НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Приднестровието е пред хуманитарна катастрофа заради блокирани сметки от молдовските власти

„Независимая газета“: Приднестровието е пред хуманитарна катастрофа заради блокирани сметки от молдовските власти

23 Септември 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Тираспол. Приднестровието е пред хуманитарна катастрофа заради блокирани сметки от молдовските власти, пише руският вестник “Независимая газета“
В отговор на закриването от Кишинев на сметките на приднестровските фирми, Тираспол задължава износителите на електроенергия задължително да продават 95% от приходите си в приднестровския валутен резерв, изключително в щатски долари. Лидерът на Социалдемократическата партия на Молдова Виктор Шелин заяви пред вестника, че по този начин Тираспол изпраща сигнал до Москва, която счита за замесена в молдовската банкова блокада на непризнатата република.
В Приднестровието според молдовския политик Виктор Шелин няма валута - това е следствие от закриването на сметките на приднестровските предприятия от молдовските банки. Приднестровските власти според Шелин скоро няма да могат да плащат на армията си, да купуват храна и като цяло да плащат сметките. В рамките на преговорния формат 5 + 2 (Молдова и Приднестровието - страни, Руската федерация, Украйна, ОССЕ - посредници, ЕС и САЩ - наблюдатели) е време да се обсъди въпросът за хуманитарна катастрофа, заплашваща Приднестровието, смята Виктор Шелин. Той отбелязва, че "молдовската политическа общност е изненадана, че по време на неотдавнашно посещение в Кишинев, вицепремиерът Дмитрий Козак и съпредседател на междуправителствената комисия Дмитрий Патрушев, не беше казана и дума за закриването на приднестровските сметки от молдовските банки". „Молдовските политици са склонни да вярват, че това действие може да бъде съгласувано с Москва. Целта на операцията е да направи Приднестровието по-отстъпчиво в политическите преговори за обединението на региона с Молдова, към което се стреми молдовският президент Игор Додон“, заяви ръководителят на молдовските социалдемократи. В същото време той вярва, че натискът върху Приднестровието от страна на молдовските банки е договорен със САЩ. Шелин е сигурен, че Република Молдова (РМ) не е в сферата на влияние на ЕС или Русия, а на САЩ, това се потвърждава от постоянните срещи на Додон с американския посланик в РМ Дерек Хоган, както и проамериканската ориентация на премиера на Република Молдова Мая Санду.
Фактът, че президентът на Приднестровието пое инициативата „във връзка с ограничаване на достъпа на приднестровските банки до валутния пазар на Молдова“ и призова Върховния съвет да го проучи „в режим на законодателна спешност до 26 септември“, показва, че това е сигнал за Москва. Факт е, че на 26 септември Красноселски ще се срещне с Дмитрий Козак в руската столица. Банковата война между Молдова и Приднестровието не е в дневния ред на срещата, но съдейки по факта, че Върховният съвет на непризнатата република обсъжда този въпрос, той няма да бъде заобиколен и в Москва.
Наскоро Красноселски предложи да се измени „законът за допълнителни държавни мерки, насочени към минимизиране на отрицателното въздействие на външноикономическите фактори“, така че износителите на електроенергия „да се принудят да продават 95% от своите валутни приходи във валутния резерв на ПМР (непризната Приднестровска Молдовска република) изключително в щатски долари независимо от валутата, в която са получени постъпленията. " В същото време се предвижда да се увеличи срокът за издаване на заповед за задължителна продажба на доход в чуждестранна валута от два на седем работни дни.

Междувременно единственият износител на електроенергия в региона е Молдовската държавна областна централа, собственост на руската компания „Интер РАО“.

Така Красноселски реагира на "мащабната блокада от молдовските банки на сметките на приднестровските предприятия" - акция, която Тираспол нарича "политически натиск върху Приднестровието". Въпреки това властите на Кишинев и Националната банка на републиката твърдят, че са блокирани само две сметки на приднестровски стопански субекти.
Както каза Красноселски пред вестника, Кишинев „закри сметките на редица приднестровски предприятия, включително Молдавския металургичен завод и не позволява отварянето на нови“. Приднестровският лидер не изключи, че в резултат на това някои предприятия могат да бъдат спрени. Вадим Красноселски предава писма с искане да повлияе на молдовските власти до посланика на САЩ в Република Молдова, както и до дипломатическите представители на страните-членки на ЕС. Според него поръчителите и наблюдателите на формат „5 + 2“ са солидарни с приднестровската позиция по този въпрос.
Приднестровци говориха за ситуацията на заседание на молдовско-руската междуправителствена комисия, което се проведе наскоро в Кишинев. „Установихме набор от проблемни въпроси, пред които са изправени икономическите агенти, населението на Приднестровието, републиката като цяло“, каза вицепремиерът по икономическо развитие Сергей Оболоник.
Ако говорим за държавната електроцентрала на Молдова, която се оказа в центъра на спора между Кишинев и Тираспол, тя се интересува от доставка на електроенергия на европейския пазар, а също така иска да получи дългосрочен лиценз за работа на молдовския пазар. Това заяви заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, който взе участие в срещата в Кишинев на междуправителствената комисия по икономическо сътрудничество между Република Молдова и Руската федерация.
Говорейки за ситуацията около електроцентралата, един от основните доставчици на електроенергия в страната, разположен в Приднестровието и собственост на руската компания „Интер РАО”, заместник-министър на енергетиката на Руската федерация, обърна внимание на факта, че понастоящем Националната агенция за енергийно регулиране на Република Молдова издава лицензи на електроцентралата за период от само шест месеца.
„Настоящият лиценз е валиден до януари 2020 г. За да осигурим дългосрочно планиране и организиране на непрекъснато снабдяване с електроенергия, считаме за необходимо молдовската страна да предостави на електроцентрала като равноправен участник на пазара на електроенергия еднакви лицензионни условия и средносрочни договори за доставка на електроенергия“, предложи Андрей Черезов. Според него въпросната електроцентрала също се интересува от доставката на електроенергия на европейския пазар.
По този начин, задължавайки централата да продава приходите си (в доларово изражение) на приднестровска банка, властите в Тираспол се опитват да привлекат вниманието на Москва към проблемите, които създава Кишинев на Приднестровието. На фона на сближаването между Молдова и Русия, Приднестровието възприема натиска от молдовските банки като опит да повлияе на позицията на непризнатата република. Не случайно Вадим Красноселски припомни мирното споразумение от 1992 г., което отбелязва, че мироопазващата мисия ще продължи в региона, докато конфликтът в Приднестровието бъде напълно разрешен. Ръководителят на ПМР отбеляза, че пълното разрешаване на конфликта е "признаване на независимостта на Приднестровието".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Молдова иска да печели от търговията на Русия с ЕС

„Независимая газета“: Молдова иска да печели от търговията на Русия с ЕС

22 Септември 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев/Москва. Русия и Молдова искат да създадат търговски и логистичен център, чрез който продукти от ЕС да отиват в Руската федерация и обратно. Идеята обаче все още не е получила одобрението на молдовското правителство, чиято глава Мая Санду се ръководи от нагласите на САЩ. Центърът ще бъде създаден, ако Вашингтон го позволи, въпреки факта, че говорим за взаимодействието на ЕС и Руската федерация с помощта на молдовския "мост", пише руският вестник “Независимая газета“.
Молдова остава държава, половината от чието население е ориентирано към Русия, половината - на Запад. Ръководителят на Социалистическа партия на Република Молдова (СПРМ) Виктор Степанюк обърна внимание на това. Той отбеляза, че това е така и през 1918 г., когато Молдова се опитва да създаде независима държава, но геополитическият фактор е този, който е попречил на това.
Днес Молдова е суверенна страна, но ориентацията на населението на геополитическа основа се поддържа. Нещо повече, това се отнася за молдовските власти, чийто президент Игор Додон, както и председателят на парламента на Република Молдова Зинаида Гречани искат да установят отношения с Русия, предимно защото това е от полза за Молдова, а също така е приветствано от по-голямата част от молдовското общество. Но правителството се оглавява от Мая Санду, която е ориентирана, както и ръководството на съседна Румъния, предимно към Съединените щати, а след това към ЕС. Наскоро Санду се завърна от пътуване до САЩ, където обсъди ситуацията в страната си.
И сега тя трябва да отиде на посещение в Русия, за което президентът настоява отдавна, но тя отлага пътуването, тъй като Игор Додон вече е обсъдил всички важни за страната въпроси в Москва. Посещението на Санду е необходимо, за да потвърди единството на управляващата коалиция в Молдова, създадена от левите и две десни партии: Социалистическата партия, чийто неформален лидер е Додон, и проевропейския партиен блок АКУМ (СЕГА- бел. ред) един от чиито съпредседатели е Мая Санду. Бъдещето на Молдова, освободена от олигархичния режим, зависи от това дали членовете на управляващия съюз ще намерят общ език. Наскоро левите и десните подписаха споразумение, в което обещаха да се ръководят само от интересите на хората. На това разчитат в Москва, надявайки се да се укрепят в този регион.
Интересно е, че през 2003 г. Кремъл направи същия опит, като вицепремиерът Дмитрий Козак участва пряко в неговото изпълнение. През 2003 г. неговият план за уреждане на конфликта в Приднестровието и връщането на Приднестровието под контрола на Молдова се провали поради отказа на президента Владимир Воронин да подпише документа. Москва не можа да забрави това дълго време, дори затвори руския пазар за молдовски продукти. И тогава почти всичко, което се произвеждаше в Република Молдова, се продаваше в Русия. Сега президентът на Молдова Игор Додон се опитва да се върне на предишното ниво на отношенията с Руската федерация, въпреки че страната вече е част от зоната за свободна търговия с ЕС. Но част от продукцията на молдовските фермери отива в европейските страни и те биха искали да получат достъп до традиционния пазар на Руската федерация. Мая Санду разбира това, още повече, че през октомври в страната има местни избори и електоратът със сигурност ще отговори на евентуалния й отказ да работи с Руската федерация. Така че, въпреки че не й е приятно, Санду вероятно ще трябва да дойде в Москва и да говори за пазара и газта, които тя вече обсъждаше в Киев в случай на прекратяване на руския транзит през Украйна през 2020 г. Но според Дмитрий Козак всичко трябва да е нормално с транзита на газ и Молдова ще продължи да го получава, освен това, по-евтино от преди. Освен ако, разбира се, молдовската управляваща коалиция не се разпадне.
При успех молдовското правителство може да спечели пари от търговията между Руската федерация и ЕС: Русия се надява да създаде център за търговия и логистика в Молдова, като провежда съответните преговори с ЕС. „Днес сме изправени пред амбициозни задачи и възстановеният междуправителствен диалог между нашите страни и засилването на бизнес контактите ще помогнат за решаването им. Руските и молдовските компании, в рамките на междуправителствената комисия, се съгласиха да стартират редица нови проектни инициативи“, заяви Михаил Бабич, заместник-министър на Министерството на икономическото развитие на РФ. „Сред тях бих искал да отбележа споразумението за организиране на търговски и логистичен център в Република Молдова, който съчетава функциите на център за дистрибуция на едро и администриране на специален правен режим в областта на анализиране на качеството на продукта, оценка на съответствието му с техническите регламенти и организиране на митнически процедури“, каза той на репортерите. Той също така посочи, че стоките, внесени от Молдова, трябва да отговарят на всички изисквания на Евразийския икономически съюз.
„За целта е необходимо да се създаде инфраструктура на системата за дистрибуция на стоки за доставка на продукти от Молдова в Русия и към Евразийския икономически съюз като цяло. В резултат на това може да възникне не само един, а няколко търговски и логистични хъба, които могат да поемат целия набор от предложени доставки през себе си “, каза заместник-министърът на Министерството на икономическото развитие на РФ. „В Молдова е на лице уникална ситуация. Създадената управляваща коалиция е специфична, тя е създадена от политически сили, които се придържат към противоположни външнополитически позиции. Но те се съгласиха да се фокусират върху решаването на вътрешните проблеми ", заяви Дмитрий Козак. „Времето, докато се поддържа такъв съюз, трябва да се използва много ефективно“, добави той, като отбеляза, че руското правителство е готово да предостави на молдовското ръководство възможно най-широка подкрепа.
Търговските правила на ОНД и ЕС, с които Молдова е подписала споразумения, трябва да бъдат хармонизирани, добави Дмитрий Козак. „Готови сме за такава работа. И се надяваме, че ръководителят на правителството на Молдова ще дойде в Русия “, каза вицепремиерът, имайки предвид планираното посещение в Москва на ръководителя на кабинета на Молдова Мая Санду. Но именно Санду може да обърка картите с руските политици, тя винаги ще се консултира със САЩ и ще действа, както й кажат.
Санду повдигна въпроса за изтеглянето на руските войски от Приднестровието, които наблюдават унищожаването на боеприпаси, съхранявани в складовете на Руската федерация на левия бряг на Днестър и пред американците. Според различни източници там се съхраняват около 20 хиляди тона боеприпаси. Представители на ОССЕ, САЩ и ЕС отдавна искат да се доберат до складовете, надявайки се да намерят и други оръжия, освен остарели снаряди. Но представители на Приднестровието не допускат военни наблюдатели от страни, различни от Руската федерация, да влизат на тяхна територия. Когато наскоро руският министър на отбраната Сергей Шойгу говори за готовността на Русия да унищожи боеприпаси от складове в приднестровското село Колбасное, представители на Запада предложиха помощта си в това. Президентът Вадим Красноселски на непризната Приднестровска република обясни пред вестника, че властите на Приднестровието заедно с Руската федерация ще решат въпроса за обезвреждането на боеприпаси. Той отбеляза също, че е необходимо първо да се извърши одит в складовете на оперативната група на руските войски. „Ще отнеме време. Приднестровската страна е загрижена преди всичко за спазването на технологичната и екологичната безопасност в процеса на възможно обезвреждане на боеприпаси “, подчерта Красноселски. По-специално той ще говори за това с Дмитрий Козак в Москва на 26 септември. Самият Козак по време на престоя си в Кишинев отбеляза, че Русия предпочита да не обсъжда ситуацията с приднестровското урегулиране. „Изхождаме от факта, че в момента в условията на крехък оптимизъм, както каза Игор Николаевич (Додон. -„ НГ “), тази тема не е необходимо да се повдига. Тя е деликатна и трудна. Ние не я инициираме или обсъждаме “, обясни Козак. Той обаче ще трябва да обсъди този въпрос с Красноселски, както и с Мая Санду, когато тя все пак отиде в Москва
Между другото, по време на посещението си в Съединените щати американците подкрепиха позицията на Кишинев по отношение на Приднестровието: регионът трябва да остане част от Молдова и да получи автономия, позовавайки се на думите на Санду, "не повече от Гагаузия". "Няма да има федерация", каза по-рано шефът на молдовското правителство. Вадим Красноселски каза пред вестника, че Приднестровието ще остане в същото положение, определено от хората на непризнатата република на референдум: независимост от Молдова, последвано от сближаване с Руската федерация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Молдова няма да преразгледа външната си политика, заяви външният министър на страната

РИА Новости: Молдова няма да преразгледа външната си политика, заяви външният министър на страната

11 Септември 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдова няма да преразгледа установените принципи на своята външна политика, заяви молдовският външен министър Николай Попеску, цитиран от РИА Новости.
"Опитваме се да координираме нашите външнополитически предпочитания. Имаме няколко принципа в основата на настоящото партньорство в парламента. Един от най-важните от тях е Молдова да не ревизира принципите на външната си политика", каза Попеску по време на среща с ръководителя на комитета по международните въпроси при Съвета на Руската федерация Константин Косачев.
„Основата на външната ни политика и основата на отношенията ни с Руската федерация е, че ще продължим да настояваме за необходимостта от изтегляне на руските войски и оръжия от Приднестровието“, заяви ръководителят на молдовското външно министерство.
Той добави, че посланието и програмата на Молдова в отношенията с Руската федерация са насочени към нормализиране на отношенията между двете страни. Според него обаче, рамките към които почти всички правителства на Молдова са се придържали в последните 30 години остават.
В Приднестровието, територия отделила се от Молдова, е разположен руски мироопазващ контингент. Основните задачи му задачи са мироопазваща мисия и охрана на складове с боеприпаси.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.