НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

23 Септември 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейският съюз по външните работи Федерика Могерини се срещна снощи с министър-председатели и министри на шест държави от Западните Балкани, пише македонският вестник “Независен“, и е обсъдила значението на Македония и Албания за Общността, както се съобщава в изявление на службата й.
Срещата, проведена в кулоарите на Общото събрание на ООН, обсъди още европейската перспектива на целия регион и постигнатия напредък.
"Те (страните от Западните Балкани) изразиха подкрепа за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, както и на Албания, подчертавайки, че това решение е от решаващо значение не само за двете страни, но и за целия регион и за Европа", се казва в изявление на службата на представителката на ЕС.
Освен това, каза Могерини, присъстващите на срещата са се съгласили, че преговорите между Сърбия и Косово, свързани с признаването на независимостта на Прищина и евентуалното премахване на стопроцентовите мита, наложени срещу Белград, трябва да продължат и да се постигне споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни.
„Всички наши партньори от Западните Балкани потвърдиха своята твърда ангажираност към перспективата на ЕС, подчертавайки, че всички те продължават да работят по реформите (нужни за приема им), както и за подобряването на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, се казва още в съобщението на Могерини.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Могерини организира работна вечеря в Ню Йорк с лидерите на Западните Балкани

A1 On (Македония): Могерини организира работна вечеря в Ню Йорк с лидерите на Западните Балкани

22 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се срещне с лидерите на Западните Балкани в Ню Йорк за работна вечеря, предава македонската електронна медия A1 On.
Могерини ще проведе срещата преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк, според информацията, разпространена от Европейската комисия.
Преди началото на Общото събрание на ООН Брюксел подчерта, че ЕС остава лидер в областта на глобалното сътрудничество, като продължава да подкрепя мира и демокрацията, и насърчава спазването международното право и правата на човека.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Бундестагът ще даде зелена светлина за преговори с Македония след една седмица

„Независен“ (Македония): Бундестагът ще даде зелена светлина за преговори с Македония след една седмица

20 Септември 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският Бундестаг ще даде зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, а на заседанието на 26 септември, на което тази точка е в дневния ред, лично ще присъства македонският вицепремиер Буяр Османи, пише вестник „Независен“.
Съобщението бе направено от Османи след срещата му с германския министър за Европа и представител на ФРГ в ЕС Михаел Рот.
„Получих уверение от Рот, че те, като правителство, ще бъдат твърди в искането си Бундестагът да даде зелена светлина за Северна Македония, като това ще се обсъжда в течение на една седмица. Мисля, че се движим в правилната посока, подкрепата от Германия е абсолютно решаваща за нас и очаквам, че всички тези усилия ще доведат до решение през октомври за започване на преговори. Потвърждението от германския Бундестаг ще бъде зелена светлина както за министър Рот, така и за германското правителство като цяло и канцлерката Меркел на предстоящите заседания на Европейския съвет през октомври, за да потвърди решението за започване на преговори“, каза македонският вицепремиер пред медиите.
По време на посещението си в Берлин Османи също се позова на най-новите развития в страната, като подчерта, че правителството е упорито и се ангажира да премахне всички официални и неофициални забележки, които могат да представляват пречка за решението от октомври.
„Постигнахме напредък във всички области, посочени от Европейския съвет, и непрекъснато постигаме солиден успех, успешно прилагане на приетите реформи“, отбеляза Османи.
От Берлин Османи пътува до Варшава, където се предвижда да се срещне с държавния секретар на Министерството на външните работи на Полша по европейските въпроси Конрад Шимански, а също и с министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович.
Посещенията в Берлин и Варшава са част от европейското турне на вицепремиера Османи преди заседанията на Съвета на ЕС през октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Туск с последно усилие в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани в ЕС

New Europe: Туск с последно усилие в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани в ЕС

20 Септември 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посвети времето си на 16 септември да направи последно усилие в подкрепа на приемането в Европейския съюз на Албания и Северна Македония, които продължават да са изключително притеснени, че решението на Съюза през октомври може да не е формално започване на присъединителни преговори с тях, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Ръководствата в двете страни са обезпокоени, че входящият екип на избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен може да измести приоритетите от ранното разширяване, оставяйки им удължен и неопределен период на чакане преди официалните преговори за присъединяване, които ще отнемат няколко години в най-добрия случай.
Изборът на Фон дер Лайен за еврокомисар по политиката на съседство и разширяване, бившият министър на правосъдието на Унгария Ласло Трочани, също предизвика голям шок както в Скопие, така и в Тирана, в резултат на заплетените отношения между Будапеща и Скопие, след като унгарският премиер Виктор Орбан позволи на страната му да даде политическо убежище на Никола Груевски, бившият премиер на Северна Македония, който напусна страната си, за да избегне арест при съмнителни обстоятелства, които предполагаха логистична подкрепа от унгарски дипломати и транзит през албанска територия.

Слънцето залязва на втория мандат на Туск

Вторият мандат на Туск като председател на Съвета завършва през ноември, съответно той реши да използва част от своя намаляващ мандат, за да поиска лидерите на ЕС, които имат последната дума, да предоставят на Албания и Северна Македония разумна перспектива за присъединяване в средносрочен план. Въпреки бъркотията около Брекзит, която поглъща по-голямата част от вниманието на Брюксел, Туск се аргументира, че Европа няма да бъде стабилна без Балканите в Европейския съюз.
В Скопие Туск беше кристално ясен, когато настояваше за ясно решение през октомври, говорейки на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев, който тясно свърза политическото си оцеляване с решението на ЕС през октомври. Той обясни: „Изразих ясно своите лични мнения през юни: Вашата страна е направила всичко, което се очаква от вас, за да може ЕС да започне преговорите в съответствие с препоръката на Европейската комисия. Това продължава да е моето силно убеждение. Вашата страна е направила всичко“.
В Тирана Туск се сблъска с по-сложна ситуация. Макар че много държави-членки на ЕС подкрепят началото на преговорите за присъединяване към Албания, все още доста хора се притесняват от борбата й с корупцията и организираната престъпност, а някои твърдят, че на Албания и Северна Македония трябва да бъдат дадени отделни графици за присъединяване. Съответно Туск призова албанския премиер Еди Рама да поддържа стабилни резултати в борбата с престъпността, както и да насърчава добросъседските отношения.
Туск каза на Рама, че иска да види целите Западни Балкани „да следват същия път като моята страна, Полша, към ЕС“ и тази цел е станала по-близо. „Вашата страна трябва да се третира с еднакво уважение и по собствени заслуги, както и към всички други страни в региона, които споделят целта ви да станете член на ЕС един ден“, добави Туск.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Македония направи всичко, което се очакваше от нея за прием в ЕС

Доналд Туск: Македония направи всичко, което се очакваше от нея за прием в ЕС

17 Септември 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. След днешната среща с министър-председателя Зоран Заев председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Македония е направила всичко, което се очаква от нея през изминалия период за присъединяване към Европейския съюз. Туск отбеляза, че страната се е справила с политическата криза от миналото много добре, по демократичен начин, цитира думите му македонският вестник “Нова Македония“
„Усилията на вашата страна през последните няколко години бяха забележителни. Претърпяхме една от най-тежките миграционни кризи. Това беше труден тест и период на действие, вашата страна се справи по-добре от много страни. Относно политическата криза намерихте решения, базирани на демократични принципи. Със споразуменията с България и Гърция станахте шампиони. Това, което сте направили, е международно признато и не трябва да бъде разбрано погрешно от ЕС“ каза Туск.
Председателят на Европейския съвет подчерта, че лидерите на ЕС са обещали през октомври да направят ясно изявление относно присъединяването на Македония към ЕС.
„Казах, че през юни вашата страна направи всичко, което се очаква през последните две години, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това продължава да е твърдата ми позиция. Искам да бъде кристално ясно, че в Брюксел няма съмнение относно върховенство на закона и борбата срещу корупцията във вашата страна. Но всеки може да оспори това по всяко време и ние знаем, че вашето правителство има ясна позиция по въпроса със Специализираната прокуратура“, каза Туск.
Той заяви, че Македония трябва да остане във фокуса на присъединяването към ЕС, но е необходимо и търпение.
„Не се съмнявам, че тази страна притежава качества. Скопие е най-доброто място, където бих искал да поканя лидерите на ЕС“, каза председателят на Европейския съвет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.