НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Татяна Дачева, богослов: На 26 август Православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия

Татяна Дачева, богослов: На 26 август Православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия

26 Август 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Плевен. На 26 август Православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Това каза за Радио „Фокус“ богословът Татяна Дачева. ,,Адриан и Наталия живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу християните. Императорът издал заповед да се издирят християните в столицата му гр. Никодимия и да ги предадат на съд, като обещал богата награда за това. Веднъж по указание на жители на Никодимия войниците на Максимиан намерили в една пещера 23-ма човека, вярващи в Христа. Войниците ги вързали и отвели при царя“, каза Татяна Дачева. ,,На изтезанията им станал свидетел Адриан, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва каква награда очакват от своя Бог за тяхното търпение. Слушайки и гледайки тия люде, той разбрал божествената истина. Казал на писарите, които записвали осъдените на смърт, да запишат и неговото име, заедно с имената на тези светци мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос .Учуден от постъпката му императорът предложил на Адриан да се разкае, но той отказал. Тогава царят се разгневил, заповядал да го оковат в тежки железни вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици“, каза още Татяна Дачева. ,,Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, тя побързала да отиде при мъжа си в тъмницата, за да му даде сили. Наталия била при съпруга си до смъртта му Тя прислужвала на мъчениците и измивала раните им. Скоро след кончината на мъжа си Наталия се поминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб. Тя също е причислена от Светата църква към лика на мъчениците, умрели за Христа“, допълни Татяна Дачева. Тя посочи, че Адриан и Наталия са светците, на които могат да се молят семейните двойки за закрила и хармония.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С празнична литургия в храмовете в града се почита паметта на светците Андриан и Наталия

Велико Търново: С празнична литургия в храмовете в града се почита паметта на светците Андриан и Наталия

26 Август 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С празнична литургия в храмовете във Велико Търново се почита паметта на светците Андриан и Наталия. На тази дата Българската православна църква отдава почит пред паметта им. Службите събраха десетки миряни, които дойдоха да се помолят за здраве, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
Адриан и Наталия са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Историята разказва, че войниците му намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята вяра и въпреки заканите, мъченията и жестоките изтезания отказват да се подчинят на императора и да се отрекат от Христос. На изтезанията станал свидетел Адриан, един на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан. Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици. Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът ѝ, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.
Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Наталия и производните им.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.