НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Людмил Вагалински: Намирането на театъра на античен град Хераклея Синтика би било много значимо откритие

Доц. д-р Людмил Вагалински: Намирането на театъра на античен град Хераклея Синтика би било много значимо откритие

14 Септември 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Пирин. Намирането на театъра на античен град Хераклея Синтика би било много значимо откритие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Людмил Вагалински, археолог към Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и ръководител на проучванията на обект античен град Хераклея Синтика. Той заяви, че много иска това да се случи. Доц. д-р Вагалински отбеляза, че със сигурност елинистически град е имал такава об-ществена сграда. „Отделно имаме и надпис от късния елинизъм, в който се споменава този театър. Дано да го намерим, но също така се надявам да намерим и още някой надпис. До този момент имаме няколко фрагментирани надписа. Наистина се надявам, че ще намерим и други, защото те носят много богата и интересна информация, която по археологически път трудно бихме получили“, каза още доц. д-р Вагалински. Той обясни, че разкриването на теа-търа на античен град Хераклея Синтика е важно, защото в България такъв има единствено във Филипопол, днешен Пловдив. „А амфитеатър имаме само в Марцианопол, днешна Девня, в Диаклецианопол, днес Хисаря и в Сердика, днешна София“, уточни доц. д-р Вагалински. Той коментира, че се надява да намерят театъра, но сега най-важното за него и екипът му е да завършат проучването на площада. Доц. д-р Вагалински допълни, че след като свърши финан-сирането в размер на 100 хил. лв., отпуснато от Министерски съвет, едва ли ще има допълнително такова за тази година. „Все пак имахме възможността да работим по-дълго през 2019 година заради финансирането, което получихме от няколко места. Мисля си, че след 15 септември няма да имаме възможност да работим повече на обекта, но пък имаме доста информация, която трябва да обработим, за да планираме още по-добре проучванията за следва-щата година“, поясни доц. д-р Вагалински.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Людмил Вагалински: Разкопките на античен град Хераклея Синтика ще продължат до около 15 септември

Доц. д-р Людмил Вагалински: Разкопките на античен град Хераклея Синтика ще продължат до около 15 септември

14 Септември 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Петрич. Разкопките на античен град Хераклея Синтика ще продължат до около 15 септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Людмил Вагалински, археолог към Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и ръководител на проучванията на обект античен град Хераклея Синтика. „Съгласно с план-сметката, която бе сключена между Министерски съвет и Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН), ще работим до 15 септември“, каза още доц. д-р Людмил Вагалински. Той обясни, че по-продължителния период на теренните проучвания им е дал възможността да проучат една значителна част от канала и то Клоака макси-ма – Големия канал. „Ще успеем да придобием и по-ясна представа за това какво ни предстои в бъдеще. Хубавото е, че успяхме да проучим ранните етапи на площадите на града, който видимо е бил на едно и също място, но се е развивал различни през различните периоди. Открихме и една интересна, предполагаме ранно елинистически стена. До този момент сме разкрили 23 м от нея, като до този момент тя вече поставя доста въпроси за ранния централен площад на Хераклея Синтика“, отбеляза доц. д-р Вагалински. Той посочи, че става дума за периода 4 – 3 век Пр. Хр. „За съжаление от там минава черния път, който свършва обекта с комплекса на Ванга и село Рупите. Затова предстои да уточним с общината как точно да постъпим. Така, че това, което тези пари ни дадоха като възможност е да проучим още една зна-чителна част от централния площад“, уточни доц. д-р Вагалински.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.