НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Рътно Марсуди: Страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за сътрудничество и ангажиментът на Индонезия е да се подобрят двустранните отношения с България

Министър Рътно Марсуди: Страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за сътрудничество и ангажиментът на Индонезия е да се подобрят двустранните отношения с България

15 Септември 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за сътрудничество и ангажиментът на Индонезия е да се подобрят още двустранните отношения с България. Това каза министърът на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди в изявление пред медиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря за това много приятелско посещение, което ни осигурихте в София. Това е първото посещение на индонезийски външен министър след 25 години. Никой индонезийски външен министър в този период не е посещавал София, така че беше крайно време да го направим. През 2018 година ние постигнахме увеличение от над 300 процента по отношение на търговията“, каза тя. „Увеличи се с 15% туризмът от България към Индонезия. Сигурна съм, че по-голям брой туристи ще продължават да посещават Индонезия в бъдеще", посочи министърът. По думите ѝ стопанските връзки в частния сектор се задълбочават. „През март 2019 година Индонезия изпрати бизнес делегация в България, а през април българска бизнес делегация посети Индонезия“, обясни външният министър на Индонезия.
„По време на моето посещение аз съм придружавана от бизнесмени от различни сектори. Утре предстои бизнес форум, на който ще подновим Меморандума за развитие между индонезийския и българския партньор“, допълни Марсуди. Тя подчерта, че ще се подновят социалните и културни връзки. „Клубовете за приятелство са успешни, те работят от години. В Софийския университет имаме също партньорства и възможности за стипендии, също така и програми за обучения. Възнамеряваме да се открие един кът за индонезийско наследство в Националната галерия. Това ще стане утре“, допълни външният министър. „Имали сме много добър обмен, както по регионални, така и по международни въпроси и през следващата седмица предстои срещата на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, където ще обменим информация по въпросите, които представляват интерес за страните от Южния Пасифик. Диалогът между нашите страни продължава и той е много важен както за Иноднезия, така и България“, каза още Рътно Марсуди.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт

Министър Екатерина Захариева: България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт

15 Септември 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в изявление пред медиите след срещата си с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отношенията ни с Индонезия се развиват в дух на добро приятелство и сътрудничество повече от 60 години. България счита Индонезия като приоритетен партньор в Югоизточна Азия и за добър пример за това как различни религии могат да живеят в разбирателство, мир и толерантност. България е с около 12% мюсюлманско население и заедно с Индонезия можем наистина да изнасяме ноу-хау как успяваме да запазим мира, толерантността и разбирателството между народите и хората с различни религии“, посочи Захариева. „Считам, че това за което трябва да работим повече, е да увеличим сътрудничеството с високите технологии. Утре на бизнес форума ще има представители от София тех парк. Убедена съм, че в София тех парк индонезийският бизнес може да намери добро място и платформа и други фирми, с които да развива добро сътрудничество. Говорихме за това как можем да увеличим туристическия обмен между двете държави", каза още тя. По думите ѝ все повече българи посещават Индонезия. „Говорихме за това как ние да подобрим визовите услуги за индонезийските граждани чрез отваряне офиси за предоставяне на услуги. Като страна член на Европейския съюз искам да уверя, че България е един от най-силните приятели на Индонезия и можете да разчитате на нас за подкрепа по европейските въпроси. От 2016 година сме в преговори за споразумение за всеобхватно икономическо партньорство и много се надявам на следващия девети кръг в края на годината наистина да има по-осезаем напредък, защото това споразумение ще подпомогне бизнеса и от двете страни – ЕС и Индонезия", добави Захариева.
„Искам да благодаря на посолството Ви тук за много активната ви роля за увеличаване на познанията на българските граждани за културата, която Индонезия има. Двете външни министерства да подкрепят усилията за подписване на меморандуми за сътрудничество в областта на образованието и да стимулират министерствата на образованието за приключване на преговорите възможно най-бързо, както и в сферата на морския транспорт, защото българските пристанища на Черно море могат да бъдат врата на индонезийските стоки за ЕС“, допълни министър Захариева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди

Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди

15 Септември 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне индонезийския министър на външните работи Рътно Марсуди на 15 септември 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 години насам. Екатерина Захариева ще приеме Рътно Марсуди в Министерството на външните работи за разговор на четири очи в 15.30 часа, в 15.45 часа ще се състоят пленарни разговори между двете делегации, а в 16.30 часа министрите ще направят изявления пред медиите. Рътно Марсуди е първата жена - министър на външните работи на Индонезия, страна със стратегическо географско положение между Индийския и Тихия океан. Това е най-голямата мюсюлманска държава в света. 87% от нейното 262-милионно население изповядват исляма. Индонезия е и третата най-многолюдна демокрация в света.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.