НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври (ОБЗОР)

59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври (ОБЗОР)

12 Септември 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. 59 партии и 7 коалиции са официално регистрирани за местните избори през октомври, като общият брой на подадените заявления е бил 72: от общо 64 партии и 8 коалиции. Това стана ясно по време на редовен брифинг на Централната избирателна комисия във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври. Данните обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Регистрация е била отказана на 5 партии и 1 коалиция, тъй като подадените от тях документи не са били в съответствие с изискванията. Стана ясно, че по отношение на формациите Национално движение „Единство“ и Партия „Солидарност“ отказът е бил поради ниския брой подкрепящи ги избиратели, под 2 500, колкото е нужният за регистрация в ЦИК. По време на брифинга стана ясно и, че са постъпили 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори. Една от жалбите е подадена срещу решението, с което ЦИК раздели приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. В тази връзка ВАС е прекратил делото. За произнасяне по останалите жалби ВАС е препратил към Административния съд в София-град. От думите на Андреев стана ясно, че там може и да се стигне до проточване на делата. В изминалата седмица в ЦИК са били приети и три нови принципни решения, като първото от тя е свързано с осъществяването на контрол и подпечатването на бюлетините. Второто е свързано с назначаването на съставите на избирателните комисии, а третото с броенето на преференциите. Андреев припомни, че при избора на общински съветници, за да бъде позволено на един кандидат да измести мястото си в листата, трябва да е получил 7 на 100 от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа. Правилата по отношение на преференциите ще бъдат допълнително разяснени и разписани както в методически указания, така и в разяснителната кампания на ЦИК, която вече е в ход. Александър Андреев напомни, че на 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. Това е и крайната дата, до която следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските издания, както и на доставчиците на онлайн новинарски услуги. В този срок медиите с регионален обхват трябва да предоставят тарифите си на общинските избирателни комисии,, а ако са с национален, на ЦИК и Сметната палата. За електронните медии срокът изтича на 26 септември. Андреев обърна внимание и на реда за гласуване на български граждани, намиращи се в държави-членки на ЕС, като обясни, че те могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци, като те ще бъдат включени автоматично, освен ако не са изявили изрично желание имената им да бъдат отстранени от списъците.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори

Александър Андреев, ЦИК: Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори

12 Септември 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една от жалбите беше подадена срещу решението, което ЦИК, раздели приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. В тази връзка ВАС прекрати делото, тъй като счете, че това е организационно. Същевременно с това препрати за произнасяне по станалите жалби в останалата част на Административен съд в София-град. Там би могло да има допълнително разточване на дела“, обясни Андреев. Той добави, че за изминалата седмица са били приети две нови принципни решения: „На първо място това е решение 993, което е за осъществяването на контрол и подпечатването на бюлетините. Второто принципно решение е свързано с назначаването на съставите на избирателните комисии. Третото решение е свързано с броенето на преференциите“, каза още Андреев. Той припомни, че при избора на общински съветници, за да бъде позволено на един кандидат да измести мястото си в листата трябва да е получил 7 на 100 от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа: „Правилата по отношение на преференциите ще бъдат допълнително разяснени и разписани както в нашите методически указания, така и в нашата разяснителна кампания, която от ЦИК провеждаме оттук нататък“, заяви Андреев.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии

Александър Андреев, ЦИК: На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии

12 Септември 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Андреев припомни, че на същата дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските и доставчиците на онлайн новинарски услуги, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален, на ЦИК и Сметната палата. За електронните медии срокът изтича на 26 септември. Той насочи вниманието и към правата на глас на български граждани, живеещи извън страната: „Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци и те ще бъдат включени автоматично“, обясни той.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

Александър Андреев, ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

12 Септември 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори през октомври, бяха подадени заявления от общо 64 партии и 8 коалиции. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше отказана регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като представените документи не съответстваха на тези, които са предвидени. По отношение на Национално движение „Единство и партия „Солидарност“ броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2 500“, добави още Андреев.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.