НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Болтън за преговорите с Лукашенко: Това беше много важна среща

Болтън за преговорите с Лукашенко: Това беше много важна среща

29 Август 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Минск. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън определи срещата с президента на Беларус Александър Лукашенко, която продължи повече от два часа, като много важна. Съответното той заяви това пред репортери след преговорите с Минск, предава държавната информационна агенция БЕЛТА.
Според Болтън са обсъдени множество въпроси. Страните не са постигнали конкретни решения, но е подчертана важността на разговора. „Имахме много дълга дискусия с президента на Беларус (около 2 часа 15 минути). Тя обхвана много широки теми - политика, икономика, въпроси на сигурността както в региона, така и по света. Това беше много важна среща. Разбира се, ние не стигнахме до някакви конкретни решения, но беше много важно да обсъдим всички тези въпроси", заяви съветникът на американския президент.
Джон Болтън отбеляза, че Беларус и САЩ имат определени затруднения в отношенията и на срещата бяха обсъдени съответните въпроси. Друга тема на дискусията е била новата геополитическа реалност в региона и възможността за съвместна работа в това отношение.
В отговор на въпроса на БЕЛТА дали е обсъдена възможността за възстановяване на дипломатическото представителство между Беларус и САЩ на ниво посланик, съветникът на американския президент заяви: „Не обсъждахме този въпрос. Както знаете, имахме трудни моменти в двустранните отношения и трябва да видим напредък в определени области, така че да стигнем до възстановяването на дипломатическото представителство. Дойдох тук без намерение да отговарям на подобни въпроси. Но съм много благодарен на президента за възможността да се срещнем за един много интересен и важен дебат“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Беларус иска да „отвори нова глава“ в отношенията със САЩ

AFP: Беларус иска да „отвори нова глава“ в отношенията със САЩ

29 Август 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му ще се стреми към нов старт във връзките с Вашингтон. Съответното той заяви на среща със съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, предава AFP.
„От началото на влошаването на отношенията ни със САЩ постоянно предлагаме да обърнем тази лоша страница и да отворим нова глава в отношенията си", цитира агенцията думите, с които Лукашенко се обърна към Болтън в Минск по време на посещението на американски служител.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на Беларус каза на Болтън, че иска презареждане на отношенията със САЩ

Reuters: Лидерът на Беларус каза на Болтън, че иска презареждане на отношенията със САЩ

29 Август 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза на помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън в хода на преговорите им в Минск в четвъртък, че иска да презареди отношенията между двете държави, предава Reuters.
Болтън е най-високопоставеният американски служител, който пътува до Беларус от 20 години, посещение, което може да раздразни близкия съюзник на Минск Русия, която разглежда Беларус като буфер между западната й граница и Европа, тъй като връзките със Запада са потънали до минимума след Студената война, обяснява британската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Болтън в Минск: САЩ се интересуват силно от въпросите за правата на човека и неразпространението на оръжията

Болтън в Минск: САЩ се интересуват силно от въпросите за правата на човека и неразпространението на оръжията

29 Август 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Минск. Помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън разчита да намери общ език с Александър Лукашенко. Той заяви това в четвъртък в началото на преговорите с президента на Беларус в Минск, предава ТАСС.
„Благодаря за срещата, считам, че това е много добра възможност да проведем разговор по няколко теми от сферата на регионалната сигурност, както и по много важната тема за двустранното сътрудничество. Има няколко въпроса, които интересуват силно САЩ – въпросите за правата на човека и неразпространението на оръжията. И аз съм съгласен с вас, ние трябва да сме много откровени и си мисля, че ще съумеем да намерим общ език“, заяви Болтън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Минск започнаха преговорите между Лукашенко и Болтън

РИА Новости: В Минск започнаха преговорите между Лукашенко и Болтън

29 Август 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Минск. Съветникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън е в Двореца на Независимостта в Минск, където ще проведе преговори с президента на Беларус Александър Лукашенко, предава кореспондент на РИА Новости.
Това е първото посещение на толкова високопставено американско официално лице в Минск от 20 години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Беларус потвтърди визитата на Болтън в Минск

ТАСС: МВнР на Беларус потвтърди визитата на Болтън в Минск

29 Август 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Минск. Съветникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън
Е пристигне на визита в Минск в четвъртък, където ще проведе редица срещи на най-високо равнище. Това заяви в четвъртък на брифинг прессекретарят на Министерството на външните работи на Беларус Анатолий Глаз, предава ТАСС.
„На 29 август ще се проведе посещение в Република Беларус на съветника на президента на САЩ по националната сигурност посланик Джон Болтън. Планирани са срещи на високо равнище и преговори с министъра на външните работи Владимир Макей. Ще бъдат обсъдени въпроси на двустранните отношения и регионалната сигурност“, заяви говорителят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stratfor: Какво търси Болтън край руските граници

Stratfor: Какво търси Болтън край руските граници

29 Август 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В битката си с Русия за статута на велика държава, САЩ продължават да оглеждат нещо в периферията на евразийския гигант. Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън посети Украйна на 27 август в рамките на дейността си, целяща да „постави акцент върху суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическия курс на Украйна от страна на САЩ“, както твърди американското посолство в Киев. Но това не е единственото място, където Болтън – ключова фигура за борбата с Русия и член на висшето ръководство на специалните служби на САЩ и администрацията на президента – ще оглави работата по укрепването на американското влияние, защото след това идват визитите му в Беларус и Молдова, пише американския разузнавателно-информационен център Stratfor в материал, представен без редакторска намеса.

Защо това е важно

Времето, когато Болтън реши да посети Украйна, Беларус и Молдова, не беше избрано случайно. И така, посещението на Болтън в Украйна, на която Съединените щати оказаха значителна финансова подкрепа в продължаващия конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас, предхожда срещата на върха на „Нормандската четворка“, която ще събере представители от Украйна, Русия, Германия и Франция следващия месец. Те ще се опитат да възобновят прекъснатите преговори за този конфликт. Спирането на боевете в Източна Украйна е един от основните приоритети на украинския президент Владимир Зеленски, но в началото на мандата си той срещна трудности, включително когато Русия обяви, че ще предоставя паспорти на жителите на спорния регион. Срещите на Болтън в Киев, съответно, могат да стартират процеса на противодействие на подривната стратегия на Русия спрямо украинската държава.
Междувременно, ако планираното пътуване на Болтън до Минск наистина се осъществи, това ще бъде най-голямото американско посещение в Беларус през последните две десетилетия. Въпреки че Беларус е твърдо разположен в сферата на руското влияние, неотдавнашните разногласия между двете страни по отношение на доставките на петрол може би отвориха възможността САЩ да се опитат да разширят икономическите и енергийните връзки с тази държава. От съображения за сигурност САЩ вероятно официално ще консолидират плановете си за разширяване на военното си присъствие в Полша по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп във Варшава на 1 септември - това събитие може да предизвика съсредоточаване на руската военна сила в съседния Беларус. Като се има предвид това, цялото внимание ще бъде насочено към Болтън и дали той ще се опита да проучи почвата по въпросите на сигурността на Полша по време на престоя си в региона или може би ще предложи някакви преки мерки за предприемане на крачка към Беларус в интерес на нейната собствена сигурност. Подобни опити за установяване на отношения в периферията на Русия преди това дразнеха Москва. По време на пътуване до Кавказ миналата година Болтън излезе с идеята да продаде оръжие на Армения. Вашингтон и Ереван все още не са сключили никакви сделки за оръжие, но това не означава, че Кремъл не е приел това предложение за провокативно.
И накрая, Болтън ще посети Молдова малко след като проевропейските и проруските партии постигнаха споразумение за разделяне на властите в страната, това е поле на битка за влияние между Запада и Кремъл. Управляващата коалиция обаче е нестабилна, защото партиите се съгласиха да споделят правомощия само в лицето на общия враг - Демократическата партия, водена от олигарха Владимир Плахотнюк. Съответно коалиционните партньори се разминават значително във външната политика: социалистите са за интеграцията с Русия, а блокът ACUM е в полза на Запада. По този начин всяка подкрепа от Болтън, насочена към укрепване или поддържане на западната ориентация на правителството, ще бъде ключов фактор.

Предшестващите събития

Посещението на Болтън ще се проведе няколко седмици, след като САЩ официално се оттеглят от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Той беше твърд привърженик на оттеглянето или преразглеждането на договорите за контрол на оръжия с Русия, а също така се застъпва за засилване на санкциите срещу Москва. Вашингтон с ентусиазъм преследва двете цели по време на мандата на Болтън като съветник по националната сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Премиерът на Молдова обсъди с Болтън сигурността на страната

РИА Новости: Премиерът на Молдова обсъди с Болтън сигурността на страната

29 Август 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Премиерът на Молдова Мая Санду съобщи, че е обсъдила със съветника по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън въпроси за укрепване на сектора на сигурността и отбраната на страната на срещата им в четвъртък в Кишинев, предава РИА Новости.
Болтън е на кратка визита в Молдова за среща с държавното ръководство. След това той ще замине за Минск, където ще има среща с президента на Беларус Александър Лукашенко.
„Тази визита (на Болтън в Кишинев) е потвърждение на това, че САЩ са стратегически партньор на Молдова“, заяви премиерът на брифинг след срещата.
Санду съобщи, че в хода на разговорите е обсъдена темата за „укрепване на сектора за сигурност и сектора на отбраната, което има ключово значение за обезпечаването на независимостта и териториалната цялост на страната“.
Министър-председателят заяви още, че сред приоритетите на правителството е подписването на нов индивидуален план за действие по сътрудничеството Молдова-НАТО и преминаване към втората фаза на инициативата за укрепване на отбранителните способности на Молдова, която правителството реализира в сътрудничество с военните структури на САЩ.
„Помощта на САЩ в модернизацията на сектора за сигурност и отбрана в момента достига около 15 милиона долара на година“, каза Санду.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на САЩ: В Минск Болтън ще изрази подкрепа за независимостта на Беларус

Посолството на САЩ: В Минск Болтън ще изрази подкрепа за независимостта на Беларус

29 Август 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Минск. Съветникът на американския президен т по национална сигурност Джон Болтън в четвъртък ще пристигне на визита в Минск, за да обсъди въпроси от регионалната сигурност и да изрази подкрепа за независимостта на Беларус. Това се казва в съобщение на посолството на САЩ в Беларус, публикувано в „Туитър“, предава ТАСС.
„Съветникът по национална сигурност Джон Болтън ще посети Минск на 29 август. Посланикът Болтън ще се срещне с президента Лукашенко и министъра на външните работи Макей, за да обсъди въпроси от регионалната сигурност и да подчерта подкрепата на САЩ за суверенитета и независимостта на Беларус“, се обелязва в съобщението на американското дипломатическо представителство.
Болтън ще бъде най-високопоставеният представител на властите на САЩ, който е посещавал Беларус през последните 20 години.
Според списание "Форин Полис" следващия месец заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл също ще посети Беларус. По време на пътуването се очаква да обсъди разширяването на американското дипломатическо присъствие в страната, включително евентуална размяна на посланици. По-рано няколко големи американски политически фигури посетиха Минск наведнъж, като бяха приети от Лукашенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.