НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Владимир Тодоров: Тротинетките трябва да се приравнят като статут към велосипедите

Владимир Тодоров: Тротинетките трябва да се приравнят като статут към велосипедите

12 Септември 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Тротинетките трябва да се приравнят като статут към велосипедите. Това каза в предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Владимир Тодоров от Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“. По думите му за тях задължително трябва да има ограничение за скоростта. Предизвикателството е свързано преди всичко с недостатъчната инфраструктура за движение на този вид превозно средство, смята Тодоров. „Няма как да спрем прогреса и навлизането на тротинетките. Тези, които ги ползват трябва да имат каски и жилетки. Наложително е и да се създаде инфраструктура.“, обясни още Тодоров. Инфраструктурата е отговорност на общините. В Пловдив и Бургас имат сравнително добра инфраструктура“, каза още експертът. Според него не трябва да се въвежда изискване за шофьорска книжка за тротинетките. „Ако детето кара велосипед не трябва да има шофьорска книжка“, каза Тодоров. По думите му, ако искаме да дишаме по-чист въздух този тип транспорт има своите предимства, но са нужни правила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Тодоров, Сдружение „SOS – ПТП“: Електрическите тротинетки станаха обект на обществено внимание дали трябва да се предвиждат на пътя или на тротоара

Манол Тодоров, Сдружение „SOS – ПТП“: Електрическите тротинетки станаха обект на обществено внимание дали трябва да се предвиждат на пътя или на тротоара

10 Септември 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Електрическите тротинетки станаха обект на огромно обществено обсъждане за това дали с тях трябва да се придвижваме на пътя или на тротоара и какъв им е статутът. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Манол Тодоров, национален координатор на сдружение „SOS – ПТП“. По думите му по тази тема в момента се предвиждат спешни мерки в Закона за движение по пътищата, за да може тези електрически тротинетки възможно най-бързо да бъдат вкарани в някаква регулация, да бъде определено точно какви превозни средства са, къде може да се движат. „Това е някакъв сериозен бум, за щастие до момента няма по-тежки инциденти, но има по-леки, тъй като водачите не знаят къде имат право да ги управляват. В някои градове както и в столицата се реши, че те нямат право да бъдат на пътното платно, но и там трябва да бъдем внимателни, избирайки алтернативния вариант“, заяви Тодоров.

На въпроса къде е най-подходящо да се предвижват електрическите тротинетки, Манол Тодоров отговори, че със сигурност трябва да има определена регулация. По думите му тези тротинетки, развиващи над 15 или 20 км/ч ако имат право да се движат на пътното платно, то те трябва да имат някаква застраховка – било то гражданска или друга, тъй като няма как човек да се придвижва по автомобилния път, било то с тротинетка или мотоциклет, и да няма някаква застраховка за моторното превозно средство.

„Според мен най-правилно е да се движат със статут на велосипеди, тъй като може би така най-лесно може да се регулира този процес. Но наистина моментът е много тънък, тъй като има тротинетки, които развиват 50-60 км/ч и ако с тази скорост ударят някого на тротоара, последствията могат да бъдат сериозни. Може в близките 2-3 месеца ще бъде взето най-реалното решение, тъй като този казус е наложащ“, коментира Тодоров.

Според председателя на асоциация СОС-ПТП водачът на електрическа тротинетка, дори и да се движи с 20 км/ч и в случай на инцидент, при който челно се блъсне в някоя кола, ще бъде с много сериозни травми тъй като към момента законът не изисква от него при управление да носи каска и по никакъв начин не е защитен.

„Тротинетка стават все по-предпочитан начин за предвижване, тъй като са по-малки и компактни, включително се управляват лесно и удобно. До преди електрическите тротинетки да станат толкова масово използвани, предпочитани са бяха т.нар. ховърбордове, но те бяха по-трудни за управление и не са бяха толкова масови, докато тези тротинетки по някакъв начин заместват велосипедите, тъй като са по-малки и контактни и се управляват по-лесно“, каза още Тодоров

Относно велосипедите и по конкретно за Бургас, Тодоров коментира, че трябва да бъдат направени промени по велокартата на града, защото въпреки, че може да се достигне до много точки с велосипед, според него пътят не е премислен по най-подходящия начин както и да има повече велостоянки.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Тодоров, Сдружение „SOS – ПТП“: Независимо дали става въпрос за последни летни дни или за първи есенни дни, трябва да бъдем внимателни на пътя

Манол Тодоров, Сдружение „SOS – ПТП“: Независимо дали става въпрос за последни летни дни или за първи есенни дни, трябва да бъдем внимателни на пътя

10 Септември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Бургас. Независимо дали става въпрос за последни летни или първи есенни дни, трябва да бъдем внимателни на пътя. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Манол Тодоров, национален координатор на сдружение „SOS – ПТП“. „Имайки предвид, че с края на лятото, свършват отпуските, хората се прибират по родните си места, съвсем естествено е и градското движение в по-големите населени места да стане по-интензивно, което разбира се е предпоставка за повече инциденти“, каза още Тодоров. По думите му през месец септември, освен, че свършват отпуските и повечето хората тръгват на работа учениците също започват учебната година и поради тази причина неминуемо след средата на септември автомобилният трафик по пътищата се засилва. „За разлика от повечето градове, Бургас не може да се каже, че влиза в това число,тъй като автомобилният трафик в морския град е най-голям през лятото било то заради големия туристопоток от другите градове и страни, както и заради ремонти, които се извършват през летните месеци“, коментира Манол Тодоров.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Трябва законова регламентация на електрическите тротинетки, водачите им да спазват действащия Закон за движение по пътищата

Министър Младен Маринов: Трябва законова регламентация на електрическите тротинетки, водачите им да спазват действащия Закон за движение по пътищата

4 Септември 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да има законова регламентация на електрическите тротинетки, водачите им трябва да действащия Закон за движение по пътищата.Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с електрическите тротинетки, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Колегите обясниха, че по смисъла на сега действащия закон това са моторни превозни средства. След като са моторни превозни средства трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово", заяви министърът. Той обясни, че така ще се изключи възможността при определени пътнотранспортни произшествия да пострадат граждани. Според него тези обществени отношения трябва да се регулират законово, за да не се спира развитието и бъдещето.
На въпрос дали ще има санкции за водачите, министърът поясни, че се работи по въпроса все още.
"Пак казвам ние сме за правно регламентиране и в никакъв случай не сме против развитието на бъдещето, защото то наистина е в електрическите двигатели и тези, които щадят околната среда", допълни още министър Маринов.
Той отчете, че МВР като институция трябва да помогнат електрическите тротиненти да се регламентират.
"Имаме нов момент. В крайна сметка преди да се появи автомобила е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобилът с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите", изтъкна още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.