НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зеленски за опитите на западни страни да отменят санкциите срещу Русия: „Вие губите пари, ние губим хора!“

Зеленски за опитите на западни страни да отменят санкциите срещу Русия: „Вие губите пари, ние губим хора!“

13 Септември 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към международните партньори на Киев, които обмислят отмяна на санкциите срещу Русия: „Вие губите пари, ние губим хора!“, предава агенция УНИАН.
Както предава кореспондент на украинската медия, Зеленски е заявил това по време на 16-тата Ежегодна среща на Ялтинската европейска стратегия (YES) в Киев.
По неговите думи, санкциите са „мощно оръжие“.
„Няма да се уморя да повтарям на всички наши световни партньори,които ни помагат, за което съм им много благодарен, но които понякога мислят за отмяна на санкциите: „Вие губите пари, сериозно? Извинявайте, ние губим хора“, подчерта държавният глава.
Зеленски отбеляза, че в цивилизования свят се плащат данъци – това е нормално, включително и за обезпечаване на реда.
„Санкциите фактически са тежки данъци, необходими за световния ред. Това е данък за мира и докато той не бъде възстановен, санкциите трябва да бъдат запазени“, подчерта президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентите на Русия и Украйна са оценили позитивно размяната на задържани между двете страни

ТАСС: Президентите на Русия и Украйна са оценили позитивно размяната на задържани между двете страни

7 Септември 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски, съобщиха в събота от пресслужбата на Кремъл, цитирани от TACC.
Събеседниците дадоха "положителна оценка на освобождаването и прехвърлянето на лица, задържани в Украйна и Русия".
„Подчертава се хуманитарният аспект на това действие, който е от голямо значение за нормализирането и подобряването на двустранните отношения“, се казва в съобщението.
В разговора, иницииран от украинската страна, Путин и Зеленски се договориха за по-нататъшни контакти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Какво следва от размяната на задържани между Русия и Украйна

„Взгляд“: Какво следва от размяната на задържани между Русия и Украйна

7 Септември 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Какво следва от размяната на задържани между Русия и Украйна, коментира руският вестник “Взгляд"
В събота се случи дългоочакваното събитие в най-новата история на Русия и Украйна. След многомесечни усилия и взаимни отстъпки Москва и Киев успяха да разменят затворници във формат 35 срещу 35. Информацията за това кой ще бъде в списъка с разменените се промени буквално преди излитането на самолета. Какво означава това събитие за двете страни?
В събота Русия и Украйна направиха историческа размяна на затворници във формат 35 на 35. Първият човек, който официално обяви това, беше комисарят по правата на човека в Русия Татяна Москалкова. "Днес най-накрая настъпи този вълнуващ ден, когато вече можем с увереност да кажем, че се е случило взаимното завръщане на гражданите на Украйна и Русия", каза Москалкова и добави, че обменът се проведе във формат "35 души от една страна и 35 души от другата“ - каза Москалкова. По-рано многобройните опити за извършване на такъв обмен многократно се проваляха по вина на украинската страна.
Според Москалкова техническите въпроси на размяната са били решени „доста трудно“, тъй като повече от половината от гражданите не са имали документи за самоличност. „Тези граждани, които летят до Москва, имат статут на на граждани, които са приели задължението да се явят пред следователя или пред съда в съответната държава. Гражданите на Украйна, които кацат днес в Киев, имат същия статус “, обясни тя.
Кремъл също приветства размяната. „Да, размяната се проведе. Ние приветстваме и се радваме, че руските граждани се завърнаха у дома ”, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент. Той подчерта, че главният редактор на РИА Новости Украйна Кирил Вишински се завърна в Русия.
Фактът, че размяната ще се състои на 7 септември, стана ясно сутринта, когато около 9:00 ч. два пътнически автобуса с тонирани прозорци, придружени от многобройни автомобили на ФСБ и МВР, напуснаха центъра за задържане в Лефортово. Автобусите отидоха до летище Внуково, откъдето в 9:20, според портала Flightradar, руски самолет Ту-204-300 излетя към летището Бориспол в Киев. Самолетът пристигна там, за да върне руснаците в Москва.
Събитията в Украйна се развиха по подобен сценарий. Рано сутринта няколко руснаци бяха изведени от санаториум край Киев. По-късно украинският самолет Ан-148 кацна на московското летище "Внуково-2", взе освободените украинци и отлетя за Киев. Впечатляваща група от лидери на страната, водена от президента Зеленски, пристигна в Бориспол, за да се срещне със своите съграждани. По-рано там пристигнаха и ръководителите на СБУ и МВР Иван Баканов и Арсен Аваков.

Олег Матвейчев, член на експертния съвет на Институт за социални изследвания, отбелязва, че в списъка на лицата, предадени на Русия има също така и украински граждани. Тоест има обмен, включително украинци, за украинци, което още веднъж потвърждава тезата, че това не е война между Украйна и Русия, а гражданска война в самата Украйна. „Това е гражданска война. Тя беше провокирана от незаконен преврат. И както обикновено се случва в гражданските войни, когато вътре в страната няма обществен консенсус, когато някой насилствено завземе властта, това води до възможни отцепвания на територии като Крим и въоръжена съпротива на Донбас “, заяви Матвейчев пред вестник „Взгляд“
Членът на Президентския съвет по междуетническите отношения при президента на Русия Богдан Безпалко отбелязва, че обменът може да послужи като „много предпазлив, много крехък“ фундаментален елемент за нормализиране и затопляне на отношенията между двете страни.

„Но засега това е първата стъпка, която оставя голям брой въпроси“, каза Безпалко пред изданието.
По-специално Безпалко беше неприятно изненадан, когато научи, че в списъците се появява Станислав Клих, който получи присъда по обвинение за участие във военните операции в Чечения през 90-те години и убийството на руски войници по време на двете войни в Чечения. Присъствието на този човек в списъка беше коментиран на 5 септември от Владимир Путин. На среща във Владивосток с украинския политик Виктор Медведчук, Путин обясни, че Москва е имала "специално становище" при екстрадирането на Клих.
Безпалко не изключи, че сега ще бъдат положени усилия за подобряване на икономическото сътрудничество и разрешаване на ситуацията в Донбас. "Може би ще се има голяма пауза във военните действия", каза експертът.
От своя страна заместник-директорът на Института на страните от ОНД Владимир Жарихин е убеден, че на фона на целия проблем с Донбас обмяната е била "много малка стъпка". Той обаче подчерта, че за участниците в обмена това събитие е от голямо значение. „Бих искал това да е наистина първата стъпка, а не изолирани действия, с които всичко ще приключи. Така беше и след размяната на Надежда Савченко за двама души. Отношенията след това не се подобриха, а се влошиха ”, заяви Жарихин пред вестника.
Според него обкръжението на Зеленски сега се изкушава да бие барабани заради освобождаването на моряците и Сенцов." "Това създава доза оптимизъм, но не много голяма", каза експертът.
Събеседникът припомни, че за постигането на мир в Донбас трябва да се решат фундаментални проблеми, които не са отпаднали. Освен това няма надежда за тяхното решение, докато Зеленски отказва да се съобрази с основните точки на Минските споразумения.

Първото споразумение за размяната, според съобщения в медиите, се появи след телефонен разговор между Путин и Зеленски на 11 юли. Страните обаче заговориха за спецификата през втората половина на август, когато вестник "Комерсант" говори за формулата 33 за 33 - 33 руснаци до 33 украинци, включително всички 24 моряци, задържани през ноември 2018 г. в района на Керченския проток за нарушаване на руската граница.
Ако в началото се твърдеше, че размяната няма да засегне режисьора Олег Сенцов, който беше осъден в Русия на 20 години по обвинение в тероризъм, то в края на август той беше преместен от колонията на Ямало-Ненецкия автономен район в Москва. Русия спешно трябваше да реши проблемите с помилването на Сенцов, осъдения за тероризъм Александър Колченко и за диверсия Евгений Панов. На такива затворници обикновено се отказват помилвания.
В Украйна не по-малко ревностно се подготвяха за размяната. В събота стана известно, че Зеленски помилва 16 руски граждани, три от които са жени, както съобщи бившият украински омбудсман Нина Карпачева.
Тази седмица съдът в Киев освободи от ареста Владимир Цемах, който командваше противовъздушната отбрана на град Снежное по време свалянето на малайзийски Боинг в близост до този град на 17 юли 2014 г. Цемах до последния момент остана един от ключовите свидетели по това дело. Ако на 3 септември съдът удължи ареста на Цемах, то на 5 септември той внезапно беше пуснат от ареста. Според една версия Киев доскоро се противопоставяше на включването на Цемах в списъка, което допринесе за отлагането. Дори в събота беше получена противоречива информация за Цемах, която не потвърждаваше или отричаше той да е в списъка.
Освен това, както отбелязва украинското издание „Страна“, хора с различен правен статус се оказаха и от двете страни - както вече осъдените, така и такива, срещу които са повдигнати само обвинения. Взаимното освобождаване в строго съответствие със законите на двете страни се оказа невъзможно, затова моряците бяха освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада по правата на човека Людмила Денисова. Както съобщи ТАСС адвокатът на един от моряците Николай Полозов, Денисова "се яви като поръчител, че в бъдеще моряците ще участват в следствените действия на руските разследващи органи". „Как точно ще се проведат тези действия, все още не мога да кажа“, коментира адвокатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Размяната на задържани между Русия и Украйна може да бъде крачка към мира

Доналд Тръмп: Размяната на задържани между Русия и Украйна може да бъде крачка към мира

7 Септември 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства обмена на задържани лица между Русия-Украйна в събота като потенциална стъпка към мира, предава AFP.
"Русия и Украйна току-що обмениха голям брой затворници. Много добри новини, може би първа гигантска стъпка към мира. Поздравления за двете страни!" –написа американския президент в социалната мрежа „Туитър“
По-рано специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър заяви, че се надява размяната да доведе още повече подобни стъпки, прекратяване на огъня и пълно прилагане на мирното споразумение, подписано от Русия и Украйна през 2015 г. в Минск, столицата на Беларус.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Украйна върна в Русия задържан по делото за сваления малайзийски самолет

„Страна“ (Украйна): Украйна върна в Русия задържан по делото за сваления малайзийски самолет

7 Септември 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски и ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заявиха, че евентуалното неосвобождаване на Владимир Цемах, който е един от свидетелите по делото на сваления през 2014 г. „Боинг“, днешният обмен между Украйна и Руската федерация е можело да провали планирания за днес обмен, според изданието “Украинская правда“, цитирано от друго украинско издание “Страна“.
Според държавния глава Цемах е бил разпитван, включително и преди размяната.
"Няма да назовавам имената на европейските лидери, с които разговаряхме по време за всички следствени действия. Всички го направихме. Всичко, което беше поискано от нас. Беше трудно. Страхувах се, че поради това обменът може да се провали."
Баканов каза, че решението за освобождаване на Цемах е балансирано: "Решението не беше спонтанно, а добре обмислено от президента, тъй като отсъствието на Цемах в обменния списък автоматично означаваше спиране на преговорите с Русия. Между другото, както и липсата на пряк въздушен коридор от Москва."
Ръководителят на СБУ също добави, че Цемах е разпитван.
"Материалите са приложени към делото. Нямам право да разкривам друга информация. Мога да се съглася само с мнението на експерти, че искането на Москва да включи Цемах в своите списъци е поредното потвърждение за участието на Русия в свалянето на MH17. Мога да уверя, че ще положим допълнителни усилия, за да бъдат наказани виновните. ... Подчертавам, че Украйна като държава, на първо място, демонстрира на целия свят, че спасява своите граждани по примера на най-силните демокрации в света - САЩ и Израел. Помнете как действа държавата Израел в подобни ситуации."За освобождаването на ефрейтор Гилад Шалит, Израел, без колебание, предаде 1 035 бойци. В крайна сметка животът на гражданин е безценен."
Разследващи от прокуратурата на Нидерландия разпитаха Владимир Цемах, заподозрян в делото за катастрофа MH17 през 2014 г. в Донбас, преди да бъде екстрадиран за обмен с Русия.
"Цемах беше командир на проруски сепаратисти. Той беше освободен в четвъртък в Киев, но международен разследващ екип искаше да го разпита по случая на MH17. Разследващите се опасяваха, че Цемах ще замине в Русия, преди правоохранителните органи да го разпитат.
Дълго време не беше ясно дали Цемах ще участва в размяната. Елиът Хигинс, основателят на международния екип за журналистически разследвания „Белингкет“, виждайки Цемах да слиза от самолета в Москва, написа в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“.
"Свидетелят и заподозрях по делото MH17 Владимир Цемах кацна в Москва, след като бе освободен от ареста от украински съд", пише журналистът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова призова страните от Г-7 да обърнат внимание на задържаните в САЩ руски граждани

ТАСС: Мария Захарова призова страните от Г-7 да обърнат внимание на задържаните в САЩ руски граждани

7 Септември 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се надява посланиците на Г-7 да обърнат внимание на съдбата на руснаците, намиращи се в американските затвори, включително Виктор Бут, Мария Бутина и Константин Ярошенко, цитира думите й TACC.
По-рано посланиците на страните от Г-7 приветстваха завръщането на задържаните в Украйна като част от споразумение с Руската федерация и изразиха надежда, че останалите ще бъдат освободени скоро.
"Уважаеми господа, посланици", написа Захарова на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, "подкрепяме вашата надежда и очакваме Бутина, Ярошенко, Бут и много други, които продължават да бъдат държани от американските власти."
В събота следобед самолет на специалния летателен отряд „Русия“ кацна във Внуково с руски граждани, освободени като част от размяната. Приблизително по същото време украинският специален самолет се приземи на летището в Киев. Според Татяна Москалкова, комисар по правата на човека в Руската федерация, обменът се е състоял по формулата "35 срещу 35".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посолството на САЩ в Москва приветства размяната на задържани лица между Русия и Украйна

ТАСС: Посолството на САЩ в Москва приветства размяната на задържани лица между Русия и Украйна

7 Септември 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Посолството на Съединените щати в Руската федерация приветства съобщенията за размяна на задържани лица между Москва и Киев в събота. Това заяви представителят на американската дипломатическа мисия в Москва Андреа Калан, цитиран от TACC.
"Ние приветстваме съобщения за размяна на задържани лица. Вдъхновени сме от признаците на по-активен диалог и намаляване на напрежението между Русия и Украйна", написа дипломатът в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на ЕП нарече обменът на затворници между Русия и Украйна „признак за намаляване на напрежението“

ТАСС: Председателят на ЕП нарече обменът на затворници между Русия и Украйна „признак за намаляване на напрежението“

7 Септември 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Обменът на задържани лица между Русия и Украйна е знак за намаляване на напрежението в отношенията между двете държави. Това съобщи в събота в Брюксел председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли, цитиран от TACC.
"Oсъденият в Русия за подготовка на терористични атаки в Крим Олег Сенцов беше освободен като част от споразумение за обмен между Русия и Украйна ... Ние приветстваме това като стъпка в правилната посока и знак за намаляване на напрежението между двете страни", каза Сасоли.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Котката Маша е пристигнала с освободените от Русия украински граждани в Киев

РИА Новости: Котката Маша е пристигнала с освободените от Русия украински граждани в Киев

7 Септември 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Котката Маша е придружила задържаните лица, освободени от Руската федерация по споразумението с Украйна, заяви бившият омбудсман на Украйна, Нина Карпачева по украинска телевизия, предава РИА Новости.
"35 души се завръщат, но с тях се завръща и друго живо същество, котката Маша, която дадохме с хуманитарни цели на един от затворниците в Руската федерация. Той прекара няколко тежки години с нея и много искаше тази котка да бъде взета с нас, а ние му помогнахме да реши този проблем. Те се връщат всички заедно", каза Карпачева.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Русия и Украйна завършиха размяната на задържани и осъдени лица

„Коммерсант“: Русия и Украйна завършиха размяната на задържани и осъдени лица

7 Септември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия и Украйна успешно завършиха размяната на задържани и осъдени лица, като общо по 35 души бяха разменени всяка страна, заяви Татяна Москалкова, комисар по правата на човека при президента на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник "Комерсант".
Пълните списъци на участниците в размяната не са оповестени.
Известно е, че руската страна освободи в размяната режисьора Олег Сенцов, който беше обвинен в тероризъм. Ръководителят на информационния портал РИА Новости Кирил Вишински се завърна в Русия. "Украинская правда" съобщава, че е екстрадиран и бившият артилерийски генерал Владимир Цемах, когото Украйна смята за замесен в катастрофата на малайзийския самолет над Донбас през 2014 г.
Освободените украинци се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски. Той каза пред репортери, че днес, 7 септември, той е провел телефонен разговор с Владимир Путин, но не уточни подробности. Зеленски нарече успешно преминалата размяна първият етап от прекратяването на конфликта в Донбас.
Очакваше се Русия да предаде на Украйна 24-те моряци, задържани от руските граничари в Керченския проток през ноември 2018 г. Един от адвокатите на моряците заяви, че те са освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова.
Координаторът на групата адвокати, защитаващи украинските моряци Николай Полозов се изказа положително за размяната.
„Всъщност, освобождавайки моряците, Русия изпълни част от исканията на международния трибунал. Сега е ред да върне и корабите. Ако това се случи, тогава задълженията на Москва по решенията на международния трибунал могат да се считат за изпълнени “, заяви юристът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинците, които се връщат от Русия, ще се срещнат със Зеленски

РИА Новости: Украинците, които се връщат от Русия, ще се срещнат със Зеленски

7 Септември 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинците, участващи в размяната на осъдени и задържани лица между Киев и Руската федерация, ще бъдат посрещнати от президента на страната Владимир Зеленски при пристигането им в родината им, съобщава РИА Новости, като се позовава на украински медии.
"След завръщането си в Украйна гражданите, изведени от Русия, ще бъдат първо доведени с два автобуса до правителствената болница "Феофания“. Там те лично ще бъдат посрещнати от президента Владимир Зеленски ", се казва в изявление на президентството.
Предвижда се след среща лидерът, гражданите на Украйна да преминат медицински преглед.
По-рано Москва и Киев започнаха работа по въпроса за едновременното освобождаване на осъдени и задържани лица в двете страни. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че въпросът за размяната на гражданите ще бъде решен в близко бъдеще.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинските моряци, задържани от Русия бяха окончателно освободени, твърди техен адвокат

ТАСС: Украинските моряци, задържани от Русия бяха окончателно освободени, твърди техен адвокат

7 Септември 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските моряци бяха освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова, заяви адвокат Николай Полозов, представляващ интересите на един от моряците, предава TACC.
"Не знам процедурата за размяната на другите затворници, но що се отнася до моряците, всички 24 са били освободени под личната гаранция на Денисова. Тя гарантира за това, че в бъдеще моряците ще участват в разследванията на руските разследващи органи. Как точно ще се проведат тези действия, засега аз мога да кажа", каза защитникът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия и Украйна ще разменят общо 70 затворници

AFP: Русия и Украйна ще разменят общо 70 затворници

7 Септември 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Правителствата на Русия и Украйна се споразумели да разменят помежду си общо 70 души, задържани от властите в Москва и Киев, съобщава AFP, като се позовава на информация на украинското правителство.
Според източникът, разменени ще бъдат по 35 задържани лица и от двете страни.
На летището в Москва вече кацна самолет с украински опознавателни знаци, за който се предполага, че ще транспортира украинските затворници, пристигнали от „Лефорово“ в Киев.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабен обмен на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Адвокатите на съдения за тероризъм Олег Сенцов не изключиха, че той може да е сред разменените с Украйна затворници

ТАСС: Адвокатите на съдения за тероризъм Олег Сенцов не изключиха, че той може да е сред разменените с Украйна затворници

7 Септември 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Осъденият в Русия за подготовката на терористични актове в Крим Олег Сенцов, може да е сред затворниците, които ще бъдат разменени с Украйна, заяви пред репортери шефът на правозащитната организация „Агора“ Павел Чиков, чиито адвокати защитават директора, предава TACC.
"На 13 май Сенцов, както и Генадий Афанасиев, Александър Колченко и Алексей Чирний бяха обвинени в създаване на терористична организация. Сенцов беше осъден на 20 години затвор, останалите на 7 до 10 години. Заедно със Сенцов, вероятно те в момента са на път да бъдат освободени", заяви Чиков.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Задържаните в Русия украинци са достигнали московското летище в очакване на размяната между Москва и Киев

Reuters: Задържаните в Русия украинци са достигнали московското летище в очакване на размяната между Москва и Киев

7 Септември 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Автобусите, за които се предполага, че са превозвали задържаните в Русия украински граждани, които Москва ще размени за руснаци, задържани в Украйна, са пристигнали на летището в столицата, предава Reuters.
Очаква се днес да се извърши размяна между задържани лица от страна на Киев и Москва.
Междувременно на летището е кацнал и самолет с украински опознавателни знаци, за който се предполага, че ще транспортира затворниците в Киев.
По-рано автобуса със задържаните украинци беше забелязан да излиза от затвора „Лефортово“ в руската столица.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Адвокатът на един от пленените украински моряци обяви началото на процедурата за размяната на задържани лица между Москва и Киев

ТАСС: Адвокатът на един от пленените украински моряци обяви началото на процедурата за размяната на задържани лица между Москва и Киев

7 Септември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Започна размяната на арестувани и осъдени граждани в Руската федерация и Украйна, заяви адвокатът на един от украинските моряци Николай Полозов, цитиран от TACC.
"Украински моряци бяха транспортирани от центъра за задържане в Лефортово до летището на Внуково, така че можем да кажем, че размяната е започнала", каза той.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабна размяна на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подготвя се размяната на затворници между Русия и Украйна

AFP: Подготвя се размяната на затворници между Русия и Украйна

7 Септември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Дългоочакваната размяна на затворници между Киев и Москва се подготвя и се очаква да се състои скоро, предава AFP, като се позовава на руската телевизия “Россия 24“.
На кадрите по руската телевизия могат да се видят автобуси, напускащи затвора в Москва.
„Автобуси напуснаха затвора „Лефортово“ в рамките на подготовката за размяна назатворници“, твърди телевизионният канал.
Кореспонденти на AFP потвърдиха тази информация, като според тях автобуси със затъмнени стъкла са напуснали затвора с полицейски ескорт.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Американски сенатори ще се срещнаха със Зеленски, за да обсъдят плановете за реформи

TAСС: Американски сенатори ще се срещнаха със Зеленски, за да обсъдят плановете за реформи

5 Септември 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Американските сенатори Рон Джонсън и Крис Мърфи се срещнаха с ръководители на украинските правоохранителни агенции и сили за сигурност, както и с президента Владимир Зеленски, съобщава TACC. Това информира посолството на САЩ в Украйна в съобщение в „Туитър“.
В него се казва, че Джонсън и Мърфи са обсъждаили "агресията на Русия", прилагането на реформите в Украйна с представители на агенциите за сигурност и "научиха за плановете на Украйна за реформа в областта на сигурността".
От своя страна украинските служби съобщиха, че сенаторите са обсъдили с представителите на Киев и проекта „Северен поток 2“, както и въпросите по военно-политическото сътрудничество между двете страни, както и разширяването на подкрепата за Украйна в областта на сигурността и отбраната.
Според американското посолство, на Зеленски сенаторите са обещавали „подкрепа за суверенитета, териториална цялост и евроатлантическа интеграция“. Кабинетът на президента все още не е коментирал срещата им.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Енергетиката и споразуменията от Минск бяха в центъра на разговорите между Владимир Зеленски и Майк Пенс

„Страна“ (Украйна): Енергетиката и споразуменията от Минск бяха в центъра на разговорите между Владимир Зеленски и Майк Пенс

1 Септември 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Варшава. Енергетиката и споразуменията от Минск бяха в центъра на разговорите между Владимир Зеленски и Майк Пенс, пише украинското издание “Страна“.
Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс на среща в Полша с украинския президент Владимир Зеленски заяви, че Белият дом ще продължи да подкрепя Украйна. Срещата между двамата политици бе излъчена от FoxNews.
Според Пенс, САЩ подкрепят настоятелно Украйна от 2014 г. и тази подкрепа ще продължи и в бъдеще.
"Съединените щати и Украйна имат много близки отношения. Ние винаги подкрепяме Украйна и заставаме рамо до рамо до нея. Тази подкрепа започна още през 2014 г. и оттогава подкрепяме териториалната цялост и народа на Украйна. Ще продължим да подкрепяме Украйна, особено относно сигурността и териториалната цялост, включително Крим ", увери вицепрезидентът.
Пенс каза още, че очаква възможността да обсъди напредъка с украинския лидер в прилагането на Минските споразумения, темата за сигурността и енергетиката.
"На първо място, искам да обсъдя въпроса за енергийната независимост на Украйна, възможното ни сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката. Искам също така да чуя повече за напредъка в прилагането на реформите. Очаквам с нетърпение да обсъдим енергетиката и енергийните въпроси", каза Пенс преди срещата.
Изданието припомня, че в Полша Зеленски трябваше да се срещне с Доналд Тръмп, но той отмени посещението заради урагана „Дориан“, който се очаква да удари САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Зеленски изяви готовност да защитава инвестициите в Украйна

РИА Новости: Зеленски изяви готовност да защитава инвестициите в Украйна

1 Септември 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Варшава. Президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на среща с представители на бизнеса в Полша заяви, че е готов да защитава инвестициите в Украйна, съобщи президентската пресслужба в неделя, цитирана от РИА Новости.
Владимир Зеленски пристигна в Полша на двудневно посещение, където ще се срещне с полски представители и ще присъства на честванията по случай 80 от началото на Втората световна война.
"Аз лично съм готов да защитя всички инвестиции. Вече сме подготвили повече от 70 законопроекта. Говорим за реформа на правосъдието и съдебната система. Има много законопроекти за подобряване на инвестиционния климат и за бизнеса", заяви президента.
Според пресслужбата, в случая Зеленски говори за проекта „Държава в смартфон“, който акцентира върху цифровизацията на услугите и работния процес в кабинета. Той сподели и планове за приватизация, поземлена реформа и промени в железопътния транспорт. Зеленски заяви и че ще се бори с корупцията.
„Бизнесът е настроен оптимистично“, заяви председателя на Асоциацията на украинския бизнес в Полша Ярослав Романчук.
От своя страна бизнесмените отбелязаха, че са готови да инвестират в Украйна и също чакат украински инвеститори в Полша.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Укринформ“: Владимир Зеленски  нарече „Северен Поток-2“ опасност за цяла Европа

„Укринформ“: Владимир Зеленски нарече „Северен Поток-2“ опасност за цяла Европа

1 Септември 2019 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Варшава. Украйна и Полша се застъпват за диверсификация на енергийните източници, включително в сътрудничество със САЩ. Руският проект „Северен поток-2“ е неприемлив и носи заплахи за цяла Европа. Това съобщи президентът на Украйна Владимир Зеленски на съвместна пресконференция на президентите на Украйна и Полша, съобщава кореспондентът на „Укринформ“, отразяващ посещението на украинския президент в Полша.
"Обърнахме внимание на въпросите на енергийната сигурност. И тук говорим с Полша в един глас:" Северен поток 2 "е неприемлив и носи заплахи за цяла Европа, включително и военна. Ние едновременно се застъпваме за диверсификация на източниците на енергоснабдяване, както и на енергийното сътрудничество. в триъгълника Полша-САЩ-Украйна “, заяви Зеленски.
Той подчерта, че Украйна е заинтересована да стане участник в регионални проекти и инициативи на полската държава.
"Сега си сътрудничим в изграждането на трансевропейската магистрала „Виа Карпатия“. Обсъждахме и амбициозния проект за международния воден път Е40", заяви Зеленски.
Както бе съобщено, проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на ново разклонение за газопровода от руския бряг през Балтийско море до Германия в допълнение към вече съществуващия Северен поток. Предполага се, че капацитетът на втория клон на "Северен поток 2" ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно, дължината му е повече от 1 200 км.
Газопроводът се строи от руския Газпром заедно с европейските компании Engie, Uniper, OMV, Shell и Wintershall. Когато проектът стартира, се предвиждаше той да бъде завършен преди края на 2019 г.
Украйна се противопоставя на изграждането на „Северен поток 2“ поради възможната загуба на статута на транзитна страна. Освен това противници на "Северен поток 2" са САЩ, Полша и балтийските страни, които предупреждават, че в този случай ЕС ще зависи изцяло от руския газ. Доналд Тръмп заплашва да блокира проекта със санкции.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.