НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Ново бедствие заплашва да удари възстановяващите се от урагана „Дориан“  Бахамски острови

ТАСС: Ново бедствие заплашва да удари възстановяващите се от урагана „Дориан“ Бахамски острови

14 Септември 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Насау. Ново бедствие заплашва да удари възстановяващите се от урагана „Дориан“ Бахамски острови, предава агенция TACC.
Тропическата буря на „Умберто“ се е образувала в Атлантическия океан, край бреговете на островите, се казва в съобщение на Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ. Възможно е бурят да се усили и да се превърне в ураган.
Според центъра „Умберто“ се намира на 210 км югоизточно от остров Абако и се движи на северозапад със скорост от около 9 км/ч. Поривите на вятъра във вътрешността на бурят достигат до 65 км/ч.
Очаква се до часове „Умберто“ да донесе силен вятър и обилни дъждове в северозападната част на Бахамските острови.
На 1 септември ураганът „Дориан“ удари карибската страна, като по последни данни най-малко 50 души са загинали, а около 2,5 хил. души се считат за изчезнали. Около 13 хил. сгради бяха повредени или унищожени на островите, а огромни територии бяха наводнени, след като ураганът от последната пета степен премина през островната държава.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ураганът „Дориан“ намали силата си до тропическа буря

ТАСС: Ураганът „Дориан“ намали силата си до тропическа буря

8 Септември 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Отава. Ураганът "Дориан", въпреки факта, че поривите на вятъра по време на преминаването на стихиите в района на атлантическото крайбрежие на Канада на места все още достигат стойностите на нивото на урагана, получи статус на тропическа буря. Това съобщиха в неделя в от канадското национално метеорологично бюро, цитирано от TACC.
Метеоролозите уточняват, че „Дориан“ сега се намира на 190 км югозападно от остров Нюфаундленд и се движи със скорост 12 м / сек в североизточна посока. В същото време поривите на вятъра на места достигат 36 м / сек, което съответства на първата категория ураган по скалата на Сафир-Симпсън. До неделя вятърът ще отслабне до 30 м / с - тези стойности са характерни за тропическа буря.
В събота вечер „Дориан“ достигна до канадските провинции Ню Брънзуик, Нова Скотия и остров Принц Едуард. Скоростта на вятъра след това достигна 43 м/сек. В резултат на това около 500 хиляди души се оказаха без електричество, стотици дървета бяха повалени, покривите на много къщи бяха съборени, а височината на вълните по брега по време на преминаването на стихията достигна 15 метра. Местните власти, с подкрепата на военните, в момента се справят с последствията от бурята.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Ураганът „Дориан“ достигна до бреговете на Канада

Voice of America: Ураганът „Дориан“ достигна до бреговете на Канада

8 Септември 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Отава. Ураганът „Дориан“, който за кратко отново възвърна силата си и достигна до ураган от втора степен, достигна до бреговете на канадската провинция Нова Скотия, с ветрове до 160 км/ч, според местните власти, съобщава американската медия Voice of America.
Местните енергийни компании съобщават, че около 300 хил. души в град Халифакс с население от 400 хил. са останали без електричество в следствие на бурята.
По-рано имаше съобщения за наводнения и силен дъжд, причинени от приближаващия ураган.
Ветровете станаха причина строителен кран да се сгромоляса върху сграда в Халифакс по-рано.
Очаква се бурята да продължи пътя си и да достигне до канадските провинции Нюфаундленд и Лабрадор.
Преди да достигне бреговете на Канада, ураганът „Дориан“ опустоши Бахамските острови, където причини и човешки жертви, и предизвика щети в американските щати Северна и Южна Каролина.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп предложи пострадалите от урагана „Дориан“ на Бахамските острови да бъдат евакуирани с круизни кораби

РИА Новости: Тръмп предложи пострадалите от урагана „Дориан“ на Бахамските острови да бъдат евакуирани с круизни кораби

7 Септември 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за евакуирането на пострадалите от урагана „Дориан“ на Бахамските острови с круизни кораби, предава РИА Новости.
"Бреговата охрана на САЩ и Федералната агенция за извънредни ситуации и всички останали, включително държавите, които оказват помощ, бяха помолени да помогнат с евакуацията на хората от силно засегнатите райони на Бахамските острови", написа Тръмп в Туитър.
Президентът подчерта, че усилията на "всички компании, притежаващи круизни лайнери", които могат да помогнат с евакуацията на пострадалите, ще бъдат оценени.
„Дориан“ удари Бахамските острови и причини опустошителни щети на инфраструктурата на остров Абако, разположен в северната чат на карибската страна. Потвърдения брой на жертвите от бедствието до момента е 43 души.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жертвите от урагана „Дориан“ достигнаха до 43 на Бахамските острови

AFP: Жертвите от урагана „Дориан“ достигнаха до 43 на Бахамските острови

7 Септември 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Насау. Жертвите от урагана „Дориан”, който премина по-рано през Бахамските острови докато още беше бедствие от последната пета степен, достигнаха до 43 и се очаква това число да се увеличи „значително“, предава AFP, като се позовава на американски и бахамски източници.
„Това е официалната цифра, има много хора в неизвестност и това число ще се увеличи значително“, коментира Ерика Уелс, говорител на министър-председателя на карибската страна Хуберт Минис.
„Дориан“ беше достигнал до последната пета степен и ветровете му достигаха скорост от почти 300 км/ч, когато връхлетя Бахамските острови, оставяйки огромни разрушения след себе си.
По данни на ООН, над 70 хил. души, буквално цялата популация на пострадалите острови Гранд Бахама и Абако, имат нужда от помощ след бедствието.
Стотици, ако не хиляди хора са в неизвестност и според правителството жертвите от урагана ще продължат да растат.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Бахамските острови са оставени в руини след преминаването на урагана „Дориан“, който все още бушува по източното крайбрежие на САЩ

Тhe Guardian: Бахамските острови са оставени в руини след преминаването на урагана „Дориан“, който все още бушува по източното крайбрежие на САЩ

7 Септември 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След като помете Бахамските острови и остави поне 30 жертви, ураганът „Дориан“ продължи пътя си към източното крайбрежие на САЩ, връхлитайки щата Северна Каролина, пише британският вестник The Guardian.
Заплахата за САЩ остава реалност, но на Бахамските острови бурята остави огромни разрушения, за които местните власти все още имат нужда от помощ, като броят на жертвите се очаква да се увеличи.
Ураганът, който е най-силният някога връхлитал карибската държава, удари Абако и Гранд Бахама по-рано, като остана там за известно време и предизвика масивни разрушения. Ветровете достигнаха до около 300 км/ч и унищожиха цели квартали, предизвиквайки хуманитарна криза.
По-рано програмният директор на неправителствена организация, наблюдавал отблизо бурята в местна клиника, говори за британския вестник.
Клиниката има капацитет от около 20 души, но според него в момента от помощ имат нужда до 2 хил. души.
„Много хора просто чакат наоколо, искат да се махнат от острова. Хората се отчайват“, коментира той, като добави, че много от инфраструктурата е разрушена, макар наводненията да са започнали да се оттеглят.
Все още е трудно да се каже колко от тези хора имат сериозни здравни проблеми. Хуманитарните организации, притекли се на помощ на карибската страна все още се затрудняват с доставките на продукти от първа необходимост, поради разрушенията, макар няколко самолета с доставки да успяха да кацнат на Бахамите.
Лидерите на няколко други карибски държави започнаха оглед на причинените щети, като министър-председателят на Барбадос Миа Мотли коментира, че бедствието е следствие от промяната в климата.
„Намираме се на фронтовата линия на последствията от промените в климата, но вината за тях не е наша. Уязвимостта ни е нещо, към което постоянно се опитваме да привлечем вниманието на международната общност“, заяви тя.
Според бахамски държавни служители ураганът е изненадал службите за аварийни ситуации, понеже никой не е очаквал колко точно силен ще е той.
Междувременно бурята все още бушува по източното крайбрежие на САЩ, с ветрове, които достигат до почти 180 км/ч. Според Националният център по ураганите тя все пак ще отслабне през следващите дни. По-рано ураганът връхлетя Северна Каролина с ветрове, достигащи поне 150 км/ч. Центърът предупреди за опасност от наводнения и опасни ветрове, наближаващи и щата Вирджиния.
Ураганът премина покрай Флорида на относително голяма дистанция, като наближи Джорджия преди да достигне до бреговете на Южна Каролина. Поне 3 млн. души в тези щати бяха призовани да се евакуират. За поне четири смъртни случая в югоизточната част на САЩ се смята, че са причинени от бурята.
По-рано хиляди хора в Южна Каролина бяха оставени без електричество, като имаше и наводнения и информация за образуващо се торнадо.

Превод и редакция: Теодор Пенев
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Ню Йорк продължава Общото събрание на ООН. 24 септември 2019 г.
В Ню Йорк продължава Общото събрание на ООН. 24 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.