НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: С празнична литургия в храмовете в града се почита паметта на светците Андриан и Наталия

Велико Търново: С празнична литургия в храмовете в града се почита паметта на светците Андриан и Наталия

26 Август 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С празнична литургия в храмовете във Велико Търново се почита паметта на светците Андриан и Наталия. На тази дата Българската православна църква отдава почит пред паметта им. Службите събраха десетки миряни, които дойдоха да се помолят за здраве, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
Адриан и Наталия са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Историята разказва, че войниците му намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята вяра и въпреки заканите, мъченията и жестоките изтезания отказват да се подчинят на императора и да се отрекат от Христос. На изтезанията станал свидетел Адриан, един на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан. Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици. Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът ѝ, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.
Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Наталия и производните им.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Празнична литургия в чест на светците Адриян и Наталия се отслужва в храмовете в града

Пазарджик: Празнична литургия в чест на светците Адриян и Наталия се отслужва в храмовете в града

26 Август 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Празнична литургия в чест на християнските светци Емилиян и Наталия се отслужва в храмовете в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Легендата разказва, че войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята вяра, войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко за да ги склони да се откажат – закани, мъчения и жестоки изтезания. На изтезанията станал свидетел Адриан, един на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан. Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици. Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът ѝ, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.
Имен ден празнуват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.