НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Теменужка Тодорва, ДЦДУ – Свищов: Факт са първите резултати от проекта „Разкриване на услуги по ранна интервенция“

Теменужка Тодорва, ДЦДУ – Свищов: Факт са първите резултати от проекта „Разкриване на услуги по ранна интервенция“

22 Октомври 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Факт са първите резултати от дейностите по проекта „Разкриване на услуги по ранна интервенция“, който се реализира от Дневния център за деца с увреждания в Свищов. Това заяви за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на социалната институция Теменужка Тодорова. В рамките му специалисти от Центъра посещават образователни институции в Свищов и три села от общината, където работят с деца без диагноза, но със забавено развитие. Малчуганите са на възраст от 0 до 6 години. „При тях няма диагноза, просто има притеснения и нужда от подкрепа, за да достигнат връстниците си в своето развитие. Работим прекрасно с детските учителки от градините, организираме групови и индивидуални занимания, разнообразни и по-различни игри от това, което се случва по принцип в детското заведение. Тази работа се оказа изключително зареждаща и стимулираща за нас. Смятам, че това е и много полезно, особено за хората от населените места от община Свищов, за които е трудно да си осигурят транспорт до общинския център, за да посещават психолог, логопед или друг специалист. Затова ние ходим на терен, срещаме се с децата, играем терапевтично с тях и вече се радваме на първите стъпки в техните успехи“, коментира още Тодорова.
Освен това уточни и, че в момента в Дневния център тече ремонт на една от кухните. „Смятаме там да организираме по-битово насочени занятия за децата, които са в по-горна възрастова група. Наши приятели ще ни подарят кухненско оборудване и обзавеждане, за да можем да се научим да готвим, да правим по-лесни и елементарни неща, които хапваме в ежедневието си. Тези дейности са прекрасни, защото освен, че са приятни и полезни за децата, чрез тях те научават и много нови неща“, допълни директорката.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Тодорова, ДЦДУ-Свищов: Ежегодното разработване на нови програми е част от нашата работа, която се стремим постоянно да подобряваме

Теменужка Тодорова, ДЦДУ-Свищов: Ежегодното разработване на нови програми е част от нашата работа, която се стремим постоянно да подобряваме

17 Септември 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Свищов. Всяка есен Дневният център за деца с увреждания (ДЦДУ) в Свищов се стреми да разработва нови програми, с които да подобри дейността си. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на центъра Теменужка Тодорова. Тя припомни, че най-новият проект е услугата „Ранна интервенция и подкрепа на семейства с деца от 0 до 6 години“, която стартира в края на лятото. „Много е важно да достигаме до децата и семействата още преди проблемите да са се увеличили или затвърдили. Много е важно да показваме на младите родителите как да стимулират децата си, как да играят с тях, за да може още в ранните години да развиваме пълният им потенциал. Така, че ще направим всичко възможно, за да продължим услугата и след като срокът, в който трябва да я изпълняваме, приключи“, обясни Теменужка Тодорова. Тя увери, че останалите дейности в центъра също се изпълняват паралелно. Освен това тя благодари на всички дарители, спомоществователи и общинското ръководство за активната подкрепа към институцията.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.