НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт

Министър Екатерина Захариева: България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт

15 Септември 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в изявление пред медиите след срещата си с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отношенията ни с Индонезия се развиват в дух на добро приятелство и сътрудничество повече от 60 години. България счита Индонезия като приоритетен партньор в Югоизточна Азия и за добър пример за това как различни религии могат да живеят в разбирателство, мир и толерантност. България е с около 12% мюсюлманско население и заедно с Индонезия можем наистина да изнасяме ноу-хау как успяваме да запазим мира, толерантността и разбирателството между народите и хората с различни религии“, посочи Захариева. „Считам, че това за което трябва да работим повече, е да увеличим сътрудничеството с високите технологии. Утре на бизнес форума ще има представители от София тех парк. Убедена съм, че в София тех парк индонезийският бизнес може да намери добро място и платформа и други фирми, с които да развива добро сътрудничество. Говорихме за това как можем да увеличим туристическия обмен между двете държави", каза още тя. По думите ѝ все повече българи посещават Индонезия. „Говорихме за това как ние да подобрим визовите услуги за индонезийските граждани чрез отваряне офиси за предоставяне на услуги. Като страна член на Европейския съюз искам да уверя, че България е един от най-силните приятели на Индонезия и можете да разчитате на нас за подкрепа по европейските въпроси. От 2016 година сме в преговори за споразумение за всеобхватно икономическо партньорство и много се надявам на следващия девети кръг в края на годината наистина да има по-осезаем напредък, защото това споразумение ще подпомогне бизнеса и от двете страни – ЕС и Индонезия", добави Захариева.
„Искам да благодаря на посолството Ви тук за много активната ви роля за увеличаване на познанията на българските граждани за културата, която Индонезия има. Двете външни министерства да подкрепят усилията за подписване на меморандуми за сътрудничество в областта на образованието и да стимулират министерствата на образованието за приключване на преговорите възможно най-бързо, както и в сферата на морския транспорт, защото българските пристанища на Черно море могат да бъдат врата на индонезийските стоки за ЕС“, допълни министър Захариева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между България и Индонезия

Министър Екатерина Захариева: Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между България и Индонезия

15 Септември 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между България и Индонезия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление пред медиите след срещата си с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази визита ще бъде придружена не само от срещи между външните министри и президент, но и от бизнес форум, на който ще се подпише Споразумение за сътрудничество между България и Индонезия. Много се радвам, че посрещам първата жена външен министър на Индонезия", посочи Захариева. По думите ѝ след 2018 година търговията между двете страни се увеличи с 150%, а за първите месеци на 2019 година с над 300%. „Това е крайно недостатъчно според възможностите между двете държави. Както се разбрахме днес, следващото заседание на смесената икономическа комисия между двете правителства в началото на следващата година в София ще доведе до удвояване на този стокообмен в следващите години“, каза още Захариева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди

Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди

15 Септември 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне индонезийския министър на външните работи Рътно Марсуди на 15 септември 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 години насам. Екатерина Захариева ще приеме Рътно Марсуди в Министерството на външните работи за разговор на четири очи в 15.30 часа, в 15.45 часа ще се състоят пленарни разговори между двете делегации, а в 16.30 часа министрите ще направят изявления пред медиите. Рътно Марсуди е първата жена - министър на външните работи на Индонезия, страна със стратегическо географско положение между Индийския и Тихия океан. Това е най-голямата мюсюлманска държава в света. 87% от нейното 262-милионно население изповядват исляма. Индонезия е и третата най-многолюдна демокрация в света.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.