НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Матео Салвини се закани, че ще бъде сериозна опозиция вътре и извън парламента

AFP: Матео Салвини се закани, че ще бъде сериозна опозиция вътре и извън парламента

9 Септември 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на крайно дясната партия „Лига“ Матео Салвини заяви в понеделник пред протестиращите срещу новото правителство, от чийто състав той бе изключен, че ще представлява сериозна опозиция вътре и извън парламента, цитира думите му AFP
"Ще бъдем сериозна опозиция в парламента, но и сред хората, на север и на юг, град след град", каза Салвини пред демонстрантите в Рим, докато премиерът Джузепе Конте се обърна към парламента преди гласуването на вот на доверие.
Привържениците на антимигрантската „Лига“, както и на крайно дясното движение „Италиански братя“ протестираха близо до парламента, като някои от тях отправяха фашистки поздрав с дясната ръка.
"Днес част от Италия, мисля, че мнозинството в страната, излезе на улицата, за да поиска избори", каза Салвини, след като се снима с привърженици.
Десетки допълнителни полицейски служители охраняваха демонстрацията, по време на която протестиращите размахваха италиански знамена, а не партийни символи.
Миналия месец Салвини фактически свали правителството,очаквайки, че ще бъдат назначени предсрочни избори, които ще го направят министър-председател, но коалиционният му партньор- антисистемното движение „5 звезди“ и Демократическата партия, които до скоро бяха непримирими противници, успяха да създадат коалиционно правителство и по-този начин предсрочните избори бяха избегнати.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ANSA (Италия): Салвини се включи в демонстрация срещу новото правителство, настоя, че „истинската Италия" протестира пред парламента

ANSA (Италия): Салвини се включи в демонстрация срещу новото правителство, настоя, че „истинската Италия" протестира пред парламента

9 Септември 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на партията „Лига“ и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини се включи в демонстрация пред долната камара на парламента, като увери, че участващите в акцията представляват „истинската Италия“, която иска предсрочни парламентарни избори в страната, предава информационната агенция ANSA.
„Днес разделението между затворения дворец и хората от улиците на Италия е очевидно", подчерта Салвини. Бившият вътрешен министър обвини политиците, които – съгласно думите му, са се вкопчили в постовете си, като същевременно допълни, че „продължаваме да настояваме за чест и достойнство".
Междувременно премиерът Джузепе Конте изнася реч пред Камарата на депутатите преди първия от двата вота за доверие към новия му кабинет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте призовава за реформиране на Пакта за стабилност и растеж

AFP: Джузепе Конте призовава за реформиране на Пакта за стабилност и растеж

9 Септември 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Рим. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте призова за промяна в правилата на Европейския съюз, ограничаваща нивата на дефицита на отделните страни до три процента от БВП. Съответното той предложи преди вота за доверие в парламента за новото му правителство, подчертава AFP.
„Също така трябва да подобрим Пакта за стабилност и растеж и неговото прилагане, да опростим правилата, да избегнем цикличните ефекти и да подкрепим инвестициите", заяви Конте пред долната камара на парламента във връзка с правилата, които ограничават европейските правителствени бюджети, включително този на силно задлъжнялата Италия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANSA (Италия): Джузепе Конте обеща „нов сезон на реформи“ преди първия вот на доверие към кабинета му

ANSA (Италия): Джузепе Конте обеща „нов сезон на реформи“ преди първия вот на доверие към кабинета му

9 Септември 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви в Долната камара, че новото му правителство ще се стреми да прокара „нов сезон на реформи“. Съответното премиерът подчерта при представяне на програмата си преди първия от два вота за доверие, с които изпълнителната власт трябва да преодолее в парламента, отбелязва италианската информационна агенция ANSA.
Второто правителство на Конте е съставено на база съюза между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ПД). Двете партии, които са традиционни съперници, сключиха пакт, след като лидерът на „Лига“ и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини излезе от първото правителство на Конте миналия месец. Последният увери каза, че новото му правителство ще се отличава с „трезвост и строгост, така че нашите съграждани да могат да гледат на институциите с обновена вяра“.
Конте каза, че „предизвикателството на вътрешния фронт“ е „разширяване на участието в работата на сегменти от населението, които досега са били изключени. Тези (сегменти) са концентрирани преди всичко сред младите хора и жените, особено в Южна Италия“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Парламентът в Рим гласува за новото правителство на Джузепе Конте

FAZ: Парламентът в Рим гласува за новото правителство на Джузепе Конте

9 Септември 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Долната камара на италианския парламент – Камарата на депутатите – ще гласува доверие на новия кабинет на министър-председателя Джузепе Конте, който оглави коалиция между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Съответното гласуване в Сената е насрочено за вторник.
Движение „Пет звезди“ спечели общите избори през 2018 г. и са най-силната фракция в двете камари, докато ДП управлява Италия от 2013 г. до 2018 г. и сега идват на власт като младши партньори, година и половина след изборите. В Сената мнозинството на новото правителство е крехко.
Новото правителство обяви експанзионистична икономическа политика, като увери, че тя няма да застраши баланса на публичните финанси. Издигнати бяха и искания за изменение на Дъблинския регламент, който изисква бежанците да преминат през процедурите за убежище в страната, в която за първи път влязат в Европейския съюз.
Законът за сигурността, приет от бившия министър на вътрешните работи Матео Салвини, който предвижда санкции в размер до един милион евро за капитани, които влизат незаконно в италианските води, може да бъде отменен, предполагат от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Новото правителство на Италия официално положи клетва, като остави Салвини настрана от властта

The Independent: Новото правителство на Италия официално положи клетва, като остави Салвини настрана от властта

5 Септември 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Рим. Новото правителство на Италия официално вече функционира, след като проевропейската Демократическа партия се коалира с движението „Пет звезди“ в неочакван алианс, който изведе от властта десния политик Матео Салвини и неговата партия "Лига", пише вестник The Independent.
Независимият премиер Джузепе Конте поведе новия си кабинет на церемония по полагенто на клетва в президентския дворец.
Първата коалиция на Конте се срина, след като неговият коалиционен партньор Матео Салвини и партия „Лига“ се оттеглиха от коалицията в опит да предизвикат предсрочни избори, които той очакваше да спечели.
Оказа се, че Салвини греши и движение „Пет звезди“ и Демократическата партия съумяха да оставят настрана различията си и да формират ново правителство.
Бившият ръководител на демократите, Паоло Гентилони изглежда ще бъде следващият член на Европейската комисия, представящ Италия, а партията пое министерството на икономиката и министерството на европейските въпроси. Тези назначения би трябвало да гарантират подобрение в отношенията с Брюксел.
Министерството на вътрешните работи, ръководено по-рано от Салвини, беше предадено на специалиста по имиграция Лусиана Ламоргезе.
За разлика от г-н Салвини, за когото критиците казват, че е прекарал повече време в „Туитър“, отколкото в своето министерство, Ламоргезе не присъства често в социалните мрежи и работи с Брюксел за изготвяне на нови правила за миграция.
До средата на май се съобщава, че Салвини е посетил повереното му министерство само 17 дни от началото на годината, информация, която той не е оспорвал публично.
Правителството ще трябва да спечели вот на доверие в долната и горната камара на парламента, преди да може да започне да функционира напълно, но се очаква Конте да спечели и двата вота.
Въпреки това, неговото правителство ще има слабо мнозинство в парламента, което може да създаде проблеми за новата коалиция.
След като новият кабинет се закле, Салвини заяви, че "силните" в Европа стоят зад новата коалиция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новото правителство на Италия положи клетва

AFP: Новото правителство на Италия положи клетва

5 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Рим. Новото правителство на Италия, съставено от Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, положи клетва пред държавния глава Серджо Матарела, като обяви нов старт за третата по големина икономика в еврозоната, предава AFP. Церемонията се състоя в Президентския дворец в Рим.
Новите министри – 21 на брой, обещаха лоялност към Италия.
Преговорите за съставянето на кабинета продължиха до последно. В следобедните часове на сряда назначеният премиер Джузепе Конте обяви списъка с предложенията му за министри – общо 21. Разборът: 10 членове на Движение „Пет звезди“, девет от лявоцентристката Демократическа партия, един от партията „Свободни и равни“ и един независим – Лучиана Ламоргезе, която заменя лидера на „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рязка промяна в курса на Рим – новото правителство на Италия полага клетва (Коментари в европейския печат - Агенция „Фокус“)

Рязка промяна в курса на Рим – новото правителство на Италия полага клетва (Коментари в европейския печат - Агенция „Фокус“)

5 Септември 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Рим. След като в сряда назначеният премиер Джузепе Конте представи състава на своя кабинет, новото правителство на Италия ще положи клетва и още в рамките на деня започва своята работа. Анализаторите са категорични, че коалицията между Движението „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ДП) ще направи рязка промяна в курса на политиката на Рим. Темата е основна в европейския печат.


***
Рим. Новото правителство на Италия, съставено от Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, ще положи клетва. В следобедните часове на сряда назначеният премиер Джузепе Конте представи списъка на министрите, които ще влязат в кабинета му, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
С постигането на коалиционно споразумение между Движение „Пет звезди“ и ДП бе избегнато провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната, след като управляващото правителство на партията на Луиджи ди Майо и „Лига“ на Матео Салвини се разпадна.
Сред новите министри са 14 мъже и седем жени. За външен министър бе предложен лидера на Движение „Пет звезди“, а за вътрешен – безпартийната Лучиана Ламоргезе, която заменя Матео Салвини на поста.
Конте бе министър-председател начело на коалицията в Рим до 20 август, когато подаде оставка, но остана на поста докато траят партийните консултации.

***

Рим. В 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време) назначеният министър-председател на Италия Джузепе Конте и неговият кабинет ще положат клетва, с което ще започне работата на 66-о правителство на средиземноморската страна. Още тази вечер ще се проведе първият Министерски съвет, като се очаква той да отправи ясно послание към Брюксел с представянето на италианската номинация за европейски комисар – Паоло Джентилони, бивш премиер на страната, отбелязва националният ежедневник La Repubblica.
Преговорите за съставянето на кабинета продължиха до последно. В следобедните часове на сряда Конте все пак обяви списъка с предложенията му за министри – общо 21. Разборът: 10 членове на Движение „Пет звезди“, девет от лявоцентристката Демократическа партия, един от партията „Свободни и равни“ и един независим – Лучиана Ламоргезе, която заменя лидера на „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешен министър.
Конте изглежда удовлетворен от развитието на събитията. Той определи като „силна“ програмата за управление, която – съгласно думите му – „гледа към бъдещето“. „Това ще бъде и трябва да бъде смело и амбициозно правителство", коментира на свой ред лидера на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо , новият външен министър. „Сега е моментът да обновим Италия“, допълни политикът.
По-рано стана ясно, че Урсула фон дер Лайен планира да представи екипа си от комисари в началото на следващата седмица. „Звучеше като да се случи следващия понеделник, най-късно във вторник", каза един участник в срещата между новоизбрания председател на Европейската комисия и членове на Съюза (ХДС/ХСС). Служител от екипа на Фон дер Лайен заяви, че подобен график е възможен, при условие, че „Италия ще бъде готова дотогава", т.е. определи своя кандидат за Комисията.

***
Рим. Дългогодишен държавен служител и специалист по миграционната политика наследи председателя на партията „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешните работи на Италия в новото правителство, което ще бъде водено от Джузепе Конте, подчертават в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
През последните години Лучиана Ламоргезе, 38-годишен ветеран от вътрешното министерство, отговаря за планирането на центровете за приемане на бежанци и мигранти в Северна Италия и е известна с насърчаването на интеграционни мероприятия и политики. Тя също бе и първата жена, отговаряща за ресора сигурност в Милано.
Назначаването й бележи дистанциране от политиката на Салвини, чиито твърди мерки срещу миграция включваха затварянето на италианските пристанища за спасителни кораби на НПО и премахването на ключови защити за търсещите убежище.
Коалицията, събрана от министър-председателя Джузепе Конте между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), включва също Роберто Гуалтиери, влиятелен член на Европейския парламент, като министър на икономиката. Лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо ще бъде външен министър.
Очаква се новото правителство да положи клетва в рамките на деня.

***
Рим. След няколко горещи августови седмици бившият италиански премиер Матео Ренци се завръща в политиката, измъквайки се от политическата сянка – при това „ранявайки“ тримата си най-големи съперници, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция.
Подавайки ръка на своя бивш враг – Движението „Пет звезди“, бившият кмет на Флоренция, известен в страната си като „човек на разрушението“, проправи пътя за ново правителство, позиционирано в центъра на политическия спектър. Това дава шанс Рим да бъде върнат на курса, по който се движат Берлин, Париж и Брюксел, и да не бъде оставян на пътя, следван от Будапеща и Москва, коментират от изданието.
След като загуби поста на министър-председател през 2016 г. и ръководството на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) миналата година, Ренци изглежда беше обречен на забвение, оставяйки обикновен сенатор, нападащ политическите герои чрез постове в социалните медии.
Неговият завой към Движение „Пет звезди“ миналия месец озадачи враговете му. След като блокира съюз с партията на миналогодишните общи избори, той внезапно обяви, че е готов да се обедини със своите врагове, за да попречи на крайнодясната партия на Матео Салвини -„Лига“, да се върне на власт с евентуална победа на избори през есента.
„За мен съюзът с Движение „Пет звезди“ е огромна жертва. Правя го само, за да изпратя Салвини у дома и да спася икономиката на Италия“, призна Салвини.
„Това е услуга, която правя на страната и се опитвам да подам ръка на Европа в момент, когато се очертава катастрофален Брекзит, а германската икономика е в застой“, допълни Ренци в интервю за Politico, дадено по-рано.

***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Матео Ренци се завръща в политиката

Politico: Матео Ренци се завръща в политиката

5 Септември 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Рим. След няколко горещи августови седмици бившият италиански премиер Матео Ренци се завръща в политиката, измъквайки се от политическата сянка – при това „ранявайки“ тримата си най-големи съперници, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция.
Подавайки ръка на своя бивш враг – Движението „Пет звезди“, бившият кмет на Флоренция, известен в страната си като „човек на разрушението“, проправи пътя за ново правителство, позиционирано в центъра на политическия спектър. Това дава шанс Рим да бъде върнат на курса, по който се движат Берлин, Париж и Брюксел, и да не бъде оставян на пътя, следван от Будапеща и Москва, коментират от изданието.
След като загуби поста на министър-председател през 2016 г. и ръководството на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) миналата година, Ренци изглежда беше обречен на забвение, оставяйки обикновен сенатор, нападащ политическите герои чрез постове в социалните медии.
Неговият завой към Движение „Пет звезди“ миналия месец озадачи враговете му. След като блокира съюз с партията на миналогодишните общи избори, той внезапно обяви, че е готов да се обедини със своите врагове, за да попречи на крайнодясната партия на Матео Салвини -„Лига“, да се върне на власт с евентуална победа на избори през есента.
„За мен съюзът с Движение „Пет звезди“ е огромна жертва. Правя го само, за да изпратя Салвини у дома и да спася икономиката на Италия“, призна Салвини.
„Това е услуга, която правя на страната и се опитвам да подам ръка на Европа в момент, когато се очертава катастрофален Брекзит, а германската икономика е в застой“, допълни Ренци в интервю за Politico, дадено по-рано.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Repubblica: Конте полага клетва, Рим представя номинацията за европейски комисар

La Repubblica: Конте полага клетва, Рим представя номинацията за европейски комисар

5 Септември 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Рим. В 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време) назначеният министър-председател на Италия Джузепе Конте и неговият кабинет ще положат клетва, с което ще започне работата на 66-о правителство на средиземноморската страна. Още тази вечер ще се проведе първият Министерски съвет, като се очаква той да отправи ясно послание към Брюксел с представянето на италианската номинация за европейски комисар – Паоло Джентилони, бивш премиер на страната, отбелязва националният ежедневник La Repubblica.
Преговорите за съставянето на кабинета продължиха до последно. В следобедните часове на сряда Конте все пак обяви списъка с предложенията му за министри – общо 21. Разборът: 10 членове на Движение „Пет звезди“, девет от лявоцентристката Демократическа партия, един от партията „Свободни и равни“ и един независим – Лучиана Ламоргезе, която заменя лидера на „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешен министър.
Конте изглежда удовлетворен от развитието на събитията. Той определи като „силна“ програмата за управление, която – съгласно думите му – „гледа към бъдещето“. „Това ще бъде и трябва да бъде смело и амбициозно правителство", коментира на свой ред лидера на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо , новият външен министър. „Сега е моментът да обновим Италия“, допълни политикът.
По-рано стана ясно, че Урсула фон дер Лайен планира да представи екипа си от комисари в началото на следващата седмица. „Звучеше като да се случи следващия понеделник, най-късно във вторник", каза един участник в срещата между новоизбрания председател на Европейската комисия и членове на Съюза (ХДС/ХСС). Служител от екипа на Фон дер Лайен заяви, че подобен график е възможен, при условие, че „Италия ще бъде готова дотогава", т.е. определи своя кандидат за Комисията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Матео Салвини е заменен от специалист по миграция в новата коалиция на Италия

The Guardian: Матео Салвини е заменен от специалист по миграция в новата коалиция на Италия

5 Септември 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Рим. Дългогодишен държавен служител и специалист по миграционната политика наследи председателя на партията „Лига“ Матео Салвини на поста министър на вътрешните работи на Италия в новото правителство, което ще бъде водено от Джузепе Конте, подчертават в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
През последните години Лучиана Ламоргезе, 38-годишен ветеран от вътрешното министерство, отговаря за планирането на центровете за приемане на бежанци и мигранти в Северна Италия и е известна с насърчаването на интеграционни мероприятия и политики. Тя също бе и първата жена, отговаряща за ресора сигурност в Милано.
Назначаването й бележи дистанциране от политиката на Салвини, чиито твърди мерки срещу миграция включваха затварянето на италианските пристанища за спасителни кораби на НПО и премахването на ключови защити за търсещите убежище.
Коалицията, събрана от министър-председателя Джузепе Конте между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), включва също Роберто Гуалтиери, влиятелен член на Европейския парламент, като министър на икономиката. Лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо ще бъде външен министър.
Очаква се новото правителство да положи клетва в рамките на деня.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Новият италиански кабинет полага клетва

FAZ: Новият италиански кабинет полага клетва

5 Септември 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Рим. Новото правителство на Италия, съставено от Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, ще положи клетва. В следобедните часове на сряда назначеният премиер Джузепе Конте представи списъка на министрите, които ще влязат в кабинета му, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
С постигането на коалиционно споразумение между Движение „Пет звезди“ и ДП бе избегнато провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната, след като управляващото правителство на партията на Луиджи ди Майо и „Лига“ на Матео Салвини се разпадна.
Сред новите министри са 14 мъже и седем жени. За външен министър бе предложен лидера на Движение „Пет звезди“, а за вътрешен – безпартийната Лучиана Ламоргезе, която заменя Матео Салвини на поста.
Конте бе министър-председател начело на коалицията в Рим до 20 август, когато подаде оставка, но остана на поста докато траят партийните консултации.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Това е правителство на ужасите, зависими от постовете хора, обединени само от омразата си към „Лигата“

Матео Салвини: Това е правителство на ужасите, зависими от постовете хора, обединени само от омразата си към „Лигата“

4 Септември 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на бившата управляваща италианска партия „Лига“ Матео Салвини разкритикува новото правителство на страната, чийто състав бе публикуван в сряда от неговия премиер Джузепе Конте. В своя „Туитър“ десният политик го нарече „кабинет на ужасите“, предава ТАСС.
„Това е правителство на ужасите, зависими от постовете хора, които са обединени само от омразата си към „Лигата“. Те отново ще отворят вратите и границите. Но аз ще съм още по-решителен и ще се готвим отново да вземем в ръцете си тази страна“, написа Салвини.
Друга опозиционна партия – „Италиански Братя“ – вече обяви първият протест, който ще се проведе в четвъртък по време на заклеването на новите министри.
Както отбелязва руската агенция, Салвини сам предизвика правителствената криза, когато на 8 август излезе от управляващата коалиция (на „Лигата“ и „Движението 5 Звезди“) и призова за провеждането на предсрочни избори. Но бившите партньори на „Лигата“ от „Движението“ успяха да се споразумеят със старите си опоненти от Демократическата партия (ДП) за създаването на алтернативно мнозинство. На неговата основа назначеният за премиер Джузепе Конте, който оглавяваше и предишния кабинет, формира ново правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новото италианско правителство встъпва в длъжност в четвъртък

AFP: Новото италианско правителство встъпва в длъжност в четвъртък

4 Септември 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Рим. Новото правителствена коалиция в Италия на „Движението 5 Звезди“ и „Демократическата партия“ ще встъпи в длъжност в четвъртък, с което ще сложи край на продължилата един месец политическа криза в страната, съобщи говорител на италианския президент Серджо Матарела, цитиран от AFP.
Членовете на кабинета ще се закълнат в 10 часа местно време (11 часа българско) в четвъртък, след като ляво-популистката „Движение 5 Звезди“ и лявоцентристката „Демократическа партия“ постигнаха сделка, за да предотвратят провеждането на предсрочни избори в третата по големина икономика в ЕС.
Премиерът Джузепе Конте предложи лидерът на Д5З Луиджи ди Майо за министър на външните работи, а депутатът от ДП Роберти Гутиери ще е финансов министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италианският премиер Конте ще се срещне с президента в сряда следобед

Reuters: Италианският премиер Конте ще се срещне с президента в сряда следобед

4 Септември 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте ще се срещне с президента на страната Серджо Матарела в сряда следобед, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, като отбелязаха, че министър-председателят е готов да обяви съставянето на ново правителство и да посочи министрите си, предава Reuters.
Конте остава на премиерския пост след успешните преговори между ляво-популисткото „Движение 5 Звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, които доведоха до формиране на нова управляваща коалиция в Италия след разпадането на предишната между дясната „Лига“ на Матео Салвини и Движението.
От президенстката канцелария не уточняват кога ще се проведе срещата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на Движение „Пет звезди“ обяви пресконференция след гласуването за новото правителство

Reuters: Лидерът на Движение „Пет звезди“ обяви пресконференция след гласуването за новото правителство

4 Септември 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на Движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо ще даде пресконференция в следобедните часове на деня, предава Reuters, като се позовава на говорител на партията.
Очаква се лидерът на движението да говори за резултатите от гласуването на членовете на партията за новото правителство с лявоцентристката Демократическа партия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Движението 5 Звезди“ обяви края на правителствената криза в Италия

ТАСС: „Движението 5 Звезди“ обяви края на правителствената криза в Италия

4 Септември 2019 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Рим. Членовете на италианското „Движение 5 Звезди“ (Д5З) са гласували в интернет страницата на партията „за“ формиране на коалиция с Демократич еската партия (ДП) начело с Джузепе Конте, предава ТАСС.
Както съобщава телевизионният канал Rainews24, лидерът на ляво-популистката партия е заявил след гласуването, че правителствената криза, възникнала заради разпадането на коалицията с „Лигата“, начело с Матео Салвини, е завършила. „Правителствената криза бе разрешена за по-малко от месец“, заяви ди Майо. Според неговите данни, в подкрепа на създаването на коалиция със социалдемократите са се изказали 79.3% от участниците в гласуването, а против са били 20,7%. Общо гласувалите са били 79 хиляди.
Въпросът бе формулиран по следния начин: „Съгласни ли сте Д5З да влезе в кабинет начело с Джузепе Конте заедно с Демократическата партия?“ Анкетата не беше официална и определяща за преговорите.
Правителствена криза в Италия избухна, след като Салвини обяви на 8 август, че управляващото мнозинство не съществува и призова за нови избори. На 20 август Конте подаде оставка от поста на италиански премиер, но продължи да изпълнява задълженията си. Миналата седмица италианският президент Серджо Матарела предаде мандата за съставяне на правителството на Конте, след като Движението, което беше част от бившето коалиционно мнозинство с Лигата, се разбра с бившите си противници от Демократическата партия да сформира алтернативно парламентарно мнозинство, което да подкрепи новия кабинет. Представители на ДП заявиха, че процесът на преговори по програмата е завършен успешно. Очаква се Конте да представи списък на кабинета на Матарела в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Движението 5 Звезди“ обяви края на правителствената криза в Италия

ТАСС: „Движението 5 Звезди“ обяви края на правителствената криза в Италия

3 Септември 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Рим. Членовете на италианското „Движение 5 Звезди“ (Д5З) са гласували в интернет страницата на партията „за“ формиране на коалиция с Демократич еската партия (ДП) начело с Джузепе Конте, предава ТАСС.
Както съобщава телевизионният канал Rainews24, лидерът на ляво-популистката партия е заявил след гласуването, че правителствената криза, възникнала заради разпадането на коалицията с „Лигата“, начело с Матео Салвини, е завършила. „Правителствената криза бе разрешена за по-малко от месец“, заяви ди Майо. Според неговите данни, в подкрепа на създаването на коалиция със социалдемократите са се изказали 79.3% от участниците в гласуването, а против са били 20,7%. Общо гласувалите са били 79 хиляди.
Въпросът бе формулиран по следния начин: „Съгласни ли сте Д5З да влезе в кабинет начело с Джузепе Конте заедно с Демократическата партия?“ Анкетата не беше официална и определяща за преговорите.
Правителствена криза в Италия избухна, след като Салвини обяви на 8 август, че управляващото мнозинство не съществува и призова за нови избори. На 20 август Конте подаде оставка от поста на италиански премиер, но продължи да изпълнява задълженията си. Миналата седмица италианският президент Серджо Матарела предаде мандата за съставяне на правителството на Конте, след като Движението, което беше част от бившето коалиционно мнозинство с Лигата, се разбра с бившите си противници от Демократическата партия да сформира алтернативно парламентарно мнозинство, което да подкрепи новия кабинет. Представители на ДП заявиха, че процесът на преговори по програмата е завършен успешно. Очаква се Конте да представи списък на кабинета на Матарела в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италианските партии съгласуваха програмата на новото правителство, Движение „Пет звезди“ гласува за сделката

Reuters: Италианските партии съгласуваха програмата на новото правителство, Движение „Пет звезди“ гласува за сделката

3 Септември 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Рим. Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия представиха програмата за управление на коалицията, като на първо място в нея е въпроса за бюджета за 2020 г., предава Reuters.
Партията на Луиджи ди Майо се съгласи да сформира ново правителство с бившите си врагове с цел избягване на предсрочни избори, след като съюзът с „Лигата“ на Матео Салвини се разпадна миналия месец.
Привържениците на Движение „Пет звезди“ гласуват онлайн да подкрепят предложената коалиция. Малко след като започна гласуването, партиите публикуваха програма с 26 точки, която да бъде в основата на планираното правителство.
„Това е много деликатен момент за страната. В него трябва да се работи, като се съсредоточим върху интересите и нуждите на гражданите, на общността, която всички ние образуваме заедно“, заявиха от партията на Ди Майо, призовавайки своите привърженици да подкрепят сделката.
Италианският референтен 10-годишен облигационен доход достигна рекордни ниски нива във вторник в знак, че инвеститорите вярват, че новата администрация ще встъпи в длъжност, което отклонява риска от предсрочни избори и продължителна политическа нестабилност.
Начело на списъка с политики за новото правителство е ангажиментът да се използва бъдещия бюджет, за да помогне на застоялата икономика да расте, но и обещанието, че новият кабинет няма да застраши публичните финанси.
Италия е втората по големина тежест на дълга в Европейския съюз като част от икономическото производство, а пактът призовава за по-голяма гъвкавост от Брюксел за преодоляване на „прекомерната твърдост“ на съществуващите бюджетни правила.
Подчертавайки социалната справедливост, двете партии обещаха да въведат минимална заплата, да избегнат повишаването на ДДС-то и да увеличат разходите за образование, изследвания и благосъстояние. Програмата също призова за данък върху мултинационалните компании и създаване на публична банка, която да спомогне за стимулиране на развитието в по-бедната южна част на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте ще представи новото си правителство в сряда

AFP: Джузепе Конте ще представи новото си правителство в сряда

1 Септември 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте заяви в неделя, че възнамерява да представи новия си коалиционен кабинет най-късно до сряда, предава AFP.
"В началото на следващата седмица - не в понеделник, а най-късно във вторник или сряда - трябва да успеем да приключим" преговорите между антисистемното Движение „5 звезди“ (Д5З) и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), каза той.
След това се очаква Конте и новите му министри да положат клетва в четвъртък, преди да се изправят пред вота на парламента в петък.
След публичните спорове между партиите, които доскоро бяха заклети врагове, „сега има добра работна атмосфера", заяви Конте пред Fatto Quotidiano чрез видеовръзка.
Д5З и ДП се договориха да сформират нова коалиция, за да се избегнат нови избори след като Матео Салвини, ръководител на крайнодясната „Лига“, сложи край на правителствената коалиция по-рано този месец.
По медиите вървят постоянни съобщения, че ръководителят на Д5З Луиджи Ди Майо е заплашил да отмени споразумението, ако не му бъде предоставен вицепремиерски пост, но Конте каза в неделя, че е концентриран върху политиките, а не върху постовете.
Комикът Бепе Грило, основател на Д5З заяви, че е "изтощен" от говоренето кой какво получава вместо настояването на Д5З техният 20-точков план да бъде спазен от ДП.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Разговорите за създаване на коалиция в Италия продължават

AFP: Разговорите за създаване на коалиция в Италия продължават

31 Август 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Разговорите между антисистемното „Движение 5 звезди“ в Италия и Демократическата партия (ДП) се възобновиха в събота след неразбирателство, която заплаши да спре формирането на зараждащата се коалиция, предава AFP.
Партиите, бивши непримирими политически врагове, които се споразумяха да управляват заедно, за да не позволят Италия да отиде на предсрочни избори, потръгнаха след политическите дискусии, на които присъства и кандидатът за премиер Джузепе Конте.
„Направихме някои стъпки напред“, заяви Грациано Делрио, лидер на парламентарната група на Италианската демократична партия (ПД) в долната камара на италианския парламент.
В следващите часове ще има допълнителни разговори с Движение „5 звезди“ (Д5З), добави той.
Конте има задачата да състави ново правителство след краха на популистката коалиция на Италия по-рано този месец.
В петък Д5З, което има много повече места в парламента от новия си съюзник предупреди, че сделката все още може да се разпадне, ако ДП не се съгласи на списък с ключовите им искания.
Предупреждението на лидера на Д5З Луиджи Ди Майо, че е готов да дръпне щепсела и да се върне към изборите, разтревожи пазарите и разгневи ДП,коментира агенцията.
"Ще видим през следващите часове", каза ръководителят на групата на Д5З в Сената Стефано Патуанели пред репортери в събота, "Но предварителните разговори преминаха добре", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАСС: Салвини обяви протест срещу новото правителство на Италия

ТАСС: Салвини обяви протест срещу новото правителство на Италия

30 Август 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на партията „Лига“ Матео Салвини обяви протест срещу новото правителство, водено от Джузепе Конте, което все още не е съставено. Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи на средиземноморската страна обяви в социалната мрежа „Фейсбук“ 19 октомври за „ден на италианската чест и гордост", предава ТАСС.
„Ще се подготвим да излезем по площадите на Рим до средата на октомври. 19 октомври ще бъде чудесен ден за демонстриране на италианска гордост и чест, достойнството на мнозинството, което не иска правителството, договорено в Париж и Брюксел под прикритието на нощта", написа Салвини, призовавайки всички привърженици да се изкажат против алианса на Движение „Пет звезди“ и Демократическата партия (ДП), които се съгласиха да сформират коалиция. Конте, който ръководеше предишния коалиционен кабинет, започна работа по съставянето му от името на президента Серджо Матарела.
Крахът на предходния кабинет бе обявен за първи път от самия Салвини на 8 август, когато настоя за провеждането на нови избори. По време на консултациите обаче бе възможно да се постигне споразумение за ново мнозинство и да се запази парламентът, избран през март 2018 г. През следващите дни Конте предстои да представи състава на новия кабинет в Рим.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.