НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сергей Генчев, уредник: Увеличава се броят на туристите посещаващи „Ягодинската пещера“ и панорамната площадка „Орлово око“

Сергей Генчев, уредник: Увеличава се броят на туристите посещаващи „Ягодинската пещера“ и панорамната площадка „Орлово око“

1 Юли 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Смолян. Увеличава се броят на туристите посещаващи „Ягодинската пещера“ и панорамната площадка „Орлово око“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Сергей Генчев – уредник на пещерата. „Летният сезон започва официално от днес, като се очаква най-активни да бъдат посещенията от 15 юли до 20-22 септември. Въпреки това, още от юни природното образувание и панорамната площадка са доста посещавани от туристи от цялата страна“, посочи Сергей Генчев. Той отбеляза, че засега има заявени 17 сватби в „Ягодинска пещера“, като шест вече са се състояли, а останалите са през август и септември. „Със сигурност ще има и още сватби, има желаещи да сключат граждански брак в пещерата. Преди идваха по 5-6 човека, а сега сватбите са по 30-40 човека като срещаме трудност за събиране на толкова хора в ритуалната зала, но успяваме. Сватбите в пещерата се провеждат по родопските ритуали, с каба гайда, като самото водене вътре се осъществява по три-четири варианта, които се променят спрямо исканията на младоженците“, поясни Генчев. Той допълни, че в „Ягодинската пещера“ граждански брак сключват предимно българи, като от началото на тази практика досега под земята са се бракосъчетали шест двойки.
Генчев уточни, че панорамната площадка „Орлово око“ също има голяма посещаемост, като през последните години посетителите на пещерата и площадката се изравняват по брой. „Атрактивността там е голяма, тъй като има както пешеходен маршрут, така и такъв с високопроходими автомобили, а гледката, която се открива на площадката е впечатляваща и затова броят на туристите нараства“, подчерта уредникът.
Сергей Генчев добави, че „Ягодинската пещера“ работи всеки ден, като посетители се приемат на всеки кръгъл час до 16.15 часа. „Атрактивни за туристите са залите в пещерата, перите, леопардовата кожа, които са уникални природни образувания. Пещерата е разнообразна, тъй като на всеки 100 метра образуванията не се повтарят по вид. Температурата вътре е 6 градуса и е благоприятна за посещение през горещините. Музеят в естествената част на пещерата работи от юни до края на септември. Там се вижда историята от преди 6000 години и гостите могат да видят как се живели и творили хората и всичко това е запазено и се показва на туристите“, каза още Генчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.