НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева взе участие в неформалния съвет на външните министри от ЕС в Хелзинки

Министър Екатерина Захариева взе участие в неформалния съвет на външните министри от ЕС в Хелзинки

30 Август 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. На 29 и 30 август 2019 г. вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних” в Хелзинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Министрите на външните работи и министрите на отбраната обсъдиха предизвикателствата на хибридните заплахи, като поставиха висока оценка на работата на Центъра за високи постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки. Подчертана бе необходимостта от по-нататъшно развитие и разширяване на взаимодействието с НАТО за успешно противодействие на хибридните заплахи.
Първите дипломати на ЕС дискутираха също напрежението в Залива. Изтъкната бе необходимостта от мерки за намаляване на напрежението и за гарантиране на свободата на корабоплаването в региона. Общо бе мнението относно необходимостта от продължаване на усилията на ЕС за запазване на Споразумението по ядрената програма на Иран.
Министрите на външните работи на ЕС проведоха дискусия със страните от Западните Балкани с основен фокус върху регионалното сътрудничество. Отбелязана бе важната роля на Берлинския процес за подобряване на свързаността в региона. Бяха изразени очаквания, че предстоящото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес ще даде нов силен тласък на регионалното сътрудничество.
„ЕС трябва да покаже, че е надежден партньор и да вземе решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания“, призова Захариева колегите си. Според нея е необходимо да се обърне специално внимание за мерки срещу напускането на младите хора, които са бъдещето на нашия регион. Само през 2018 г. 2,2 процента от населението на Албания и 2,1 процента от населението на Република Северна Македония са напуснали страната по данни на Евростат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди европейската перспектива на Република Северна Македония със своя колега Никола Димитров

Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди европейската перспектива на Република Северна Македония със своя колега Никола Димитров

30 Август 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди европейската перспектива на Република Северна Македония със своя колега Никола Димитров. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Двамата разговаряха в Хелзинки по време на неформалната среща на първите дипломати на ЕС със своите колеги от шестте държави от Западните Балкани. Захариева изрази задоволство, че и следващите председателства на Съвета на ЕС след българското следват вече установената традиция да канят колегите от Западните Балкани на своите срещи. „България последователно подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и смята, че трябва да започнат преговори за присъединяване към ЕС”, подчерта българският вицепремиер. Заедно с министър Димитров тя направи преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, както и работата на съвместната мултидисциплинарна комисия, от която очакваме още конкретни резултати. Двамата министри обсъдиха и подготовката за съвместното председателство на Берлинския процес и приветстваха първата организационна среща на екипите на двете външни министерства, която се провежда днес в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева участва в неформалната среща на външните министри на ЕС в Хелзинки

Министър Екатерина Захариева участва в неформалната среща на външните министри на ЕС в Хелзинки

30 Август 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е в Хелзинки, където участва в неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Форумът е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и по традиция се провежда в страната – ротационен председател на Съвета на ЕС.
Програмата на Гимних започна на 29 август със съвместен обяд с министрите на отбраната, на който беше обсъдено противодействието на хибридните заплахи. Темата на първата работна сесия на срещата беше ситуацията в Персийския залив, а денят завърши с неформална вечеря с участието на страните от Западните Балкани и Турция.
Днес се предвижда дискусия по Арктика и съвместна работна сесия със страните от Западните Балкани и Турция по въпросите на регионалното сътрудничество. Заседанието ще завърши с неформален обяд, на който ще бъдат обсъдени правата на човека и подкрепата за дейността на правозащитниците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас

29 Август 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Хелзинки в рамките на неформалната среща на първите дипломати от ЕС.Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
“Двустранните отношения между България и Гърция имат стратегически и приятелски характер, което се обуславя с активния политически диалог, разширяващо се търговско-икономическо сътрудничество, общите интереси в енергийната сфера и интензивния образователен и културен обмен”, заяви Захариева. По нейна покана министър Дендиас прие да посети София на 10 септември т.г.
Двамата министри обсъдиха редица въпроси от двустранен интерес, както и теми от политическия дневен ред на региона. Те констатираха, че двустранните ни отношения са на отлично ниво.
Географската близост и потенциала на гръцката икономика и пазар предопределят високата икономическа активност между българските и гръцките фирми. През 2018 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 7.8% в сравнение с 2017 г. и е в размер на 3,3 млрд. евро. Гърция е на 5-то място в износа ни след Германия, Италия, Румъния и Турция.
Междусистемната газова връзка България - Гърция (IGВ) е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свързва газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на външните министри на ЕС в Хелзинки

Министър Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на външните министри на ЕС в Хелзинки

29 Август 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на посещение в Хелзинки, където ще участва в неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних), която ще се състои днес и утре (30 август). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Форумът е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и по традиция се провежда в страната – ротационен председател на Съвета на ЕС.
Програмата на Гимних ще започне със съвместен обяд с министрите на отбраната, на който ще бъде обсъдено противодействието на хибридните заплахи. Темата на първата работна сесия на срещата ще е ситуацията в Персийския залив, а денят ще завърши с неформална вечеря с участието на страните от Западните Балкани и Турция.
На 30 август се предвижда дискусия по Арктика и съвместна работна сесия със страните от Западните Балкани и Турция по въпросите на регионалното сътрудничество. Заседанието ще завърши с неформален обяд, на който ще бъдат обсъдени правата на човека и подкрепата за дейността на правозащитниците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Ню Йорк продължава Общото събрание на ООН. 24 септември 2019 г.
В Ню Йорк продължава Общото събрание на ООН. 24 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.