НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 ЦИК с очаквания предизборната кампания да бъде в синхрон с българското законодателство (ОБЗОР)

ЦИК с очаквания предизборната кампания да бъде в синхрон с българското законодателство (ОБЗОР)

17 Септември 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. ЦИК с очаквания предизборната кампания да бъде в синхрон с българското законодателство и да се спазят добрия тон и морал. Това потвърди председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева след подписването на споразумението между ЦИК и СЕМ за провеждане на мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. „Резултатите от нашата съвместна работа със СЕМ са установени от ЦИК 18 нарушения в предизборната кампания на партии и коалиции и 34 нарушения от медиите“, обясни тя. Проф. Стоева каза, че е убедена, че и при тези избори ще получат един пълен, обективен, специализиран мониторинг, отразяващ медийното представяне на кампанията за избор на общински съветници и кметове. Тя подчерта, че за тези избори ЦИК ще продължи да работи в екип с всички държавни органи и организации, които по закон са ангажирани с провеждането на изборите. Стефка Стоева допълни, че за ЦИК медиите са с изключителна важност за спокойното, нормално протичане на изборния процес.
Председателят на СЕМ София Владимирова призова медиите да бъдат отговорни към влиянието, което имат, и към работата си, да спазват високите етични, морални и професионални правила на професията, които ги правят такива каквито са – истински журналисти. "Нито ние, нито ЦИК гледаме формално на сключването на това споразумение. Доказателство за това са нашите чудесни партньорски отношения, както и доклада, който изготвяме и предаваме в ЦИК в края на всяка кампания. Сега няма да бъде по-различно", каза още Владимирова.
Сключеното споразумението между СЕМ и ЦИК определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. То бе подписано от председателя на ЦИК Стефка Стоева и председателят на СЕМ София Владимирова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София Владимирова, СЕМ: Специализираният мониторинг ще установява несъответствия на предизборното поведение на доставчиците с медийното и изборното законодателство

София Владимирова, СЕМ: Специализираният мониторинг ще установява несъответствия на предизборното поведение на доставчиците с медийното и изборното законодателство

17 Септември 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният мониторинг ще установява несъответствия на предизборното поведение на доставчиците с медийното и изборното законодателство. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на СЕМ София Владимирова. Изборът на програмите, включени в споразумението, са на база степен влияние на общественото мнение, териториално разпространение, специализацията и техния профил, едновременно отчитайки спецификата на конкретните избори. СЕМ ще има възможност да реагира на сигнали, засягащи медии, които не са включени в споразумението. „Кампанията за местните избори винаги е най-сложна, защото тя засяга цялата държава в най-голяма степен – хората най-много се вълнуват. В тази кампания се включват и по-малки медии, които, понякога поради незнание или недоглеждане, допускат грешки. Аз разчитам, че медиите ще съобразяват в максимална степен нормативните актове, които се отнасят до тях по време на кампанията. Разчитам, че кампанията ще премине спокойно, като за това отговорност носят всички участници в нея и призовавам да си я поемат“, обясни председателят на СЕМ. София Владимирова заяви, че в кампанията за евроизборите не е имало съществени нарушения, но като има такива – Съветът ги констатира, а ЦИК се произнася, дали има или не.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София Владимирова, СЕМ: Вярвам, че изборите ще преминат в една спокойна атмосфера със съответствие със законите, които ги регулират

София Владимирова, СЕМ: Вярвам, че изборите ще преминат в една спокойна атмосфера със съответствие със законите, които ги регулират

17 Септември 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че изборите ще преминат в една спокойна атмосфера със съответствие със законите, които ги регулират. Това каза председателят на СЕМ София Владимирова с лед подписването на споразумението между ЦИК и СЕМ за провеждане на мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". "Твърде често медиите сте определяни като четвърта власт и това се дължи на вашата голяма степен на влияние. Голямата степен на влияние е също голяма отговорност. Вие си давате сметка, че много от хората, които ще излязат да гласуват на тези избори, ще определят избора си според това, което вие сте им показали според всички журналистически форми, които сте използвали, за да им покажете платформите, разбиранията на кандидатите за кметове и общински съветници", подчерта тя. Владимирова призова медиите да бъдат отговорни към това влияние и към работата си, да спазват високите етични, морални и професионални правила на професията, които ги правят такива каквито сте – истински журналисти. "Надявам се всички ние в края на тези избори на всички населени места да сме направили най-добрия избор за себе си и за децата си. Нито ние, нито ЦИК гледаме формално на сключването на това споразумение. Доказателство за това са нашите чудесни партньорски отношения, както и доклада, който изготвяме и предаваме в ЦИК в края на всяка кампания. Сега няма да бъде по-различно", каза още Владимирова.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стефка Стоева, ЦИК: Очакваме кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазят добрия тон и морал

Проф. Стефка Стоева, ЦИК: Очакваме кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазят добрия тон и морал

17 Септември 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазят добрия тон и морал. Това каза председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева след подписването на споразумението между ЦИК и СЕМ за провеждане на мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". „Днес подписваме със СЕМ седмото подред споразумение. Отново ще разчитаме в предстоящите избори на тяхната висока професионална компетентност. Както си спомняте в предходното споразумение беше неотдавна, на 18-ти април 2019 г. във връзка с отминалите вече избори за членове на Европейския парламент. Резултатите от нашата съвместна работа са установени от ЦИК 18 нарушения в предизборната кампания на партии и коалиции и 34 нарушения от медиите“, обясни тя. Убедена съм, че и при тези избори ние ще получим един пълен, обективен, специализиран мониторинг, отразяващ медийното представяне на кампанията за избор на общински съветници и кметове на 27-ми октомври 2019 г. И за тези избори ЦИК ще продължи да работи в екип с всички държавни органи и организации, които по закон са ангажирани с провеждането на изборите“, подчерта Стоева. Тя допълни, че за ЦИК медиите са с изключителна важност за спокойното, нормално протичане на изборния процес. „Апелираме за повече отговорност от тяхна страна и спазване на професионалните журналистически стандарти. Да припомним само, че агитационните материали не трябва да нарушават добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Забранено е в тях да се използват знамето на Република България и други чужди държави. Езикът на омразата вреди на всички и подронва демократичните устои на държавата“, каза още Стоева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии подписаха споразумение

Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии подписаха споразумение

17 Септември 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии подписаха споразумение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. То бе подписано от председателя на ЦИК Стефка Стоева и председателят на СЕМ София Владимирова.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Споразумението между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано днес

Споразумението между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано днес

17 Септември 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. В 12.00 часа ще бъде подписано споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.
Споразумението ще бъде подписано от председателя на ЦИК г-жа Стефка Стоева и председателя на СЕМ г-жа София Владимирова.
Подписването ще се състои в пресклуба на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ №1, вход откъм Националната художествена галерия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Споразумението между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември

Споразумението между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември

16 Септември 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. На 17 септември 2019 г. в 12.00 часа ще бъде подписано споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии.Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.
Споразумението ще бъде подписано от председателя на ЦИК г-жа Стефка Стоева и председателя на СЕМ г-жа София Владимирова.
Подписването ще се състои в пресклуба на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ №1, вход откъм Националната художествена галерия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори (ОБЗОР)

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори (ОБЗОР)

23 Юли 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори. Това стана ясно на националната среща на секретарите на общини в Република България, чиито организатори са Националното сдружение на общините в Република България, Националната асоциация на секретарите на общини в Република България и актив към Националното сдружение на общините. По време на откриването реч произнесоха Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия, както и Силвия Георгиева, която е изпълнителен директор на НСОРБ. Присъстваха още лица, сред които секретарят на ЦИК Севинч Солакова, говорителят на ЦИК Александър Андреев и други. Бяха приветствани всички секретари на общини и присъстващите кметове на общини в Република България. Присъстваха 210 души от 125 общини и 12 районни администрации. Наблегна се на доброто партньорство между ЦИК и НСОРБ. Бяха поставени теми, които да бъдат обсъдени по време на двудневната среща.
От ЦИК коментираха, че вече се работи по изборния процес, както и че предстоящите местни избори, ще бъдат в пъти по-тежки от Европейските, тъй като ще бъдат открити много повече изборни секции. 31 юли е определеният срок, до който трябва да са готови част от решенията на ЦИК. Комисията трябва да е назначила всички избирателни комисии и те да започнат да работят.
Въпросът за машинното гласуване беше една от водещите теми. Експертите посочиха, че гласуването с машини досега не се е радвало на успех. Затова сега са предложили по-високи възнаграждения за председателите и за членовете на секционните избирателни комисии, които са в размер около 100 лева за председател и 54 лева за член за първия тур, а пък за втория сумите да останат същите като сегашните. Стана ясно, че вече има отделни предложения за участие в различни обучения, но без по-добра финансова помощ е трудно да бъдат намерени качествени хора. Обявиха, че текстовете а машинното гласуване не са отменени, но въпросът с него си остава спорен, тъй като поради липсата на обучени кадри преброяването на гласовете, анализирането на резултатите става по-бавно, а на предишните избори е отнело цели 3 дни. А при провеждане заедно на машинно и хартиено гласуване процесът се усложнява още повече.
Актуален бе и въпросът за това дали жителите на населени места с под 350 души ще могат да гласуват. На този въпрос ЦИК отговориха, че те ще могат да гласуват за кмет на община, но не и за кмет на кметство. И все пак според тях въпросът е доста спорен и неясен все още. Но това според ЦИК е въпрос, който трябва да уреди законодателят, а финансовата страна на изборите е отговорност на държавата.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: Населените места с до 350 души са около 2000 по база данни население

Александър Андреев, ЦИК: Населените места с до 350 души са около 2000 по база данни население

23 Юли 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Населените места с до 350 души са около 2000 по база данни население. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на Национален форум – кръгла маса на ЦИК и НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една част от тези населени места са със статут на кметства. Жителите там ще гласуват за кмет на община, но в случаите, в които трябва да се гласува за кмет на кметство, няма как да бъдат проведени избори в това населено място. Но статутът на кметство не е уреден в изборния кодекс“, поясни Андреев относно това дали жители на населени места с население под 350 ще могат да гласуват. По думите му законодателят трябва да уреди този въпрос – как ще бъдат уредени избори в тези населени места. „Дали там ще бъдат временно назначени кметски наместници, или по друг начин, но това не е от компетентността на ЦИК“, каза той. Андреев добави, че работят по изготвянето на принципно решение, което да уреди назначаването на общинските избирателни комисии и на секционните избирателни комисии, както и изчисляването на възнагражденията им. „Нашето желание би било това възнаграждение да е адекватно на усилията, които СИК полагат“, категоричен бе Андреев и заяви, е ако членовете на секционните избирателни комисии не бъдат достатъчно добре обучени, това води до грешки в протоколите, както и при отчитането на резултатите. „В миналите избори приемането на резултатите в София продължи поради такива грешки 3 дена“, заключи той.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени

23 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. ЦИК започна да работи за местните избори и във вчерашния ден приехме хронограмата, в която са определени основните срокове за назначаването на комисиите, приемането на принципните решения и извършването на всички останали действия във връзка с подготовката на изборите. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на Национален форум – кръгла маса на ЦИК и НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Андреев, ЦИК не е спирала и работи за организацията на местните избори през октомври. „Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени. В хронограмата е предвидено извършването на необходимите действия, за да може машинното гласуване да бъде обезпечено“, коментира говорителят на ЦИК въпросът за машинното гласуване. Той каза, че местните избори са най-тежките избори. „В този случай се провеждат в общините минимум по 3 избора, което води до повече обработване на документи и на книжа“, поясни Андреев. По думите му хартиеното гласуване заедно с машинното ще доведат до забавяне на СИК в сумирането на данните и отразяването им в протоколите. Андреев коментира и темата за гласуването в населени места с под 350 жители, където има проблем със статута на гласуване. „Това е един въпрос, който остава все още открит и би трябвало да бъде решен при разглеждането на предложените изборни изменения, че на местата с население под 350 това не води автоматично да не се провеждат избори там, тъй като тези населени места са кметства и има предвидена процедура“, каза той и добави, че се надяват законодателят да вземе предвид този въпрос, за да бъде разрешен. Александър Андреев заяви, е ако имам машинно гласуване, ще е необходимо обучение за работа с машините.
„Ако има машинно гласуване в тези секции – 6000, които са предвидени, ще е необходимо обучаването на СИК за работа с машините, които ще обезпечат машинното гласуване в тези секции и ще е необходимо да бъде проведено обучение с тях“, поясни той. Говорителят на ЦИК заяви, че организацията на изборите се финансира от страна на държавата чрез план-сметка, която се приема от Министерски съвет. „В тази план-сметка би следвало да бъдат предвидени и необходимите финансови ресурси, за да може да бъде обезпечена работата не само на общинската администрация, но и на комисиите в предстоящите избори“, добави той.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова към членовете на ЦИК: Решихте летните си отпуски, но бавите подготовката на изборите

Омбудсманът Мая Манолова към членовете на ЦИК: Решихте летните си отпуски, но бавите подготовката на изборите

23 Юли 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което остро критикува членовете й, че бавят и изпускат срокове, разписани в Изборния кодекс, свързани с подготовката на местните избори през октомври, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. „Независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване. Видно от информацията, публикувана на Интернет страницата на ЦИК обаче, активен процес няма“, посочва Манолова и обобщава, че „до момента ЦИК не е спазила нито един срок, свързан с насрочването на изборите“.
„От 10 юли 2019 г. започнаха да текат сроковете, предвидени в Изборния кодекс, включително по отношение на машинното гласуване. До днес, 23 юли 2019 г., ЦИК е приела само хронограмата за изборите, от която е видно, че активната работа на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите“, категорична е омбудсманът.
Мая Манолова посочва, че до 17 юли, например, ЦИК трябваше да открие подсайт на Интернет страницата си за предоставяне на информация при машинното гласуване. „Този срок вече е изтекъл, а такъв сайт не е открит, липсва и в хронограмата. Освен това, пропуснат е срокът - до 22 юли, до който ЦИК трябваше да определи броя на избирателните секции за машинното гласуване, включително критериите, на които да отговарят, като такъв срок също няма в приетата хронограма.
В писмото си до ЦИК Манолова предупреждава, че оправданията за кратките срокове, с които комисията обясни проблемите, свързани с машинното гласуване на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г. сега не издържат, тъй като с издаването на указа на 10 юли 2019 г. на президента за провеждането на местните избори, на ЦИК е осигурено достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване. „Поради което недоумявам защо комисията не заседава редовно и не приема документите, свързани с изборите и с машинното гласуване“, пише омбудсманът.
Манолова подчертава, че от насрочването на изборите на 10 юли до днес – 23 юли, ЦИК е провела 5 заседания, на които се е занимавала предимно с административнонаказателна дейност, а от избирането й на 20 март т.г. активно се занимава с битовите проблеми на членовете й, включително ползването на летен отпуск.
„Очаквам ЦИК, както е подхождала и досега при организирането на избори, да съобрази сроковете, предвидени в Изборния кодекс, да започне незабавно работа по машинното гласуване, както и останалите дейности по подготовката на изборите като по този начин, освен спазването на принципите на демократичната и правова държава,ще се закрепи и доверието на гражданите в изборния процес“, завършва омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефка Стоева, ЦИК: До 6 септември ЦИК трябва да е назначила всички общински избирателни комисии и те да започнат да работят

Стефка Стоева, ЦИК: До 6 септември ЦИК трябва да е назначила всички общински избирателни комисии и те да започнат да работят

23 Юли 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. До 6 септември ЦИК трябва да е назначила всички общински избирателни комисии и те да започнат да работят от тази дата. Това каза председателят на ЦИК Стефка Стоева по време на откриването на Национален форум - кръгла маса на ЦИК и НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на ЦИК каза, че е впечатлена от организацията на форума. „Добро партньорство съществува между ЦИК и местната администрация. Ние вече сме в изборен процес и след приемането вчера на хронограмата на ЦИК ние работим“, даде разяснения Стоева и пожела успех на форума. „31 юли трябва да са готови част от нашите решения. От четвъртък започваме да приемаме изборните книжа“, заяви Стоева. Стефка Стоева каза, че се надява да имат добра организация, която да им осигури повече време. „Надяваме се, че до края на август ЦИК ще бъде приела всички свои, решения, принципни книжа, които са основата за започване на изборния процес“, поясни тя и добави, че обучението на СИК започва сега. Стоева каза, че предварително има зададени въпроси, на които ще отговорят по време на форума. „Предстоят други обучения, предстои разяснителна кампания“, добави тя. По думите и изборите за Европейски парламент са били доста по-леки от предстоящите местни избор. Относно машинното гласуване каза, че въпросът е спорен, тъй като сертифакацията на машините е незаконна. Тя, съдейки по предходните избори, каза, че практиката за обучение на всички как се работи с машините досега е била неуспешна.
„В нашето решение за възнагражденията сме предложили по-високи възнаграждения“, заяви тя. Каза, че работят паралелно и по вариант за машинно гласуване. „За машинното гласуване парламентът има думата. Стоева коментира възнагражденията сега. „65 лева за председател, за член 54 лева. Ние сме предложили около 100 лева за председател за първия тур и суми като настоящите за втори тур, който е по-лек“, коментира тя и каза, че това е за изборния ден. По думите и има отделни предложения за участие в обучения. „Без материални стимули е трудно да намерим качествени хора“, категорична бе Стефка Стоева.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК ще открие Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрация и членове на секционните избирателни комисии

ЦИК ще открие Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрация и членове на секционните избирателни комисии

23 Юли 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия съвместно с Националното сдружение на общините в Република България ще открият Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрация и членове на секционните избирателни комисии от произведените избори за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г., както и обсъждане на актуални въпроси във връзка с организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Това съобщиха от ЦИК.
Откриването ще се състои на от 13.30 часа в гр. София, хотел „Рамада София Сити Център“, зала „Опал“.
На форума са поканени да присъстват секретарите на общините; директорите на дирекции ГРАО и експерти от същите дирекции; други експерти от общинските администрации, ангажирани както в организацията и провеждането на избори, така и с предоставянето на административни услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.