НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Южно Корейски депутати посетиха спорните острови, докато напрежението между Сеул и Токио расте

Reuters: Южно Корейски депутати посетиха спорните острови, докато напрежението между Сеул и Токио расте

31 Август 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Сеул. Група от корейски депутати е посетила островите, които са обект на спор между Южна Корея и Япония, което е породило протести от страна на външото министерство в Токио, съобщава Reuters.
Шест корейски депутати са посетили островите Докдо в Корея и Такешима в Япония.
„Независимо от усилията на правителството на Южна Корея, Япония не само отхвърли Южна Корея от „белия списък“, но също така тя смята Докдо за част от своята територия, влошавайки отношенията между двете страни“, каза Сул Хун, депутат от управляващата Демократическа партия.
От своя страна японското министерство на външните работи изрази "строг" протест срещу посещението. В изявлението си, министерството заяви, че корейските народни представители са игнорирали предишното искане на Япония да бъде отменено посещението и изказаха съжаление, че то се е случило въпреки това.
Островите са изконна територия на Япния, както в исторически аспект, така и според международното право, добави още министерството.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ се надяват, че отношенията между Южна Корея и Япония ще се нормализират

ТАСС: САЩ се надяват, че отношенията между Южна Корея и Япония ще се нормализират

22 Август 2019 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом е разочарован от решението на властите на Република Корея да се оттеглят от споразумението за обмен на разузнавателни данни с Япония и призовава за нормализиране на отношенията между страните, предава ТАСС
Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, говорейки на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Канада, Кристия Фрийланд в Отава след приключването на двустранните консултации.
Ръководителят на външното министерство на САЩ отбеляза, че е разговарял с министъра на външните работи на Република Корея.
"Разочаровани сме от решението, взето в Южна Корея по отношение на споразумението за обмен на информация. Призовахме двете държави да продължат взаимодействието (помежду си) и диалога", каза Помпео.
Той изрази желание двете страни да нормализират отношенията си и добави, че наличието на добри отношения между Токио и Сеул е изключително важно от гледна точка на ситуацията около Северна Корея, както и във връзка с други въпроси.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Japan Times: Южна Корея излезе от пакта за споделяне на разузнавателна информация с Япония

The Japan Times: Южна Корея излезе от пакта за споделяне на разузнавателна информация с Япония

22 Август 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Сеул. В ход, който би могъл допълнително да допринесе за по-нататъшното изостряне на отношенията между Япония и Южна Корея, Сеул обяви, че ще бракува ключов пакт за споделяне на разузнавателна информация с Токио, заявявайки, че споразумението не отговаря на „националните интереси“ на страната, съобщава англоезичното електронно издание The Japan Times.
Позовавайки се на „сериозна промяна“ в условията за сътрудничество в областта на сигурността, която се дължи на неотдавнашното засилване на контрола върху износа от страна на японското правителство, от Синята къща заявиха, че планират да информират Токио за хода преди крайния срок, който изтича в събота. Уточнено бе, че съответното ще бъде направено по дипломатически канал.
Пактът, подписан през ноември 2016 г., позволява на двамата американски съюзници да споделят чувствителна информация относно ракетните заплахи от Северна Корея, наред с други неща. Той се подновява автоматично ежегодно, освен ако една от страните не реши да го прекрати.
Първоначално се очакваше Сеул да разшири пакта, имайки предвид значението на военното сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония. Връзките на Токио и Сеул бяха силно обтегнати наскоро по въпросите на търговията и историята. Припомня се, че миналата година Върховният съд на Южна Корея осъди японски фирми да изплатят обезщетение за принудителен труд, използван във военно време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.