НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Иран използва модерни центрофуги за обработка на уран, които нарушават споразуменията от 2015 г.

AFP: Иран използва модерни центрофуги за обработка на уран, които нарушават споразуменията от 2015 г.

26 Септември 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е въвел в експлоатация модерни центрофуги за обработка на уран и това нарушава споразуменията от разпадащата се сделка с Техеран от 2015 г., предава AFP, като се позовава на информация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
Модерните центрофуги в Натанз са „натрупвали или са били подготвяни да натрупват обогатен уран“, заяви в свое изявление агенцията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран не провежда тайни ядрени дейности, заяви постоянният представител на страната във Виена

РИА Новости: Иран не провежда тайни ядрени дейности, заяви постоянният представител на страната във Виена

20 Септември 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран не се занимава с никакви тайни дейности по производството на ядрено оръжие, заяви постоянният представител на Иран при международните организации във Виена Казим Гариб-Абади, цитиран от РИА Новости.
По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, чесред тайните съоръжения на Иран, има „място за разработване на ядрени оръжия“. Според него, след като Иран е„разбрал, че техните те са били разкрити, всичко е било премахнато“.
„Иран не извършва никакви тайни ядрени дейности. Придобиването или производството на ядрена бомба е забранено в съответствие с нашите религиозни принципи. Има указ, наричаме го „фетва“, от нашия върховен водач, че производството и използването на оръжия за масово унищожение, включително ядрена бомба, е забранено. Освен това производството и използването на оръжия за масово унищожение не е в нашата доктрина за отбрана. Ние не разчитаме на оръжия за масово унищожение ", каза още Абади.
Той добави, че през последната година 358 инспекции международни организации са пИран и отбеляза, че властите в Техеран работят в тясно сътрудничество с тях.
"Работим с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Агенцията има достъп до всички необходими места. Всичко това е положителен знак за сътрудничество между Иран и агенцията", подчерта Абади.
През 2015 г. беше постигната сделка по Съвместния всеобхвател план за действия, според който Иран ще ограничи ядрената си програма, а западните сили ще намалят санкциите срещу него. Тя беше нарушена първо от САЩ, които се оттеглиха от нея и наложиха нови строги санкции над Техеран през 2018 г.
По-късно и Иран започна да нарушава клаузите от договора, като започна да увеличава резервите си на обогатен уран и започна да работи с по-добри технологии за тази цел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният лидер на Иран изключи преговори със САЩ

AFP: Върховният лидер на Иран изключи преговори със САЩ

17 Септември 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей изключи възможността за преговори със САЩ, предава AFP.
„Политиката на „максимален натиск“ срещу иранската нация е безполезна и всички служители на ислямска република Иран единодушно вярват, че няма да има преговори със САЩ на каквото и да е ниво", се казва в съобщение на официалната интернет страница на аятолаха.
Агенцията припомня, че САЩ обвиниха Иран за атаките срещу саудитските петролни съоръжения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран няма да преговаря със САЩ, докато са активни санкциите срещу Техеран

Reuters: Иран няма да преговаря със САЩ, докато са активни санкциите срещу Техеран

11 Септември 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран отказва да преговаря с Вашингтон, докато санкциите срещу Техеран все още са активни, заяви президентът на САЩ Хасан Роухани, предава Reuters.
Той каза това в телефонен разговор с президентът на Франция Еманюел Макрон, според ирански държавни медии.
„От перспективата на правителството на Иран, парламента и народа, докато санкциите все още са активни, преговорите със САЩ нямат никакво значение“, е казал Роухани.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Иран осъди „планът на САЩ и Израел“ за ядрената програма на Техеран

The Jerusalem Post: Иран осъди „планът на САЩ и Израел“ за ядрената програма на Техеран

11 Септември 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран осъди „планът на САЩ и Израел“ да подложат на натиск наблюдателите на ООН на ядрената програма на Техеран, след като „Международна агенция за атомна енергия“ (МААЕ) призова за сътрудничество с Техеран, пише The Jerusalem Post.
Агенцията има правомощията да наблюдава и разследва ядрената програма на Иран според споразуменията от 2015 г.
Според дипломати, агенцията ще поиска от Техеран обяснение за откритите следи от Уран на място в Иран, което според премиера на Израел Бенямин Нетаняху е „секретен ядрен склад“.
„Два дни преди заседанието на агенцията, ставаме свидетели на план между САЩ и Израел, с помощта на верните им медии“, заяви посланникът на Техеран в МААЕ Казим Гарибабади.
Той подчерта като довод изявлението на бившият Съветник по националната сигурност Джон Болтън, че Иран „може да прикрива ядрени материали или действия“.
Нетаняху, който също се противопоставя на ядрената сделка на Иран със запада от 2015 г., заяви, че Техеран е разработвал ядрено оръжие и в друга база, която вече е унищожил.
„Забележките на Джон Болтън, както и медийната кампания на две новинарски агенции и сцените на израелският министър председател всички показват, че общ проект (между САЩ и Израел) се подготвя“, заяви Гарибабади.
Той не уточни за кои новинарски агенции става дума.
На въпроса дали наистина са открити следи от радиоактивни материали и защо МААЕ настоява за по-добро сътрудничество с иранските власти, Гарибабади заяви, че тези въпроси са конфиденциални и, че Иран сътрудничи на агенцията активно.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: САЩ ще се провалят със своето „подстрекаване към война“ с Иран

Хасан Роухани: САЩ ще се провалят със своето „подстрекаване към война“ с Иран

11 Септември 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Рухани увери, че САЩ ще се провалят със своето „подстрекаване към война“ и предупреди, че Техеран е готов да намали още повече ангажиментите си към споразумението за ядрената програма на страната в отговор на действията на Вашингтон, предава AFP.
„Американците трябва да разберат, че безочливостта и подстрекаването към война не работят в тяхна полза. И двете ... трябва да бъдат изоставени", подчерта Рухани на среща на кабинета си, според съобщение, публикувано на правителствения акаунт в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Москва и Париж се опитват да възстановят отношенията помежду си

„Независимая газета“: Москва и Париж се опитват да възстановят отношенията помежду си

9 Септември 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Москва. В Москва се проведе 12-та среща на Руско-френския съвет за сътрудничество в областта на сигурността с участието на министрите на външните работи и отбраната, пише руският вестник “Независимая газета“.
Програмата на срещата беше съставена, като се вземат предвид векторите, определени от президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон по време на неотдавнашна среща във Форт Брегансон. Франция смята за необходимо да премине от „недоверие към елементите на доверие между Европа и Русия“, заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. Въпреки че той призна, че процесът на изграждане на доверие ще бъде дълъг.
Руско-френската среща във формат 2 + 2 беше предшествана от телефонен разговор между лидерите на Русия и Франция. „Този разговор в навечерието на срещата в Москва даде възможност да се очертаят основните насоки на работа, провеждани от ръководителите на дипломатическите и отбранителните ведомства на двете страни“, отбелязаха от Елисейския дворец.
Според неговите сътрудници Макрон "използва тази възможност за пореден път да приветства размяната на затворници между Русия и Украйна". Президентите и на двете страни повториха, че "настоящата динамика може да позволи срещата на върха в "Нормандския формат" в Париж през следващите седмици да напредне в прилагането на споразуменията от Минск", се казва във френското изявление.
Ясно е, че конфликтът в Украйна беше в центъра на срещата в Москва. Според френската страна се появи възможност да се продължи напред по въпроса за разрешаването на този конфликт. „Президентът Зеленски направи отстъпки и отслаби военното присъствие в Донбас, неговите стъпки направиха възможно размяната на затворници. Това е пробив и искаме тази тенденция да продължи, "заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в ефира на радио Europe 1." За да направи това, Русия трябва да се откаже от тежките оръжия в този регион, а Украйна трябва да проведе институционалните реформи, предвидени в Минските споразумения."
Друга важна тема на преговорите беше инициативата на Макрон за създаване на нова архитектура на сигурност и доверие в Европа заедно с Русия. Изказвайки се на среща на френски посланици в края на август, той заяви, че ерата на западното господство в света приключва, включително във връзка с "укрепването на новите сили". В същото време Макрон подчерта необходимостта от преосмисляне на отношенията с Русия.
„Ние приветстваме идеите, които бяха представени от президента на Френската република на 27 август на среща на френски посланици в чужбина. Фокусът на тези инициативи върху засилване на руско-френското сътрудничество на световната сцена в контекста на нашите усилия за колективно разрешаване на всички съвременни проблеми напълно отговаря на позицията на президента Путин и интересите на Руската федерация “, каза руският външен министър Сергей Лавров, откривайки срещата.
На нея по думите на Лавров са били обсъдени ситуацията със сигурността, след като САЩ се оттеглиха от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМО). „Няма да поставяме такива системи в онези региони, където няма да се появят подобни системи американско производство“, увери министърът гостите от Париж. Според него Москва също направи предложение за споразумение за това със Северноатлантическия алианс, но "НАТО засега се въздържа от конкретна реакция".
Русия няма да бъде първата, която ще започне надпревара във въоръжаването и да постави Европа под потенциален удар. Ясно е обаче, че в страните от ЕС опасенията за възможното разполагане на ракети нарастват. Не е чудно, че френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви в неотдавнашно интервю за вестник Le Monde, че европейските държави трябва да участват в международни договори за контрол на оръжията. „В исторически план договорите за контрол на оръжията са сключени главно между Съединените щати и Съветския съюз, а по-късно и с Русия. Ние, европейците, не можем да останем настрана и да понесем загуби от разпада на подобни споразумения. Не е много комфортно да бъдеш в обсега на ракетите", каза министърът.
Като цяло Париж е готов за диалог с Руската федерация и разчита на същия подход от Москва. „Изразихме желание да възобновим амбициозната и стегната работа в двустранен формат“, заяви Льо Дриан. „Президентът на Франция има своята положителна визия за двустранния диалог и се надяваме, че руската страна също е готова да се срещне с нас и да работи в същата посока.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия изрази надежда, че „агресивните“ решения на Петро Порошенко ще бъдат отменени

ТАСС: Русия изрази надежда, че „агресивните“ решения на Петро Порошенко ще бъдат отменени

9 Септември 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва приветства готовността на Киев за разведряване на сили и средства по линията на съприкосновение между страните в Донбас. Това обяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров на съвместна конференция след срещата на ръководителите на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Руската федерация и Франция във формат "2 + 2", цитиран от TACC.
"Отбелязахме от руска страна много, много положителни изявления на президента на Украйна Владимир Зеленски, че той е заинтересован да разреши чрез работата на "Нормандския формат" и контактната група въпроса за разведряването на сили и средства по линията на съприкосновение между страните в Донбас, като се започне от онези региони, които бяха договорени преди три години от лидерите в рамките на "Нормандския формат", а след това и по цялата линия на съприкосновение ", каза той.
Лавров отбеляза също, че обменът на задържани лица между Русия и Украйна по формулата „35 на 35“ в събота би помогнал за разрешаването на ситуацията в Донбас и ще позволи отмяната на агресивните решения на Петро Порошенко.
„Изразихме удовлетворение от обмена „35 на 35“, който се проведе в събота,“ отбелязва той. „Надяваме се, че това е добър знак, който ще ни позволи да очакваме, че заедно с уреждането в Донбас, руско-украинските отношения ще се нормализират и тези агресивни и антируски решения, които режимът на Порошенко приемаше, ще бъдат отменени, за да се гарантира взаимното уважение и уважението на националните малцинства в Украйна и в Руската федерация."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия и Франция обсъдиха ситуацията след изтеглянето на САЩ от ДРСМО

Сергей Лавров: Русия и Франция обсъдиха ситуацията след изтеглянето на САЩ от ДРСМО

9 Септември 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Ситуацията със сигурността след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и и по-малък обсег на действие (ДРСМО) беше обсъдена на съвместна среща на министрите на външните работи и на отбраната на Русия и Франция. Това обяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров на съвместна конференция след проведените консултации, цитиран от ТАСС.
"Разгледахме подробно ситуацията в сферата на стратегическата стабилност, която се формира след като САЩ напуснаха ДРСМО", отбеляза той. "Позицията ни по този въпрос е известна. Многократно е потвърдена от руския президент Владимир Путин. Няма да поставяме такива системи в онези региони, където няма подобни системи американско производство."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва и Париж ще продължат сътрудничеството си за запазване на ядреното споразумение с Иран

Сергей Лавров: Москва и Париж ще продължат сътрудничеството си за запазване на ядреното споразумение с Иран

9 Септември 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия и Франция възнамеряват допълнително да насърчават запазването на ядреното споразумение с с Иран. Това обяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров, откривайки среща на външните министри и Министерството на отбраната на двете страни във формат „2+2“, предава TACC.
„Съгласихме се да продължим сътрудничеството, за да поддържаме Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. По наши взаимно убеждение, на този план няма алтернатива", подчерта Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Франция: Настъпи моментът за отслабване на напрежението с Русия

МВнР на Франция: Настъпи моментът за отслабване на напрежението с Русия

9 Септември 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Франция Жан Ив Ле Дриан призова за отслабване на напрежението с Русия, предава AFP.
Съответното изявление първият дипломат на Париж направи след среща в Москва с представили на Министерството на външните работи на Руската федерация. „Настъпи времето, моментът е подходящ, за да работим за ограничаване на недоверието", заяви Ле Дриан по време на пресконференцията в руската столица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: МААЕ притиска Иран за отговор на въпросите за ядрената програма на Техеран

AFP: МААЕ притиска Иран за отговор на въпросите за ядрената програма на Техеран

9 Септември 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Виена. Изпълняващият длъжността ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Корнел Ферута призова Иран да „отговори бързо" на въпросите на агенцията относно ядрената програма на Техеран, предава AFP.
Ферута се обърна към борда на МААЕ ден, след като проведе среща с високопоставени ирански служители в Техеран.
Той заяви, че в своите разговори „подчерта необходимостта Иран да реагира незабавно на въпроси на агенцията", предупреждавайки, че „времето е от съществено значение".
По-рано от МААЕ съобщиха, че Иран е въвел в експлоатация модерни ядрени центрофуги.
След излизането на САЩ от историческото споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г. съществуването на сделката. На фона на американските санкции Техеран на три пъти обяви, че съкращава изпълнението на договореностите, поети с подписването на споразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МААЕ: Иран е въвел в експлоатация модерни ядрени центрофуги

МААЕ: Иран е въвел в експлоатация модерни ядрени центрофуги

9 Септември 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е въвел в експлоатация модерни ядрени центрофуги. Това се казва в изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предава AFP.
В разпространения текст се уточнява, че на 7 септември МААЕ е потвърдила „дали са инсталирани следните центрофуги ...: 22 IR-4, една IR-5, 30 IR-6 и три IR-6".
След излизането на САЩ от историческото споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г. съществуването на сделката. На фона на американските санкции Техеран на три пъти обяви, че съкращава изпълнението на договореностите, поети с подписването на споразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран съжалява, че Европа не е успяла да изпълни обещанията си за ядреното споразумение

РИА Новости: Иран съжалява, че Европа не е успяла да изпълни обещанията си за ядреното споразумение

8 Септември 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран съжалява, че Европа не е успяла да изпълни своята част от задълженията по ядрената сделка, заяви вицепрезидентът на Иран и едновременно с това ръководител на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от РИА Новости.
„Отсъствието на САЩ (в ядрената сделка) трябваше да бъде запълнено, но за съжаление (ЕС) не успя да действа по начина, по който обеща", заяви Салехи в извление по държавната телевизия на Иран.
Вицепрезидентът отбеляза също, че е разочарован от направеното изявление на представителя на дипломатическата служба на Европейския съюз Мая Косянчич, че ангажиментът на ЕС към ядрената сделка зависи от пълното й прилагане от страна на Техеран.
Според Салехи Техеран е изненадан това изказване. Той също отбеляза, че ядрената сделка не е еднопосочен път, и при тези обстоятелства Иран ще предприеме необходимите действия, както вече демонстрира с поетапните си нарушения на споразумението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.