителни гласувания. Ако и това се провали, ще бъдат проведени повторни избори на 10 ноември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Педро Санчес призова испанския конгрес да подкрепи „прогресивното, екологично, феминистко и проевропейско правителство“ на неговата Социалистическа партия

El Pais: Педро Санчес призова испанския конгрес да подкрепи „прогресивното, екологично, феминистко и проевропейско правителство“ на неговата Социалистическа партия

23 Юли 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият премиер на Испания Педро Санчес в понеделник призова конгреса да го подкрепи, за да не влезе страната в безизходица. Лидерът на Социалистическата партия (СП) заяви още на 28 април, че испанците са гласували за „прогресивното, екологично, феминистко и проевропейско правителство“. Но близо три месеца след като спечели парламентарните избори, Санчес все още се опитва да формира мнозинство и да направи правителство. Ако се провали, държавата отива на нови избори през есента – четвъртите за по-малко от четири години, пише местното издание El Pais.
Въпреки комфортната победа през април, която му даде 123 места в долната камара на парламента, Санчес все още е доста далеч от необходимите за абсолютно мнозинство. А 80-те дни на разговори с левичарската „Унидас Подемос“, най-вероятният партньор на социалистите, все още не са дали ясни резултати.
В двучасово обръщение, Санчес обсъди предизвикателствата, с които ще се заеме като нов премиер на Испания: „Безработицата и несигурните работни места, цифровата революция, извънредната ситуация с климата, дискриминацията на жените и бъдещето на Европа“. Освен това той защити конституционните реформи, за да предотврати бъдещи ситуации на безизходица след изборите.
Към края на речта си, Санчес се обърна директно към Унидас Подемос: „Постигането на сделка не е лесно, но ние сме обединени от обещанието на левицата“.
Подемос, която се стреми към коалиционно правителство със социалистите, казва, че досега Санчес им е предлагал само „символични отговорности” в бъдещото си правителство. Социалистите, от своя страна, казват, че съвместно правителство с Подемос би било невъзможно поради непримирими различия по критични въпроси като ситуацията в Каталуния.

Каталунският въпрос
В понеделник Санчес избягваше изобщо да обсъжда Каталуния. Този пропуск предизвика тежки критики от страна на опозиционните партии от целия политически спектър, от консервативната Народна партия (ПП), от дясноцентристката „Суидаданос“, дясната „Вокс“ и регионалните партии Каталунската републиканска левица (ERC), Навара Сума, Коалицията на Канарските острови. , Компромис, Регионалистическата партия на Кантабрия и дори баската радикално лява Билду.
Говорителят на ERC в конгреса Габриел Руфиян определи Санчес като „безотговорен и небрежен“. А лидерът на основната опозиционна НП Пабло Касадо отбеляза: „Не забелязахте белия слон, а той беше точно пред вас“.
В един момент Касадо спомена също за „лилавия слон с жълти панделки“, което потвърждава главното му послание, че Санчес е заложник на Подемос (чийто партиен цвят е пурпурен) и каталунските сепаратисти (които използват жълти ленти като символи на подкрепата за вкараните в затвора свои лидери): "С тях ще успеете да получите властта, но няма да можете да управлявате", прогнозира той.
Някои от по-малките партии държат ключа за завръщането на левия-либерал Санчес на власт, ако той не се завърне на длъжността във вторник и се проведе втори тур в четвъртък, което изглежда все по-вероятно. Тогава социалистическият кандидат ще има нужда от просто мнозинство на повече гласували „за“, отколкото „против“ и тогава вота „въздържал се“ ще е ключов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Прегорите между Санчес и „Унидас Подемос“ са обречени на провал

El Pais (Испания): Прегорите между Санчес и „Унидас Подемос“ са обречени на провал

16 Юли 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Седмица преди изтичането на крайния срок, в който испанските партии да се договорят за съставянето на правителството, действащият премиер на страната Педро Санчес (ИСРП) даде индикации, че преговорите с „Унидас Подемос“ са обречени на провал, коментира националният ежедневник El Pais.
Така шансовете на Санчес да получи необходимото мнозинство от гласовете в Конгреса преди заседанията на 22 и 23 юли изглеждат нищожни. Партията му спечели изборите на 28 април, но събраните гласове й гарантираха едва 123 места в парламента в Мадрид. „Унидас Подемос“ са четвърта сила с 42 депутати, зад Народната партия (66) и „Сиудаданос“ (57). Последните две партии обаче отказаха да подкрепят кандидатурата на Санчес.
Санчес и председателят на „Унидас Подемос“ Пабло Иглесиас се сблъскаха по въпроса за визията на бъдещото правителство, което според последния трябва да бъде коалиция с членове на кабинета от двете политически групи. Но Санчес се надява да преотстъпи на „Унидас Подемос“ само няколко министерски позиции. Действащият премиер казва, че дълбоките различия между двете партии по някои ключови въпроси биха направили невъзможно съвместното им управление. Така се стигна до момент, в който Санчес обяви официално прекратяването на преговорите. Санчес описва ситуацията като „маскарад“, чиято единствена цел е да оправдае отказа на Иглесиас да го подкрепи.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският парламент ще гласува мандат на Педро Санчес на 23 юли

El Pais: Испанският парламент ще гласува мандат на Педро Санчес на 23 юли

3 Юли 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Първият вот в парламента в Мадрид, с който действащият министър-председател на страната Педро Санчес от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП)може да бъде върнат на власт, за насрочен за 23 юли, съобщава националният ежедневник El Pais.
Заседанието обаче ще започне ден по-рано с дебат в Конгреса.
ИСРП спечели най-голям брой места на парламентарните избори на 28 април, но не успя да си гарантира абсолютно мнозинство. Това означава, чв Санчес се нуждае от подкрепата на други партии, за да бъде възстановен на премиерския пост. Социалистите имат 123 депутати в Конгреса, но се нуждаят от абсолютно мнозинство от 176 гласа, ако Санчес положи клетва на 23 юли. В случай че не успеят да си осигурят необходимата подкрепа, социалистите ще трябва да опитат да си гарантират обикновено мнозинство. При подобен сценарий гласуването за мандата на Санчес ще се състои на 25 юли.
Ако Санчес не положи клетва и при второто гласуване, той ще разполага с два месеца, за да се опита да получи необходимите гласове или да свика нови избори, които да се проведат на 10 ноември.
От редакцията припомнят, че към настоящия момент не е сигурна подкрепата за Санчес дори от ключовия му партньор „Унидос Подемос”

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.