НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Зеленски посочи като свои основни задачи връщането на Крим и мира в Донбас

ТАСС: Зеленски посочи като свои основни задачи връщането на Крим и мира в Донбас

16 Септември 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в понеделник, че все още счита мира в Донбас и връщането на Крим за свои основни задачи като държавен глава и няма намерение да се отказва от санкциите срещу Русия в това отношение, цитира думите му TACC.
"Краят на войната и на окупацията на всички украински територии е основната ми мисия като президент на Украйна“, каза той след разговори с президента на Словакия Зузана Чапутова." И много разчитаме на вашата дипломатическа подкрепа, санкционния натиск на нашите партньори, включително Словакия. "
„Това е необходимо не само за Украйна, но и за цяла Европа, която няма да се чувства сигурна, докато Русия пренебрегва международното право“, подчерта президентът на Украйна.
Зеленски каза, че разчита на предстоящата среща на върха „Нормандска четворка“, на първо място, да реши въпроса за размяната на задържани лица в Донбас по формулата „всички за всички“, както и да постигне съгласие за пълното изтегляне на войските от линията на съприкосновение. Що се отнася до местните избори, те, каза той, са възможни само след изтеглянето на войските от "окупираните територии".
"Основната задача на Норманската четворка не е да повдигне, а най-накрая да реши въпроса за размяната на затворници по формулата" всички за всички ", каза той." Вторият въпрос е окончателното решение с изтеглянето на войските, първо в Золотой и Петровски, а след това при "ясни условия на цялата територия. И трето. Ако обсъждаме местните избори във временно окупираните територии, трябва да разберем, че ще има ясни дати на изборите след изтеглянето на всички войски от там."
"Не знам дали можем да разрешим всичко това в една среща, но наистина искам", продължи той. "Нашите съветници са подготвили всичко това и очаквам, че след тази среща ще има нормален резултат."
Зеленски припомни, че последната среща на "Нормандската четворка" се проведе през октомври 2016 г. "Очаквам, че в крайна сметка ще се състои нова среща," не можем да я чакаме от три до четири години, защото нашите войници умират всеки ден."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна е против пълна амнистия и особен статут на Донбас

ТАСС: Украйна е против пълна амнистия и особен статут на Донбас

15 Септември 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна няма да прави промени в своята конституция, които биха се отнасяли до предоставянето на специален статут на Донбас, тъй като този въпрос е регламентиран от реформата на децентрализацията на страната и не планира да използва механизма за пълна амнистия за страните в конфликта като част от Минските споразумения. Това съобщи в събота външният министър на Украйна Вадим Пристейко, цитиран от TACC.
"Както е записано в споразуменията от Минск? Там се казва, че ще има реформа на украинското законодателство, която се основава на децентрализация. Ние не правим промени в конституцията, продължаваме пътя на конституционната реформа, а основата е децентрализацията. Ние предлагаме страната, която стои зад линията на съприкосновение да разбере: шансът за тяхното развитие е децентрализация. Ние няма да въвеждаме никакви специални и неспециални статути в конституцията ", подчерта той, говорейки в Киев на форума на Ялтинската европейска стратегия (ЯЕС, (YES на английски – бел. ред.)).
В същото време той добави, че Украйна обмисля възможността за компромиси в закона за специалния статут на Донбас, който действа в страната, но се изисква удължаване на неговото действие. "Нашите депутати имат изключително (трудна) задача - как да променим този закон (относно специалния статут на Донбас) или да напишем нов закон. Има много подробности - докъде можем да стигнем в този закон, какви компромиси могат да бъдат направени и от двете страни", каза Пристейко.
Външният министър отбеляза също, че украинската страна не обмисля възможността да предостави пълна амнистия на участниците в конфликта в Донбас като част от преговорите за прилагането на споразуменията от Минск. "През 2015 г. беше приет законът за амнистия, който не предвижда пълна амнистия. Настоящата дипломация не предвижда пълна амнистия", подчерта той.
В основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас са споразуменията от Минск. Те предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжията, амнистия, възобновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която би трябвало да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статус на определени региони на Донецка и Луганска области. Засега обаче този план остава нереализиран, тъй като украинската страна напълно отказа да се съобрази с политическите точки на споразумението, позовавайки се на нерешени проблеми на сигурността, коментира TACC.
В събота, изказвайки се на форума на Ялтинската европейска стратегия в Киев, специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър призова всички точки на Минск да бъдат приложени, включително специалния статут на Донбас, както и амнистията за страните в конфликта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.