НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БАБХ: Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо

БАБХ: Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо

18 Октомври 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. От днес се разрешава вносът на месо и месни продукти, добити от птици.
Забраната беше наложена в края на 2017 г. заради влошената епизоотична обстановка по отношение на заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците в България. След подобряването на епизоотичната обстановка в страната, БАБХ незабавно пристъпи към установената от Япония процедура за вдигане на временните ограничения.
Официалното съобщение до Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), бе изпратено от Министерство на земеделието, горите и рибарството на Япония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сила остават мерките в инфектираната зона в местността Елешница, където констатирано огнище на африканска чума по свинете в област Шумен

В сила остават мерките в инфектираната зона в местността Елешница, където констатирано огнище на африканска чума по свинете в област Шумен

8 Октомври 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Шумен. В сила остават въведените мерки в инфектираната зона в местността Елешница, където на 8 август бе констатирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в област Шумен. Това стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) запозна участниците в срещата със заповед на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 3 октомври, съгласно която се прекратяват инфектираните зони в районите с обявени огнища на АЧС през месеците февруари и март, но продължават да са в сила наложените мерки в инфектирани зони в огнищата от месец юли досега. Те са утвърдени със заповед РД48-61 на министъра на земеделието, храните и горите от 1 октомври и съответни указания. За определената зона на констатиран случай на АЧС при диво свиня, обявен със заповед на изп. директор на БАБХ, в срок от 24 часа от издаване на заповедта за определяне на инфектираната зона, Изпълнителната агенция по горите определя ловностопанските райони, които попадат в засегнатата територия и обособява подзони А, Б и В с площ и режими за извършване на дейности и лов, съгласно указанията. Под зона А - радиус 1 км с площ 3 кв.км, подзона Б - радиус 3 км с площ 25 кв. км, под зона В - зона извън зона Б с площ не по-малко от 172 км и радиус 8 км. При всеки обявен нов случай на АЧС при дива свиня, ловът и други дейности се забраняват само в новообособената подзона А.
Д-р Баева представи условията за лов в инфектирата зона в местността Елешница, която се се намира в третия месец от изпълнение на мерките, съгласно указанията. В подзона А, Б и В се извършва контрол от Изпълнителната агенция по горите, държавните предприятия, горски и ловни стопанства, биосигурност и претърсване, попълване на данните в модул „Лов“. В подзона А е разрешен групов лов с кучета, индивидуален лов, лов с капани, в подзона Б - групов лов с кучета в посока от периферията на подзоната към подзона А, индивидуален лов и лов с капани, в подзона В - групов лов с кучета - в посока от периферията на подзоната към подзона Б, индивидуален лов и лов с капани. И в трите подзони отстреляните или намерени свине се изследват за АЧС, труповете на отстреляните животни се съхраняват до излизане на пробите, а при положителна за АЧС проба всички налични трупове се обезвреждат съгласно инструктажа и под контрола на официален ветеринарен лекар. Инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточното държавно предприятие докладва за предриетите действия във връзка с откритите на 6 октомври 19 трупа на диви свине, в землището на село Менгишево. Предприети са претърсвания, които продължават, от умрелите животни са взети проби и са изпратени за изследване, съставени са необходимите изискуеми документи. Вчера е проведена и среща с участието на директора на Североизточното държавно предприятие, представители на ОДБХ и Регионална дирекция по горите-Шумен, като и на Община Върбица. „Извършени са всички необходими действия, съгласно заповедта и указанията към нея, при съответните мерки за биосигурност, очакват се резултатите от пробите от умрелите свине“, заяви Петко Шаренков, заместник областен управител на Шумен, който води заседанието на Областната епизоотична комисия.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анелия Андонова, ОДБХ - Добрич: Към момента няма установени нови огнища на африканска чума по свинете в областта

Д-р Анелия Андонова, ОДБХ - Добрич: Към момента няма установени нови огнища на африканска чума по свинете в областта

8 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия в Добрич проведе редовно заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Към момента няма установени нови огнища на африканска чума по свинете в областта, няма и констатирани нарушения при проверките на задни дворове за скрити домашни свине. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич д-р Анелия Андонова. Проверки са направени в общините Тервел и Добричка. Д-р Андонова съобщи, че на 1 октомври е издадена нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите във връзка с начина на определяне при възникване на огнища на АЧС и последващите действия до ликвидиране на огнището. Определени са сроковете за предприемане на съответните мерки и обявяване на инфектираната зона от БАБХ. Определени са също дейностите, които се извършват в инфектираните зони. Във връзка със запитване от страна на ловните стопанства на предходно заседание, д-р Андонова съобщи, че пробите диви прасета ще се изпращат в Диагностичен институт във Велико Търново, като освен за АЧС ще се изпращат и проби за трихинелоза. Целта е да се съкратят сроковете за обработка и получаване на резултати. По отношение на превантивните дейности директорът на ОДБХ – Добрич докладва, че извършените проверки в частни стопанства, получили средства за обеззаразяване на задните дворове, не са констатирани нарушения. „Вървят и регулярните проверки в индустриалните обекти – през миналата седмица са проверени 4 фирми и тук няма нарушения“, заяви д-р Андонова. Тя съобщи, че Европейската мисия, извършила проверка в страната по отношение на мерките и действията за справяне с африканската чума по свинете, е приключила и оценката е добра.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Наташа Баева, ОДБХ - Шумен: Към момента няма нови обявени огнища на африканска чума по свинете в областта

Д-р Наташа Баева, ОДБХ - Шумен: Към момента няма нови обявени огнища на африканска чума по свинете в областта

8 Октомври 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Към момента няма нови обявени огнища на африканска чума по свинете в област Шумен. Това съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева от ОДБХ, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. През изминалата седмица има 100 умрели свине в промишлени свинеферми и ферми тип А, като са изпратени за изследване 59 проби. Получените до момента резултати са отрицателни за африканска чума по свинете. Постъпилите проби от 4 диви свине от индивидуален отстрел също са отрицателни за вируса. „Днес за лабораторно изследване се изпращат нови проби от диви свине“, заяви д-р Баева.
По отношение на епизоотичната обстановка в страната, тя посочи, че на 3 октомври е обявено огнище на африканска чума по свинете при диви свине в област Търговище.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с африканската чума по свинете

В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с африканската чума по свинете

8 Октомври 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с обстановка по отношение на заболяването африканска чума по свинете ще се проведе от 11.00 часа в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Очаква се на заседанието да бъде представена информация относно разпространението на заболяването и резултатите от превантивните действия, предприети в Област Благоевград за ограничаването му.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Настоящите търговски ограничения заради африканската чума по свинете следва да се актуализират

Министър Десислава Танева: Настоящите търговски ограничения заради африканската чума по свинете следва да се актуализират

4 Октомври 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Прага. Настоящите търговски ограничения във връзка със заболяването африканска чума по свинете следва да се актуализират, за да се отговори на напрежението, което нараства сред потребителите. Известно е, че първоизточникът е дивата свиня, така че в спешен порядък трябва да се предприемат съответните изменения. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
По думите ѝ се налага изготвяне на общи задължителни правила по отношение на депопулацията на дивите прасета. Тя смята, че успешното разработване на ваксина ще спомогне за решаването на проблема. „България спешно осигури ресурсите за изплащане на обезщетенията на стопаните, засегнати от заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Без последните огнища, ориентировъчната сметка на разплащане е около 23 млн. евро“, посочи министър Танева.
Според нея има различни практики в законовата рамка на отделните страни, което създава допълнителни затруднения при комуникацията с ловната общност.
Тя изказа благодарност към всички служби в ЕК и Главна дирекция „Агри“ за водената добра комуникация във връзка с подкрепа на мерките за биосигурност и възможността за откриване на релевантна мярка от Програмата за развитие на селските райони. „В момента готвим промени в законодателството на България, като сме ползвали експертния потенциал на ЕК и ще въведем по-високи нива на биосигурност като задължителни условия в законодателството“, разясни земеделският министър.
В заключение министър Танева обобщи, че опитът в европейските страни показва възникване на огнища с АЧС в същите райони, където вече е са били установени в предходната година. Това е доказателство колко опасно е заболяването, и колко задълбочено трябва да се помисли за промяна на всички регулации, които действат в момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на африканска чума

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на африканска чума

4 Октомври 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова информира, че във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня утре, министърът на земеделието, храните и горите, издаде заповед и указания към нея за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.
Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 25 кв. км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона от 172 кв. км. се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволяват да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС.
В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. Задължително ловците трябва да обработят с дезинфектант използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения, а намерените трупове да се загробят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Станимир Божанов, РДГ – Бургас: До 20 октомври в землището на село Бродилово е обособена подзона А, в която е забранен ловът поради случая на африканска чума по свинете

Инж. Станимир Божанов, РДГ – Бургас: До 20 октомври в землището на село Бродилово е обособена подзона А, в която е забранен ловът поради случая на африканска чума по свинете

4 Октомври 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. До 20 октомври в землището на село Бродилово е обособена подзона А, в която е забранен ловът поради констатирания случай на африканска чума по свинете. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Бургас. По думите му обособяването на три зони – А, Б и В, е във връзка с издадените от министъра на земеделието храните и горите заповеди за определяне организацията при провеждане на лова в инфектираната около констатирания случай зона. „Подзона А е с площ не по-малка от 3 кв.км. и радиус от 1 км от огнището. Подзона Б е тази извън зона А – тя е с площ не по-малка от 25 кв.км. Подзона В е зоната извън зона Б и е с площ не по-малка от 172 кв. км. В подзони Б и В ловът е разрешен при строго спазване на мерките за биосигурност“, отбеляза инж. Божанов. Той добави, че в момента в подзона А се извършват претърсвания по график за трупове на умрели диви свине. „На първо място сред мерките за биосигурност е обособяването на места за почистване и дезинфекция на транспортните средства, дезинфекциране на обувките и облеклото срещу вируса на африканска чума по свинете. Освен това се забранява изхвърлянето на остатъци от храна в околната среда, както и унищожаването на месо, добито от дива свиня, изследвана с положителен резултат за африканска чума по свинете“, каза още директорът на Регионалната дирекция по горите – Бургас. Като друга мярка за предотвратяване разпространението на болестта той посочи забраната за подхранване на дивата свиня, с изключение на случаите на подборен лов. „Важна мярка за биосигурност е свързана с това лицата, които са посещавали инфектираната с вируса на африканска чума по свинете зона, да нямат достъп до домашни свине“, посочи още инж. Станимир Божанов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две дружинки имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км около мястото на установения случай на диво прасе с африканска чума по свинете край село Сотиря

Две дружинки имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км около мястото на установения случай на диво прасе с африканска чума по свинете край село Сотиря

4 Октомври 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Сливен. Две дружинки – в Сливен и село Тополчане, имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км около мястото на установения случай на диво прасе с африканска чума по свинете край село Сотиря. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на Регионална дирекция по горите – Сливен инж. Златка Азманова. В зоната попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Инж. Азманова припомни, че в зона А, където е открит трупът на заразеното с чума прасе, ловът е категорично забранен. Тя поясни, че при лов стриктно трябва да се спазват мерките за биосигурност.
От всяко убито прасе трябва да се вземат проби за африканска чума по свинете и трихинелоза. Изследването на чума е безплатно, а за трихинелоза се плаща 6 лв с ДДС.
Ловът е разрешен три пъти седмично и цели да намали популацията на дивата свиня.
„Контрол върху разпорежданията ще се осъществява съвместно със служба „Контрол на общоопасните средства“, съобщи началникът на службата при ОДМВР – Сливен инспектор Васил Василев и посочи, че ще се следи и дали ловното оръжието се транспортира съгласно изискванията на закона, а на нарушителите ще бъдат налагани санкции.
Над 3 000 са ловците в област Сливен.
Людмила ЙОРГОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сашко Попов, РДГ – Благоевград: В районите с огнища на африканска чума по свинете мерките за биосигурност по време на ловните излети ще са засилени

Сашко Попов, РДГ – Благоевград: В районите с огнища на африканска чума по свинете мерките за биосигурност по време на ловните излети ще са засилени

4 Октомври 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В районите с установени огнища на африканска чума по свинете мерките за биосигурност са засилени и ще бъдат извършвани проверки на ловците и ловните дружини. Това каза на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград Сашко Попов, директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му в рамите им ще се следи за изпълнения на задълженията и поетите ангажименти за спазване правилата за биосигурност и обработката на дивеча и дивечовите продукти.
„Съответно ще се следи и за спазване правилата при унищожаване или загробването на остатъците от отстреляни диви свине. Проверките, които ще извършим съвместно с Областна дирекция на МВР – Благоевград освен най-важното, а именно спазване на правилата за боравене с ловно оръжие, ще бъдат насочени и към спазването и налагането на правилата за биосигурност при извършването на ловните излети“, каза още Попов. Той отбеляза, че разрешаването на повече ловни излети тази година е с цел ограничаване популацията на дива свиня, за да може да се намали разпространението на заболяването африканска чума по свинете. По думите на Попов, това в никакъв случай не означава, че ще бъде разрешено безразборното ловуване и бракониерството. Той отбеляза, че по данни от началото на 2019 година в Област Благоевград запаса на диви свине е около 5 000, като целта е да се свали до около 3 000. Попов заяви, че за последните години тя остава сравнително постоянна.
По отношение на броя на ловците в региона, директорът на Регионална дирекция по горите – Благоевград коментира, че той е около 10 000.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловът на диви прасета е разрешен 3 дни в седмицата, намалени са обхватът на забранените зони и срокът за отстрел в тях

Ловът на диви прасета е разрешен 3 дни в седмицата, намалени са обхватът на забранените зони и срокът за отстрел в тях

4 Октомври 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Сливен. От 5 октомври стартира груповият лов на дива свиня. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването „африканска чума по свинете” (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.
Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието, храните и горите издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с АЧС.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони, съобщават от МЗХГ. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. Забранената зона от 200 кв.км се намалява на 3 кв.км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км. зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Посочени са и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.
Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Горски и полицейски служители ще извършват проверки по време на ловния сезон

Горски и полицейски служители ще извършват проверки по време на ловния сезон

3 Октомври 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Горски и полицейски служители ще извършват проверки по време на ловния сезон. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на областна дирекция на МВР – Кюстендил. Служители на двете структури са създали организация да се обърне внимание на участниците в ловните излети да не се допускат инциденти с ловно оръжие, като се борави безопасно и стрелбата се осъществява само по видима цел и на разрешените за сезона животни. Ще се следи стриктно за недопускане предоставянето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на други лица, оръжието да бъде пренасяно до мястото на лова и обратно само в разглобен вид или в калъф/куфар със заключващо устройство на спусъка, боеприпасите да бъдат отделно от оръжието. Ще се следи за спазването на забраната за носене и употреба на ловното оръжие при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, откритото носене на оръжие на обществени места, както и за използването на оръжието и боеприпасите за други цели.
Ще се извършват проверки за срока на валидност на разрешението за носене и употреба и вписаното в него оръжие. Ще се правят проверки за стриктното спазване на забраната за използване на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с дългоцевно огнестрелно оръжие с гладкостенна цев. Създадена е организация на инструктажите на ловните дружини, непосредствено преди ловните излети да присъстват полицейски служители.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Найденски, БАН: Създаването на ваксина срещу АЧС е сложен научен въпрос, защото изисква доброто познаване на вируса и гостоприемника

Христо Найденски, БАН: Създаването на ваксина срещу АЧС е сложен научен въпрос, защото изисква доброто познаване на вируса и гостоприемника

3 Октомври 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на ваксина срещу АЧС е сложен научен въпрос, защото изисква доброто познаване на вируса и гостоприемника. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Института по микробиология към БАН Христо Найденски. „Познавайки вируса ще трябва да изградим стратегия, в каква насока да върви разработването на една ваксина, защото от научна гледна точка има няколко подхода. Ние сме работили по един от тези подходи за създаване на ваксина срещу класическа чума свине. Целта е да се създаде жив вектор, който да пренася вирусния антиген и да може да създава имунитет в животните“, обясни той. Христо Найденски уточни, че подходът за създаването на ваксина за класическата чума свине може да се използва за база за ваксина срещу АЧС. „Тематичните направления, в които се развиваме, са много динамични. В БАН водихме такива изследвания в началото на 21 в. а сега влизаме в по-напреднал етап, промениха се тематичните направления, но при осигуряване на научна програма и консорциум от учени, които имат опит в тези направления, вирусолози, монолози и микробиолози – би могло да се започне работа по една такава ваксина“, обясни той. Найденски допълни, че към момента не се обсъжда разработването на такава ваксина. След разговор със земеделския министър Десислава Танева е станало ясно, че министерството на този етап има нужда да се разработят и проведат изследвания относно ролята на векторите при пренасянето на вируса в обкръжаващата среда, обобщи директорът на Института по микробиология.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Груповият лов на дива свиня в областта трябва да става при стриктни мерки за биосигурност и дезинфекция

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Груповият лов на дива свиня в областта трябва да става при стриктни мерки за биосигурност и дезинфекция

2 Октомври 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Груповият лов на дива свиня в област Кюстендил трябва да става при стриктни мерки за биосигурност и дезинфекция. Това каза пред журналисти д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. На заседание на Областната епизоотична комисия в града бяха обсъдени мерките по време на груповия лов на дива свиня, който се открива на 5 октомври. Всички ловци в Кюстендил и Дупница вече са обучени. „Обучени са за спазване на мерките за биосигурност по време на лов, че трябва да дезинфектират превозните средства, как да разпознават заболяването, какви мерки трябва да се вземат, редът за уведомяване, за обеззаразяване”, каза д-р Емил Гъгнев. На ловците ще бъдат раздавани специални разтвори, с които ще де извършва дезинфекция. Във всяко едно превозно средство ще има пръскачка с разтвор. След лова ще трябва да се обработва транспортното средство, както и самите ловци да се обработват с цел да не се пренесе зараза от гората в населените места. На територията на област Кюстендил продължават мерките по превенция на заболяването. Няма установени случаи в региона на Африканска чума по свинете. До момента са подадени три сигнала за умрели диви животни и един за умряло домашно прасе. Резултатите са отрицателни.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 24 ноември е в сила забрана за достъпът до горски територии в община Царево във връзка със случай на африканска чума по свинете

До 24 ноември е в сила забрана за достъпът до горски територии в община Царево във връзка със случай на африканска чума по свинете

2 Октомври 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. До 24 ноември е в сила забрана за достъп и движение на физически лица и пътни превозни средства до горски територии на територията на община Царево във връзка с установен случай на африканска чума по свинете. Това гласи заповед на Регионалната дирекция по горите – Бургас, подписана от инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите-Бургас. Забранен е достъпът и движението на физически лица и пътни превозни средства до горски територии на територията на община Царево, област Бургас, попадащи в инфектираната зона около констатирания случай на африканска чума по свинете. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на инж. Недко Недев – заместник директор при Регионална дирекция по горите-Бургас. В нареждането се посочва още, че достъпът, престоят и преминаването в посочения район се разрешават на моторни превозни средства и служители на Изпълнителна агенция по горите - София, Регионална дирекция по горите - Бургас, „Югоизточно държавно предприятие“ - Сливен, Дирекция на природен парк „Странджа”, ТП „ Държавно горско стопанство - Кости”, ТП „Държавно горско стопанство - Царево“, община Царево, Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас, РС „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Царево, РУП – Царево, ОД „Земеделие” гр. Бургас, ОДБХ гр. Бургас и РД ”Гранична полиция” при и по повод изпълнение на служебните им задължения, както и на лицата, пряко свързани с претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта, при спазване на мерките за биосигурност. Според заповедта ТП ”Държавно горско стопанство - Кости“ и ТП ”Държавно горско стопанство - Царево” имат задължение да поставят на видими места обозначителни табели, указващи забраната за достъп до инфектираната зона, съгласно изискванията на Заповед № РД 48-48/31.07.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Срокът на действие на заповедта изтича на 24 ноември 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ – Смолян: Започват проверки за инфлуенца по птиците в областта

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ – Смолян: Започват проверки за инфлуенца по птиците в областта

2 Октомври 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Започват проверки за инфлуенца по птиците в област Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян. Той уточни, че в Смолян се намира единствената голяма птицеферма в региона, в която са въведени мерки за биосигурност.
„При проверките ще се следи за спазването на тези мерки за биосигурност, за съхраняването на фуража, както и за площадките за отглеждане“, поясни д-р Бозуков. Той изрази надежда, че през зимния сезон няма да има проблеми с птицефермата в Смолян. Не са предвидени проверки за инфлуенца по птиците в стопанства тип „заден двор“. Д-р Бозуков припомни, че последният случая на болестта е регистриран през миналата година в Асеновград и въпреки, че е близо до Смолян, засега няма случаи на инфлуенца в региона.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси в област Плевен

Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси в област Плевен

2 Октомври 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Плевен. Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация .През настоящата седмица по разпореждане на ЦУ на БАБХ ще започнат проверки в селищата в обособените 20-километрови зони около индустриалните свинекомплекси, където беше извършено доброволно умъртвяване на домашни прасета, за което стопаните получиха подпомагане в размер на 300 лв. за почистване и дезинфекция на личните стопанства. Това стана ясно от доклад на директора на ОДБХ Плевен д-р Иван Йорданов. Проверките ще бъдат за това дали се спазват дадените декларации от собствениците, че в продължение на една година няма да населват стопанствата с нови прасета. „В случай, че бъдат установени нарушения, незабавно ще се съставят актове и ще се издават предписания за доброволно клане. В случай на неизпълнение ще се пристъпи към евтаназия и загробване на намерените прасета, ”, категоричен бе д-р Йорданов. Комисията не даде разрешение за извършване на сеч и извозване на дърва в землищата на с. Деков, общ. Белене и с. Новачене, общ. Никопол. Заместник-областният управител Татяна Божинова информира, че по информация от Министерство на земеделието, храните и горите преди края на седмицата се очакват указания, които касаят точно въпроса за добива на дървесина. В подкрепа на това д-р Йорданов също информира, че се очаква нова заповед до дни с облекчени рестрикции по повод АЧС. През последната седмица на територията на Област Плевен няма новорегистрирани случаи на заболяването както при домашни, така и при диви свине. През миналата седмица, преди откриване сезона за лов на диви свине, ОДБХ – Плевен, съвместно с РУГ Ловеч са провели обучения на ловни дружинки на територията на ДГС Плевен и ДГС Никопол.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епизоотичната обстановка ще бъде обсъдена на заседание в Кюстендил

Епизоотичната обстановка ще бъде обсъдена на заседание в Кюстендил

2 Октомври 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Епизоотичната обстановка ще бъде обсъдена на заседание в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областната епизоотична комисия. Заседанието е насрочено за 14.00 часа и ще се проведе в залата на Областната администрация. В рамките на срещата ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка в страната, както и ситуацията на територията на Кюстендилска област, която към момента не е засегната от заболяването африканска чума по свинете, но е обявена като санитарна зона. Областната епизоотична комисия ще обсъди и изпълнението на разпоредените мерки с цел недопускане на заболяването да навлезе в региона. Ще бъдат дискутирани и мерките срещу заболяването, които трябва да се прилагат по време на предстоящия ловен сезон да дива свиня в региона.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

2 Октомври 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата, защото те се явяват резервоар. Това каза проф. Паскал Желязков – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Случаите на болестта драстично намаляха, благодарение на мерките, които бяха взети от Министерството след идването на госпожа Танева. Може да се отбележи по-специално включването на повече хора от науката в борбата с африканската чума, защото вие сте свидетели, че от една година Агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката, това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор – виждате, че случаите намаляха драстично. През месец юли, когато беше пикът имахме 5 индустриални ферми, следващият месец бяха две, септември само една в с. Новоселци, Видинско. А при дивите животни излизат общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични.“, допълни проф. Желязков.
Относно разпредената проверка от главния прокурор за евентуални длъжностни престъпления в БАБХ, проф. Паскал Желязков каза: „Още няма резултати. Ние не се бъркаме в работата на Прокуратурата. Когато излязат крайните резултати, ще ги коментираме.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон

2 Октомври 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон. Това каза за сутрешния блок на Радио „Фокус“ директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ д-р Георги Чобанов. След незабавните мерки, наложени още при стартиране на заболяването у нас през 2016 година, днес ситуацията е спокойна, добави той. „В началото на месеца направихме среща с птицевъди, собственици на кокошеви и водоплаващи птици. Бе отчетено, че взетите мерки са дали резултат. Към момента в сектора няма заболяване, което да се разпространява. Забраните за износ на продукция към други държави също отпаднаха и браншът може да търгува спокойно“, каза той. Случаи на инфлуенца няма регистрирани нито в съседните на България страни, нито в цяла Европа, коментира още д-р Георги Чобанов, но напомни, че пикът на болестта обикновено е обвързан с миграцията на птиците и търговията около празниците. От съществено значение е да се избягва контактът между диви и домашни птици, както и фуражът с който се хранят те да няма достъп до дивите. Д-р Чобанов призова за повече информираност както на производителите, относно мерките за биосигурност, така и на потребителите. Всички регистрирани птицеферми у нас са изписани на сайта на БАБХ. Към момента няма нерегламентирани такива, а само стопанства тип „задни дворове“, които се опитват нерегламентирано да предлагат своята продукция на пазара, допълни още той.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Край Будапеща са намерени стотици диви свине, загинали от африканска чума по свинете

Hungary Today: Край Будапеща са намерени стотици диви свине, загинали от африканска чума по свинете

2 Октомври 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Стотици диви свине, убити от Африканска чума по свинете, са намерени в ловния парк Будакеши край Будапеща, заяви във вторник главният ветеринар на страната Лайош Богнар, цитиран от електронното издание Hungary Today.
Всички диви свине в района трябва да бъдат унищожени, за да се ликвидира заразата, добави той.
Сигурно е, че вирусът е пренесен в района от хората, тъй като не присъства в естественото местообитание там, каза той. Няма връзка между Будакеши и заразените райони в Източна Унгария, така че вирусът не се е разпространил от там, добави Богнар.
Експертите работят, за да гарантират, че вирусът е изолиран в територията на ловния парк и вече е започнало търсене на трупове извън района, каза експертът. Всички диви свине, отстреляни от ловци в съседни райони, също ще бъдат проверявани, добави още Богнар, като съобщи, че всички земеделски производители ще получат безплатен дезинфектант.

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

2 Октомври 2019 | 05:04 | Агенция "Фокус"
София. Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Информацията обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева. Министърът уточни, че загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21 процента от поголовието на домашна свиня в България. Министър Танева коментира и друго заболяване, за което са предприети превантивни мерки.
„Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

1 Октомври 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
София. Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Информацията обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева. Министърът уточни, че загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21 процента от поголовието на домашна свиня в България.
Министър Танева коментира и друго заболяване, за което са предприети превантивни мерки.
„Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на африканската чума по свинете е спокойна

Епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на африканската чума по свинете е спокойна

1 Октомври 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на африканската чума по свинете е спокойна. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник областния управител Ширин Вели, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)информира, че през изминалата седмица, не са постъпвали сигнали по отношение на съмнение на заболели от Африканска чума по свинете животни. „През периода на територията на ОДБХ има умрели 134 свине във ферми, взети са и са изпратени за изследване 70 проби, като резултатите са отрицателни за наличие на вируса. Постъпила е една проба от отстреляна дива свиня, при подборен отстрел, която също е отрицателна“, каза д-р Баева. В извън 10 км зона, на територията на областта са извършени клинични проверки в 3 промишлени свинеферми и 4 обекта от тип „А“, като не са открити животни с признаци на африканска чума по свинете.
Д-р Баева уточни, че контролната дейност продължава. От днес във всички лични стопанства, където стопаните доброволно заклаха прасетата си, извършиха дезинфекция на стопанствата си и получиха от държавата по 300 лв. за направените разходи, започват проверки. Те ще се извършват в рамките на три седмици от инспектори от ОДБХ. „Проверката се извършва във връзка с това да се установи дали се спазват декларациите, които стопаните са подали и са декларирали да не отглеждат свине в рамките на 12 месеца“, уточни д-р Катя Райкинска, директор на ОДБХ-Шумен. Във връзка с предстоящия зимен период и изостряне на заболяването Инфлуенца по птиците, ще се извършват проверки на всички птицевъдни обекти в област Шумен. Те ще продължат до 18 октомври, а до БАБХ ще бъде изпратен доклад за статуса на птицефермите в региона. В област Шумен има една ферма за кокошки носачки, 12 ферми бройлерно направление и една ферма за отглеждане на водоплаващи птици. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 8 октомври.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

1 Октомври 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Смолян. Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян. Това стана ясно на ежеседмичното заседание на Постоянна областна епизоотична комисия – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На него присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян д-р Сава Бозуков, представители на горските стопанства, на общините и всички останали институции от комисията.
Д-р Сава Бозуков заяви, че през последната седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в Смолянска област. По негово предложение, членовете на комисията приеха решение във връзка със стопаните, които смятат да отглеждат свине от следващата година. По думите му, стопаните от областта, които изклаха свинете от стопанствата тип „заден двор“, са подписали декларация, че в продължение на една година няма да отглеждат свине. „Очаква се пикът на африканска чума по свинете да бъде през месеците април и май следващата година. Но оттогава може други хора да решат да гледат свине на територията на областта“, посочи д-р Бозуков. За да бъдат равнопоставени всички стопани, членовете на комисията приеха решение, че репопулация на домашни свине в Смолянска област може да започне не по-рано от месец септември 2020 г. след предварително регистриран животновъден обект и спазени мерки за биосигурност. Според д-р Бозуков с така приетото решение, в региона на Смолян ще се избегне пикът на болестта и стопаните ще се предпазят от заболяването.
Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян, инж. Венцислав Фурлански заяви, че наложените ограничения за провеждане на ловуване в инфектираните зони засега остават валидни. „От 1 октомври съгласно Закона за лова и опазване на дивеча е разрешено груповото ловуване на дива свиня и това се отнася за зоните без ограничение в дните събота и неделя и в дните, обявени за официални празници, което означава от 5 октомври. Във връзка с официалното откриване на груповия лов се извърши и обучение на 70 ловни дружинки, сред които има и 5 от област Пловдив в района на стопанство „Кормисош“. Така са обучени 114 ловци, 11 служители на Регионалната дирекция по горите и 18 от горските стопанства, които са наясно с мерките за биосигурност, които трябва да се спазват по време на лов извън инфектираните зони“, поясни инж. Фурлански
Зам.-директорът на Южноцентралното държавно предприятие инж. Ивайло Исаев посочи пред членовете на епизоотичната комисия, че от тяхна страна продължава контролът на въведените мерки и ограничения във връзка с разпространението на африканската чупа по свинете. „По отношения на дървата за огрев в селата, в които имаше най-сериозни проблеми Борино и Чала, чакаме 12 октомври, когато ще отпадне забраната за добив на дърва. Имаме готовност веднага след това да пуснем населението да си добие дърва, каквито са традициите в района. Част от хората си взеха дърва от съседни райони, но други чакат да изтече забраната. Имаме готовност след приключване на забранителния период да се дадат дърва на хората“, уточни инж. Исаев. Той допълни, че все още не е разрешен проблемът в община Борино с липсата на подходящ терен за направата на яма за загробване. Навсякъде в общината има карстови извори и от Басейнова дирекция отказват да съгласуват предлаганите терени.
В края на заседанието областният управител Недялко Славов припомни, че скоро изтичат част от сроковете на въведените ограничителни мерки и забрани в инфектираните зони в областта. За района на Змеица срокът е до 12 октомври, за ДЛС „Извора“ до 14 октомври, за Забърдо до 16 октомври, Михалково на 4 ноември, Павелско на 5 ноември, каза още Славов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забраняват се ловът, сечта, брането на билки и гъби в инфектирана зона от 200 кв. км заради случая на африканска чума по свинете в района на Сливен

Забраняват се ловът, сечта, брането на билки и гъби в инфектирана зона от 200 кв. км заради случая на африканска чума по свинете в района на Сливен

1 Октомври 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Сливен. Издадената на 30 септември заповед на Директора на Регионална дирекция по горите (РДГ)-Сливен във връзка с първично възникналия случай на африканска чума по свинете в района на село Сотиря, община Сливен, бе обсъдена на заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Заболяването е установено при изследване на проба от умряло диво прасе, открито от туристи в канавка в близост до сливенското с.Сотиря, по пътя Сливен-Сотиря. Инфектираната зона около мястото обхваща 200 кв. км, съгласно заповед на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Зоната съвпада с ловностопанските райони „Тополчане“, „Сливен 1“ и „Сливен 2“.
Ловностопанските райони „Тополчане“ и „Сливен 1“ обхващат горски територии. Във връзка с неблагоприятната ситуация с констатирането на заразата, в тях се забраняват ловът, сечта, брането на билки и гъби, пребиваването на физически и юридически лица заради лични или стопански цели. Забраната е в сила до 30 ноември. Държавното горско стопанство в Сливен започна да поставя обозначителни табели, указващи ограничения достъп в инфектираната зона. Директорът на Областната дирекция „Земеделие“ ще информира земеделските стопани, развиващи дейност в „Сливен 2“ (районът не е горска територия), за необходимите мерки, които трябва да съблюдават. Наложените ограничения не се отнасят до местността Карандила в Природен парк „Сините камъни“.
На заседанието бе взето решение да се изготви картографска схема на териториите, върху които са наложени забраните. Целта е да се уточнят уязвимите места и подходи.
Бяха поставени въпроси за отпадане на забраната да се ловуват диви прасета в инфектираната зона, както и на територията на Природен парк „Сините камъни“, като начин да се ограничи популацията на този вид дивеч. Ще бъдат поискани указания от ресорните ведомства.
Подробности за отделите на посочените ловностопански райони, за които са в сила ограниченията, могат да бъдат намерени в сайта на РДГ.
До момента са изследвани проби от 74 диви прасета, отстреляни по време на лов. Резултатите са отрицателни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани

Министър Десислава Танева: Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани

1 Октомври 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е политика и мярка, която бяхме приложили и в предходния ми мандат като министър. Какви горски територии изкупуваме? Само дребни, на частни стопани, с предимство граничещи до държавни горски предприятия с една единствена цел – тяхното опазване. Най-проблемните служби за опазването на горски територии, най-многото нарушения са в горски територии, които са дребни, разпокъсани, на частни собственици и които няма как да бъдат опазвани.
Предвидили сме близо 1 милион лева до края на годината за това изкупуване в цяла България.
Това е процедура, по която удовлетворяването на желанията и на исканията на собствениците на малки частни гори става по цената, т.е. започваме с най-ниската цена и тя е с предимство. В крайна сметка това е обратна процедура, интересът на държавата е да придобива на по-изгодни цени“, допълни министър Танева.
На въпрос за повишаване на цената на дървесината, тъй като на много места е забранено изсичането на горите, министър Танева отговори: „Не е на много места, нека да си служим с цифри. По случаите на диви свине, които общо са 79 в момента регистрирани в България, съответно около тези случаи има определяне на инфектирани зони. До момента 200 квадратни километра. Искам да анонсирам, че според епизоотичната обстановка и след анализ, може би днес ще подпишем заповед, в която тези зони ще бъдат драстично намалени. Единствено в тези ограничителни зони в рамките на два месеца при условия на претърсване за трупове, не бяха разрешени горско-добивни дейности. Това представлява 8% от територията“.
Министър Танева категорично заяви, че влияние на тези забрани върху цената на материала, не следва да има.
Десислава Танева обясни още, че акции за умъртвяване на животни няма. „Акции няма. Има спазване на правила, които всеки трябва да спазва. Ние благодарим изключително много на всички лични стопанства, на стопаните, които се включиха в борбата срещу африканската чума по свинете и изпълниха нашите препоръки. Ние за това ги стимулираме с 300 лв. По отношение на акция, мога да кажа, че акция не следва да има. Следва да има постоянен контрол върху това отглеждането на домашни свине да става с мерки на биосигурност. Има такива за личните стопанства и те са елементарни, по силите са на всеки стопанин да го направи, защото половината от тях са правила, хигиенни правила. Това ще ни спаси“, допълни министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците

Министър Десислава Танева: Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците

1 Октомври 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21% от поголовието на домашна свиня в България

Министър Десислава Танева: Загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21% от поголовието на домашна свиня в България

1 Октомври 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21 процента от поголовието на домашна свиня в България. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За тези загуби безспорно има, първо, искане до Комисията за съфинансиране на обезщетенията, които и в момента се плащат. Приключваме плащанията и на огнищата на индустриалните свине и на всички стопанства, които подкрепиха нашите мерки. И от друга страна, работим много активно в подкрепа и за подкрепа на всички стопани, които бяха засегнати от това заболяване, и които ще искат да направят репопулация в своите стопанства. Комуникираме с Европейската комисия от приемането в нашата Програма за развитие на селските райони, тъй като в момента няма разписана такава мярка, впоследствие и отварянето й, така наречената Мярка 5, която ще бъде насочена към стопани, засегнати от огнищата с унищожени животни поради тази причина. 100% ще бъдат подпомогнати за репопулирането и 80% ще бъдат подкрепени в разходите в мерки за биосигурност. Такива са правилата и за такива условия се борим. Надяваме се, че комуникацията ще я приключим в края на годината“, допълни още министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай

Министър Десислава Танева: Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай

1 Октомври 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Първомай. Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОДБХ - Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу африканската чума по свинете

ОДБХ - Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу африканската чума по свинете

1 Октомври 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу африканската чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич, където днес се е провело редовно заседание на Областната епизоотична комисия. При откриване на заседанието областният управител Красимир Кирилов е представил новият директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“ Добрич д-р Анелия Андонова. Назначена е със заповед на министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и поема поста, считано от днес, след излизането в пенсия на досегашния ръководител на Дирекцията д-р Борислав Каменов. Тя и д-р Илиан Славов, инспектор в ОДБХ - Добрич, са представили накратко състоянието на епизоотичната обстановка в областта и страната.
Към момента няма нови случаи и по отношение на заболяването и неговото разпространение ситуацията е спокойна. Въпреки това, набелязаните мерки за сигурност остават в сила и се следи за стриктното им спазване.
„От днес до края на месеца ще се извършват проверки, съгласно разпореждане на МЗХГ, на стопаните, които получиха обезщетение за ликвидирани прасета в задни дворове“, посочи д-р Славов. Съгласно заповедта на министър Танева, при констатирано нарушение, ще се съставя констативен протокол, животното ще бъде умъртвявано, а на собственика му – наложена административна глоба. Д-р Андонова заяви, че провеждащата се в страната проверка от европейски комисари по отношение на справяне с ограничаването и ликвидирането на АЧС, е с висока оценка за предприетите мерки и реализирани дейности от страна на компетентните органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват проверки в област Благоевград дали в стопанствата с умъртвени домашни свине е започнала репопулация

Започват проверки в област Благоевград дали в стопанствата с умъртвени домашни свине е започнала репопулация

1 Октомври 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Смущаваща е информацията, която се появи, не от Благоевградска, но от други области, а именно, че в стопанства тип „заден двор“, където има умъртвени животни, е започнала репопулация. Това каза д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след провелото се заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му това не трябва да се случва, тъй като в декларациите, подписани от стопаните, е упоменато, че такова действие може да бъде предприето след 1 година. Д-р Бащавелов обясни, че едно от условията за отпускане на държавно финансово подпомагане за въвеждането на мерки за биосигурност е било да не се отглеждат домашни прасета преди изтичане на този срок. „В тази връзка започваме проверки в област Благоевград, за да установим има ли такива случаи и при нас“, каза още д-р Бащавелов.
Той подчерта, че проверките ще бъдат щателни и ще се провеждат през следващите 2 – 3 седмици. Д-р Бащавелов посочи също, че до този момент в региона са изплатени финансови подпомагания в общините Кресна и Струмяни. Той обясни, че тъй като има подадени декларации от много стопанства, към днешна дата продължава проверката по тях и едва след това ще се пристъпи към изплащане на паричните суми.
Д-р Бащавелов коментира и това, че от миналата седмица има мисия на Европейската комисия в Северна България. По думите му се извършват проверки, но към момента няма излезли данни, които да обобщават констатираното от тях. Д-р Бащавелов припомни, че всеки месец Европейската комисия излиза с решения по отношение на регионализацията на заболяването в различните страни, членки на Европейския съюз. С такова решение област Благоевград е категоризирана като опасна по отношение на заболяването. Д-р Бащавелов допълни, че последното решение е от септември и към момента още областта е в този регистър.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма новорегистрирани случаи на африканска чума в област Благоевград

Няма новорегистрирани случаи на африканска чума в област Благоевград

1 Октомври 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма нови регистрирани случаи на африканска чума в област Благоевград. Това обяви областният управител Бисер Михайлов след заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той поясни, че това е установено след като са изследвани проби от животни, отглеждани във стопанства тип „заден двор“ и от диви свине. „Което от своя страна предполага, че и днес комисията не е излизала с някакви решения за изпълнения, които да спуска към общинските епизоотични комисии или съответните държавни структури на територията на областта, които имат отношение към справяне с проблема“, каза още Михайлов.
Той добави, че продължава изпълнението на мерките, които са били набелязани по отношение на почистването на основните пътни артерии. „С приключването на туристическия сезон в Гърция, значително намаляват пътуващите румънски туристи. Ако трябва да изкажа някакво предположение, то това е един от векторите, който разпространява заболяването. Надявам се, че с намаляването на туристопотока, ще намалее и възможността за разпространяване на заболяването от този вид вектор“, посочи Михайлов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседание на областната епизоотична комисия във връзка с разпространението на болестта африканска чума по свинете ще се проведе в Смолян

Заседание на областната епизоотична комисия във връзка с разпространението на болестта африканска чума по свинете ще се проведе в Смолян

1 Октомври 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 14.00 часа в зала 201 на Областна администрация - Смолян Постоянната областна епизоотична комисия ще проведе заседание в разширен състав, във връзка с появата и разпространението на болестта африканска чума по свинете. Това съобщиха от Областната администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе в Благоевград

Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе в Благоевград

1 Октомври 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с актуалната обстановка по отношение на заболяването африканска чума по свинете от 11.00 часа в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Очаква се на заседанието да бъде представена информация относно разпространението и резултатите от превантивните действия, предприети в област Благоевград за ограничаване заболяването.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първи доказан случай на африканската чума по свинете е регистриран в Сливен

Първи доказан случай на африканската чума по свинете е регистриран в Сливен

1 Октомври 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Сливен. Първи доказан случай на африканската чума по свинете е регистриран в Сливен. Това съобщи пред Радио „Фокус“ - Сливен Петър Байчев, член на земеделски съюз „Хаджи Димитър". По думите му заразеното мъртво прасе е открито миналата седмица по пътя за близкото до Сливен село Сотиря, а в събота са станали известни резултатите от взетите проби.
Земеделецът заяви, че има нещо съмнително в находката. „Болните от чума прасета търсят вода и е странно как трупът се е озовал на безводния път. Ако става въпрос за саботаж, това е много тревожно. В Сливен има няколко големи свинекомплекса и ако заразата се разпространи, всички животновъди ще пострадат сериозно", коментира Петър Байчев.
Заради африканската чума по свинете вече е поскъпнало и свинското месо, а това неизбежно ще оскъпи и продукцията от него. „При нас увеличението е само с 5 стотинки, но ние поддържаме ниска печалба. Как ще реагират останалите, не мога да прогнозирам“, заяви Байчев.
В момента цената на килограм свинско живо тегло се търгува на 2.90 лв., докато преди навлизането на чумата е била 2.60 лв.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ започва масови проверки в птицефермите в страната заради риска от болестта инфлуенца

БАБХ започва масови проверки в птицефермите в страната заради риска от болестта инфлуенца

30 Септември 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки във всички животновъдни обекти с промишлен характер за водоплаващи и кокошеви птици в страната. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Предстоящият зимен сезон е рисков за птиците по отношение на болестта инфлуенца. Именно по тази причина инспекторите ще следят за спазване на изискванията за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение Инфлуенца по птиците и Салмонелоза. Обектите трябва да изпълняват въведените мерки за биосигурност, съгласно законодателството и приложението им на практика.
Честотата на взимане на пробите и техният брой трябва да се прилага в съответствие с Националната профилактична програма за контрол и допълнителните инструкции, утвърдени от БАБХ за гарантиране здравния статус на сектора.
При установяване на пропуски в прилагането им на собствениците ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение. Проверките ще продължат до 18 октомври 2019 г. включително.
В началото на месец септември на среща с птицевъдния бранш в БАБХ бяха обсъдени мерките за биосигурност, които трябва да се спазват от самите фермери. Агенцията по храните извършва проверки за прилагането им, а именно вземане на проби за проверка ефективността на дезинфекцията, документална проверка и инспекция на място в обекта на изготвения план за биосигурност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник информира за ограничен достъп на физически лица до горски територии, попадащи до констатирания случай на Африканска чума по свинете

Областният управител на Перник информира за ограничен достъп на физически лица до горски територии, попадащи до констатирания случай на Африканска чума по свинете

28 Септември 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова информира, че във връзка с регистрирания първи случай на Африканска чума по свинете на територията на общините Брезник и Трън, се ограничава провеждането на различни по вид спортни и туристически събития и мероприятия в обхвата на инфектираната зона, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Със заповед № РД 11-1939 от 26 септември 2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ, се указва, че достъпът до горските територии попадащи в периметъра около констатирания случай, е забранен със срок на действие на заповедта от 27.09 до 27.11.2019 г.
Описаните ловностопански райони попадат в землищата на следните населени места: с. Неделково, с. Лялинци, с. Парамун, с. Мракетинци, с. Филиповци, с. Бутроинци, с. Врабча, с. Проданча, с. Велиново, с. Милкьовци.
Придвижването в тези райони се разрешава само за служители на ведомства пряко свързани с претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта АЧС при спазване на мерките за биосигурност.
Граждани и групи (туристи, летовници, пастири, дървосекачи, събирачи на трюфели, гъби и сезонни растения), трябва да ограничат временно достъпа си до горепосочените ловностопански райони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Георгиев: Нужен е подход за редуциране на популацията на диви свине, за да не се разпространи африканската чума

Проф. Георги Георгиев: Нужен е подход за редуциране на популацията на диви свине, за да не се разпространи африканската чума

27 Септември 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Нужен е подход за редуциране на популацията на диви свине в страната, за да не се разпространи африканската чума и сред домашните прасета. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Подходът е разработен след поръчано от Министерството на земеделието научно становище за откриване на ловния сезон. „По време на ловната кампания е нужно да се осигури възможност за събиране максимален брой проби от прасета. Да не се накърни чувството за собственост на дивеча като се сътрудничи с всички заинтересувани лица, както и ловците. Събраната информация трябва да се поднесе разбрано и без да е в нарушения на законодателството“, обясни още проф. Георгиев. За нормално протичане на всички процедури е нужно точно дефиниране на зоните. „Местата трябва да дават възможност за разграничаване на горещите точки, в които не може да се извършват обичайните ловни дейности. Целта е и да се освободят повече територии за групов лов, както пожелаха ловците“, каза още експертът. Според проф. Георгиев в ситуацията с наличието на болестта африканска чума по свинете ловците са допълнителен вектор за пренасяне на инфекцията и трябва да спазват изискванията за биосигурност. „При убиване на дива свиня трябва да знаят и изпълняват разписаните мерки за биобезопасност. Инфектираната зона при установено заболяване при домашна свиня е 3 км. и 10 км, а в гората зоната се определя от компетентните органите. Площта на зоната в този случай се определя от условията на терена, но трябва да бъде определена в по-разумни размери, без да се засягат горските дейности“, посочи още проф. Георгиев. Той допълни, че разработените мерки имат за цел контрол над заболяването и опция за събиране на проби за определяне на реалното разпространение на болестта сред дивата природа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Център за оценка на риска по хранителната верига, МЗХГ изрази становище относно мерките за контрол на африканската чума по свинете

Център за оценка на риска по хранителната верига, МЗХГ изрази становище относно мерките за контрол на африканската чума по свинете

27 Септември 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Център за оценка на риска по хранителната верига, МЗХГ изрази становище относно мерките за контрол на африканската чума по свинете. Твоа съобщиха от пресцентъра на Център за оценка на риска по хранителната верига.
Целта на предприетите мерки е създаване на условия за използване на балансиран подход при редуцирането на популацията от дива свиня в засегнатите от болестта региони на Р. България, минимизиране на риска от разпространение на вируса на АЧС. За постигането на тази цел е необходимо да се изпълнят следните задачи:
1) Максимално редуциране на популацията на дивата свиня, без риск от разпространение на вируса на АЧС.
2) Събиране на максимален брой проби от отстреляни и открити умрели диви свине за определяне на реалната ситуация със заболяването АЧС и пространственото му разпространение в дивата природа.
3) Сътрудничество между всички заинтересовани организации включително и ловците.
4) Предпазване на домашните свине.
Като цяло би следвало да се подчертае, че „активният лов няма да е ефективен инструмент за контролиране разпространението на вируса на АЧС сред популацията от диви свине, освен ако не се постигне 80% отстрел и в същото време в инфектирани зони (където е наличен вирусът) не следва да се упражнява натиск върху популацията" както се казва в научното становище на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) от 2014 г.
Всеки опит да се контролира популацията на дивите свине трябва да се извърши в рамките на няколко години, за да се получи устойчиво намаляване плътността на популацията. Храненето на диви свине трябва да бъде забранено при популации, при които плътността подлежи на редуциране.
Трансграничният характер на инфекцията от АЧС изисква и координирани трансгранични мерки за превенция и контрол на заболяването също и от съседните на България държави! Важен момент в превенцията и контрола е да се прекъсне епизоотичната връзка между популациите на домашните и дивите свине. Всички страни от региона на Балканите следва да работят координирано чрез разработване на средносрочни и дългосрочни устойчиви стратегии за управление на този риск на всички нива (търговия, селско стопанство, ловци, компетентни органи от околната среда, ветеринарни служби и др.).
На база заключенията на ЦОРХВ, може да се направят следните препоръки:
1. Съгласно извършеното смекчаване на мерките и подразделяне на обявените вече 200 км2 заразени зони на местата с установени положителни за АЧС диви свине, чрез определянето на сърцевинна и буферна (под)зони, могат да се освободят за конвенционален групов лов още по 100 км2.
2. Видими и трайни резултати за намаляване плътността на популацията от диви свине се очаква да се получат след 2-3 години планомерно и постоянно прилагане на мерките, залегнали в стратегията на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за редуциране плътността на популацията на дивата свиня в Р. България.
3. ЦОРХВ обръща внимание, че в пограничните райони следва да се действа много внимателно и задължително в сътрудничество с ловните дружинки на отсрещната държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първи регистриран случай на Африканска чума при диви свине в област Перник

Първи регистриран случай на Африканска чума при диви свине в област Перник

27 Септември 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия, заради констатирания първи случай на Африканска чума по свинете в Област Перник.Това съобщиха от Областна администрация Перник. Заразата е установена при диво прасе на територията на Ловно-рибарско дружество "Садовик", община Брезник. Пробите от изследванията в сертифицираната референтна лаборатория в София потвърждават геном на вируса. „Факт е регистрирано огнище на АЧС на нашата територия и сме изправена пред ситуация, която ще наложи рестрикции към гражданите и извънредни мерки за биосигурност. С адекватното решение за обявяването на цялата област Перник за санитарна зона, за което всички членове на Епизоотична комисия гласувахме през изминалия месец, минимизирахме широкото разпространение на заразата, но процесът трябва да продължи да бъде следен и контролиран от всички нас.”, заяви Соколова. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова съобщи, че предвид актуалната епизоотична обстановка и със заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, се определя карантинна инфектирана зона с радиус 8 км., равняваща се на площ 200 квадратни километра.
Заради първично възникналия и установен случай на АЧС на територията на областта се ограничава достъпът и се забранява движението на физически лица и пътни-транспортни средства до горските територии, попадащи около инфектираната зона, както следва:

- Предоставен ловностопански район (ПЛСР) Велиново, към ТП ДГС „Трън”;

- ПЛСР Филиповци, към ТП ДГС „Трън”;

- ПЛСР Красава 1, към ТП ДГС „Брезник”;

- ПЛСР Садовик, към ТП ДГС „Брезник”;

- ПЛСР Станьовци, към ТП ДГС „Брезник”;

- Държавен ловностопански район Букова глава, към ТП ДЛС „Витошко - Студена”;

Срокът за изпълнението на заповедта е от 27 септември до 27 ноември 2019 г., уточни д-р Драгомирова.
Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава на служители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция – Кюстендил, Югозападно държавно предприятие – Благоевград, ТП ДГС „Брезник”, ТП ДГС „Трън”, ТП ДЛС „Витошко - Студена” в районите им на дейност. Предстои екипи на държавните горски стопанства в Брезник и Трън да поставят обозначителни табели указващи ограничения достъп в инфектираната зона, съгласно изискванията на Министъра на земеделието, храните и горите.Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 1 октомври 2019 г. от 15:00 ч. в Заседателна зала „Струма” на Областна администрация – Перник.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при чума по свинете, има отказани заявления

Министър Десислава Танева: Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при чума по свинете, има отказани заявления

27 Септември 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявления. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова за изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Африканската чума по свинете мисля, че за нея казахме достатъчно и ще се огранича само с това, че тя е силно заразно вирусно заболяване. Бяха взети много мерки, благодаря на всички хора, които изпълниха препоръките на Агенцията за безопасност на храните, на областните епизоотични щабове и предпиреха мерките, които засягаха личните стопанства с цел намаляване на епизоотичния риск и ограничаване на щетите от заболяването. Без тяхното разбиране и изпълнението на тези мерки, щетите щяха да бъде по-големи. Това е мнението на специалистите в тази област и на научните сътрудници", допълни още министър Танева. Тя посочи, че всички мерки са вземани с консултации и е имало предварителна информация. "Броят на стопанствата, които бяха подадени по списък в МЗХГ беше 34 821, подадените заявления в областни дирекции по безопасност на храните са 29 500, финансовото подпомагане е в размер в момента на 8 млн. 850 хил. лв., изплатени в 1691 населени места в 179 общини. Тази информация беше събрана през областни епизоотични комисии от кмета на населеното място и официалния ветеринарен доктор. Да, аз в интервюта съм казвала не мога да твърдя обратното. Тези лични стопанства нямаха регистрация в системата на Агенцията по храните. Причините за това са много, включително и това, че те не отговаряха на изискванията за лично стопанство, а именно към момента по наредба 44 - отглеждане само на свине за угояване до 5 броя. По тази причина, разбира се и по други, те не бяха регистрирани и инвертаризацията и преброяването за нуждите на ограничаване на епизоотичния риск, беше направено лятото, когато се взе решение за прилагане на тази мярка. Извършват се и сега проверки. Всички сигнали, тъй като изготвянето на тези списъци беше направен от кметовете на населени места и ветеринарния доктор, бяха публични. Всички, които са имали сигнали затова, че неправомерно са включени хора и са проверявани там, където има съмнение е спирано плащането. Има такива случаи на отказани заявления. Мога дори по общини да ги изброя. Да, проверки има и в момента. Не е само в Добрич. Това е по повод получени сигнали, трябва да бъдем обективни, тази мярка са прилага в навечерието на местни избори и не бих могла да отрека, че в някои населени места имаше установени опити тази мярка да се потребява в един или друг смисъл с оглед на идващите избори. Правим проверки и в момента и на принципа на анализа на риска и в други области, за да установим дали всичко, кеото е подадено, подписано и потвърдено от кметовете и ветеринарния доктор отговаря на подадените данни", допълни още Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ: Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ: Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

24 Септември 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. Няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян през последната седмица, няма констатирани нови случаи на африканска чума по свинете в региона. Това обяви на ежеседмичното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Свършихме си работата още от самото начало в личните стопанства и сега ни е много по-лесно. Проблемът сега са дивите свине в областта, но и там се справяме добре. Вече месец няма положителни проби. Всички открити такива преди бяха на умрели свине в краен стадий на разлагане“, поясни д-р Бозуков. Той обясни, че ще изчакат да минат два месеца от обявяването на забраните в инфектираните територии, за да преминат към отмяната им със заповед от директора на Българската агенция по безопасност на храните.
Зам.-директорът на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян инж. Ивайло Исаев заяви, че продължават да осъществяват контрол в инфектираните зони с африканска чума в област Смоля. Той уточни, че въведените в зоните забрани за преминаване и дърводобив се спазват, като се налага контрол от страната на служителите на стопанството.
Инж. Румен Ефтимов от Регионалната дирекция по горите – Смолян каза, че през изминалата седмица са отстреляни 14 диви свине в областта. „Очаква се да бъде открит груповия лов на дива свиня тази или следващата седмица според волята на министъра дали ще издаде заповед за по-ранно откриване на груповия лов“, допълни той.
По време на заседанието на постоянната епизоотична комисия – Смолян се коментира и проблемът с липсата на ями за загробване на животни в община Борино и бе поставен срок до края на седмицата той да се разреши.
По искане на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Смолян, Комисията реши да се допуснат технически инспектори от Фонда в инфектираните зони при стриктно спазване на всички мерки за биосигурност. Причината е, че се налага в следващите 1-2 седмици да се извършат проверки от тяхна страна, за да може през следващите седмици стопаните да получат субсидиите си въз основа на извършените проверки.
Следващото заседание на постоянната епизоотична комисия – Смолян ще се проведе на 1 октомври, вторник от 14:00 часа.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще проведе заседание

Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще проведе заседание

24 Септември 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще проведе заседание. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от комисията. Заседанието е насрочено за 14.00 часа в залата на Областна администрация. В рамките на срещата ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка в страната, както и ситуацията на територията на Кюстендилска област, която към момента е свободна от заболяването африканска чума по свинете, но е обявена като санитарна зона. Областната епизоотична комисия ще обсъди и изпълнението на разпоредените мерки с цел недопускане на заболяването да навлезе в региона. Ще бъде дискутирана и ситуацията в съседните държави.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областната епизоотична комисия в Благоевград ще заседава във връзка с африканската чума по свинете

Областната епизоотична комисия в Благоевград ще заседава във връзка с африканската чума по свинете

24 Септември 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Областната епизоотична комисия в Благоевград ще заседава във връзка с актуалната обстановка около заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това ще се случи в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград от 11.00 часа. Очаква се на заседанието да бъде представена актуална информация относно разпространението и резултатите от превантивните действия, предприети в Област Благоевград във връзка с ограничаване заболяването.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседание на постоянната областна епизоотична комисия ще се проведе в Смолян

Заседание на постоянната областна епизоотична комисия ще се проведе в Смолян

24 Септември 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ежеседмичното заседание на постоянната областна епизоотична комисия ще се проведе от 14.00 часа в Областна администрация – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Ще бъде предоставена актуална информация за епизоотичната обстановка в областта по отношение на африканската чума по свинете в региона. Ще се обсъди резултатът от наложените мерки срещу разпространението на заразата и осигуреността с дърва за огрев на населението в засегнатите от болестта райони. Припомняме, че до миналата седмица в област Смолян има установени пет случая на африканска чума по свинете. Те са в района на село Змеица, в Държавно ловно стопанство „Извора“ – Девин, както и в района на селата Забърдо, Павелско и Михалково.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Адриан Данков,  ОДБХ-Видин: Продължава евтаназирането на свинете от индустриален свинекомплекс в Новоселци с установеното огнище на Африканска чума по свинете

Д-р Адриан Данков, ОДБХ-Видин: Продължава евтаназирането на свинете от индустриален свинекомплекс в Новоселци с установеното огнище на Африканска чума по свинете

20 Септември 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Видин. Продължава евтаназирането на свинете от индустриален свинекомплекс в Новоселци с установеното огнище на африканска чума по свинете, каза на провелото се заседание на Областната епизоотична комисия д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че на терен са три ветеринарни екипа, като собственикът на свинекомплекса оказва съдействие. „До неделя се очаква да приключим с евтаназията на свинете. Предстои дезинфекцията на обекта. Загробването на прасетата се извършва на определеното мястоот Басейнова ирекция Плевен“, каза д-р Данков. Той допълни, че магазинът, който е бил към свинекоплекса и се е зареждал с месо само от тази ферма е затворен. Проследява се и къде в търговската мрежа са разпространени месо и субпродукти от фермата. Продуктите са иззети и загробени, като целта е да не са разпространи заболяването.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Д-р Адриан Данков, ОДБХ-Видин: Открито е огнище на африканска чума по свинете в свинекомплекс в село Новоселци

Д-р Адриан Данков, ОДБХ-Видин: Открито е огнище на африканска чума по свинете в свинекомплекс в село Новоселци

19 Септември 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Видин. Открито е огнище на африканска чума по свинете в свинекомплекс край Видин, в село Новоселци, каза за Радио „Фокус“-Видин д-р Адриан Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Видин. Той посочи, че собственикът на фермата е алармирал ветеринарните власти за внезапна висока смъртност сред прасетата. Изпратени са проби в софийска лаборатория и оттам резултатът е положителен за африканска чума по свинете. „Ще бъдат умъртвени 3842 животни, като този процес вече е започнал. Определено е място от Басейнова дирекция – Плевен и РИОСВ-Монтана за загробване на животните“, каза д-р Данков. Той уточни, че в трикилометровата зона около свинекомплекса свинете в задния двор са умъртвени, като прасета има само в свинефермата в град Дунавци. „В тази свинеферма се взеха допълнителни проби, за да се установи има ли болни животни“, допълни д-р Данков.Ветеринарните власти проучват и как вирусът е попаднал в свинефермата.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Важно е да се спазват мерките за биосигурност, за да предотвратим появата на още случаи на заболяването АЧС в област Благоевград

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Важно е да се спазват мерките за биосигурност, за да предотвратим появата на още случаи на заболяването АЧС в област Благоевград

19 Септември 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Особено важно е да се спазват мерките за биосигурност, за да предотвратим появата на още случаи на заболяването африканска чума по свинете в област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. По думите му те не са сложни, дори напротив. „Мерките включват дезинфекция на обувки, изпиране на дрехи, дезинфекция на автомобили, да не се разхвърлят хранителни отпадъци“, каза още инж. Дамянов. Според него това са елементарни неща, които трябва да се спазват, за да не помагаме на заболяването да се разпространява.

„Фокус“ припомня:

На територията на Област Благоевград три са регистрираните случаи на заболяването африканска чума по свинете. Първият от тях бе установен при домашна свиня, изхвърлена мъртва във водите на река Струма край Кресна. Останалите два случая са констатирани при диви свине, открити в района на Държавно горско стопанство „Сандански“ и на границата на Национален парк „Пирин“.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Трети случай на заболяването африканска чума по свинете е установен на територията на област Благоевград

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Трети случай на заболяването африканска чума по свинете е установен на територията на област Благоевград

19 Септември 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Трети случай на заболяването африканска чума по свинете е установен на територията на област Благоевград. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „В неделя на границата на Национален парк „Пирин“ е открит труп на умряла дива свиня, който е дал положителен резултат за заболяването африканска чума по свинете. По-късно днес очакваме заповед на Агенцията по безопасност на храните и на Агенцията по горите, за да видим какъв периметър и кои райони ще обхваща той. Това е съвсем нова инфектирана зона. На практика това е втори регистриран случай на заболяла дива свиня и трети за територията на област Благоевград“, каза още инж. Дамянов.
Във връзка с втория регистриран случай, установен в района на Държавно горско стопанство „Сандански“, той посочи, че има обособена инфектирана зона, която обхваща територията на 4 ловни стопанства. Според инж. Дамянов там са преустановени всички дейности, с изключение на неотложените, които биват осъществявани след разрешение на Областната епизоотична комисия.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забранява се движението на лица и пътни превозни средства в района на ДГС „Сандански“ заради констатиран случай на африканска чума

Забранява се движението на лица и пътни превозни средства в района на ДГС „Сандански“ заради констатиран случай на африканска чума

19 Септември 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Забранява се движението на физически лица и пътни превозни средства до горски територии, попадащи в инфектираната зона около констатирания случай на африканската чума по свинете в района на Държавно горско стопанство „Сандански“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това е втори установен случай на заболяването в област Благоевград. Със заповед на инж. Сашко Попов, директор на Регионална дирекция по горите – Благоевград, се ограничава достъпа в ловностопанските райони на ЛРД - Ласкарево, ЛРД - Мелник, ЛРД - Склаве и ЛРД - Хърсово. Срокът за действие на заповедта е влязъл в сила още на 17 септември и ще бъде в сила до 17 ноември.
По повод регистрирания случай на заболяването от Държавно горско стопанство „Сандански“ трябва да поставят обозначителни табели, указващи забраната за достъп до инфектираната зона. Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава на МПС и служители на ИАГ, РДГ – Благоевград, ЮЗДП - Благоевград, ТП „ДГС Сандански“, РИОСВ – Благоевград, РУ – Сандански, ОДБХ – Благоевград, РД ПБЗН – Благоевград, РС ПБЗН – Сандански, по повод изпълнение на служебните им задължения, както и на лицата пряко свързани с претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта, при спазване на мерките за биосигурност. В забранените територии могат да се извършват неотложни дейности от лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта, по ред и условия, определени от Областната епизоотична комисия и съгласно определените от БАБХ мерки за биосигурност под контрол на ТП „ДГС Сандански“. В срок до 30 септември ТП „ДГС Сандански“ трябва да предприеме съответните действия по извозване на добитата дървесина от временен склад при спазването на строги мерки за биосигурност.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.